×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Е-спорт игрите, с които израстнаха няколко поколения българи – част 2


Е-спорт игрите, с които израстнаха няколко поколения българи – част 2
Носталгията отново ни отнасяя към времената преди около 20 години, когато истинският гейминг тепърва прохождаше
17 Януари 2021, Неделя, 22:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Страната ни има повод за гордост не само в класическия спорт, но и в електронния

След като по-рано днес публикувахме списък с някои от най-значимите заглавия в гейминг индустрията от 90-те и 2000-те години, сега идва ред на същината – игрите, които станаха основоположници на електронния спорт.

Списъкът ще е сравнително кратък, тъй като игрите, които и до днес са на върха „на хранителната верига” се броят на пръстите на едната ръка.

И така, без повече забавяне:

5. Counter-Strike 

Трудно е да се намери човек на възраст между 30 и 40 г., който поне да не е чувал за тази игра. В един момент тя беше толкова популярна, че дори представителите на нежния пол „разцъкваха кънтър”. Историята на това заглавие тръгва от 99-та година, когато то е разработвано като мод (модификация) на Half-Life. Със сравнително лесна концепция – терористи срещу анти-терористи, които поставят/обезвреждат бомба или отвличат/спасяват заложници, играта бързо придоби широка популярност сред масите и спечели редица награди. Но най-важното – тя имаше опция за мултиплейър, било то локален (LAN) или мрежов (Network). Това изстреля заглавието на предните страници на всички гейминг списания от този период. 

Не само това, покрай това колко си добър в стрелбата с всичките над 20 различни оръжия и опцията да кустомизираш арсенала си на базата на това с какъв капитал разполагаш, в играта започнаха да се изграждат стратегии  - т.нар. „META Game” (Most Effective Tactic Available). Постепенно, в зависимост от картите, които се играеха тогава, се заформиха различни комбинации и начини, по които рундовете се печелеха. Това привлече вниманието на милиони и от поредното заглавие в редиците на First person shooter-ите, Counter-Strike се изстреля постепенно до 2005 г. като най-важният шутър в света. Бяха създадени отбори или „кланове”, членовете на които по цял ден тренираха стрелба и тактика, за да могат да спечелят срещу противниците си. В Бургас такъв клан бе станалият известен в цялата страна и основен съперник на cNc – Gp- (градските легенди разказват, че името на бургаският клан всъщност е акроним за „Големи Пакети”, но това все още остава непотвърдена информация).

Реално играта придоби истински баланс с последния си patch – 1.6, където бяха добавени няколко нови оръжия, а някои от съществуващите – преработени. Е, помним още как с AWP (слонския снайпер...) като играчът натиснеше „Q” след всяка стрелба, анимацията за презареждане се зануляваше, а оръжието вече беше презаредено – така от бавно стрелящ снайпер, AWP-то се превръщаше с на практика полуавтоматичен инструмент за убийства на противниковия отбор и 5v5 турнирните игри често се решаваха от уменията на този, който владее по-добре именно това оръжие (B -> 4 -> 6, хехе)


4. Warcraft: Orcs & Humans

Оригиналният Warcraft: Orcs & Humans на Blizzard Entertainment (свиквайте с това име, ще го споменаваме доста пъти от тук нататък), не е кой знае колко красива игра – и визуално, и откъм геймплей. Издадена за пръв път през 1994 г., тя обаче няма как да не влезе в този списък, защото тъкмо тя извади за пръв път жанра на стратегиите в реално време на показ и демонстрира на широката общественост, че в него „има хляб”. Това стана с факта, че тази игра доказа, че за да имат успех всички подобни, то те трябва да се играят в мултиплейър. Не само това, Warcraft бе и абсолютен иноватор в това как изглеждаха мисиите от кампанията на двете раси – орките и хората. Някои от най-незабравимите диалози от Азерот идват именно от тази първа инстанция на бъдещия пълен франчайз, който само 10 години по-късно прерастна в цяла вселена в средновековна и магична обстановка с публикуването на масивно мултиплейъртната онлайн ролева игра (MMORPG) World of Warcraft, която не е необходимо да представяме.

Warcraft даде началото на онлайн и LAN турнирите по стратегически игри и с това павира пътя за един от най-мащабните феномени в гейминга, за появата на който трябваха още 4-5 години.

Редно е да споменем и WarCraft 3 – версията, която се превърна във фурор на сцената на e-sport-a като цяло и постави играта в нови измерения. Там България има и повод за гордост – нашият играч Здравко “SK|Insomnia” Георгиев през 2003 г. стана първият световен шампион на тази игра, печелейки новозаформящият се турнир World Cyber Games, грабвайки голямата награда от 20 хил. долара.


3. Diablo/Diablo 2: Lord of Destruction

Отново продукт на Blizzard и на 90-те тази поредица пренася играчите в най-тъмните дебри на фантастичния, изпълнен с демони, ангели и свръх човеци свят на Сенкшуъри (Sanctuary, убежище). Несъмнено тази игра създаде цял жанр – Action RPG или екшън ролева игра. Тук се има предвид, че геймплейът не е базиран на ходове, както в Heroes of Might and Magic, а всичко се случва в реално време. Посочваш с мишката скелет, натискаш лявото копче и героят ти го напада, докато всички останали чудовища от пещерата се скупчват върху теб. Това, примесено с уникалната за времето си система за намиране на предмети и разпределяне на всички умения на героя, значеше, че всеки играч можеше да „превърти” играта по съвсем различен начин.

Diablo 2 внесе нова светлина в този жанр и надгради изключително много над предшественика си. Повече класове герои, много повече предмети (на жаргон наричани „итеми”), опции за „създаване” (crafting) на нови, по-могъщи оръжия. Всичко това, примесено с невероятно добре пресъздадена атмосфера на страх, мрак, отчаяние, но и надежда, със специално селектиран саундтрак и напълно жив свят с хора, продавачи, лечители и безброй локации, за геймърите значеше само едно: Безброй часове, прекарани пред светлината на старите CRT монитори в търсене на най-добрите уникални предмети, с които героят им да стане по-добър от всички останали. Всичко това, разбира се, се случваше онлайн или в компютърните клубове, които по това време бяха топ дестинацията за всички геймъри. 

Няма да скрием, че в тези години бе популярна кражбата на герои, продаването на предмети (понякога за колосални за времето си суми от рода на 100-200 лева), както и безбройните скандали при игра един срещу друг и събирането на „уши” от противниците – трофей, свидетелстващ, че твоят герой е по-добър от този на приятелите ти. 

Незабравими са моментите в първия град на Diablo 2, където амазонките пускаха облак от отрова пред входа и всеки, понечил да излезе от града, умираше на място. А кой не помни сорсъра, който се телепортираше от място на място без да спре пускайки магията „frozen orb” и избивайки всички. Е, същото днес вече не може да се прави в наследника на тази игра –Diablo 3, но пък за сметка на това има и добри новини. Същата игра дори с повече ноиви опции съществува в  HD формат, дело на всеотдайни фенове, които в очакването си на Diablo IV, са създали изключителен шедьовър, повтарящ и затвърждаващ напълно славата на оригинала.

2. DoTA

Макар в тези години това да не беше самостоятелна игра, този мод за WarCraft 3 заслужава второто място. Defence of the Ancients представи изцяло нов модел на геймплей във стратегията WarCraft. Вместо да се фокусира върху контролирането на мащабни армии, тук акцентът беше управлението на една единствена единица – героят. Взимайки част от системата за кустомизация на героите от Diablo, създателят на този мод – играч с псевдоним „Eul” успя да съчетае два свята в един. 

Използвайки това, което Blizzard бяха предоставили като програма за създаване на нови карти, той изгради голяма такава. Две бази в двата диагонала долу ляво и горе дясно, и три пътища между тях, защитавани от кули. Постоянен поток от чудовища се движи по трите линии в опит едната страна да надделе, докато героите – пет човека от едната и пет човека от другата страна, се борят за надмощие. Убивайки т.нар. „миниони” (не, не тези миниони), те печелят злато, с което си купуват различни предмети, за да станат по-силни. Убивайки друг играч пък сумите драстично набъбват. 

Този мод се превърна в основата на изцяло нов жанр в игрите – т.нар. MOBA – Multiplayer Online Battle Arena. От тази игра последваха други подобни. League of Legends например следва абсолютно същата рамка като DoTA и днес, от 10 години насам, е най-популярната компютърна игра в света. Турнирите в жанра MOBA днес са най-доходоносните за професионалните геймъри с наградни фондове в стотиците хиляди долари за първия отбор, а с помоща на платформи за стриймване като Twitch, afreeca и др., гледаемостта им е на практика на равно с тази на класическите спортове като футбол, баскетбол, волейбол и др.

1. StarCraft: Brood War

Което ни води до абсолютния номер едно в категория игри, които развиха електронния спорт. StarCraft е неповторим в историята на гейминга феномен. Създадена от Blizzard Entertainment първоначално като „клонинг” на WarCraft, който се е опитал да пренесе успеха на играта от фентзи сцената към фантастиката, тази стратегия в реално време днес е легенда. Успехът на играта обаче не идва още със самото й излизане на пазара през 1998 г., а около 3 години по-късно, когато от компанията балансират всички проблеми в геймплейът. 

Базирана около конфликт между три враждуващи раси – хора (terran), протоси и зерги, StarCraft обхваща в себе си всичко, което е необходимо за успешна времева стратегия. В наши дни тя е сравнявана с шахът, а стратегиите, които могат да бъдат приложени в нея са ако не хиляди, то поне стотици. Успехът в изпълнението им обаче е това, което различава добрият играч от gosu играчът. Може би се чудите какво е “gosu”? Ще обясним.

Играта успя да се превърне във феноменът, който днес е, заради Южна Корея. По необясними до момента причини играта в тази азиатска страна и до днес е национален спорт. Шеги плуват в мрежата, че ако искате да се ожените за корейка, трябва първо да победите баща й на StarCraft. Доколко това са само шеги, не знаем, но фактът е, че тази игра преобрази завинаги начинът, по който хората гледат над видео игрите. "Gosu" е корейски разговорен термин, вече окончателно приет в StarCraft общностите, който значи "майстор".

Корейските играчи от ранга на SlayerS`BoxeR`, NaDa, Nal_Ra, iloveoov, YellOw, sAviOr, JaeDong, Flash и Xellos години наред успяваха да покажат на останалия свят, че тази игра не е просто игра, а сблъсък на два ума, посредством механични умения с клавиатура и мишка. С успехът на StarCraft в Корея, играта успя да претърпи процес на прераждане години след като официално бе излязла на пазара през 1998 г. и до днес тя е една от най-популярните, макар и за определени групи хора, компютърни игри.

В това отношение и България също има повод за гордост – нашият играч Димитър „DiDi8” Александров се е изправял срещу световния шампио BoxeR оспорван 50-минутен двубой, завършил с едно от най-добрите изигравания. Друг наш играч – Кристиян “Beast” Дрекслер бе станал трети на World Cyber Games през 2004 г., когато успя да надделее над изгяващата звезда от Русия Андрей „Androide” Кухианидзе в битката за бронза.


Днес StarCraft е далеч от забравена. Макар близо 10 години тя да бе отместена по популярност от наследника й StarCraft II, днес тя претърпява ренесанс. Не само, че играта не е „мъртва”, но преди 2 години създателите й прецениха, че е време да обновят графиката й и да я пренесат на FullHD и UltraHD мониторите. StarCraft: Remastered в наши дни постепенно се превръща в една от най-популярните игри повече от 20 години след официалния релийз. Дори в България, традицията не е загубена и отбори като pSi. Водени от един основателите на отбора Борислав „Grast” Христов, в момента те участват на световният турнир STPL и се справят отлично въпреки, че са изправени пред едни от най-добрите играчи на новото десетилетие.


В категории: Животът


Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 16/04/2024, Вторник 09:59 0
9
Коментара по темата
9.
Стар играч
07.04.2022 03:38:59
0
0
За Starcraft говоря и battle net /headoff
8.
Стар играч
07.04.2022 03:37:39
0
0
Пропуснати са още хора, които ни представяха на WCG 2000/2001ва ZevZ i ZakS, двама братя от София хванаха 3то и 4то място в света. Първи бяха корейци.
7.
До "До автора"
18.01.2021 14:01:34
0
2
или си майтапчия, или не знаеш за какво говориш :)
6.
пропуснати са
18.01.2021 07:58:38
1
3
heroes 3 ,Codename 47 - hitman и Total War.....
5.
така така
18.01.2021 01:49:14
1
16
Флагмен много хубава статия... но си личи че не е писана от вас! Вие нямате толкова капацитет
4.
Въпрос
17.01.2021 23:29:23
0
15
Има ли хора които още се клатят на стола докато играят?
3.
До автора
17.01.2021 23:15:33
12
4
“EA Sport” или на бългьрски “И ЕЙ Спорт” за Е Спорт незнам да има ;)
2.
Динозавър
17.01.2021 22:46:34
0
4
Няма ли Каратека за Правец'82 или Ну Погоди, изобщо не играя. :) Скучни са ми.
1.
Мустафа
17.01.2021 22:38:06
1
6
Още даже играя broodwar от време на време
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Живях в ада, когато погребах сина си, призна Маестрото  Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Шампионът стана първият българин, преплувал протока по правилата на Oceans seven Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Изпълнителката пътува по цял свят, но с носталгия си спомня за едни други времена, когато това би било химера Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Пуделът с парите няма никакво значение за разследването, коментира Бойко Найденов Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями
Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато Този български град почерня от полиция Този български град почерня от полиция Целта е противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, пътната безопасност и осъществяване на превантивна дейност в региона, съобщиха от МВР Синът му ще чака бебе от разведена с три деца Синът му ще чака бебе от разведена с три деца Наследникът на покойния бос посреща първа рожба през лятото Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на US войските време да се подготвят за ирански ответен удар Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, коментира той
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори