×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Въздушни линейки в България? Надежда всяка тука забравете!


Въздушни линейки в България? Надежда всяка тука забравете!
България е единствената държава в ЕС без авиационна бърза помощ, Румъния разполага с цели 22 хеликоптера, дори и Северна Македония има 2
05 Януари 2021, Вторник, 19:30 ч.
Автор: Светослав МЕТАНОВ, Offnews.bg

У нас най-рано медицински хеликоптер може да бъде доставен през 2023 година. А дотогава? Колко души трябва да умрат?

Началото на 2021 година бе белязано от сериозни инциденти в планината. Турист загина, след като се подхлъзна и пропадна по склон при преход недалеч от връх Ботев. В района станаха общо пет подобни случки, при които пострадаха четирима. Трима от тях - тежко.

И след като бедата стана факт, за пореден път се сетихме, че в България няма нито един медицински хеликоптер. Докато Румъния разполага с 22 такива, а дори Република Северна Македония, която е над четири пъти по-малка по територия, има две въздушни линейки. Ние сме единствената страна в ЕС без авиационна бърза помощ.

"Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа", заяви онзи ден директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев.

И обърна внимание на факта, че липсата на такова оборудване рискува живота и здравето, не само на пострадалите, но и на техните спасители.

"Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка", каза Нешев.

Най-смелите надежди у нас да бъде доставен медицински хеликоптер са за 2023 година.

"А дотогава? Колко души трябва умрат?“, попита директорът на Планинската спасителна служба пред бТВ.

Нещо като нищо

В края на март миналата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува процедура за купуване на два медицински хеликоптера на стойност 20 млн. лв.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя директно на Министерството на здравеопазването по процедурата „Регионална здравна инфраструктура - 2“ по Приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“ на европейската програма.

С осигуряването на въздушни линейки ще се подобри достъпът до спешна медицинска помощ в страната. Те ще се ползват за превоз на пострадали от мястото на инцидента до лечебно заведение, за транспорт между лечебни заведения, транспорт на пациенти при инциденти с масов характер и др., уточниха от ведомството.

В проекта пише още, че медицинските превозни средства за транспорт по въздух ще бъдат използвани при спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, както и за реакции по време на бедствия и аварии. Че е предвидено е хеликоптерите да бъдат оборудвани със съвременно медицинско оборудване и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията им. Плюс изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.

Всичко това звучи добре, но...

"Не съм оптимист", казва пред OFFNews Георги Спасов, шеф на компанията "Хели Ер", която само допреди две години поддържаше две модерно оборудвани въздушни линейки в България. Въпросната частна фирма ги достави у нас още през 2013 година с надеждата с тях да се спасяват животи, но удари на камък в дебрите на родната бюрокрация.

"Правихме редица срещи и разговори с Министерството на здравеопазването, но срещнахме само незаинтересованост", обяснява Спасов. 

В крайна сметка държавата отказва да поеме дори и малка част от разходите за поддръжка на хеликоптерите и екипажите им, а "Хели Ер" се виждат принудени да продадат в чужбина машините, които са спасили поне 20 души при инциденти у нас. Едната въздушна линейка заминава за Грузия през 2018 г., а другата - през 2019 г. Там те и в момента участват в планински спасителни операции.

Колкото и абсурдно да звучи, за авиокомпанията се оказва по-лесно да участва в хуманитарни мисии на ООН в държави с военни конфликти в Африка, отколкото да помогне на планинското спасяване в родината си. 

Георги Спасов е категоричен, че предвиденият бюджет от 20 милиона лева би бил достатъчен само за закупуването на един специализиран хеликоптер.

"Разходите не са само за машината. Необходими са хангари, площадка, база, обучение на кадри. Пилотите на въздушните линейки трябва да имат поне 1500 часа във въздуха, а такива специалисти у нас вече почти няма. Или им остават няколко години до пенсия. Само за един хеликоптер са необходими три екипажа от по трима души - пилот, техническо лице и спасител. Няма как да стане бързо и лесно. Говорим и за годишен разход за поддръжка от около 2 милиона лева на хеликоптер", обяснява той.

Съвсем друга тема е, че един или два медицински хеликоптера няма да решат проблема. За да покрие европейските критерии за качествена въздушна помощ, страната ни трябва да разполага с 6 машини, които да бъдат разположени в различни региони на страната, за да могат да окажат своевременна реакция при бедствена ситуация. И - за съжаление, още дълги години е по-добре да не се надяваме, че някой ще ни изпрати въздушна линейка, ако пострадаме в планината.


В категории: Животът


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 2
17
Коментара по темата
17.
Стига глупости
06.01.2021 10:20:49
1
5
България е най-великата страна на света, защото разполага с най-много Ролс Ройси, Бентлита, БМВ 7-ци, Ауди А8-ци, Мерцедеси С класи, на глава на населението. Това е най-важното!
16.
Митко Градев
06.01.2021 07:21:56
0
4
Трябва да има хеликоптери защото така доста хора ще имат шанс за живот .
Бъдете здрави и успешни .
15.
bb
05.01.2021 22:32:51
1
2
Борисов обеща да отмени мерките, ако го преизберем


ЛАЙВСТРИЙМ МЪМРЕНЕ НА МС - В типичния си стил премиерът обяви послания към народа, маскирани като амалгама от искреност и мъмрене на министри по Zoom.

"Мерките нема да ги отменяме. Аз го изкарáх тоя бацил, ама аз съм си аз - спортист, режимлия, с връзки след лекарите. Требва ли всеки да го изкара, за да спре това кога ще ги отменяме, кога ще можем отново на кръчма?" - строго каза в камерата на таблета си Борисов.

Той допълни, че дори и след ваксинирането, което масово ще започне след месец, не се знае дали мерките няма да се наложи да продължат.
"Едно мога да обещая - ако на изборите, които ще ги отложим за 2022, ме преизберат, лично поемам ангажимент да отменя мерките. Това друг не може да го обещае, само ние! Само аз!" - окрилено възклица министър-председателят.

След като приключи тая тема, Борисов нареди на спортния министър да провери дали ще вдигат още цената на Диемите за мачове след сделката за NOVA.
14.
Деветата дупка на кавала
05.01.2021 21:48:01
1
5
Всеки с малко разум може да прецени до колко са ценност живота и здравето на хората в нашата мила родина.
Просто е.
"Където е съкровището ти, там е и сърцето ти."
Което е ценно за теб, него пазиш, за него се грижиш. Не го ли правиш, значи не е ценно за теб.
13.
ДОБРЕ Е ДА ИМА И ЛИНЕЙКА И!!!!!!!!!!
05.01.2021 21:34:15
26
0
ВСЯКАКВИ ДРУГИ НЕЩА !НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕСНИ НА ГРАЖДАНИТЕ ""КОЙ""ЩЕ ПИЕ И КОЙ /гражданина/ ЩЕ ПЛАЩА ??ИМА ЛИ НЯКОЙ ДА Е НАЯСНО КАК ФУНКЦИОНИРАТ В ""БЕЛИТЕ ""ДЪРЖАВИ ???????????ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е НА ПРИНЦИПА ""дайте да дадем" КАКТО ТУК СЕ МЪЧАТ ДА ГО НАПРАВЯТ
12.
ХАХА ПАК ПОРЪЧКОВИ СТАТИИ!!!!!!!!!!!
05.01.2021 21:24:01
26
2
ОТ ВЧЕРА НИ ПРОГЛУШИХА УШИТЕ И ОЧИТЕ /явно предварително подготвена кампания /ОТ ПОСРЕДНИКА ЗА ЗАЛПОВО ВНУШЕНИЕ КОЛКО СА НИ НУЖНИ /на него 60 –70 милиона от бюджета/!!!!!!!НАЛИ ИМАШЕ И ФАЛИРА ?????ДА АМА ДРУГО СИ Е ДА ТОЧИМ ОТ БЮДЖЕТА АААА?????
11.
!!!!!
05.01.2021 20:59:31
2
22
До колкото си спомням за една ПКП имаше хеликоптер !!! За едно изкълчено рамо!!!!
10.
Чочо
05.01.2021 20:59:16
1
22
ХАЙДЕ ДА СЪБИРАМЕ КАПАЧКИ ЗА ХЕЛИКОПТЕРИ. НАПРЕД ГЕРБ.
9.
Шкембе Войвода
05.01.2021 20:47:43
3
9
Аз купих вече въздушни линейки,които още не съществуват за милиарди левове!
8.
Уууууу ве
05.01.2021 20:27:19
3
24
Бахти племето, плют плют пък после пак за герб гласуват уууууу бре
7.
Хахахахахахахахаха хахахаха
05.01.2021 20:26:03
3
16
Ко беше - кога ще ги стигнем Американците ли, нене кога ще ги стигнем Румънците
6.
На думи е голЕм
05.01.2021 20:19:59
3
26
Бойко щеше да купува 8 хеликоптера преди няколко години, помните ли?
5.
bill
05.01.2021 19:59:24
3
21
Ами да ги карат ранените по магистралите Му.
4.
Хахаха
05.01.2021 19:59:22
1
17
Всичко що е минало в частни ръце е така
3.
Гарантирано от Хунтата ГЕРБ
05.01.2021 19:57:16
95
65
Eдин хеликоптер за въздушна линейка струва около 20 милиона...
За Никому Ненужната спортна зала в Бургас
герберунгерите дадоха СТО милиона...
2.
на кого му пука
05.01.2021 19:54:27
4
45
важното е за Баце да има хеликоптери да прави инспекции от въздуха, за да се хвали с успехите си, асфалт, ваксини, хъбчета, тръби, самолети, кораби, е ай ся и хелокоптери
1.
Др Иванов
05.01.2021 19:46:32
2
51
ВАЖНО Е ДА ИМА МЕРЦЕДЕСИ ЗА ДЕБЕЛОСЕРЦИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори