×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Микробиологът доц. Сашка Михайлова за антибиотиците и COVID-19


Микробиологът доц. Сашка Михайлова за антибиотиците и COVID-19
"Дори и в тази ситуация не се препоръчва профилактично използване на антибиотици"
Ключови думи: Лина, Сашка Михайлова
29 Декември 2020, Вторник, 16:39 ч.

Лаборатория "ЛИНА“ предлага микробиологично изследване на храчка, което включва и антибиограма при нужда

COVID-19 е водещ проблем в целия свят през последната година. Инфекцията протича с безсимптомни, леки, умерени, тежки и критични форми. В зависимост от клиничните прояви лечението е различно. Интерес представлява темата за ролята на антибиотиците в терапевтичния процес. С въпроси по нея се обръщаме към доц. Сашка Михайлова, микробиолог в медицинска лаборатория „ЛИНА“.

- Какво представляват антибиотиците?

- Това са химични субстанции, които убиват или потискат растежа на бактериите. Използват се за лечение на инфекциите, които бактериите предизвикват.

- Причинителят на COVID-19 е вирус. Защо антибиотиците се коментират като използвано средство?

- Вирусът SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) е причинител на настоящата пандемия. Навлиза в човешкия организъм през горните дихателни пътища. При достигане до долните дихателни пътища, предизвиква пневмония. Когато един амбулаторен пациент се появи за първи път със съмнение за пневмония, е трудно да се прецени бактериален или вирусен е причинителят. Преди появата на пандемията водещи етиологични агенти на пневмония, придобита в обществото, бяха бактериите – Стрептококус пневмоние, Хемофилус инфлуенце, Мораксела катаралис, Стафилококус ауреус и др., които се лекуват с антибиотици. Проучванията показват, че по време на пандемията повечето пневмонии са вирусни. Добавянето на бактериален причинител, т.нар. бактериална ко-инфекция, се среща при по-малко от 10% от амбулаторните пациенти с COVID-19 пневмония. Ето защо се препоръчва да се положат максимални усилия за доказване на бактериален причинител преди започване на антибиотична терапия при пациенти с установена COVID-19 пневмония. В тази насока лаборатория „ЛИНА“ предлага микробиологично изследване на храчка, което включва и антибиограма при нужда.

- Заболяването COVID-19 получи пандемично разпространение. Не може ли за такава „специална“ инфекция да се вземе антибиотик?

- Не, дори и в тази ситуация не се препоръчва профилактично използване на антибиотици. Главната причина е опасността от увеличаване на резистентността на бактериите към тях. Много хора в света биват инфектирани със SARS-CoV-2. Ако всички те приемат антибиотик като „застраховка“, бактериите на планетата ще бъдат подложени на голям натиск. В такъв случай, бактериите ще намерят начин да развият още по-голяма устойчивост. Сега, когато имаме възможност за имунопрофилактика с ваксини, трябва да мислим и за бъдещето. Не бива да пренебрегваме постиженията на съвременната медицина. Без ефективни антибиотици подлагаме на риск успеха от оперативните интервенции и трансплантациите на органи.

- Какви са страничните ефекти на антибиотиците върху човешкия организъм?

- Дори когато са показани, антибиотиците имат нежелани ефекти. Най-често те засягат храносмилателната система и включват: повръщане, гадене, диария, коремна болка, подуване на корема и загуба на апетит. Като основен проблем в световен мащаб се дискутира дисбалансът на чревната микробиота и инфекцията с Клостридиум дифициле. Аз имах възрастна пациентка с COVID-19, която беше лекувана с няколко антибиотика поради тежка пневмония. След изписване от болницата разви колит с диария, коремна болка, висока температура и дехидратация. В такива случаи трябва да се мисли за Клостридиум дифициле и да се търси във фецес. Лаборатория „ЛИНА“ предлага бърз тест за доказване на Клостридиум дифициле и неговите токсини. Позитивирането му позволява навременно поставяне на диагнозата и започване на адекватно лечение.

 

От „ЛИНА“ напомнят, че в лабораторията се извършва целият спектър от изследвания за новия коронавирус.

 


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори