×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекар: Бойко Борисов изглежда зле, защото е предозиран с кортикостероиди


Лекар: Бойко Борисов изглежда зле, защото е предозиран с кортикостероиди
Премиерът има подпухнал вид, на човек, който е предозиран и лечението му е объркано, смята д-р Първанова
03 Декември 2020, Четвъртък, 12:08 ч.
Автор: Флагман.БГ

Какво количество трябва да са му били дадени, за да направи за толкова кратък период типичният фациес луната, пита д-р Първанова 

Бившият депутат д-р Антония Първанова, която е сред най-острите критици на налаганите в страната противопеидемични мерки, коментира днес здравословното състояние на премиера Бойко Борисов.

"Погледнете го внимателно. Може би той е бил много зле и се е налагало да бъде лекуван с кортикостероиди, но какво количество трябва да са му били дадени, за да направи за толкова кратък период типичният фациес луната (лунообразно лице), което е характерно за хора, които много продължително време вземат кортикостероиди? И това е само едно проявление. Те имат и много други. Не знам какво е правено, но определено човекът има подпухнал вид и изглежда доста зле, като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани.", каза д-р Първанова, която е педиатър по професия пред бТВ.

Самата тя твърди, че е преболедувала Ковид-19 не веднъж, а цели два пъти.

"Търсих доста информация за това дали са две заразявания, дали това са две преболедувания от едно. Честно казано, към момента науката не е дала доказателства кое от двете доминира. Първия път беше много по тежко, със сериозен задух, втория път премина със загуба на обоняние и по кратък период на боледуване", каза тя.

По думите й лечението с лекарства по лекарско предписание, зависи от специалиста, който трябва да прецени кое лекарство в кой момент да включи. Не било просто бланкова рецепта - "започвай да ги вземаш", а имало строго индивидуални случаи.

Много е важно и какво е поведението ни, но не толкова дали се тестваме, носим маски и стоим на 2 метра разстояние от другите. Не могат всички със симптоми да бъдат тествани. По-важното е когато имаш грипоподобни симптоми, в никакъв случай да не ходиш по улиците, в градския транспорт, на работа, да имаш контакти с близки. Хората трябва да си останат вкъщи, да се обадят на общопрактикуващия си лекар, да започнат веднага лечение, а не да разнасят заразата. Защото нито маски, нито дистанции ще ги спрат от два метра. При едно кихане вирусите се разнасят до 8 метра", подчерта педиатърът.

Друг важен въпрос, на който няма отговор на този етап, е свързан с повишената смъртност у нас.

"В България министърът на здравеопазването трябва да отговори на какво се дължи тази повишена смъртност. От самото начало на епидемията има ръст на хората, които са заболели. В световен мащаб са вече около 65 милиона. В същото време, кривата на хората, при които заболяването завършва летално, става все по-плоска, те са около милион и половина в момента, и процентът на хората в критично състояние от 6% падна на 0.6%. В България, с тази висока смъртност, трябва да се отговори на какво тя се дължи. Дали на лошото здравословно състояние на българското население по принцип, на нелекуваните добре до този момент клинични заболявания, на организационни проблеми, които не позволяват навреме да се стигне до хоспитализация, на отпаднала доболнична помощ от функциите си и всичко е прехвърлено към болничната. Всъщност голямата част от хората са за лечение от доболничната помощ. Дали се дължи на грешки в лечението, дали се дължи на вътреболнични инфекции. Дали всички тези случаи са такива, защото вече се бие камбаната от много хора за това, че изчезнаха починалите, особено в малките населени места, от инфаркт, от инсулт, от онкологични заболявания. Всичко е COVID", смята д-р Първанова.

Тя бе попитана и за представения вчера Национален план за готовост при пандемия, който определи като "бюрократично чиновническо упражнение с политически оттенък".

"От 2006 такъв имаме план за борба с грипни пандемии, той предполага да може да бъде актуализиран, но съдържа основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия. (...) Сега изведнъж имаме един голям план, след това ще имме за грип А, грип В, после нещо друго ще дойде, въобще план за левия крак, план за десния крак и план за цялото тяло".

"Самолечението и свръхлечението са две много опасни неща. Предстои да видим късните последици от употребата на антибиотици без лекарско предписание. 

Понякога общопрактикуващите лекари, и не само те, правят свръхлечение. Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха една униформена рецепта с два антибиотика и кортикостероид, което, първо, е неоснователно и, второ, какво лекуваме с тези антибиотици, когато няма бактериална инфекция? Кортикостероидът смъква имунитета, каза още д-р Първанова. 




14
Коментара по темата
14.
То бива тъпотия, ама чак толкова!
03.12.2020 17:43:39
2
6
Госпожата "депутатка и педиатърка" знае ли, че, когато говориш глупости излагаш първо себе си, а след това и каузата и позицията, която браниш и застъпваш?
Падение и фалш!
13.
Хаха
03.12.2020 16:45:07
1
4
Оставка
12.
Антония Спермогълтанова по Божков ТВ, педиатърка.
03.12.2020 16:22:11
3
8
Бивша депутатка от НДСВ, поредната бъркала в "кацата с меда" изхвърлена от политиката поради ествествен природен закон на ненужният и неефективният. Дава интервю по Божков ТВ в което интервю поставя диагноза на човек, който не е прегледала и с чиято епикриза не е запозната, тя самата е педиарърка всичко-разбираща калпазанка.
Тони, и ти изпълзя точно сега 3 месеца преди изборите и що за лекар си да поставяш диагнози през тв екрана. Лично на мен тази, не ми харесва и ми изглежда на прекалила с аналниЗабавления и страдаща от хемороиди вследствие на аналнитеЗабавления. Тони,това че гълташ юнашко мляко прясно и още топло, не те прави млада и хубава, въпреки грима и всички екстри. Много ми напомняш за твойта колежка от НДСВ Ю. Дончева-Стъкивица.
11.
МВРО
03.12.2020 14:55:30
6
18
Бойко изглежда зле, защото е безпросветна банкянска мутра. Изтърва умните хора от ГЕРБ и нацвъка партията с кариеристчета, калинки, безскупулни далавераджии и всякаква друга измет. Влезе в завера и с ДПС и лъжепатриотите, за да продължи да гъчи чекмеджетата, ама от това по-хубав няма да стане.
10.
я
03.12.2020 14:09:02
15
12
Ама другарки каква специалност имаш като лекар защото някъде прочетох че и един ден не си работила като лекар От март тичате с Мангъров да обяснявате на целокупния български народ че няма корона вирус Сега пък си го била изкарала цели два пъти И аз изкарах два пъти настинка или леко грипче и не пих кортикостероиди Ако и ти си била така ясна е работата Остави сериозната медицина на сериозните лекари Ти само ходи по телевизиите сега да обясняваш колко леко си изкарала грипчето
9.
Никви кортикостероиди
03.12.2020 13:19:12
9
22
Просто надебеля от седене имплюскане вкъщи щото уж е болен.
Най-простото решение е обикновено най-вярното
8.
8
03.12.2020 13:13:44
2
20
Защо умират много хора? Защото сме бедни и болни. Почти всеки българин над 50 е вече с някакво хронично заболяване. Бабите и дядовците са буквално развалини, крепят се на шепите с хапчета. Но всичко това идва от собствения избор как живееш. Живееш нездравословно, разболяваш се и накрая се появява един нов вирус и ти вижда сметката. Кого да обвиняваме?
7.
До 6 мръсната педеруга
03.12.2020 13:05:05
9
17
За чекмеджето незнам, ама цвайтера ти със сигурност е пълен с мазгоч
6.
морски кви ги бръщолевиш????????????
03.12.2020 12:54:24
38
9
Що пък да не изтърпим Бургазлии едно безводие ааааа?Е някой щял да си напълни ""чикмиджето""за наша сметка ??????Ами на власт е полага му се да бръкне в кацата с меда .А ние 500 г сме траяли свикнали сме.
5.
морски
03.12.2020 12:39:47
22
20
Ризова я имах за сериозна журналистка, но явно в БТВ са ги натиснали яко. Атанасов го кани втори път през последните 10-ина дена да се пеняви,сега пък тази Първанова извади от килера. Вчерашното й предаване не го гледах, някакъв плю за водната криза, говореше абсолютни небивалици и се ядосах, а и беше обявено като "ще се повтори ли ужасът от Перник в Бургас" - чак пък ужас - Враца живяха на воден режим години през социализма и чак до 2000 г. и така и никой не разбра - въобще, Ризова ще загуби аудитория.
4.
jeko
03.12.2020 12:33:40
11
25
Гледах я. През цялото време се чудех, как плюеш по някой, а думите, поведението, тактиката ... по нищо не го превъзхожда, напротив, нивото е дори по ниско.
И това не са коалиции, а обединяване на сили към един общ враг.
По добре да не се появяват по ТВ, пълни нещастници, готови на всичко, само да влезат във властта.
3.
Кофти за мутрата
03.12.2020 12:32:51
13
27
Притеснен е, защото знае, че здаде ли креслото, на вън го чака сръбската мафия... за едно убийство му тъсят сметка.
2.
хаха Изглеждал зле !!!!!!!!!!
03.12.2020 12:31:46
29
11
Ми като гледам ""опаковката""не ми се мисли за ""съдържанието""–луд за връзване
1.
4-ти км
03.12.2020 12:25:57
12
33
И в комбинация с налудничевия поглед, този човек е опасен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори