×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Игрите, с които израснаха няколко поколения българи – част 1


Игрите, с които израснаха няколко поколения българи – част 1
Връщаме се с носталгия към едни сякаш по-добри, по-безгрижни времена, за да си припомним детството и младините
17 Януари 2021, Неделя, 15:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Представяме списък с едни от най-важните заглавия, които предефинираха или напълно основаха нови жанрове в гейминг индустрията

Децата на 90-те вече са на възраст между 30 и 40 години. Те са единственото поколение, което имаше възможността да израсне едновременно във физичесия свят с игри по улиците и във виртуалния, който след 1992-1994 г. започна постепенно да се отваря към широката публика в България. Като такива, тези млади хора у нас са запознати както с уличните забавления – Криеница, Стражари и апаши, Куцанка; така и с някои от по-нестандартните и необичайни за времето си игри – конзолните и компютърните. Не всеки през 90-те години имаше компютър у дома, а още по-малко бяха тези, които имаха интернет, който през тези години работеше с модем на "невероятната скорост" от 20-30 килобайта в секунда.

Флагман.БГ днес представя списък с компютърните и конзолни игри, с които няколко поколения израснаха и които са се превърнали в култови за една цяла възрастова група у нас. Тези, които малко или много са променили живота на мнозина. Ще разделим списъка на две части, започвайки с игрите за обикновения геймър и завършвайки с тези, от които произлезе понятието е-спорт*.

5. Супер Марио

Вероятно няма човек на планетата, които поне е е чувал името на мустакатия италианец в червен гащеризон. Супер Марио беше класика. Геймплейът на този сайдскролър беше не само увлекателен за най-малките, но и изключително наситен с предизвикателства за тези, които искаха да усъвършенстват уменията си с контролера. Реално това е втората игра от поредицата и тя не е създадена през 90-те години, но по обективни причини нейната популярност у нас се разви особено много след падането на социалистическия строй и така реално тя е позната на децата родени след средата на 80-те години и известна на тези, родени дори след 2000 г. Популярността й не е случайна – тя е цитирана от мнозина като една от най-великите видеоигри правени някога. А съчетанието между лесни за научаване контроли и изключително труден процес на усъвършенстване в използването им перфектно, превръщат Супер Марио в едно от най-запомнящите се заглавия в гейминг индустрията.

 4. Tyrian

Едно от заглавията, които не събраха особена популярност в България по време на излизнаето му през 1995 г., но успяха да наваксат след като на пазара се появиха компилационни дискове с много игри – разбира се презаписани и... граничещи с легалното. Tyrian е легенда в жанра на скроловите шутъри. Смята се за една от тези игри, които толкова добре са преработили концепциите във вече наложен жанр, че са го предефинирали. Освен огромни дози екшън, експлодиращи космически кораби, разнообразни терени и пълна кустомизация на своя летателен апарат, играчите имаха възможност да играят включително и мултиплейър, макар от един компютър. Малко известен факт за тази игра е, че създателите й всъщност са небезизвестните Epic Games, който в наши дни са се превърнали в движещата сила зад гейминг индустрията, притежавайки и разработвайки всички итерации на Unreal Engine, както и популярната сред днешната младеж игра Fortnite.

3. Wolfenstein 3D

Няма как игра от този калибър да не попадне в този списък. Издадена през 1992 г. от id Software – фирмата, която стой зад Doom и Quake, Wolfenstein 3D е изключително важна за развитието на жанра на т.нар. „шутъри” като цяло. Малко са тези, които под една или друга форма не помнят центрирания по средата на екрана пистолет или пушка, с който злостно и безпощадно покосяваха редица след редица нацисти в бункерите под Третия райх, влизайки в ролята на Уилям Бласковиц. Играта често е описвана като „една от най-добрите правени някога” и макар тя да не е първата, която още в началото на 90-те използва базово триизмерното пространство, тя е първата, която достигна до широките маси и популяризира стрелбата от първо лице на екрана. За това свидетелстват и 200 000 продадени копия за по-малко от година.

2. Tomb Raider

Гледай тук горе, тук са ми очите. Малко, действително малко, са момчетата, които не помнят пищната главна героиня в тази поредица от триизмерни игри от трето лице. Е, името й често бе бъркано за Tomb Raider, когато в действителност то е Лара Крофт, но това е без значние. Въоръжена с невиждам сексапил, облечена в зелено потниче, къси шорти и ботуши, с дълга до коленете коса на плитка – никой не може да забрави приключенията на Лара Крофт и двата й големи... пистолета. Издадена за пръв път през 1996 г. този шедьовър за времето си постави ново начало в тримерните компютърни игри и даде възможност за истинска еволюция в дизайна и мисленето на програмистите. Иновативната и графика, геймплей и начин, по който играчът взаимодейства със света спечелиха на Tomb Raider редица награди и отвориха вратите на гейминг индустрията към напълно нови граници на въображението.

1.(1) Grand Theft Auto и GTA 2

Няма как този списък да е пълен, ако не добавим към него „бащата” на игрите от типа „отворен свят”. Grand Theft Auto или за кратко GTA, както и наследникът му GTA 2, дадоха на играчите възможност да влязат в напълно виртуален нов свят, който е отворен за всяко тяхно желание. Да, в игрите имаше история, която можеше да бъде проследена, но нека не се залъгваме... кое е по-интересно? Да станеш топ шеф на мафията и да избиеш конкуренцията или да... намериш и откраднеш скрития в третия регион на Anywhere City танк и да сееш хаос и разрушение, невиждано по мащаб преди? 

Освен чистото забавление, което доставяше на играчите, GTA, спорно, но много основателно, е основоположникът на модерните Open World компютърни игри. Като такава, тя несъмнено заслужава номер 1 в този списък.

1.(2) Half-Life

Излязла в самият край на 90-те - през 1998 г. тази компютърна игра, разработена от Valve Softwares е безспорният крал в този списък. Истински шедьовър не само визуално, не само като история, но и като незабравимо преживяване за милиони геймъри по цял свят, Half-Life несъмнено е върхът на геймингът през 90-те години. Тя пренаписва изцяло начинът, по който играчите взаимодействат с виртуалния свят, потапя всеки в нова реалност и създава след себе си култова поредица, която и до ден днешен не е завършена (Valve, моля ви... Half-Life 3, не Alyx). Тази игра напълно предефинира бъдещето на всички шутъри. До днес тя е смятана за най-великия first person shooter правен някога и има причини за това. След нея гейм индустрията постепенно започна да разбира, че това е пътят към успеха и така бе посято началото на други култови игри от новото хилядолети, като Call of Duty, Medal of Honor, Battlefield и др.

 


Някои от най-добрите попадения на 90-те нямаше как да влязат в този списък. Затова обаче ви ги представяме накратко.

Dune II – за основоположник на стратегиите в реално време.

Sonic The Hedgehog 2 – кой не помни нивата, където синият бърз таражел Соник трябваше да се пуска по пързалки и да събира златни пръстенчета? 

Мyst – считана за един от основоположниците на жанра „мистерии” и „пъзел”. Графично уникална за времето си, Myst предоставяше на играчите и изключително дълбока и заплетена история, разгадаването на която се превръщаше във фикс идея за мнозина. От издаването и през 1993 г. до 2002 г. тя беше най-продаваната компютърна игра с общо продадени 6 милиона копия. Играе се до днес, а с всяко преиграване играчът все още може да намери нови неща и да интерпретира историята по различен начин.

Quake - несъмнено една от игрите, които поставиха началото на мултиплейър в шутърите и дадоха основи на бъдещия e-sport. Графичен шедьовър за времето си.

Със сигурност сме пропуснали много заглавия. Ако си спомните за някое такова – припомнете ни го в коментарите

 

По-късно днес във Флагман.БГ очаквайте един друг, може би по-важен списък. Този с игрите, които станаха основоположници на е-спорта и съревнованията. Тези, които превърнаха компютърните зали в бойно поле за надмощие.

*е-спорт: Понятие, което грубо обхваща всички игри със състезателен характер, които се превърнаха в средство, с което „клавиатурните атлети” могат реално да си докарват доход от игра – било то чрез спонсорства или турнири.


В категории: Животът


15
Коментара по темата
15.
И още..
21.01.2021 07:20:40
0
0
Цивилизацията 1
Лотус
Зимни олимпийски игри
Мортал комбат(финиш хииииииим)
Тетрис
Сокобан
14.
Казах
18.01.2021 01:27:26
0
4
Който не е играл на Мустафата в бившето кино Септември не е живял
13.
Правец 8М
17.01.2021 23:25:19
0
3
Tarzan също беше уникална игра
12.
Правец 8М
17.01.2021 22:48:56
0
4
Moon Patrol също беше много яка
11.
Русчев май направо на 486 си тръгнал
17.01.2021 22:48:21
0
5
Русчев, малък си и затова освен Марио не си цитирал нито една игра от едновремешните.
Чувал ли си за Cubit, Hard Hat Mack, Invaders, Karateka, Golden Rush и т.н.
10.
*********
17.01.2021 20:30:35
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
9.
Егати тъпите игри
17.01.2021 20:11:08
0
6
Това ли са игрите ви..... Мъка....!

1. Wonder Boy
2. Zelda
3. Shinobi
4. Packman
5. Contra
6. Mortal Kombat
7. Donkey Kong
8. Mario cart
9. Buble Buble
10. Street Fighter
8.
:)
17.01.2021 19:10:20
0
3
А игрите, с които потребители- длъжностни лица си изслужиха осигурителен стаж?
7.
TT
17.01.2021 17:23:59
1
11
pang и Mustafa бяха култови началото на 90те до към средата
6.
Batman
17.01.2021 16:52:59
1
22
Contra , pang , street faiter, snoo brousa, Mustafa, fifa 90 , Kecha s hulk holgan indianeca
5.
До Геймър
17.01.2021 16:46:33
1
21
А преди тези които си изброил, беше Каратеката от Правеца :D
4.
Хе хе
17.01.2021 16:35:32
2
10
С какви глупости се занимавате . И да изпускате много . Тези игри са доста след като АТАРИ стъпи в България с домашните си видео игри. До олд скул номер 1 ЦС излезе доста след това .
3.
Бай Х.
17.01.2021 16:30:26
2
31
Дайте статия и за порнодвездите с който израснаха няколко поколения българи.
2.
Геймър
17.01.2021 15:45:43
1
31
Флегмани,изтървате цяла една епоха на Аркадните игри и култови места като Фламинго,Младежкия дом и Хоризонт.И легендарни игри като Метал Слуг,Кадилак и Динозаври,Мортал комбат и дори Тетрис и Фрог.
1.
OldSchool
17.01.2021 15:37:26
3
9
CS ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори