×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не съм оптимист за 2021 г., очаква ни тежка година, ако ваксините не сработят


Не съм оптимист за 2021 г., очаква ни тежка година, ако ваксините не сработят
Ако трябва да съм честен – притеснен съм за 2021 г. Имам свои причини за това. Виждате какво се случва – затворени са бизнеси, хората са изолирани, усеща се напрежение в обществото, каза Жельо Вардунски
07 Януари 2021, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Три са основните предизвикателства пред община Камено тази година – пътната инфраструктура, водоснабдяването и запазването на културното наследство, каза кметът Жельо Вардунски

 

С настъпването на 2021 г. много хора са настроени положително за това, което предстои. След като 2020 г. и пандемията буквално преобърна начина ни на живот, надеждите за началото на 20-те години на 21 са големи. Какво предстои за община Камено, какви ще са приоритетите на администрацията в продължаващата пандемия и какви са очакванията за годината? Пред Флагман.БГ коментира кметът на общината Жельо Вардунски, който в края на 2019 г. бе преизбран за втори  мандат на поста си.

-Г-н Вардунски,седмица мина откакто изпратихме 2020 г. Успяхте ли да изпълните капиталовата програма на община Камено през тази така необичайна година?

-2020 г. беше наистина много тежка. Община Камено успя да използва около 90% от бюджета си за м.г., наложи се да преструктурираме бюджета, за да засилим мерките в борбата с коронавируса. Жертвахме част от строителната ни програма. За жалост тази част от финансовата програма винаги страда, когато не достигат средства, защото реално нямаме полезни ходове за това откъде другаде да вземем финанси. А в случая имаше безпрецедентна извънредна ситуация и трябваше да действаме решително.

-Какви са реално основните предизвикателства пред община Камено – предстоящи и минали?

-Имаме няколко основни проблеми. На първо място бих сложил инфраструктурата – общинските пътища. Много се радвам, че дори и през тежката 2020 г. по голяма част от тези, които са собственост на АПИ, започнаха ремонти, част от които продължават и до днес. По тях не се беше работило от около 30-40 години и това е стъпка напред в развитието на региона. Със средствата, които пък заделяме и можем да заделим от бюджета си, опитахме да направим ремонт на уличната инфраструктура по населените места. За съжаление те се оказаха крайно недостатъчни за необходимите основни ремонти.

На второ място бих изтъкнал недостатъчното финансиране за някои от идейните ни проекти с национално значение. Пример за такъв е крепостта Русокастро и като цяло финансирането в областта на археологията, реставрацията и консервацията на богатото ни културно наследство. Реално тези обекти са държавна собственост, а всъщност ние, общините ги поддържаме и развиваме. 

Не на последно място е проблемът с питейната вода в населените места в община Камено. Тръбопроводната система е много стара, има много течове и се трупат огромни загуби. Някои от селата, като Константиново, Черни връх, Винаровско, са оставали по над 10 пъти в годината без вода. А за жалост това е проблем, който ние не можем да решим, защото не е в нашата юрисдикция, а в тази на ВиК. На някои места се извършиха ремонти и разликата се усети веднага – например в Трояново. 

-С настъпването на 2021 г. открива ли се нова надежда за решението на някои от тези проблеми?

-МРРБ гласува да получим финансиране. С около 300 хил.лв. частично ще се подмени ВиК мрежата край с. Винарско, което е добра новина. Крепостта Русокастро вече ни е дадена за управление и стопанисване в срок от 10 години, така че трябва да започнем изработването на проект за реставрация и консервация на този обект. Ще се опитаме да направим това, чрез Европейски средства. Детската ни градина в Черни връх се оказа тясна и за радост имаме отпуснати средства с Постановление на Министерския съвет за разширението й. За пръв път от години насам в община Камено вместо да затваряме детска градина, ще разширяваме такава, заради големия брой деца. Финансирането за този проект е в размер на около 420 хил.лв. В същото време ще наблегнем и на някои от най-важните приоритети в строителната програма – основното е разширяване на участъци от уличната мрежа и реконструкция на важни пътища в общината. Ще работим, ще търсим средства, с които подобрим качеството на живот в региона.

-Ще търсите ли държавно подпомагане за някои от най-големите инфраструктурни проекти, които предстоя тази година?

-Очакваме новия програмен период на Програмата за развитие на селските региони, но все още нямаме ясни индикации за това какво ще бъде финансирано. Искам обаче да благодаря на държавата за това, че отпусна средства за пътя Камено-с. Свобода-Лукойл, както и Камено-Кръстина-Трояново. Важно беше финансирането от държавата за финансирането й на пътя Трояново-Русокастро, който на практика беше изчезнал. Но малка част от тол таксите се заделя за развитие на общинската пътна инфраструктура, а тя не е малка част от цялостната такава в държавата – горе-долу са разпределени по равно държавните и общинските пътища. Мисля, че ако е възможно, през 2021 г. трябва да се наблегне върху това.

-Каква ще е разликата между Бюджет 2020 и Бюджет 2021? Все пак в началото на миналата година нямаше пандемия, а в началото на тази тя продължава, което вероятно е наложило преориентиране на определени приоритети

-За миналата година придобихме опит, макар и малък, за това какви средства са ни необходими на месец за всичко, което се прави срещу пандемията. За Бюджет 2021 сме предвидили средства за борба с коронавируса. Надеждата ми е да не се налага да ги увеличаваме, а обратното – да се окаже, че сме се презапасили.

-Оптимист ли сте за 2021 г.? По-голямата част от българите нямаха търпение да изпратят тежката 2020 г. и Нова година сякаш беше някакъв катализатор за предстояща позитивна промяна.

-Ако трябва да съм честен – притеснен съм за 2021 г. Имам свои причини за това. Виждате какво се случва – затворени са бизнеси, хората са изолирани, усеща се напрежение в обществото. С това и в хазната ще започнат да влизат по-малко средства от данъци. Важно е да не мислим само за общината, локално, а да погледнем и голямата картина – държавата. Не съм оптмист. Струва ми се, че годината ще е тежка. Уж изпратихме с радост 2020 г. и си отдъхнахме, но имам предчувствие, че и тази няма да е лека. Дай Боже да се отървем от коронавируса. Аз пожелах на всичките си приятели и познати за Нова година маските да ги гледаме само в аптеките, а не на улицата, по лицата на хората. Но... ако тези ваксини не си изиграят ролята, мисля, че няма да има особена промяна.

-Имате ли планове да повишавате данъците в община Камено?

-Вдигнахме с много малко данъка за недвижими имоти. Сумата е пренебрежителна, реално за цялата година в общината от това завишение ще влязат около 30 хил.лв. повече от физически лица и около 80 хил.лв. повече от юридическите лица. Няколко години наред заплатите се вдигат с по 10% на година, в същото време се увеличават и разходите ни, намаляват някои от приходите ни и т.н. Увеличението на заплатите тази година ще коства на Община Камено между 120 и 140 хил.лв. Данъци не сме вдигали няколко години и хората са доволни. Вдигаме заплатите, а прихода остава на едно ниво и в крайна сметка все от някъде трябва да влязат тези пари обратно в хазната. Затова е минималното увеличение на данък „недвижимо имущество“ – то компенсира увеличението на заплатите. 
 


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Черни връх
09.01.2021 17:22:37
0
2
А пътят в Черни връх кога ще се оправи.Общена Камено нищо не прави за селото .Не помня от кога не е правено ремонт.
14.
Селянин
08.01.2021 08:19:31
0
3
Няма притеснения. Повечето го изкараха, Ваксини ще има скоро на корем. Някой започнаха да живеят по здравословно. Отделно щама мутира към по безопасен.
Иска елементарна хигиена.
13.
*********
08.01.2021 02:07:03
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Въпрос
07.01.2021 23:44:20
0
5
Пътя Ливада-Русокастро и от Крепостта Русокастро до Желязово е ужас! Кога ще действате и за там?
11.
Гого
07.01.2021 22:27:45
0
8
Желю и той разбира от ваксини....боже помогни ни
10.
Менгеле
07.01.2021 22:11:31
1
4
Търся си къща в Камено.
Имам обява в ало.бг.
Сериозен съм!
9.
Филипов
07.01.2021 20:43:17
1
7
Жельо,отчитай се
8.
*********
07.01.2021 20:38:22
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
*********
07.01.2021 20:31:57
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
Въпрос
07.01.2021 19:39:35
3
16
С понижена трудност:
Колко плаща община Камено за PR на Флагман?
5.
логистиката и съхранението не им се получиха
07.01.2021 19:35:46
2
5
Дори и да са работещи ваксините, при тази логистика им ****** мамата
4.
Само напред
07.01.2021 19:28:55
7
5
Желая здраве и сили на Кмета!
Способен човек е!
Ще направи всичко възможно за да се живее по- добре в общината!
3.
Лудия с голфо
07.01.2021 18:54:21
1
7
Кмете на улица христо ботев вземи сложи някои легнали полицай че само с двеста минават селяните на града че наистина ще се претесниш на края като стане някоя бела
2.
Коронас Ковидис
07.01.2021 18:34:33
1
9
Камено да са побратими с гръцкия град Каламата така ще пращат от Гърция евтини маслини и мандарини
1.
Генерала
07.01.2021 18:02:47
0
5
Ко хубу си беше ууу мамати и корона
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори