×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След повече от 30 години употреба: Тези контейнери скоро ще бъдат история


След повече от 30 години употреба: Тези контейнери скоро ще бъдат история
Снимката е от ноември 1989 г. – при един от финалните протести за събарянето на берлинската стена. Старите контейнери издържаха теста на времето, ще успеят ли и новите?
24 Януари 2021, Неделя, 21:15 ч.
Автор: Флагман.бг

Община Бургас слага край на една ера с иновативно решение - подземните контейнери

Тази снимка е от ноември 1989 г. при един от финалните протести за събарянето на Берлинската стена. Хората са покачени върху контейнери за боклук, които са същите като тези, които се използваха в цяла България допреди година и част от които все още са в експлоатация. Несъмнено това, че снимката е на повече от 30 години, а изобразените на нея контейнери все още се използват е сигнал за издръжливостта на немската инженерна мисъл. В Бургас обаче тези съдове за събиране на отпадъци стават все по-рядка гледка.

А това е позитивна новина. Макар дизайнът на тези контейнери да се е доказал в най-важния тест – този на времето, те имат своите значителни недостатъци. Малки са, препълват се лесно, при авария в механизма за затваряне разнасят ужасни миризми, имат прекалено много движещи елементи и това ги прави податливи не само на амортизация и вандалски прояви, но и превръща поддръжката им в скъпа задача.

Иновативното решение на Община Бургас слага край на всички тези проблеми. Градът, особено централната му част, вече са оборудвани са подземни контейнери – модулни съдове, чиято единствена надземна част е отвора, където да бъдат спускани отпадъците. Те имат сериозни предимства пред немските контейнери на снимката. 

В същото време от поне 2 години в общината тече процесът по модернизацията и на „обикновените” контейнери по улиците. Новите такива обаче са далеч от „обикновени”. Те са много по-големи като обем от старите, изградени са по такъв начин, че да не подлежат на събаряяне от вандали, а зад обслужването им седи цяла модерна система, която превръща някога познатия модел за изпразването им в отживелица. От близо година, в частите от Бургас, където те са поставени, хората са забравили гледката на камиона за отпадъци с двама човека зад него, които в ранните часове на деня преминават по улицата и ръчно изпразват контейнерите. И за това има причина – новата система е автоматична.

Сметопочистването в Бургас се извършва от два модерни камиона, които имат подвижна „стрела” – тя улавя контейнерите, премества ги над камиона, където е неговият отвор, и с помощта на прост механизъм, освобождава заключването на контейнера, като съдържанието му се изсипва в основния съд. Процесът, ако все още не сте го виждали на живо, продължава около 2 минути. (ВИЖ ТУК)

Дали обаче новата система на сметосъбиране в Бургас, също като контейнерите край Берлинската стена, ще издържи теста на времето? Отговорът вероятно е „да”, защото тя е по-бърза, по-лесна, по-чиста и по-модерна. А ползите от нея вече постепенно започват да стават видни дори и за най-скептичните бургазлии.
 


В категории: Бургас


11
Коментара
Флагман.БГ Тя печели "Денсинг старс" Тя печели "Денсинг старс" 09/05/2024, Четвъртък 13:31 0
В Черноморец отключиха морето
В Черноморец отключиха морето 09/05/2024, Четвъртък 12:23 0
11
Коментара по темата
11.
По тротоари и паланки
25.01.2021 10:03:59
1
7
Новите контейнери са прекалено големи и се поставят напред заради огромните машини, които ги събират. За вътрешни улички и междублокови пространства не са подходящи. Да не говорим колко такива има изсипани направо на пътя, за да е лесно на фирмата да ги обслужва. Не се гледа безопасността на хората, а на фирмата да и е лесно
10.
Бургас
25.01.2021 09:35:59
0
8
Новите контейнери са хубави, но за съжаление трябва да се почистват и поддържат а тук не го правят :).
9.
От Бургас
25.01.2021 09:22:28
1
8
Нека се модернизират контейнерите, но да се поставят на определените за това места, а не на тротоари и на паркоместа. Визирам кв. Възраждане и по-точно улиците около Борисовата градинка - ул. Княз Борис, Калоян, Ал. Стамболийски - там са поставени на платното, където трябва да се паркира, заемат ценно паркомясто, за което ние сме си платили стикер "Синя зона" или на тротоара, където пречат на пешеходците, а около тях става сметище!!! В същото време местата, определени за поставяне на контейнерите за смет стоят празни. Може би общинските служители са слепи или много бързо профучават с новите си коли и не забелязват...
8.
Стоимена
25.01.2021 04:25:09
3
5
Тия модулни системи за подземни съдове за битови отпадъци такива предимства имат, че през август месец миризмата от тях се усещаше в по-далечния край на ул."Софроний".

А процесът от 2-те минути на новите модерни сметопочистващи камиони включва ли и времето за събиране на разпилените около контейнерите битови отпадъци?
7.
Стоимена
25.01.2021 04:10:57
1
4
История "Бобър" в областния град в културната му зона. В общинските населени места може и да е проект.

Gordan Shumway, чудесни идеи, но рядко приложими.
Като за начало може да се поставят и съдове за растителни отпадъци за компост и за кокалчета и кости от порции. На новите съдове за смесени битови отпадъци е указано да не се изхвърлят битови растителни отпадъци в тях, но няма и определени за целта места, където да се изхвърлят.

Преди години като слагах киселото зеле и цял чувал листа и кочани растителни отпадъци отделих и се разходих до животновъдната зона. Но за тоя от една зелка и обелки от белени 3 кг зеленчуци няма да ида на 3км.
6.
Киро
24.01.2021 23:56:35
0
13
30 години ама друг път. Преди около 20 години още се ползваха старите метални, които ги извозваха със Зилове.
5.
Аве
24.01.2021 23:08:18
0
14
тия от чистотата не виждат ли къде са местата на контейнерите ,уж са оградени с тухли ,бе

Що исирате контейнерите де сварите бе мангали
4.
Разделно ли е наистина?
24.01.2021 22:20:37
2
23
Ако още извозват разделно събраният боклук на едно и също място както преди няма никакъв смисъл, освен да се имитира дейност и да се нагушват някои другаре
3.
Gordon Shumway
24.01.2021 21:51:57
6
29
Общината трябва да помисли за повече контейнери за разделно събиране на отпадъци. Както и да започне кампания за ограмотяване на селяндурите какво и в кой контейнер да поставят. Ако се събира разделно и се инсталира мелница в кухненската мивка, несортирания отпадък за домакинство може да се елиминира напълно. Със селяците няма голям шанс, но в детските градини и училишата ако се подходи правилно, малките могат да подбудят някакви полезни практики в кухите кратуни на родителите си. Дето, като са си купили китайски телевизор да гледат Тиквата на него, после ги мързи да нарежат кашона и да го хвърлят в разделния контейнер, ами го подпират до казана с общата смет, щото не могат да го наврат през отвора.
2.
Бургазлия
24.01.2021 21:26:33
1
37
Първо: От подземните контернери мирише повече отколкото от старите метални контейнери (особено през лятото), защото не ги чистят с водна струя.
Второ: Отворите на подземните са прекалено тесни за да поберат битови отпадъци по-големи от 30 х 30 см.
Трето (и това може би е единствения плюс) - Вече няма толкова гларуси и котки около тях и в тях
1.
Не е от значение кога е правен дизайна
24.01.2021 21:18:52
2
31
Никакво значение няма на колко години е дизайнът. Няма контейнер от тия който да е издържал повече от 5 години на терен. С тия новите ще е същата работа. Сега пуснете снимка и на най-старите от времето на соца, които се извозваха със Зилове. Техният дизайн е още по-стар, но издръжаха на терен по 20 години
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Опашката за Летния Никулден бие рекорди, надмина тази за 6-ти декември (ВИДЕО) Опашката за Летния Никулден бие рекорди, надмина тази за 6-ти декември (ВИДЕО) Инициативата се провежда за пръв път в историята, но ако се хареса на жителите и гостите на града ще продължи да се развива Собствениците на стари автомобили ще са шокирани от тази новина Собствениците на стари автомобили ще са шокирани от тази новина Вдигат данъците  Лили и Йорданка заровиха томахавките след 50-годишна вражда Лили и Йорданка заровиха томахавките след 50-годишна вражда Данчето поздрави официално примата за 85-тия й рожден ден Страхотна новина! Премиерът свика министри, иска бързо разширяване на ГКПП "Малко Търново" Страхотна новина! Премиерът свика министри, иска бързо разширяване на ГКПП "Малко Търново" До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта за разширяването на пункт "Малко Търново" и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции "Арена Бургас" ще е домакин на световната купа по спортна акробатика "Арена Бургас" ще е домакин на световната купа по спортна акробатика От десетилетия градът ни не е бил домакин на толкова силен турнир по акробатика В Черноморец отключиха морето В Черноморец отключиха морето През шпалир от военнослужещи, водено от отец Стилиян от храма „Свети Никола“ в 10.00ч. тръгна шествие с иконите на светеца - покровител на града, на Богородица и Исус Христос до пристанището Зрителите шашнати как се е разхубавила тази актриса Зрителите шашнати как се е разхубавила тази актриса Някогашната беквокалистка в „Шоуто на Слави“ изглежда по-добре, отколкото на 20 години Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Президентът Радев се ръкува с участници в шествието на Безсмъртния полк Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Ученици поеха управлението на Община Царево, вижте кой е кметът и кои влизат в екипа му Ученици поеха управлението на Община Царево, вижте кой е кметът и кои влизат в екипа му В лицето на възпитаниците на СУ „Н.Й.Вапцаров“ – гр. Царево служителите в общинска администрация имаха достойни заместници, които се справиха отлично с поставените им задачи и показаха силна амбиция и мотивация за работа
Европа вече се дави в китайски коли Европа вече се дави в китайски коли Впрочем ситуацията с фотоволтаичните панели е подобна - складовете в Европа са пълни, а корабите от Китай не спират да прииждат Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Ако го очаквате от тях по-добре забравете. Те са инати, твърдоглави и могат да ви изпилят нервите Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Това е музикантът Николай Тошев, който е на свободна практика и в последните години е свирил на турнета с популярните „СкандаУ“ Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов В живота на човек често се случват промени, понякога големи, понякога - по-малки. При мен, при нас с Венко се случи голяма промяна, призна Невена Цонева Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина За последните три десетилетия компанията се превърна в символ на стабилност, прозрачност, иновации и добро обслужване на своите клиенти Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Според кадрите ѝ в Инстаграм всяка вечер Барби се подвизава в различен клуб, а компания ѝ правят както дами, така и мъже Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Барабанистът Венелин Венков празнува напускането си с Гъмзата и Краси Радков Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори