×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Фалшиви ваксини срещу COVID-19, представяни за препарати на Pfizer/BioNTech, са били открити в Мексико и Полша
  • bTV реши Любен Дилов-син повече да не е в журито на ''България търси талант''
  • Русия експулсира 10 дипломати на САЩ
  • Държавният глава Румен Радев проведе днес работна среща на „Дондуков“ 2 с посланика на САЩ в България Херо Мустафа
  • Очертават се предсрочни парламентарни избори през юли
  • Калканът на Краснодар е много евтин - само 17 лева
НА ЖИВО

Бургас може и повече, всичко зависи от представителите, които изпрати в София


Бургас може и повече, всичко зависи от представителите, които изпрати в София
Задачите, които ми поставят хората, са моята цел като експерт, не съм политик, казва Жечо Станков
08 Март 2021, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Всеки дължи отчет за свършената работа

Жечо Станков е на 38 години, женен, с три деца. Завършва средно образование в Икономическия техникум, сега Търговската гимназия в Бургас. След това е приет в пет университета в Германия, като избира едно от елитните учебни заведения в Бавария – в Регенсбург. Завършва специалност „Икономика“, след което започва работа в Мюнхен за консултантска компания. Впоследствие решава да се прибере в родния Бургас, като се насочва към енергийната сфера – занимава се с дейности, свързани с газопроводи, компресиран природен газ и др. Влиза в политиката като общински съветник в мандат 2011-2015 г. Впоследствие е поканен за зам.-енергиен министър, като и към момента изпълнява тази функция.

Върнах се в Бургас по време на предишния кмет Йоан Костадинов. След толкова години в чужбина видях, че градът не е мръднал. Смятах, че начинът на мислене трябва да се промени. Това бе моята мотивация да вляза в политиката и смятам, че то се получи при управлението на кмета Димитър Николов. Радвам се, че като част от неговия екип успях да допринеса за каузата“, казва Станков.

На предстоящите парламентарни избори е кандидат за депутат, шести в листата на ГЕРБ.

- Г-н Станков, през последната година политическата ситуация у нас е твърде изострена - с многобройни скандали, протести и търсене на нови лица. Как работихте като зам.-министър в тази обстановка и как очаквате да протече сега предизборната кампания?

- Зам.-министерският пост изглежда като политическа позиция, но аз винаги съм се възприемал като експерт на работното си място. Исках, ограждайки се с млади хора и с тяхната експертиза, да можем да допринесем, на първо място, за изпълнение на поетите ангажименти към над 3000 граждани на Бургас и региона, които пряко гласуваха за мен на предходните избори. Тогава получих толкова преференции. Числото е внушително и задължаващо – толкова събира 3 пъти спортна зала „Младост“! Винаги съм се стремял да изпълня задачите, които гражданите от региона ми поставяха.

- Какви бяха те? Как се допитвахте до тях?

- Проектите, по които работихме, не бяха лесни за осъществяване, отнемаха физически много време, за реализирането им беше необходима сериозна експертиза. Работихме по обновяването на поликлиники, болници, детски градини и училища. Направихме допитване до големите групи в социалните мрежи, обединяващи много бургазлии - „Мамите на Бургас“ и „Шофьори Бургас“. Именно то показа желанието на хората за ново улично осветление, например. Дамите го свързваха с повишено чувство на сигурност а шофьорите с намаляване на инцидентите. Затова го поставих  на първо място пред нашите норвежки партньори, които отказваха да финансират подобни проекти. Водихме изключително трудна дискусия с тях, но се преборихме. Виждаме плодовете на този труд в момента. Вече подписахме договорите за подмяна на уличното осветление в четири общини от Бургаска област – Бургас, Средец, Малко Търново и Поморие. Още две общини са в листата на чакащите – Сунгурларе и Несебър. На път съм да осигуря финансиране за покриването и на техните нужди. Смея да твърдя, че в последните години една от основните ми цели, извън спецификата на енергетиката, беше да насоча колкото се може повече средства и проекти към Бургаска област, от които гражданите да имат полза.

- Можете ли да застанете открито сега пред тези хора и да заявите, че сте свършили това, което те поискаха от вас на предходните избори?

- Гражданите поискаха строго специфични неща. Едно от тях беше именно уличното осветление. Млади хора настояваха за по-модерни класни стаи в училище, за обновени детски градини. Стремежът ми беше да работя в тази посока. Един от проблемите, които се поставят, е и за нови работни места. Когато инвеститорите дойдат в България, колкото и да изглежда странно, те първо минават през Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката. Целта ми винаги е била да създадем максимално широка предпоставка инвеститорите да дойдат точно в Бургас. Всичко, от което имат нужда, да им е осигурено предварително.

- Как става това?

- Ще дам пример с изцяло новия Закон за индустриалните паркове. Имах възможност  да участвам в написването му. Това е законът, който осигурява първата стъпка за един инвеститор да дойде в България. Как? Като държавата му осигури абсолютно всичко – индустриалната зона да има пътища, електричество, природен газ, пречиствателна станция, извозване на боклуците, осветление по вътрешните улици на тази зона и всичко, каквото е необходимо, за да може инвеститорът да се концентрира върху собствената си задача - да дойде и да си построи материалната база. Винаги сме държали да бъде иновативен, с чисти производства, за да могат консуматорите на този продукт да са доволни, че в регионът им се произвежда нещо качествено.

- Тази кампания ще се проведе в необичайна обстановка, в която големи събрания с хора няма да могат да се провеждат. Няма ли опасност посланията Ви да останат отдалечени от гражданите?

- Законът за извънредното положение забранява събирането на повече от 15 души на едно място. Но това има както недостатъци, така и предимства. Винаги съм се стремял да отговоря на всяко едно телефонно обаждане, да направя среща с всеки човек, който е имал нужда от моята помощ. Така ще бъде. Личните срещи дават възможност да разбереш в детайли от какво се нуждае гражданинът. А когато направиш голям брой такива срещи, също можеш да разбереш исканията на хората в Бургас и областта. За мен на първо място не е националната политическа кампания, а нуждите, които хората ще поставят на регионално равнище. Иска ми се да успея да покрия и задачите, които те ще ми поставят.

- Много хора са крайно разочаровани от политиците като цяло и подхождат с недоверие. Как смятате да стигнете до тях?

- На първо място, никога не съм се разглеждал като типичния политик. Разбирам добре как всеки човек става сутрин, води децата си на градина или на училище, върши своята работа, прибира се вкъщи. Всеки си има своето ежедневие. Работата на политиците не е да се месим във всекидневието на хората по време на кампанията. Ние трябва да разберем това, от което те имат нужда. Много често това, за което използвам социалните мрежи, е да се допитвам до хората чрез анкети. Такива вече сме направили. Ще пуснем специална анкета, която да открои какви са нуждите на бургазлии и на хората в областта, така че те да залегнат в регионалната програма и сред ангажиментите, които ще поемем към тях.

- Каква е гаранцията, че тази програма няма да остане просто един лист хартия и да бъде забравена след влизането Ви в парламента или в министерски кабинет?

- Когато някой е поел ангажименти към гражданите, но впоследствие се окаже, че ги е излъгал, те няма да му дадат доверие отново. Аз лично мога да изляза с високо вдигната глава пред тях и да кажа, че ангажиментите, които поех преди четири години, са изпълнени. Сега те ще бъдат и надградени.

- Как?

- Например чрез програмата за саниране, която сега ще продължим и с еднофамилните жилищни сгради - дори най-малката къща в област Бургас ще има право да кандидатства. Отоплителните инсталации за учебните заведения спестиха средства. Те бяха насочени към децата, за да учат в обновени и модерни стаи. Говорим и за обновяване на здравните заведения, чието огромно значение се видя по време на COVID кризата. В по-широк план, няма как да не посочим изграждането на  четирилентовия път между Бургас и Несебър; Медицинския факултет и привличането на нови и млади лекари, които и да преподават, и да лекуват в региона; изграждането на Конгресния център, който ще удължи сезона и т.н. Знаем със сигурност, че сега гражданите ще се обединят около целта – създаване на нови работни места. Ще се концентрираме и върху обгрижването на всеки жилищен комплекс, което вече започна в ж.к. „Изгрев“ и ж.к. „Меден рудник“.

- Не се ли забравят проблемите на Бургас, когато един депутат замине за София? Вие ще се върнете ли обратно тук след мандата?

- Определено аз и моето семейство ще се приберем в Бургас. Колкото и егоистично да звучи, това, което правя за града и областта, минава през личното ми усещане. Аз ще ползвам същите тези пътища, детски градини, болници, училища и т.н. като моите съграждани. Моето място винаги е било тук – в Бургас. Имах възможността да следвам в чужбина, но се завърнах. Сега виждам престоя си в София по-скоро като възможност да помогна на нашия регион и на хората да вдигнат нивото и качеството на живот. Аз съм бургазлия и такъв ще си остана.

 За вашите предложения за развитие на Бургас пишете ТУК.
3-те зодии, които не се забравят
3-те зодии, които не се забравят 22/04/2021, Четвъртък 21:19 0
18
Коментара по темата
18.
Извод
09.03.2021 23:09:21
0
2
Коментиращите под номер 3 и 8,по- добре разбират какви са професионалните задължения на зам. министъра на енергетиката...За разлика от самия министър! А най-тъжното е, че много от съгражданите приемат уличното осветление като подърък, а не като задължение на управляващите.
17.
Бургас
09.03.2021 11:51:16
0
7
Стиропорена калинка, но с немска диплома.
16.
Българин
09.03.2021 11:16:06
0
5
Точно от тия тъпанари нищо не зависи
15.
*********
09.03.2021 09:59:01
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
14.
Мисля
09.03.2021 09:32:08
0
5
Че първо всички кандидати трябва да си публикуват дипломите, да не се окаже, че пак има Калинки.
После, другите неща.
13.
?
09.03.2021 09:19:22
0
9
Имам два въпроса към кандидата, който изговори толкова безмисленни приказки. Колко нови предприятия има в града ни и колко бяха закрити за последните 10-на години? Говорим за сериозен бизнес, а не за сезонна работа. Даже може да включи в отговорите си и бройката на работещите.
12.
gradski
09.03.2021 08:49:11
0
4
Ахъм, ще пратим парашутисти нямащи нищо общо с Бургас и региона.. Както казва шефът и магаре да вържа ще го изберат... ми така де.
11.
вън
09.03.2021 07:30:48
0
13
Задават му конкретни въпроси, а той отговаря с една камара празнодумие.
10.
Киро
08.03.2021 22:20:01
0
8
Флагман, бавите се. Коментар 8 още не сте изтрили. И понеже изтрихте предишния мой, ще го напиша пак - вижте първо първия в листата, пък тогава нека пак си говорим какво зависи от бургазлии и кого точно ще изпратят в парламента.
9.
Райков
08.03.2021 16:43:43
0
14
Само за едно е прав е г-н Станков, Бургас /аз бих допълнил Бълария/ може и повече, всичко зависи от представителите в парламента в София. Видяхме, че тяхната работа,работа, работа не напълни масата на българина, както и не им помага да плащат образованието на децата си, отново сме най-бедни и отовно сме на опашката по заплати и пенсии. Не сравнявайте какво са направили другите преди Вас, а се сравнявайте с Румъния, Чехия, Хърватска, дори една Сърбия извън еврозоната има по висок стандарт на живот от българина за четири години.
8.
наблюдателен
08.03.2021 14:14:29
2
28
За нас, за които енергетика не е само натискане на едно копче и светване на лампа, мога да допълня , че през изтичищия мандат министерството на което Станков бе зам.министър ще се запомни с неразумни разходи за държавната ТЕЦ и АЕЦ, и с неизпълнените приоритети в енеретиката. Залага се приоритетно за лепене на стиропор за намаляне на енергийните разходи и като капак отново захранване с пари за студен резерв отново на ТЕЦ-на Доган и този на Ковачки. Държава, която 15 години не може да построи нито един лифт, 30 години не може да привлече производител на автомобили и 65 години не може да довърши една ядрена централа, наистина ли някой смята, че е възможно да направим високотехнологична енергийна революция в енергетиката. Вместо да стимулира инвестициите в зелена енергия и привлича индустрии с експортен потенциал, които да произвеждат и изнасят продукти и услуги с висока добавена стойност, министерството залага предимно на усвояване на средства за различни каузи, изолация със стиропор на сгради /саниране/и други несвързани с икономическото развитие дейности, като ефективто енергоспещяващо осветление например. Планът за развитие в енергетиката на управляващите е по-скоро План за спестяване и свиване, отколкото План за развитие и експанзия. А България има нужда от второто, ако искаме някога да постигнем "конвергенция на икономиката и доходите до средноевропейските" . За съжаление никой от управляващите не говори в тази насока.
7.
*********
08.03.2021 14:13:20
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
*********
08.03.2021 14:12:07
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Съученик
08.03.2021 13:20:07
20
10
Успех Жечо, само който не те познава може да говори лошо за теб!
Върви с високо дигнта глава защото си от малкото хора които могат да го правят с чиста съвест!
4.
gradski
08.03.2021 12:56:40
0
17
Пуснете коментарите под Дилов син дето щял най-накрая да ни оправи....
3.
Сисо
08.03.2021 12:40:52
2
30
Не господин Станков инвеститорите първо минават през Банкя после през ресторант осемте джуджета и ако са луди продалжават местния омбашия с местните джуджета и вие това го знаете както се вижда вие лично работите добре но в кошера ви преобладават търтеите и калинките несъм видял да се борите с това
2.
burgazlia
08.03.2021 12:37:00
2
12
и започна предизборното тикане в очите на хората....кой от кой по праведен, че да ги изберем.
Като иска да се върне в Бургас, що пак се натиска.
Или вече му е дошъл реда за стола на чичо Митко
1.
Кондйо
08.03.2021 11:48:40
4
25
Как би коментирал поставянето на челно място в листата на парашутист така ли правят и в германия и що си трае един достоен човек като него при тази подигравка с бургазлии корупцията и нея ли ще премалчаваме
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Командоси арестуваха лудият стрелец от Манастирище след кървава драма Командоси арестуваха лудият стрелец от Манастирище след кървава драма След убийството на съсед психичноболният се барикадира в дома си, а на баретите им се наложило с хитрост да го изведат оттам  5 неща във връзката, които нито една жена не бива да прощава 5 неща във връзката, които нито една жена не бива да прощава Ето кои са те Рецидивистът Пламен Динята ще лежи до 15 г. в пандиза за обира в магазин "Болеро" в жк. "Зорница" Рецидивистът Пламен Динята ще лежи до 15 г. в пандиза за обира в магазин "Болеро" в жк. "Зорница" 24-годишният Пламен Кантарджиев е осъждан 7 пъти досега 4-те типа мъже, които НЕ се обвързват 4-те типа мъже, които НЕ се обвързват Мамините синчета са вечни самотници заради твърде властните и обгрижващите им майки 3-те зодии, които не се забравят 3-те зодии, които не се забравят Скорпионите са една много специална зодия, която никога не можеш да забравиш, обичал ли си веднъж Рецепта за славянски гювеч със свинско месо Рецепта за славянски гювеч със свинско месо Лесна идея за вкусна вечеря Огромни дупки зейнаха до блок 3 в жк. "Изгрев", шофьорите пропищяха Огромни дупки зейнаха до блок 3 в жк. "Изгрев", шофьорите пропищяха Улиците в района са целите в кал, а дирята се разнася към ул. "Транспортна" и кръговото на Метро Христо Димитров: Умрат ли „Българе“ и „Чинари“, умира и танцовото изкуство Христо Димитров: Умрат ли „Българе“ и „Чинари“, умира и танцовото изкуство Честно ли е да се дотира публиката само при представления на държавните ансамбли, пита хореографът Възрастна жена тъне в мизерия и живее сред плъхове в центъра на Бургас Възрастна жена тъне в мизерия и живее сред плъхове в центъра на Бургас Социалните са готови да помогнат, но близките й не попълват нужните документи за настаняването й в дом Полицаите хвърлят униформите по Великден, за да дебнат за обирджии Полицаите хвърлят униформите по Великден, за да дебнат за обирджии Варна държи второто място по такива престъпления след столицата
2020 година е била рекордно топла в Европа 2020 година е била рекордно топла в Европа Температурите се повишават през всички сезони в Европа Руснаците смениха ваканцията в Турция с Египет Руснаците смениха ваканцията в Турция с Египет Червено море се очертава като спасение за всички участници на пазара Италианец 15 г. получава заплата без да е стъпвал на работа Италианец 15 г. получава заплата без да е стъпвал на работа Никой не забелязал отсъствието на служителя Роботът „Пърсивиърънс“ взе кислород на Марс Роботът „Пърсивиърънс“ взе кислород на Марс Това може да е следващата стъпка към изпращането на хора там Над 1500 арестувани заради протести за Навални в Русия Над 1500 арестувани заради протести за Навални в Русия Има опасения за здравето на критика на Кремъл, който започна гладна стачка преди 3 седмици Петролът поевтинява след засилването на Covid вълната в Азия Петролът поевтинява след засилването на Covid вълната в Азия Рязкото увеличаване на случаите в Индия започна да подкопава надеждата за увеличаване на потреблението   След Брекзит и Северна Ирландия се готви да се отцепи от Великобритания След Брекзит и Северна Ирландия се готви да се отцепи от Великобритания Мнозинството хора от двете страни на северноирландската граница смятат, че Северна Ирландия ще напусне Обединеното кралство до 25 години, показва ново проучване   Зеленски покани Путин на среща в Донбас Зеленски покани Путин на среща в Донбас Изявлението идва на фона на ескалацията в отношенията между Киев и Москва и на голямото струпване на руски войски край Украйна и в анексирания Кримски полуостров   Футболният преврат „Европейска Суперлига“ се провали Футболният преврат „Европейска Суперлига“ се провали След като шест английски клуба обявиха оттеглянето си във вторник, инициаторите сега искат да „преосмислят“ проекта   Израел започва да ваксинира деца срещу коронавируса Израел започва да ваксинира деца срещу коронавируса Ваксинирането на децата и младите хора се смята за решавата стъпка в постигането на колективен имунитет и овладяването на пандемията  
Бойко Борисов Бойко Борисов Куцук-куцук, ама главата ми е здрава Виц на деня Виц на деня Мъж се прибира от работа и сяда да вечеря. Жена му го пита:
- Скъпи, имаш ли някакви планове за Великден?
- Да, имам! Смятам да направя като Исус - ще изчезна в петък и ще се върна в неделя!
Виц на деня Виц на деня Друсан обикаля около църквата на Великден. Отчето се обръща към него:
- Христос Воскресе, чадо!
- Чух, брат, страшна работа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Из дневника на един ерген: "Измих пода, измих чиниите, изпрах, изгладих, сготвих. Ах, ще ми се да се оженя за себе си!"

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори