×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опасността, която крие дори една чаша вино на ден


03 Февруари 2021, Сряда, 18:22 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте резултатите от проучване

Десетки проучвания показват, че консумирането на алкохол в излишък води до здравословни проблеми и дори може да намали продължителността на живота ви. Ако консумирате около 15 алкохолни напитки на седмица, може да съкратите живота си с една до две години, сочат резултатите от проучване, публикувано в The Lancet, а 25 или повече питиета на седмица биха могли да ви лишат от цели пет години.

Но според скорошно проучване, публикувано в European Heart Journal, по-тежките пиячи не са единствените, които излагат живота си на потенциално критичен риск, пишат от уебсайта “Eat This, Not That!”.

За въпросното изследване са проследени питейните навици и сърдечното здраве на повече от 107 000 европейци на възраст между 24 и 97 години, започвайки от 1982 г.

Учените установяват, че тези, които пият само една „малка“ алкохолна напитка на ден значително повишават риска от развитие на неравномерен сърдечен ритъм или „предсърдно мъждене“. Това състояние е свързано не само със световъртеж и сърцебиене, но и с по-висок риск от инсулт.

Изследователите определят „малка“ алкохолна напитка като тази, която съдържа 12 грама етанол, което се равнява на 330 мл бира, 120 мл вино или 40 мл спиртни напитки. Според проучването участниците, които приемат по толкова ежедневно, са с 16% по-склонни да развият неравномерен сърдечен ритъм в сравнение с непиещите. Тези, които пият по две напитки на ден, имат 28% по-голям риск от предсърдно мъждене, а онези, които консумират повече от четири напитки на ден, са изложени на 47% по-голям риск.

„Тези констатации са важни, тъй като редовната консумация на алкохол, „една чаша вино на ден“ за здравето на сърцето, както често се препоръчва например в непрофесионалната преса, вероятно вече не трябва да бъде препоръчвана без да се претеглят рисковете и възможните ползи относно всички заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, включително предсърдно мъждене“, пишат изследователите.

Учените обясняват още, че не могат да кажат със сигурност защо алкохолът може да бъде свързан с това сърдечно заболяване. „Точните механизми, чрез които умерените количества алкохол могат да предизвикат предсърдно мъждене, не са известни“, пишат те. „Проучванията показват, че обилното пиене за кратък период от време може да предизвика при някои хора „синдром на ваканционното сърце“, а при някои пациенти с предсърдно мъждене малки количества алкохол могат да предизвикат епизоди на аритмия.“

Те също така отбелязват, че проучването е ограничено от някои фактори, включително факта, че участниците може да са подценили количеството приет алкохол.

 

Консумирането на червено вино има и изключителни ползи за здравето, вижте 5 от тях: 

Може да предотвратява кариеси

С изследване от 2014 г., публикувано в „Списанието за агро и хранителна химия“, учените откриват, че червеното вино, дори безалкохолното, е убило повече бактерии, предизвикващи кариеси, отколкото смесицата от вода с малко алкохол, която се използва за жабурене.

Възможно е да контролира алергиите

Резултатите от над 80 проучвания стигат до извода, че флавоноидите (видове антиоксиданти, които се съдържат във виното), могат да редуцират алергии и симптоми на астма. Въпреки че са необходими още изследвания, тези твърдения са смятани за обещаващи.

Способно е да забави развиването на Алцхаймер и Паркинсон

При едно проучване от 2017 г. изследователи добавили човешко стомашно съдържание след консумиране на вино към нервни клетки във влошено състояние. Учените забелязали с изненада, че стомашният сок предотвратил смъртта на клетките!

Може да намали риска от депресия

Докато тежкото пиене се асоциира с умствени проблеми, приемът на вино от 2 до 7 чаши по 150 мл седмично всъщност намалява риска от развиване на психическо разстройство, сочи изследване от 2013 г., публикувано в списание “BMC Medicine”.

Способно е да държи под контрол кръвната захар, ако имаш диабет тип 2

В проучване от 2015 г., резултатите от които са публикувани в изданието „Годишник по вътрешна медицина“, учените разделили 224-ма пациенти, диагностицирани с диабет тип 2, в три групи. Първата трябвало да пие по 150 мл червено вино на вечеря в продължение на две години; втората – същото количество бяло вино, а третата – минерална вода. В края на изследването учените открили, че кръвната захар при групите, консумирали вино, е в по-добро състояние, отколкото при участниците, пиещи минерална вода. Освен това, изследваните лица, които трябвало да консумират червено вино, имали подобрено ниво на холестерол.
 

Източник: Edna.bg


В категории: Здраве


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
до 3
04.02.2021 00:27:40
3
1
познавам хора които пият по две шепи хапчета всеки ден и са на по 90 год, познавах и такива които никога не бяха пили хапче и си заминаха на 35-40 г. , така че хайде моля ти се. Научно доказано е че ако не са били открити антибиотиците в момента 3/4 от населението нямаше да го има. Пак си чел някоя фейк новина, от билкари, лечители, знахари, хомеопати, екстрасенси и тем подобни малоумници, които умориха сума народ.
4.
Трезвеник
03.02.2021 20:21:05
0
6
Наздраве по този повод!
3.
Аааа
03.02.2021 19:39:02
0
6
А защо учените не кажат колко са полезни антибиотиците и хапчетата и колко вредят и намалят живота. За един приятел питам....
2.
Аааа
03.02.2021 19:38:59
0
9
А защо учените не кажат колко са полезни антибиотиците и хапчетата и колко вредят и намалят живота. За един приятел питам....
1.
Пиянството на един народ
03.02.2021 18:35:34
4
13
А за опасността, която крие всеки ден с това управление нещо да напишете?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори