×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Хакери са атакували е-регистъра за ваксините
  • Туроператори ще получат до 15% от оборота си за разплащане
  • 300 хил.българи вече са имунизирани срещу ковид 19
  • Утре идват още близо 100 000 COVID ваксини
НА ЖИВО

Не съм оптимист за 2021 г., очаква ни тежка година, ако ваксините не сработят


Не съм оптимист за 2021 г., очаква ни тежка година, ако ваксините не сработят
Ако трябва да съм честен – притеснен съм за 2021 г. Имам свои причини за това. Виждате какво се случва – затворени са бизнеси, хората са изолирани, усеща се напрежение в обществото, каза Жельо Вардунски
07 Януари 2021, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Три са основните предизвикателства пред община Камено тази година – пътната инфраструктура, водоснабдяването и запазването на културното наследство, каза кметът Жельо Вардунски

 

С настъпването на 2021 г. много хора са настроени положително за това, което предстои. След като 2020 г. и пандемията буквално преобърна начина ни на живот, надеждите за началото на 20-те години на 21 са големи. Какво предстои за община Камено, какви ще са приоритетите на администрацията в продължаващата пандемия и какви са очакванията за годината? Пред Флагман.БГ коментира кметът на общината Жельо Вардунски, който в края на 2019 г. бе преизбран за втори  мандат на поста си.

-Г-н Вардунски,седмица мина откакто изпратихме 2020 г. Успяхте ли да изпълните капиталовата програма на община Камено през тази така необичайна година?

-2020 г. беше наистина много тежка. Община Камено успя да използва около 90% от бюджета си за м.г., наложи се да преструктурираме бюджета, за да засилим мерките в борбата с коронавируса. Жертвахме част от строителната ни програма. За жалост тази част от финансовата програма винаги страда, когато не достигат средства, защото реално нямаме полезни ходове за това откъде другаде да вземем финанси. А в случая имаше безпрецедентна извънредна ситуация и трябваше да действаме решително.

-Какви са реално основните предизвикателства пред община Камено – предстоящи и минали?

-Имаме няколко основни проблеми. На първо място бих сложил инфраструктурата – общинските пътища. Много се радвам, че дори и през тежката 2020 г. по голяма част от тези, които са собственост на АПИ, започнаха ремонти, част от които продължават и до днес. По тях не се беше работило от около 30-40 години и това е стъпка напред в развитието на региона. Със средствата, които пък заделяме и можем да заделим от бюджета си, опитахме да направим ремонт на уличната инфраструктура по населените места. За съжаление те се оказаха крайно недостатъчни за необходимите основни ремонти.

На второ място бих изтъкнал недостатъчното финансиране за някои от идейните ни проекти с национално значение. Пример за такъв е крепостта Русокастро и като цяло финансирането в областта на археологията, реставрацията и консервацията на богатото ни културно наследство. Реално тези обекти са държавна собственост, а всъщност ние, общините ги поддържаме и развиваме. 

Не на последно място е проблемът с питейната вода в населените места в община Камено. Тръбопроводната система е много стара, има много течове и се трупат огромни загуби. Някои от селата, като Константиново, Черни връх, Винаровско, са оставали по над 10 пъти в годината без вода. А за жалост това е проблем, който ние не можем да решим, защото не е в нашата юрисдикция, а в тази на ВиК. На някои места се извършиха ремонти и разликата се усети веднага – например в Трояново. 

-С настъпването на 2021 г. открива ли се нова надежда за решението на някои от тези проблеми?

-МРРБ гласува да получим финансиране. С около 300 хил.лв. частично ще се подмени ВиК мрежата край с. Винарско, което е добра новина. Крепостта Русокастро вече ни е дадена за управление и стопанисване в срок от 10 години, така че трябва да започнем изработването на проект за реставрация и консервация на този обект. Ще се опитаме да направим това, чрез Европейски средства. Детската ни градина в Черни връх се оказа тясна и за радост имаме отпуснати средства с Постановление на Министерския съвет за разширението й. За пръв път от години насам в община Камено вместо да затваряме детска градина, ще разширяваме такава, заради големия брой деца. Финансирането за този проект е в размер на около 420 хил.лв. В същото време ще наблегнем и на някои от най-важните приоритети в строителната програма – основното е разширяване на участъци от уличната мрежа и реконструкция на важни пътища в общината. Ще работим, ще търсим средства, с които подобрим качеството на живот в региона.

-Ще търсите ли държавно подпомагане за някои от най-големите инфраструктурни проекти, които предстоя тази година?

-Очакваме новия програмен период на Програмата за развитие на селските региони, но все още нямаме ясни индикации за това какво ще бъде финансирано. Искам обаче да благодаря на държавата за това, че отпусна средства за пътя Камено-с. Свобода-Лукойл, както и Камено-Кръстина-Трояново. Важно беше финансирането от държавата за финансирането й на пътя Трояново-Русокастро, който на практика беше изчезнал. Но малка част от тол таксите се заделя за развитие на общинската пътна инфраструктура, а тя не е малка част от цялостната такава в държавата – горе-долу са разпределени по равно държавните и общинските пътища. Мисля, че ако е възможно, през 2021 г. трябва да се наблегне върху това.

-Каква ще е разликата между Бюджет 2020 и Бюджет 2021? Все пак в началото на миналата година нямаше пандемия, а в началото на тази тя продължава, което вероятно е наложило преориентиране на определени приоритети

-За миналата година придобихме опит, макар и малък, за това какви средства са ни необходими на месец за всичко, което се прави срещу пандемията. За Бюджет 2021 сме предвидили средства за борба с коронавируса. Надеждата ми е да не се налага да ги увеличаваме, а обратното – да се окаже, че сме се презапасили.

-Оптимист ли сте за 2021 г.? По-голямата част от българите нямаха търпение да изпратят тежката 2020 г. и Нова година сякаш беше някакъв катализатор за предстояща позитивна промяна.

-Ако трябва да съм честен – притеснен съм за 2021 г. Имам свои причини за това. Виждате какво се случва – затворени са бизнеси, хората са изолирани, усеща се напрежение в обществото. С това и в хазната ще започнат да влизат по-малко средства от данъци. Важно е да не мислим само за общината, локално, а да погледнем и голямата картина – държавата. Не съм оптмист. Струва ми се, че годината ще е тежка. Уж изпратихме с радост 2020 г. и си отдъхнахме, но имам предчувствие, че и тази няма да е лека. Дай Боже да се отървем от коронавируса. Аз пожелах на всичките си приятели и познати за Нова година маските да ги гледаме само в аптеките, а не на улицата, по лицата на хората. Но... ако тези ваксини не си изиграят ролята, мисля, че няма да има особена промяна.

-Имате ли планове да повишавате данъците в община Камено?

-Вдигнахме с много малко данъка за недвижими имоти. Сумата е пренебрежителна, реално за цялата година в общината от това завишение ще влязат около 30 хил.лв. повече от физически лица и около 80 хил.лв. повече от юридическите лица. Няколко години наред заплатите се вдигат с по 10% на година, в същото време се увеличават и разходите ни, намаляват някои от приходите ни и т.н. Увеличението на заплатите тази година ще коства на Община Камено между 120 и 140 хил.лв. Данъци не сме вдигали няколко години и хората са доволни. Вдигаме заплатите, а прихода остава на едно ниво и в крайна сметка все от някъде трябва да влязат тези пари обратно в хазната. Затова е минималното увеличение на данък „недвижимо имущество“ – то компенсира увеличението на заплатите. 
 


В категории: Политика


Азис предрече смъртта си
Азис предрече смъртта си 07/03/2021, Неделя 15:31 0
15
Коментара по темата
15.
Черни връх
09.01.2021 17:22:37
0
2
А пътят в Черни връх кога ще се оправи.Общена Камено нищо не прави за селото .Не помня от кога не е правено ремонт.
14.
Селянин
08.01.2021 08:19:31
0
3
Няма притеснения. Повечето го изкараха, Ваксини ще има скоро на корем. Някой започнаха да живеят по здравословно. Отделно щама мутира към по безопасен.
Иска елементарна хигиена.
13.
*********
08.01.2021 02:07:03
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Въпрос
07.01.2021 23:44:20
0
5
Пътя Ливада-Русокастро и от Крепостта Русокастро до Желязово е ужас! Кога ще действате и за там?
11.
Гого
07.01.2021 22:27:45
0
8
Желю и той разбира от ваксини....боже помогни ни
10.
Менгеле
07.01.2021 22:11:31
1
4
Търся си къща в Камено.
Имам обява в ало.бг.
Сериозен съм!
9.
Филипов
07.01.2021 20:43:17
1
7
Жельо,отчитай се
8.
*********
07.01.2021 20:38:22
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
*********
07.01.2021 20:31:57
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
Въпрос
07.01.2021 19:39:35
3
16
С понижена трудност:
Колко плаща община Камено за PR на Флагман?
5.
логистиката и съхранението не им се получиха
07.01.2021 19:35:46
2
5
Дори и да са работещи ваксините, при тази логистика им ****** мамата
4.
Само напред
07.01.2021 19:28:55
7
5
Желая здраве и сили на Кмета!
Способен човек е!
Ще направи всичко възможно за да се живее по- добре в общината!
3.
Лудия с голфо
07.01.2021 18:54:21
1
7
Кмете на улица христо ботев вземи сложи някои легнали полицай че само с двеста минават селяните на града че наистина ще се претесниш на края като стане някоя бела
2.
Коронас Ковидис
07.01.2021 18:34:33
1
9
Камено да са побратими с гръцкия град Каламата така ще пращат от Гърция евтини маслини и мандарини
1.
Генерала
07.01.2021 18:02:47
0
5
Ко хубу си беше ууу мамати и корона
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ало, кога ще ваксинирате „сухите съчки“? Ало, кога ще ваксинирате „сухите съчки“? Сега масовата имунизация е масова само на приказки Адвокатът на Митьо Очите до съда: С ковид е, в тежко състояние, пратете го в болница! Адвокатът на Митьо Очите до съда: С ковид е, в тежко състояние, пратете го в болница! Защитникът иска и по-лека мярка за неотклонение Азис предрече смъртта си Азис предрече смъртта си Ясновидския си талант той е наследил от своята прочута баба Станка   Тео Ушев: В България и да се роди голям талант, ние ще го задушим Тео Ушев: В България и да се роди голям талант, ние ще го задушим Теодор Ушев е първият българин, чиято работа е номинирана за Оскар   Майката на Банев: Синът ми дни наред повръщаше лекарствата и се бършеше с калъфката Майката на Банев: Синът ми дни наред повръщаше лекарствата и се бършеше с калъфката Бизнесменът от дни е в тежко състояние, не го пускат да се лекува   Борисов в Магерово: Комунистите ходиха да ни топят защо ви правим пътища Борисов в Магерово: Комунистите ходиха да ни топят защо ви правим пътища Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна стабилната подкрепа, на която в рамките на изминалия мандат са разчитали както големите, така и малките населени места   Червенкова за Мария Бакалова: Добре, че не я наградиха - абсолютно дъно е, играе като в „Меден рудник“! Червенкова за Мария Бакалова: Добре, че не я наградиха - абсолютно дъно е, играе като в „Меден рудник“! Не мисля, че има много голяма перспектива пред себе си след този филм независимо от глупостите, които се написаха, казва журналистката Албански експерт: Смъртните случаи от коронавируса са пет пъти повече от обявените Албански експерт: Смъртните случаи от коронавируса са пет пъти повече от обявените Според него, ако се съобщи за един починал, в действителност петима души са загубили живота си в резултат на Covid-19 Специален щаб ще следи за търговия с гласове на изборите Специален щаб ще следи за търговия с гласове на изборите 20 000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната   10 от Черноморец със стратегическо равенство в дербито със Загорец 10 от Черноморец със стратегическо равенство в дербито със Загорец Акулите са лидер в групата с 6 точки преднина     
COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите В краткосрочен план 95% от клинично стабилните пациенти с COVID-19 са страдали от посттравматично стресово разстройство Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Мутиралите зарази се разпространяват активно на континента   Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Засега се констатира, че той няма, както изглежда, характеристики, които ще намалят ефикасността на ваксините Сблъсъци в Швеция заради мерки срещу ковид Сблъсъци в Швеция заради мерки срещу ковид Един служител на реда е бил леко ранен и откаран в болница Далай Лама се ваксинира срещу коронавируса Далай Лама се ваксинира срещу коронавируса След като получи ваксината, 85-годишният Далай лама призова и другите хора да са смели и да се ваксинират Кръстиха безгръбначна бавноходка на Грета Тунберг Кръстиха безгръбначна бавноходка на Грета Тунберг С новооткритите видове броят на бавноходките, обитаващи Швеция, става 116 Румъния затвори границите си с България, вкара ни в "червен" коридор Румъния затвори границите си с България, вкара ни в "червен" коридор Букурещ иска ПСР за всички пристигащи от България Първа събота в Истанбул без забрана за излизане от вкъщи Първа събота в Истанбул без забрана за излизане от вкъщи Турция взе решение за разхлабване на мерките в началото на седмицата СЗО прогнозира край на пандемията в началото на 2022 г. СЗО прогнозира край на пандемията в началото на 2022 г. Официалният представител на СЗО също така подчерта, че "очевидно е неизбежно" Европа да въведе ваксинационни паспорти   Нощна екзекуция на двама млади мъже разтърси Скопие Нощна екзекуция на двама млади мъже разтърси Скопие Според неофициални информации на портала А1, нападателите излезли от автомобил и с пистолет и автоматична пушка стреляли по двама души
Александър СИМОВ, депутат от БСП Борисов унижава предизборно българската култура Виц на деня Виц на деня - Отче, изневерих на мъжа ми!
- Нищо, чадо! Обиколи църквата толкова пъти, колкото си му изневерила!
- Отче, може ли с колелото...
Виц на деня Виц на деня - Докторе, сексът има ли странични ефекти?
- Ако разбере жена ти, да!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Травматологът разбира, че сезоните се сменят, когато мотоциклетистите се свършат, а сноубордистите още не са започнали да идват.

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори