×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Любен Дилов-син: Трябва ми битка с БСП, но те нямат кого да ми изпратят


Любен Дилов-син: Трябва ми битка с БСП, но те нямат кого да ми изпратят
Прогнозата на Любен Дилов-син: На юг сезонът ще е най-силен в историята ни, опитайте да резервирате утре и ще се убедите
27 Март 2021, Събота, 12:29 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимки: Пресцентър ГЕРБ

Само така мога да възбудя хора като мен, за да идат до урните и да гласуват с джоба си, после с разум и сърце (Част II)

- Това, което се вижда в Бургас през последните години като тенденция, е тревожно. Вторият и третият мандат на кмета ни, след като значително подобри градската среда, бяха посветени на здравеопазването. Имаме болници с високотехнологична база, подготвят се и кадри. Безпросветността обаче ни залива, придоби страшни размери. Димитър Николов сложи акцент в четвъртия мандат върху средното и висше образование. Имаме бърза и неотложна нужда от мерки за спиране на масовия процес на опростачване. Тук, Любо, в тази сфера, си ни нужен. Какво ти ще направиш?

Ексклузивно! Какво прави Любен Дилов-син сред герберите в Бургас

 

 - Ако не беше избухнала третата, но очаквана вълна на коронавируса, защото ние се развиваме точно, както се развива испанският грип, днес, (петък, 26 март 2021 г.) трябваше да се подпише меморандум за сътрудничество между Бургас и УНСС. Това е каузата на 11-ия в нашата листа, председателя на „Гергьовден“ Драгомир Стефанов - абсолютно негова лична кауза, от години се бори за нея и вече сме на финала. 1500 деца от Бургас учат в УНСС в момента. Те си търсят работа в София за през зимата, връщат се лятото да поработят тук и да помогнат за семейния бюджет. Няма никакъв смисъл точно това образование да не е дистанционно или да не е филиал. Те учат икономика на туризма, учат управление на имоти, ИТ. Това са неща, за които няма нужда да посещаваш живи лекции. Ние ще намерим начин да заобиколим този мораториум върху разкриването на филиали и едно от първите неща ще е да направим филиал на УНСС тук. Това е сериозен икономически ВУЗ, много се промени, има ново, амбициозно ректорско ръководство. Бургас в следващите 20 г. ще продължи да бъде най-големият град на Югоизточна Обединена Европа. Няма друг.

- Кое ти дава основание да мислиш това за Бургас?

- В следващите 5 години Турция няма да стане член на ЕС, мога да се подпиша на каквото искате. Утре и да подаде оставка Ердоган, пак 20 години трябват, за да може тя да изпълни цивилизационните условия, които има ЕС и евентуално да стане член. Това означава, че Бургас става портата на ЕС и тук трябва освен да има пътища и сгради, да има и висококвалифицирани кадри. Защото всеки продукт, сглобен отсам границата, има едни цени за европейския пазар и други, ако е сглобен в Турция. Очаква ни в този регион от България индустриален разцвет, който може да бъде поет само от подготвени хора. Така че образованието е приоритет. В средното образование са постигнати много добри резултати тук, ок – в топ 5 сме, но висшето е зле.

- За съжаление. Младите хора от университетите във Варна създават друга атмосфера, различна от бургаската. Смятам, че местната администрация и народните ни представители от началото на прехода не следяха процесите. Бургас „вреше” - от млади хора в периода 1990-2005 г. с двете си висши училища.

-Сега трябва да ги дръпнем обратно – като имаш болници и стажове по медицина, те си идват. Вижте какво стана с НХА. Хората идват от София, за да учат тук. И това е дисциплина, която не е високотехнологична, не е жизненонеобходима. Това е съдба и кауза – човек си го избира. Наистина усилията в този мандат трябва да бъдат насочени към прибирането на младите хора обратно към региона. Направим ли хубави училища, тези хора ще се съберат. А останат ли те тук, ще има млади семейства, работна ръка, бизнес, не само сезонен. Единственото предимство на Варна е – техните университети. Те в никакъв случай не са по-добри от нашите, но просто събират младите на цяла Северна и Североизточна България. На Бургас му е написано вече какво трябва да направи – като инфраструктура и като база за учениците, много по-лесно и по-бързо да пътуват, за да учат и живеят тук. Дори да се прибират до Ямбол и Сливен всеки ден. Това е правилна стъпка и това не е регионална, национална и дори европейска задача. Бургас е най- големият град в Югоизточна Европа.

В новата библиотека на Бургас, където интелектуалецът влиза за пореден път в
тази кампания – за да се порадва

- Кампанията за 45-тото НС преваля. Каква избирателна активност се очертава ? Хората са изплашени, притеснени, маските, които вече носим задължително дори и по улиците гнетят...

- Вярно е, но ги призовавам въпреки всичко да отидат да гласуват. Можеше да бъде направено по-добре изборното законодателство, видяхме в Холандия – урни на открито, гласуване по пощата и т.н. Протестите от лятото попречиха да се направят спокойни промени в избирателното законодателство. Каквото и да беше предлагано като промени, беше приемано „на нож“, защото изглеждаше, че все едно се прави заради предстоящите избори. А можеше най-малкото да се удължат до 3 дни изборите. Например да се започне петък, да се гласува събота и неделя – който, когато може. Нямаше да е фатално, повече хора щяха да дойдат. Изправени сме пред ниска избирателна активност, да си го кажем откровено.

-Това би трябвало да Ви устройва, особено ГЕРБ, БСП, ДПС.

- Не е така, защото и ГЕРБ, и СДС, да не говорим за „Гергьовден“, имат много голяма периферия, която трудно се убеждава да гласува, освен ако не бъде възбудена. За жалост нашите противници не могат да вдигнат такава водоразделна линия. В момента, все пак аз съм медиен човек, търся за какво да се сбия с БСП, но това се оказа невъзможно. Тезите им са несъстоятелни, няма смисъл даже да се оборват. Извинявам се, но да ми пуснат Румен Гечев като икономически капацитет – човекът, затворил 29 банки в една година. В една и съща година той отвори завода за коли във Варна и го затвори тържествено. Заводът е в Румъния, където произвеждат Дачия, а ние се надяваме на Гриша Ганчев да сглоби някаква тротинетка. Това не е добре за изборите. Обществената енергия се генерира от дебатите: „За абортите/против абортите“; „За „Левски“/Против „Левски“ и т.н. Това е голям проблем в настоящата кампания. Имам и добра новина – листите на Бургас на всички партии са изпълнени с готини хора. И ако успеем да повторим това, което навремето бяхме направили с Тодор Батилов - Батката, (независим общински съветник 1999-2005, народен представител от ПП Атака, почина през 2013 г., като загуби битката със злокачествено заболяване, б.а.) макар и като опозиционери в НС – да сформираме малка групичка, която не робува на партийни пристрастия, а гони действителните местни интереси – това няма да е никак лошо. Тогава се вряхме, ръчкахме, вдигахме шум, за да променим Закона за културно-историческото наследство, който много сериозно засяга региона.

- С кои бъдещи депутати от другите формации се виждаш в общо лоби за Бургас?

- Когато има деклариран лобизъм за Бургас – това не е лоша дума, а напротив – хората са наясно кого представляваш. В нашата листа има страхотни представители – на индустриалния капитал, на предприемачите, на туризма, на екологията. Не мисля, че има по-грамотна листа от герберската за хората, които разбират от това как хем да спазваме нормите и хем да не пречим на местната стопанска инициатива. Много се спекулира в тази насока. Плещят се глупости за Зелената сделка, които са неизпълними – за да се харесаш на едни 200 миньора. Очевидно е, идва краят на въгледобивната индустрия. Той идва в целия свят. Нека да не лъжем хората, да им сменим поминъка, да ги образоваме, да ги преквалифицираме. Ясно е, че няма да я караме на кюмюр повече. Така е в световен мащаб. Светът се промени. И из България като тръгнеш, навсякъде гледаш слънчеви и ветрени паркове. Тъпо е да се използват изборите за това.

- С кого бих работил ли - с Петър Кънев, Ивайло Вълчев, Ангел Джамбазки. В другите листи също има готини хора, които биха направили едно много добро лоби за Бургас. А с Валери Симеонов?

-Никога не съм подценявал Валери Симеонов. Не мога да кажа, че ми е симпатичен, открито сме си удряли рогата неведнъж. Но той е местен колорит, феномен. Не го е докарал Трети украински флот, нито Шести американски флот. Валери се самосъздаде. Успех му желая. Той не е моята визия за успех на региона, но Валери Симеонов е фактор и е част от мача, поне през времето доказа, че е добър местен патриот.

- Хората по морето се препитават предимно от туризъм, такива опити се правят и в Странджа, в Балкана, обезверени са. На тях дължите истината за реалната обстановка у нас и в чужбина. Цели поминъци фалират.

- Някои проблеми трябва да се решат много бързо. Първо разликата между юга и севера е огромна. И тази година пак ще е така. Северът не е подготвен и не си извади достатъчно поуки от миналия сезон. Югът ще направи по-силен сезон дори от миналия. Мога да се подпиша. Това ще бъде най-силният сезон в историята на юг от Бургас. Как обаче да спасим Севера? 9/10 от българите ще дойдат на Южното Черноморие, защото го видяха миналата година, много им хареса и дори тежките фенове на Гърция просто си казаха – чакай сега... каква Гърция? Тук има такива места! Много интересно бе, че не ставаше въпрос и само за първата линия.

Малките селца по-навътре, където животът е по-спокоен ще бъдат особено привлекателни – качваш се на колата, за 10 минути си на плажа. В Странджа покрай морето вече всичко е заето. Ако сега тръгнеш да търсиш къща за лятото, трудно ще намериш с добро качесство на оборудване и обслужване. Там ми е водолазният център и знам колко записвания имам отсега за курсове през лятото. Наистина предстои много силен сезон. Северът има проблем и ще има, защото разчита на големите групи. За да се помогне, първо трябва да се натисне повече за тази програма, която плаща за празните седалки в самолетите.

Трябва да я прехвърлим и за автобусите, защото голяма част от украинци, румънци, молдовци идват с автобуси. Това ще е много голяма помощ, ако можем да го направим, защото туроператорските фирми ще могат да поемат малко въздух и ще могат да задействат автобусни чартъри дори и да не са пълни. Чакаме да видим как ще изглежда и Европейският зелен паспорт. Мисля, че се бавим. Гърците вече извадиха своите условия, добре би било и ние да го направим. Да ги нагодим към европейските, но да са си наши. Третото супер важно е да изберем 2-3 хотела и да ги обявим за COVID-19 оазиси. Тоест ако случайно се разболеете, тук ще ви закарат и ще имате добри условия.

С избиратели в странджанската община Средец

- Миналият сезон бяха посочили два такива хотела – на Север и Юг, но не се наложи тяхното използване, нямаше коронавирус, беше напълно изчезнал.

- Имаше го, но хората не ходеха на доктор. Не искам да плаша никого, но реалните измерения на пандемията са много по-големи от тези, които се съобщават. На три семейства едно се обявява като заразено. Другите се лекуват тихомълком. В момента сме в третата и финална вълна, това отговорно го заявявам. Така са се развивали всички грипни епидемии досега – на три големи вълни, като третата е изключително мощна - не като последствия, а като масовост. И Испанският грип е бил така, и в България през 1957 г. също – много малко хора го знаят това, но тогава една пета от човечеството се е разболяло от грип. Онази 1957 година е била действително брутална. 1 млрд. са били болните в света при население около 5 млрд. Ние не сме свидетели на нещо, което не се е случвало в историята на човечеството. Просто сега медиите го правят апокалиптично. То си е достатъчно сложно и не е за подценяване в никакъв случай, но не е небивало, което да не се е случвало в света. Случвало се е! И мисля, че това наистина ще е последната вълна, след която ще затихне. Просто много хора ще добият имунитет. 

- Мислиш ли, че ще можем да отворим нашите туристически обекти в края на май, началото на юни? Тук сега това ще е най-важният за решаване проблем.

- Надявам се, че ще може, защото наистина спадът ще бъде бърз. Броят на заразените може да расте, но те ще го карат много по-леко, както стана с един старчески дом. Просто им излязоха положителните PCR тестове, но какво от това? Те кихат, кашлят, след един ден им няма нищо. Аз преболедувах Ковид-19. Първо в екзотична среда - в морето, после ми се случи няколко пъти да се разболеят хора, докато сме навътре в океана. Имахме лекар на лодката, но с моя помощ, като прочут парамедик, лекувахме над 50 човека без да взимат антибиотик. Само с бързо диагностициране и пиене на правилните лекарства – авирон рапид, за разреждане на кръвта и т.н. Тоест видях с пряко участие какво се случва – да, от Ковид наистина се умира, но когато реагираме навреме, можем да се справим. Мисля, че в края на юни кошмарът ще е преминал.

- Искаш ли нещо да кажеш на хората, които биха гласували за тебе? 

- Първо ще кажа на всички, че трябва да гласуват и да го направят на първо място с джоба си – да гласуват за бъдеще, което е прогнозируемо. Спокойствието и прогнозируемостта на живота са нещото, което оценяваш чак, когато го загубиш. Тоест, да можеш да знаеш колко пари ще ти трябват до края на годината, колко за децата ти, колко за да си санираш къщата, колко да си пратиш детето на училището, колко да живееш, колко да отидеш на екскурзия, да си купиш ли кола, каква да си купиш и ще можеш ли да изплащаш всичко. Първо да гласуват с джоба си, после с ума си и накрая със сърцето. Сърцето е важно, трябва и заради него да се гласува, но нека то да е накрая. В тези избори го слагаме последно, защото действително живеем в трудни времена и трябва да се подкрепяме взаимно. Големите страсти и политическите битки са безсмислени на фона на това, което се случва. Хората имат други проблеми, други страхове, дреме им за политическите противостояния... Това, което може да ме подразни, е такива приказки, които спекулират именно със страховете на хората. Ако имам упрек за нещо, защото смятам, че България се справя с Ковид кризата на средното ниво в света, това е, че не стиснахме здраво информацията от самото начало. Не да я крием. Всеки друг може да приказва каквото си иска – Мангъров, Чорбанов, който иска да приказва каквото иска, но ясно да се разграничава „от официалната информация“. Излизаме и казваме, като държава, като доктори и като наука кой дава официалната информация. Оттам нататък сте вие - каквото искате правете – ако искате даже си нагрявайте хемороидите с 5G, каквото искате правете. Това е официалната теза и ето това правете, за да се лекувате. Ние сме народ, който много обича и вярва, ако „Една жена каза“. Всичко знаем и всичко разбираме. Либерализмът в този случай беше излишен. Всеки има право да изразява собствено мнение, но официалното мнение трябваше ясно да се разграничи.

Спокойно, пазете си децата, пазете си родителите. Ще мине. Без истерии, но и без другата крайност, защото и много безсмъртни видях през последните седмици. Сериозен е проблемът, но не е нещо, с което човек не се е справял при много по-лоши изходни условия.

- Какво мислиш за ваксините? В Бургас има достатъчно, но сега пък няма желаещи.

- Да поговорим за AstraZeneca, защото с нея имаше истерии. Никога в историята на човечеството не е циркулирал медицински препарат, който да е бил толкова много изследван, колкото са тези ваксини и специално AstraZeneca. Защо? Защото, примерно Pfizer, когато разработват „Виагра“, им трябват 7-8 години, за да постигнат изискуемите по законите на различните държави брой проследени клинични картини. Тук пускаш ваксината и след една седмица вече имаш 10 милиона проследени клинични картини. На 10 милиона души четирима са развили тромбоза. Въпреки това хванахме веднага какво води до тромбозата. Немските учени буквално казаха преди дни – правите това, това и това, за да предотвратите опасността. Много бързо може да се извади като информация какво точно се случва с организма. Така че AstraZeneca може би от всички ваксини досега измислени, са най-сигурните – чисто статистически. Просто са сложени на най-много хора и със съвременните модерни средства за обработка на статистически данни е проследено как те действат. Очевидно действат. Случаят със старческия дом у нас е най-показателен. Каквото има, слагайте. Аз съм ваксиниран и нямам намерение да агитирам, че трябва да инжектирате като моята ваксина. Не е морално и да казвам имена, но има много прочути местни бургазлии, които си сложиха AstraZeneca напълно съзнателно – тя е векторна и най-близка до Sputnik V, така че и феновете на руската ваксина, която очакват, могат да са сигурни, че получават аналог на AstraZeneca. В първите няколко дни може да имате температура, но това означава, че антителата, които сте създали се бият с ваксината, която току-що сте приели. Това е хубаво, че ще вдигнете лека температура, защото означава, че организмът има реакция и референтност с грипа и знае как да се справи с него. Сега чакам втората игла. Пътуването по света ще става все по-сложно, ако нямаш ваксина. Следващото ми пътуване е до Червено море на 30 април и дотогава ще имам втората доза.




Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори