×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Кантарджиев: Ако Мангъров се бе появил през 80-те, сега всички щяхме да сме позитивни за СПИН


07 Март 2021, Неделя, 16:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

Според директора на НЦЗПБ проблемът към момента е разпространението на британския щам

 

„Представяте ли си ако Мангъров се бе появил през 80-те години – сега всички щяхме да сме позитивни за СПИН. Защото нали това беше идеята? Да се заразим всички и да върнем нормалното. Не е добре, когато искаш да върнеш нормалното с ненормални идеи“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по Нова телевизия.

„Излизат едни учени, които наричат себе си лекари и казват, че ваксините не са изпробвани. А грипните ваксини? Те всяка година са срещу различни щамове, проверявани ли са те 10-15 години? Всичко това не бе направено от незнание. Хора, които имат претенции, че са запознати с ваксините – не могат да говорят по този начин срещу тях. Тогава каквото и да казват специалистите, в хората остава едно съмнение. След него идва страхът", категоричен бе той.

„Към днешна дата се наблюдава плавно покачване на случаите на COVID-19 у нас. То обаче се различава от стръмното такова, на което бяхме свидетели през октомври и ноември. Това се дължи най-вече на противоепидемичните мерки, които голяма част от хората спазват”, обясни заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни.

Според него проблемът към момента е разпространението на британския щам на вируса и настъпващата опасност от втория нигерийски вариант.

„Последните данни показват, че 96% от циркулиращите вируси в Кюстендил са от британската мутация. В Бургас е 82%. За щастие този щам не е по-смъртоносен, лечението е същото и наличните ваксини предпазват от него”, добави специалистът.

Според проф. Кантарджиев притесненията на научната общност в Европа са свързани с втория вид на нигерийския щам на COVID-19.

„Първата мутация бе регистрирана през август. Втората през декември. Такива случаи са малко в Европа, а в България все още нямаме такъв”, каза професорът.

Той уточни, че всички налични в Европа ваксини предпазват от първата нигерийска мутация в много висока степен.

„При втория щам също има протекция, но не толкова добре колкото при другите варианти. Добрата новина към този момент е, че той не е широко разпространен”, каза още проф. Кантарджиев.

„Бързото почервеняване на картата на заболеваемост у нас се дължи на бурното разпространение на британския щам. Ако в ресторантите мерките се спазват няма да има големи проблеми. Хората трябва да си правят и сметката и да мислят с кого се събират”, посочи той.

„Когато българите видяха много свои познати, които са ваксинирани се успокоиха. Много се радвам, че хората в нашата страна върнаха позитивното си отношение към ваксините”, каза професорът.

На този фон, 80 хиляди ваксини ще бъдат доставени в страната в понеделник - 8 март, а до края на месеца се очаква броят на имунизационните доставки у нас да достигнат 200 хиляди ваксини, добави той.

„Когато ваксините се разработваха ми направи впечатление, че всички работят срещу една мишена – белтъка на вируса. Когато разбраха, че някои мутации могат да доведат до промяна на този белтък стана ясно, че би било възможно да се наложи да има ваксина срещу новия вече променен състав на вируса”, обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев изрази надежди, че от следващата година този вирус ще придобие само сезонен характер. Това обаче не трябва да ни притеснява, защото ще бъдат направени ваксини, които биха могли да ни предпазят от сезонен грип и COVID-19, смята той.

Той обясни, че началото на заболяването е свързано с бурното размножаване на вируса в горните дихателни пътища и даде добър съвет, който би могъл да помогне много:

„Лимон и сода. След всяко ядене едно резенче лимон потопено във сода би имало добър ефект”.


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
10
Коментара по темата
10.
мишо
08.03.2021 11:50:51
1
3
Този човек Кантарджиев е с доста простовато държане и му липсва компетентност по въпроса. Но си изпълнява блестящо задачата да всява смут, страх и хаос и да обижда наляво-надясно медици специалисти. Боцата добре е подбрал свитата си , същата като него.
9.
Странен съвет от Кантара
07.03.2021 20:52:55
1
6
Тоя Кантаржиев току що каза, че по-добре да не си носим собствени химикалки на изборите, защото заради различен цвят на мастилото можели да не ни признаят гласа. Хахаха! Почнах да вярвам вече, че наистина използват химикалки с изчезващо мастило :-)))))
8.
Фуй
07.03.2021 18:23:56
4
17
Кантарджийка, трупай там пачките от тестовете и не се обаждай. Колкото по си отваряш устата, толкова по олекваш. Цункай дупета и трупай пачки. В това те бива поне.
7.
ОБЕКТИВЕН!!!
07.03.2021 17:57:24
3
8
БРАВО НА КОМЕНТИРАЩИТЕ ПО ДОЛУ, ИМА НАДЕЖДА ЧЕ ИМА ОСТАНАЛИ МИСЛЕЩИ ХОРА!!!
PS: СРЕЩУ СТРАШНАТА ЗАРАЗА, ЛИМОН И СОДА, НЕ ЧЕ НЕ ПОМАГА И ДЖИНДЖИФИЛ НО КОМЕНТ!!!
6.
comment
07.03.2021 16:58:05
6
8
Измамата ХИВ/СПИН беше подготовка за Измама-19, базирана на измамното използване на същия "тест", който въобще дори не е тест и не е предназначен за диагностика на инфекциозни или каквито и да е заболявания, според думите на изобретателя си, Кари Мълис, който много удобно "почина" през август 2019.

От "СПИН" починаха само тези които имаха нещастието да се подложат на "лечението" на мафията на смъртта която се подвизава под името "здравеопазване".
5.
мислещ
07.03.2021 16:53:00
5
25
Вие представяте ли си какви идиоти са начело във всякакви ръководни структури!
Докъде ни докара ГЕРБ...
Некадърникът не прави разлика между вирусно заболяване, предавано по въздушно капков път и имунно заболяване, предавано по полов или кръвен път!
Без коментар!
4.
Мангъра ще излезе прав
07.03.2021 16:51:37
7
18
Новата вълна на коронавируса ще бъде ограничена. Това ще се покаже след 20 март. Дотогава ще се натрупа сериозно количество ваксинирани хора.
Това каза пред БНР директорът на спешната болница "Пирогов“ проф. Асен Балтов.
По думите му, повече от 1,5 млн. души са преминали през болестта безсимптомно.

Може да си плямпаш, продажник кантарджийски, но по скоро ще стигнем имунитет чрез преболедували отколкото от ваксинирани.
3.
Пак забаламосвате
07.03.2021 16:50:55
3
20
Има една малка подробност манипулатор такъв. Вируса на СПИН не можеш да го хванеш от кихане, кашляне, пръц...не, здрависване, стоене в една стая със заразен и т.н и т.н., така че примерът ти е само за онези 80 те процента дебили, които за съжаление никак не са малко
2.
един нормален
07.03.2021 16:47:38
7
21
Този е идиот, също като шефа си- Тиквата от Банкя!
1.
123
07.03.2021 16:46:42
3
22
Жалко, че един уважаван специалист излиза с толкова нелепо изказване. Това е все едно да сравниш СПИН и грип А , например! Единият се предава чрез полов контакт или преливане на заразена кръв, а другия се предава по въздушно-капков път! И сега нека всеки си направи извода дали е едно и също!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори