×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Знае ли Господ кога Стефан Колев ще издигне Скай билдинг в ж.к. "Меден рудник"?


Знае ли Господ кога Стефан Колев ще издигне Скай билдинг в ж.к. "Меден рудник"?
На това място по бул."Захари Стоянов" днес трябваше да се извисява "до небето" билдинг с 380 апартамента, офиси, хипермаркет, собствена борова гора
16 Февруари 2021, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Инвеститорът се надява, че ще я завърши до края на тази година, но ако не успее - догодина

 

11 май 2018 година. В бургаския ж.к.“Меден рудник“, в парцел от 5,5 дка е направена с официална церемония първата копка на грандиозния проект „Скай билдинг“. Инвеститорът е разпознаваемо в бизнеса и политиката лице - Стефан Колев, тогавашен общински съветник, строителен предприемач, собственик на „Бургос Строй“ ЕООД, председател на федерацията по УШУ.  Проектът е впечатляващ – 13 етажа, 380 апартамента, магазини, офиси, дори център за тренировки по далекоизточния боен спорт.

Името на сградата не е случайно избрано, обявиха тогава от компанията, защото зданието щяло да стига „до небето“, с прекрасна панорама към наподобаващия Ню Йорк залив с езера, много зеленина,  собствена борова горичка.  „Скай билдинг“ фигурираше с топ цени в сайта на фирмата и при ексклузивния брокер, също фирма, свързана със Стефан Колев за „уникално бижу“. Цените бяха най-изгодните в Бургас, започващи от 420 евро за кв.м. Двустаен апартамент за 20 хил.евро, а тристаен – 30-32 хил.евро. Такива цени на недвижим имот няма даже и в Айтос.

Така трябваше да изглежда вече реално този проект на бул."Захари Стоянов"

На първата копка инвеститорът обяви, че били продадени над 40 % от апартаментите, имало  интерес към офисите от ай ти компании.

В няколкото медийни прояви брокери зовяха хората да изтеглят парите си от банките и да ги инвестират в недвижимости в „Скай билдинг“, тъй като доходността била по-добра.

По-късно се разбра, че към онзи момент сградата дори не е имала разрешение за строеж, а е била само картинка. Разрешителното е издадено 7 месеца след първата копка – на 20 декември 2018 година, показа нашата проверка.

Според указателната табела, намираща се при входа на строителната площадка, строителството е започнало на 7 февруари 2019 година и трябва да завърши на 7 февруари т.г. Днес е 16 февруари 2021 г. Строежът в момента е на кота 0, а купувачи твърдят, че са платили по-голямата част от цената на бленуваното жилище "в небето". В интерес на коректността, нашата репортерска проверка установи частично изградени подземни нива, но към най-южното крило е прокопана само основата. При това отдавна, след което обектът в тази част е зарязан.

Голяма част от сградата е на кота 0, но в най-южното крило е на този етап от строителството

Към днешна дата в обявите за продажба на апартаменти са упоменати други срокове, вариращи от есента на 2021 година до пролетта на 2022 година.

Репортер на Флагман.бг посети строителната площадка през приятно топлия ден 2 февруари. Около 14 часа там бе мъртвило, само пазачът, а оставаха 5 дни до рязането на лентата на готовата сграда. На 16 февруари, когато отново дойдохме тук, за да бъдем коректни при подготовката на тази публикация, пък се виждаха 5-6 човека, които подготвяха кофраж за изливането на кота 0.

Проверка на Флагман.бг в Агенцията по вписвания установи, че на 26 февруари 2018 година Стефан Колев, чрез „Бургос строй“ ЕООД, закупува от „Билла недвижимости“ ЕООД (свързана с хипермаркетите „Билла“) 5,565 дка в ж.к.“Меден рудник“ за 779 хил.евро. С днешна дата в тази партида е вписан само един нотариален акт за продажбата на апартамент от 23 кв.метра на 13-ия етаж във вх Г, собственик е жена от Пловдив, за сумата от 6 хил.лева. Това означава, че е платила 100 % от цената на зелено, няма други вписани нотариални актове. Дали купувачът е настоявал да получи нотариален акт предварително или това е единствената приключена на 100 % сделка, е загадка.

Днес, 16 февруари 2021 г.,  се виждаха само неколцина работници на площадката

Според сайта на проекта голяма част от апартаментите са продадени. По наша информация  част от купувачите са с договори към брокерската „Съни БГ“, свързана с Колев и са платили жилищата си на 70-80 %.

В портфолиото на фирма "Бургос Строй", еднолична собстеност на Стефан Колев, пише, че това е човек, който няма започнат и незавършен проект. В една и съща година - 2018 г. , в рамките на няколко месеца, бившият вече местен политик от ГЕРБ започна строителство на две големи сгради -  тази в ж.к."Меден рудник"  и в ж.к."Изгрев", където днес е стигнал  малко по-напред - на кота 2, далеч от приключването. 

Инвеститорът Стефан Колев на първата копка обещава бързо строителство

Стефан Колев, собственик на „Бургос строй“ по телефона днес пред Флагман: 

Честно да Ви кажа: Господ знае дали ще се справим!

-Г-н Колев, обаждам се от Флагман.бг, за да Ви попитам кога ще завършите сградата „Скай Билдинг“ в ж.к.“Меден рудник“, защото според информационната табела 13-те етажа трябваше да са построени до 7 февруари т.г.?

-Коя табела?

-Тази, която се намира на входа на строителната площадка?

 -Да…имаме известно забавяне заради пандемията, студеното време и нормалните условия, но мисля, че до края на годината ще напреднем доста.

-Ще успеете да построите 13 етажа ли?

-Ами честно да Ви кажа: Господ знае дали ще се справим, но навлизаме с добро темпо и до края на годината ще имаме сериозен резултат. Дали ще довършим сградата? Не мога да твърдя със сигурност, но да речем до голяма степен ще бъде завършена. Поне така се надявам.

-Колко човека работят на строителната площадка?

-Нямам представа. За настоящия момент ли питате?

-Да кажем в последните седмици, защото днес наистина е доста студено.

-Ами…средно около 20 работници.

-Колко процента от апартаментите са продадени, според обявите ви в самото начало са над 40 %?

-Не мога да ви отговоря. Наизуст не ги знам. За това отговаря друг човек, общо взето.

-Какво да кажем на хората, които са купили жилища от Вас и чакат да влязат в апартаментите си?

-Ще влязат в жилищата си във възможно най-кратък срок и ще си ползват жилищата със здраве, надявам се.

-През май 2018 година бяхте поставили срокове за строителство, които вече изтекоха. Какво Ви попречи да влезете в график?

-Всъщност ние започнахме строителството през 2019 година. 2018 година направихме първа копка, защото всеки момент чакахме разрешението за строеж, но поради обективни причини така и не го получихме по това време. Забави се доста предвид комуникациите, които минаваха под самия парцел. Така че започнахме през 2019 година и честно да ви кажа, струва ми се, че още сме в срока на строителство, но със сигурност няма да се вместим в него и ще излезем.

-Колко месеца ще се забавите?

-Може би около 6 месеца. Пак ви казвам – по обективни причини. Например, днес температурата е много ниска, но въпреки това имаме хора на обекта.

-На кой етап от строителството сте в момента?

-Ами кота 0 е, но имайте предвид, че надолу са три подземни етажа. Оттук нататък е по-лесното.

-Г-н Колев, имате ли осигурено финансиране за тази сграда?

-Да, имам.

-Да обобщим: Кога ще бъде завършена?

-Ами надявам се през следващата година да бъде завършена изцяло сградата.

Указателна табела от този вид се изисква от строителния надзор с информационна цел, но строителят не се обвързва нормативно със сроковете, те са насочени към купувачите, както и към живущите в съседство, разясниха специалисти пред Флагман.бг.

Още по темата:

Как се срути проект на бизнесмена Стефан Колев от "Бургос Строй" в ж.к."Меден рудник"




39
Коментара по темата
39.
Венци
29.12.2023 08:20:50
0
0
Точно тази сграда, никога няма да се построи!!!!!
38.
Михаил
19.11.2023 08:29:45
0
1
Купих преди време апартамен във въпросната сграда и много съжалявам :( Времето минава и започвам да вярвам, че сградата въобще няма да бъде завършена, нека да се организираме с други собственици, да извикаме някоя телевизия и да го съдим колективно, това не може да продължава
37.
христо
25.07.2023 17:06:52
0
0
Бургос строй, много негоректна строителна фирма, вижте сградата в Меден Рудни, строителството започна 2019 и за 24м трябваше да е завършена, а още къде е?За некачественото строителство да не говорим, няма една права стена, хората купили там, търпение и здрави нерви, 5 години от началото двата входа са още на дупка....
36.
стефан
10.05.2023 13:30:55
0
0
Хара, бягайте далеч от въпросната фирма-Бургосстрой.Сградата в Меден рудник, трябваше да се построи за 24м, вече минаха 5 години и е още до никъде, двата входа са на дупка, а ако има такива с предварителен договор, давността му е 5години.....
35.
*********
27.11.2022 07:18:52
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
34.
Запознат
02.03.2021 23:12:53
0
0
Това е новия небостъргач.
Г-н Колев има и Еко хотел Свети Димитър Веселие + бардакът до кафе Малибу наречен Трилогия. ТАМ СА ПАРИТЕ ЗА ОБЕКТИТЕ!
От където е минал да строи там хората не искат да го видят
33.
Дева Мария
20.02.2021 19:00:52
0
1
и ТОЙ не знае кога



такова нещо не е било
32.
*********
17.02.2021 23:45:06
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
31.
*********
17.02.2021 23:39:27
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
30.
Флагман
17.02.2021 15:04:21
0
2
Имаше времена когато и Вие рекламирахте строителните измами на Колев!А иначе Господ бави но не забравя!
29.
*********
17.02.2021 14:46:24
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
28.
Най-изгодните цени в Бургас
17.02.2021 12:16:00
0
6
Ами така е винаги евтиното излиза по скъпо
27.
*********
17.02.2021 09:35:51
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
26.
Бос
17.02.2021 09:02:42
1
13
Тази фирма Бургос Строй е много смешна и другата брокрската фирма май е на жена му - Съни БГ, така че какво да очакват хората - само измами. Сградата им до хотел Авеню в Изгрев стои от години непостроена. На 1-2 години вдигат по 1 етаж. Горките хора, които са се излъгали да вярват на тези фирми. Не стига, че нямат пари хората и търсят да купят по-евтино дори и да е на такива гадни места, на които са му сградите, ами и това не могат да получат накрая. Трябва да се осигури защита на купувачите в такива ситуации и наказателна отговорност за строителя, това си е вид измама направо.
25.
хахах
17.02.2021 08:41:27
0
9
Жилище в небето хаха,става дума за 13 етажа нали? не за 130? Баааси небостъргача хаха
24.
Митко Градев
17.02.2021 08:32:35
0
12
Най-големият измамник в Бургас Стефан Колев , хора питайте първо преди да купите имот от този измамник . Другата му сграда на гърба на хотел Авеню и тя има още много години да се строй .
Прибра парите на хората , купува си колела за по 5000 лв и накрая ако успее да построй тези сгради ще е някакво чудо .
За измамените купувачи да знаят първо да поразпитат за стройтеля и после да дават пари напред , защото сега и да тръгнат да го съдят пари няма да видят и ще трябва да се молят на господ да ги благослови и да им построи сградата .
23.
Потресен
17.02.2021 05:38:25
2
6
До N9 / Недей смятай къде си инвестират парите хората, защото математиката ти е за 2ри клас! Вместо това прочети някоя книга, защото колкото повече знаеш, започваш да имаш и сърце за инвестиция и някой ден такива като теб сега ще ти смятат парите! Живота е кратък и от теб зависи дали ще действаш или ще стискаш стотинките и ще критикуваш хората! На 80% от купувачите няма да им се отрази сериозно подобна грешна стъпка,защото са им дошли парите от сделки, но има хора, които купуват с кредити за да имат къде да живеят и го отчитат като голяма грешка, която ще изплащат от заплата. Не е необходимо да ги съдим с подобни изказвания!
22.
Истината
17.02.2021 02:49:10
0
14
Познавах един подобен тарикат строител в София, който се мислеше за недосегаем измамник. В последствие изчезна и след година го намериха закопан към Враца.
21.
Стефан Колев
17.02.2021 00:00:00
1
15
до 2098 година сградата ще е готова.аз съм сериозен бизнесмен.
20.
Борис
16.02.2021 23:57:24
1
21
Има един строителен хипермаркет,който е подпомаган от общината.сещате ли се?пък този Стефан е измамник.далеч от него.всички стройтели в Бургас са измамници.до един.и алчни до дупка.дано има възмездие за всички вас
19.
Някой си
16.02.2021 23:04:21
0
15
Голям измамник. На приказки е много омаен, докато не подпишеш договор, после показва какъв измамник е.
18.
Мхм
16.02.2021 22:40:17
2
15
Какво се оправдава с корона вируса, защо не погледне другата кооперация в боровата горичка, заедно започнаха, неговата е на кота 0, а пък другата е на покрив.
17.
Горският
16.02.2021 21:51:20
0
23
Този е голям лъжец, мръсник и крадец. Не му вярвайте и не купувайте нищо от него. Познавам го и знам какво говоря
16.
Тони
16.02.2021 21:46:13
5
7
Предпочитам да чакам за ново строителство, макар и малко по рисково отколкото да дам много повече пари за някоя дупка.
15.
до 9
16.02.2021 21:33:27
1
14
Това до ОУ "Васил Априлов" не е от 1 година, а поне от 4-5!
14.
Любо
16.02.2021 21:22:07
0
11
Да не ги изброявам.всичките са измамници и алчни.цепят стотинката.
13.
Мистрия
16.02.2021 21:12:36
0
15
Много неприятен човек
12.
До Бейбибуч
16.02.2021 20:59:56
0
7
На Демокрация май смениха единия инвеститор скоро и се раздивижиха. Онзи пенсиониран агент на булаир вече не е в играта
11.
Няма
16.02.2021 20:58:47
0
5
Да се плашите то и небостъргача в Меден рудник го вдигнаха десетима човека.
10.
*********
16.02.2021 20:50:07
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
бейбибум
16.02.2021 20:50:05
8
9
те и онези на демокрация до ОУ Васил Априлов на които им правихте реклама до онзи ден , и те за 1 г са вдигнали само 1 плоча , май нещата отиват към много студена вода
ама купувачите са си глупави , в такова чумаво време да тръгнеш да си набутваш парите в картинки си е върха на простотията, още 2018 г беше криза и пак купуваха
Като имате пари и искате да купите нещо, по добре нещо малко и сигурно но да ги вложите някъде и да го имате реално, даже магазинче да е да го давате под наем 300 лева ето едни 3600 лв на година, никоя банка на 100 хил лева на депозит не дава на година по толкова от проценти
след години на всички имоти им се вдигат цените така или иначе така че нямате загуба
8.
Кънчо
16.02.2021 20:43:10
1
7
Никаква държава, за такива измамници политик = народо измамник
7.
Христо
16.02.2021 20:35:23
0
26
Това го има вече само в Бургас.тук всичките искат стока на отложено,после не плащат на фирмите.тая селяния я няма никъде.иначе с коли за 200 бона.Новоизлюпини строители,който забравиха кои бяха.нещастници
6.
Кольо Стефанов
16.02.2021 20:34:27
0
17
И Господ няма да може да каже кога ще завърши строежа! Остап Бендер - Колев не за първи път се оплита в лъжи!
5.
Only God can judge me
16.02.2021 20:09:25
1
20
Ако някой балък все още плаща на зелено, значи си го заслужава.
4.
Haha
16.02.2021 20:08:34
0
21
Вижте и “сградата” до Газпром в изгрев, май преди две години трябваше да е готова, ма така е, като има балами да плащат на зелено на такива като тоя
3.
Гого
16.02.2021 19:36:02
0
34
В Бургас строител-измамник е едно и също
2.
Гербаджия
16.02.2021 19:12:05
1
16
Поредната надута история с апартаменти на супер място изгодна цена... Хахаха строителството на кооперации е най голямата измама... Иначе с мерцедеси бръмчим... Да му мислят набуталите се с пари хахахха и кредити ужас реална цена е 400€ за Бургас не по над 1000 за някви кочини на тапа и с течове и тем подобни едвам взели акт 16 с подкупи хаххай да се оправят собствениците на си взех моето процентче
1.
Гербаджия
16.02.2021 19:11:41
2
23
Поредната надута история с апартаменти на супер място изгодна цена... Хахаха строителството на кооперации е най голямата измама... Иначе с мерцедеси бръмчим... Да му мислят набуталите се с пари хахахха и кредити ужас реална цена е 400€ за Бургас не по над 1000 за някви кочини на тапа и с течове и тем подобни едвам взели акт 16 с подкупи хаххай да се оправят собствениците на си взех моето процентче
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори