×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Бургаски депутати в спор: Комунистите ли съсипаха производителността на българския работник


Бургаски депутати в спор: Комунистите ли съсипаха производителността на българския работник
Апостолов (вляво) и Митев обвиниха БКП и наследниците им, а Байчев (вдясно) се възмути от думите по отношение на българските работници
11 Декември 2020, Петък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Йордан Апостолов от НФСБ провокира БСП с обвинения, че те са виновни като наследници на тоталитарния режим

Трима бургаски депутати си спретнаха любопитен спор в Народното събрание тази седмица. Повод стана пленарната дискусия върху законовите промени, с които се разреши двойното увеличение на извънредния труд при колективните договори.

Добричлията от „Обединени патриоти“ (ОП) и партия НФСБ Йордан Апостолов, който обаче е депутат от бургаския регион, се ядоса на колегите си от БСП като наследници на Българската комунистическа партия.

“Провокирахте ме, колеги от ляво, с изказванията и репликите, които направихте тук, в залата. Ако се върнем назад, всички знаем каква е била производителността на труда, как се е трудил българският работник в средата на 30-те години, така че да имаме един от най-добрите брутни вътрешни продукти в Европа”, обяви Апостолов.

“И ако отидем малко по-напред, ако не бяхте присъствали на хоризонта след 1944 г., може би нашата производителност на труда и защитата на интересите на българските работници щяхме да ги разглеждаме тук в съвсем друга светлина. Защото при два пъти ограбване на резерва от БНБ за пенсии, при изнасяне на целия резерв от розово масло, откраднатите 2 милиарда на 17 септември 1944 г. от касата на БНБ – на всички пари за пенсии, може би сега щяхме да си говорим и за съвсем други пенсии – от 1000 евро”, добави депутатът от ОП, който има и бизнес, свързан със земеделие.

Той продължи: „Но участието Ви, колеги, в това управление през 40 години срина доверието между работодател и работник, каквото трябва да бъде, за да върви производственият процес в най-добра светлина! То беше сринато от това, че Вие отчуждихте хората, и работниците ги заставиха да работят така, че да защитават само интересите на генералните директори на определени предприятия.”

Думите му ядосаха сериозно лявата част на залата, която започна да роптае.

Йордан Апостолов обаче не спря дотук: „Така че, колеги, Вие сте виновници, Вие сте наследници на онова, което се е случило. Вие сте виновни и за това, че българският работник в момента има най-ниска производителност на труда! И няма как да говорим за плащане на този труд, който е положен, защото, както направи аналогия моят колега Петров, ако отидете в която и да е развита страна по света, ще видите, че работното време е регламентирано, с почивките, с абсолютно всичко, защита на интересите на работниците, но и работниците си стоят по работните места, за разлика от нашите, които постоянно искат допълнителни почивки за цигара време, за излизане, напускане на работното място. Защото Вие отучихте хората да работят! Това е единственото, което държавата е спечелила.“

Бургаският депутат заключи: „Може би лустрацията трябваше да бъде приложена, както беше приложена в Германия – да нямате възможност да управлявате, за да може да научим хората да работят по-добре и да получават по-добри възнаграждения!

Бившият зам.-председател на парламента и отцепник от БСП Валери Жаблянов веднага скочи да репликира, като обясни, че говори от името на „групата на прогресивните социалисти“. По думите му, дебатът върху увеличаването на работното време отишъл твърде далеч.

“Искам да помоля да спрат произволните интерпретации – сравнението между несъпоставими икономически, исторически периоди, икономически величини, положен труд за единица работно време, заплатените за това заплати, нормата на експлоатация на труда и цялата тази словесна салата, която върви от трибуната в продължение на един час, без някой да се опита да вникне в това, което се говори.

Абсурдна беше ретроспекцията, която предложихте, но аз ще се спра на едно понятие, което искрено ме възмути и затова излязох да направя реплика – “интересите на генералните директори”.

Уважаеми колега, генералните директори нямаха интереси, защото имаше държавна или друга форма на колективна собственост. Те получаваха определена заплата, по-висока от тази на работниците, и изпълняваха спуснатия план за петилетката. Други интереси нямаха. Нямаха възможност да разпределят дивиденти, нямаха възможност да раздават по свое усмотрение допълнително пари, нямаше офшорни зони, в които генералните директори да си изнасят парите, както сега става”, каза Жаблянов и заключи: „Уважаеми колеги, да бъдем честни към историята! Призовавам Ви към това. Може системата между 1944 и 1989 г. да е имала много недостатъци, но тя произвеждаше.”

По думите на народния представител, това ни наредило „на 27-мо място в генералната класация на ООН, а сега сме след 70-о“.

Втора, но квази, реплика направи и другият бургаски депутат от ОП (и НФСБ) Христиан Митев: „Уважаеми колега Апостолов, аз не съм съгласен с Вашето изказване, защото Вие пропуснахте, когато правихте историческия преглед назад във времето... каква е била уредбата и как са защитавали правата на българските работници и служители по времето на социализма с полагането не само на извънреден, а на принудителен труд по времето на Ленинските съботници и на бригадите. Труд, който не е заплащан от никого.”

Последва и трета реплика – от Тодор Байчев, бургаски народен представител от БСП: „Не очаквах да слушам такива думи от колегата Апостолов, който определи българския работник като човек, който кръшка, пуши цигари, гледа да не стои до края на работния ден, не стои на работното си място...

И тук, господин Апостолов, тъй като Вие сте работодател, бих се обърнал към Вас и да Ви кажа: какъвто е работодателят, такива са му и работниците. Ако искате качествени работници, предложете им едно по-добро възнаграждение, предложете им едни по-добри условия на труд.”

Така тези работници нямало да кръшкат от работното си място, както заявил Апостолов.

„А що се отнася до ретроспекциите, аз мисля, че Вие достатъчно време сте в парламента, още повече сега сте сред управляващото мнозинство и можете да предлагате такива законодателни промени, които да бъдат в унисон с европейските правила и най-вече с европейското възнаграждение“, добави Тодор Байчев.

Йордан Апостолов не се възползва от правото си на дуплика.


В категории: Бизнес , Политика


Саня Борисова е сама 27/02/2021, Събота 20:20 0
21
Коментара по темата
21.
Ха ха ха
12.12.2020 09:19:55
1
6
На нас все някой ни е виновен. Най-вече комунистите!
20.
_nib_
12.12.2020 01:46:52
1
11
Най-наглото е че абсолютно никой депътат няма право да говори за работно време и работно място.Търтеи с търтеите недни.За пет пари работа не вършат,а им плащаме хиляди.
19.
SDF
11.12.2020 22:49:44
0
10
Има една нелигитимна партия на “тарикатите“,Навремето се усетиха,че идва нова власт,отидоха за гъби в гората сутринта на 9/9/1944,после се върнаха заедно с партизаните,записаха се и те такива и даже заеха ръководни позиции!После те същите направиха същото при следващата власт и станаха най големите демократи!Така,че вие докато си играете на сини,зелени и червени ,някой от тарикатите даже станаха олигарси!
18.
формулата на успеха
11.12.2020 21:15:19
0
6
една кофичка кисело мляко и няколко филии хляб на обяд, 6-7 кафета и 2 кутии цигари (дневен рацион на работник с висока производителност на труда)
17.
nov
11.12.2020 21:15:09
2
2
molete se nekoi da vi plasta ...glupavi alcni i krivi mekoteli
16.
МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ
11.12.2020 20:52:39
11
6
ТОВА ДЕТО ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ НАПРАВИЛИ БЪЛГАРИЯ ДА ПРОЦЪФТЯВА Е ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА. ПИТАМ ЗАЩО ТОГАВА ГЪРЦИЯ, КОЯТО ПРЕЗ 1944 Г Е БИЛА МНОГО ПО БЕДНА ОТ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1990 Г Е МНОГО, МНОГО ПО БОГАТА БЕЗ ДА Е ИМАЛА КОМУНИСТИЧЕСКА ВЛАСТ 45 ГОДИНИ И ЗАЩО ГЪРЦИТЕ ПОЛУЧАВАТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ,
А БЪЛГАРИНА СЕ ОМЪРЗЕЛИВИ ПРИ ДЕВИЗ -УЧИ МАМА ДА НЕ РАБОТИШ ТА ДО ДНЕС
15.
Да бе комунистите
11.12.2020 20:09:24
3
10
ако,не бяха много от ,,бургаските депутати ,,още щяха да ходят със свинските цървули по нивичките на село да работят на чорбаджиите изедници

Видяли те КОМУНИСТ

нещастници
14.
Чекмедже войвода
11.12.2020 19:51:44
2
4
Моите чекмеджета са пълни
13.
Муахахаха
11.12.2020 19:48:47
6
7
Само да напомня на другарите от БСП, че могат да се нарекат хора предаващи държавните интереси и предатели , защото вожда Димитров е искал да даде България на Югославия, а не да защитават червените куртизанки от управляващите в Македония Комунета педалчета. Ако дойдат комунетата на власт България може да е преименуват на Източна Македония.
12.
Турчин
11.12.2020 19:48:03
1
10
Не им вярвайте пак играят трите маймуна
11.
АЗ
11.12.2020 19:43:04
7
16
АКО НЕ БЯХА ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ.....ОЩЕ ЩЯХТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ НА СЕЛО И ДА ПАСЕТЕ ПАТКИТЕ - ПСЕВДО ДЕМОКРАТИ НЕЩАСТНИ
10.
Опитен
11.12.2020 19:42:55
3
9
Дядо Тотю правешкия овчарин на предпоследния пленум на БКП каза - Другари, социализЪМА се оказа едно недоносче.
9.
der Wahrheit
11.12.2020 19:38:03
0
12
Как може бе .... , гласуват ми “двойно увеличение на извънреден труд". Ненормална работа на нашите изветряли законотворци както винаги, цял свят напред, а ние назад. Цяла Европа се чуди как да намали работната седмица, работното време, за да имат хората време за повече личен живот и отмора, им даде повече свобода, да работят по-малко, а да получават същите пари. Светът се промени, дигитализира и роботизира. Днес все повече работодатели в ЕС се отказват от постоянно назначени и твърдо работно време, в което работниците да стоят 9 часа без да имат работа. Въвежда се почасовото работно време, което позволява да се работи по-малко и да имаш повече свободно време...
8.
der Wahrheit
11.12.2020 19:25:59
3
23
Алоооо, от тогава минаха 30 (!!!) години, последните 11 от които ГЕРБ управлява! Още ли живеете в миналото и си измивате ръцете с него? Хайде вече поемете отговорнист вие, които сте на власт! За 10 години другите държави бързо напреднаха и се развиват с бързи темпове, А нашите неадекватни и некомпетентни управляващи 11 години се правят, че не разбират изискванията на ЕС, за да синхронизираме законите си с тях, за да се цивилизоваме и ги настигнем.
7.
До Оченика
11.12.2020 19:21:13
12
16
Не говори за неща, които не познаваш. За разлика от теб съм живял по онова време и знам какво представляваше социализЪма и неговия "стандарт на живот".
Само дето бяхме млади...
6.
оченик c '' Adidas''
11.12.2020 19:07:52
13
16
По време на СОЦа 1986 год България е била на 23 то място по стандарт на живот от 170 страни по света сега при бай БОЙКО Демократа е на 23 то място ОТЗАД напред сиреч на 148 място 2ро място на СМЪРТност (щот сме в ЕС и макрорамката ни е стабилна)
5.
Такива ми ти работи
11.12.2020 19:02:16
5
9
Известен лаф от времето на соца дава отговор на закъснелия им спор.
Хората тогава казваха:
" Ние се правим, че работим, а те се правят, че ни плащат!"
4.
*********
11.12.2020 18:36:11
5
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
*********
11.12.2020 18:33:19
4
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
СБОГОМ МУТРИ И СВИНЧУГИ
11.12.2020 18:23:30
28
8
""ИМА ТАКЪВ НАРОД ЩЕ ИЗРИНЕ ТАЗИ КОЧИНА !!!!!!!!!НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ ТЕЗИ ""по делата ИМ ще ги познаете""А ТЕ СА БОРБА ЗА ""КЕЛИПИРЧЕ""ДА ПАДА ВСИЧКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СГАН Е ОВЪРТОЛЕНА В ДАЛАВЕРИ
1.
""""ИМА ТАКЪВ НАРОД""
11.12.2020 18:17:14
26
6
ИДАЕ СЪС СТРАШНА СИЛА ДА ИЗЧИСТИ ВСИЧКАТА ""КЕЛИПИРДЖИИСКА""СГАН ДЕТО СЕ ДРАПАТ ОТ ТРИБЕНАТА КОЙ ДА Е НА ""КОКЪЛА""И ДА РАЗДАВА ""ПОРЦИИТЕ""!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Везните да внимават с разходите, а Скорпионът да се довери на съдбата Везните да внимават с разходите, а Скорпионът да се довери на съдбата Хороскоп за деня – 28 февруари 2020, неделя Полицаи спипаха двама с близо 700 грама марихуана и чай за пушене в Бургас Полицаи спипаха двама с близо 700 грама марихуана и чай за пушене в Бургас Полицаи спипаха двама с близо 700 грама марихуана и чай за пушене в Бургас Жена хвърли децата си от третия етаж заради пожар Жена хвърли децата си от третия етаж заради пожар Минувачи ги спасили, майката също е оцеляла Нарушават ли ни правата с ваксинационните паспорти Нарушават ли ни правата с ваксинационните паспорти Ако работодателят настоява, трябва здравословното състояние на служителя да позволява ваксинация, каза д-р Мария Петрова Отпускат над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилищни сгради Отпускат над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилищни сгради Новата програма за саниране ще започне с вече подадените проекти Пенсионерите ще получат по 50 лв. помощи и през април Пенсионерите ще получат по 50 лв. помощи и през април  До момента са изплатени почти 5 млрд. лева по правителствените мерки, заяви социалният министър Бургаски срещу местни войводи начело на листите в Сливен Бургаски срещу местни войводи начело на листите в Сливен Районът излъчва шест депутати и е причина за доста вътрешни конфликти в политическите сили Земетресения и епидемии до 2030-та, Ванга говорила и за война в Европа Земетресения и епидемии до 2030-та, Ванга говорила и за война в Европа Тълпите бежанци, представящи се за жертви, ще се превърнат в слуги на дявола, казала пророчицата "Лудогорец" би ЦСКА с 1:0 "Лудогорец" би ЦСКА с 1:0 ЦСКА спря серията си от 11 поредни мача без поражение в efbet Лига Бум на жалби в Бургас заради отказана помощ за родители на ученици на дистанционно обучение Бум на жалби в Бургас заради отказана помощ за родители на ученици на дистанционно обучение Майките готови да съдят държавата, след като от регионалната Дирекция „Социално подпомагане“ ги отрязали за обещаните от министър Сачева 610 лева
Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Не се съобщава къде точно опозиционерът излежава присъдата си Франция затяга контрола на границата с Германия Франция затяга контрола на границата с Германия Възможно е въвеждането на съвместни френско-германски полицейски патрули Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Мартин Мартинов се усука около красавиците Систин и Скарлет Финландия налага 3-седмична блокада Финландия налага 3-седмична блокада Страната е третата с най-ниски нива на коронавирусни инфекции в Европа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Ван поискала развод, тъй като съпругът не похващал да свърши нищо вкъщи Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Ограниченията по тъмно важат от 21 до 4,30 ч. АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС Очакваше се да бъде ваксинирано 70% от населението на Европа до края на лятото Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Ема Айспуро е обвинена за трафик на дрога Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Близо 100 души са се събрали на незаконно парти Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно "Милиони напускат платформата", каза още бившият президент на САЩ
Томислав Дончев Томислав Дончев ГЕРБ няма да прави коалиция насила, честно е лидерът ни да е премиер Виц на деня Виц на деня Иванчо пита баща си:
-Тате, вярно ли е, че антителата от COVID-19 се предават по полов път?
-Ако беше истина, тези, които ваксинирах, нямаше да се разболеят след мен.
Виц на деня Виц на деня Толкова сме назад спрямо другите държави, че колите, които тръгват от Германия на 300 000 км., пристигат в България на 90 000 км. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Според статистиката хората обират банки много по-рядко, отколкото банките тях.
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори