×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Просветният министър: До Коледа учениците се връщат в класните стаи


Просветният министър: До Коледа учениците се връщат в класните стаи
В момента около 45% от школата са превключили към дистанционно обучение, отчете министър Красимир Вълчев
14 Ноември 2020, Събота, 11:14 ч.
Автор: Флагман.бг

До Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в стаите с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение, прогнозира Вълчев

Няма вероятност за нулева година, удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция е последен вариант. Това заяви в телевизионно интервю министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му има резерв през лятото, но все още не обсъждан вариант учениците да учат и юли.

Вълчев посочи, че тази година учителите имат и повече време, тъй като няма има загуби, поради грипни ваканции или екскурзии. Не се обсъждало и удължаване на коледната ваканцията, подчерта министърът. 15 170 деца и 2401 педагози пък са поставени под карантина. „Тревожни са общите числа, това, което се случва в образователната функция, е резултат от общата ситуацията. При децата и учениците стойностите са 10-15 пъти по-високи”, коментира Вълчев. В момента около 45% от школата са превключили към дистанционно обучение.

Забраняват екскурзии за учениците, родителските срещи и учителските съвети - само онлайн

Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% (137 училища) учат дистанционно след разрешение на просветният министър. Нито едно от школата не е онлайн в резултат на заповедта на здравния министър, според която при 15% ученици със симптоми школата в червената зона могат да минат онлайн. „Този вариант е по-добър от общото решение на здравния министър за цялостно затваряне, тъй като има 1300 училища, в които няма нито един случай на коронавирус”, посочи Вълчев.

Той даде за пример училището Лозен, което е искало да учи присъствено, защото няма нито един случай. Според просветният министър до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение.

„Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно. За 3 седмици няма за изчезне вирусът, ако направи пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици.”, коментира той.

При децата от начален етап било най-наложително да учат в класните стаи, тъй като те не трябва да се застояват продължително пред екраните вкъщи, а и с тях трябва да бъде родител.


В категории: Просвета


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
Отвъдното
14.11.2020 16:05:21
0
2
Държави и народи са си отивали много често не поради войни, не поради нашествия или катаклизми. Преди да се случи това, те са си отишли вътрешно, духовно. Държавите и народите са си отишли от безразличие. С широко отворени очи, изпълнени с безразличие, ние виждаме как България изтича. Изтича времето на България, историческото време. Изтича с всяко читаво дете, което заминава през Терминал 2 и никога не се връща, изтича с бабите, които отиват да гледат внучетата си оттатък Океана и не могат да се разберат на общия си език, защото внучетата вече не го говорят.
Изтича с поредното затворено, пустеещо село, изтича със затворените очи на нашите баби и дядовци, родители, които изградиха тази страна с 20 ст. трудоден, както казваше поетът Пеньо Пенев.
Нашата страна изтича поради простата причина, че ние не виждаме ценност в нея. Тази страна изтича по простата причина, че ние с широко затворени очи виждаме как нашите отношения са се превърнали в отношения на врагове.
Както казваше голямата българска писателка Свобода Бъчварова – милост няма между българите. Затова ни изтича страната! Нашата страна изтича поради това, че нямаме общи идеи и обща цел. Нашата страна изтича с 40-те процента функционална неграмотност, а другите 60% са с различна степен на неграмотност. Страна, която се е гордеела с това, че човек ще продаде най-милото си, за да изучи децата си, в момента се гордее с това, че децата му все още могат да пишат на някакъв език.
Страната ни изтича с това, че днес, голяма част от нас не се виждат като една общност! Това ме тревожи и това не е мърморенето на остаряващ човек. Това е моят ужас, буквално, и ако трябва да бъда съвършено откровен – моето огромно разочарование от собствения ми народ. Очевидно съм имал други, имагинерни представи за българите и българското, които не съотвестват на реалностите. Трябва да имаме и нещо друго предвид – че народите са живи организми, те се движат, редуцират, умират, възкръсват…Но това, което всъщност се случи, е, че за последните 30 години активното малцинство, което прави „маята”, или резигнира, или се оттегля в някакви интимни, вътрешни светове, или емигрира. Или се предава. А качеството не се прави от количеството, колкото и да е странно. Качеството е качество. И когато това качество отказва да бъде именно това, другото е само една биомаса. 30 години нас ни управляват откровено деградирали същества, не само морално и емоционално, а и образователно. И това е напълно обяснимо. Страна, на която е отредено да бъде периферна територия със затихващи функции, не бива да има висока индустрия, високи технологии, високи културни или политически образци. Следователно образованието става излишно. Други са критериите, други са социалните лифтове, друга е селекцията за успяване. Младите хора чисто инстинктивно, като животинки усещат, че не образованието е залогът и капиталът за социално израстване. Други антропологични типове шестват из масмедиите и стават образец за поведение. Така че, образованието не е за тях. България влиза в едно информационно и образователно поле, в което има две служебни роли. Първата е да представлява периферен, малък пазар за потребителските стоки на развития свят и второ – да предоставя евтина работна сила на същия този свят, на имперския център. Имаме страхлив национален елит, който не смее да поеме отговорност, и от друга страна, имаме население – не ми се обръща езикът да кажа народ, което не обвързва личния си просперитет и този на своите близки с просперитета на общността и на държавата, от която то е част. Ние не сме част от западната цивилизация. Ценностната криза на българите е продукт на ценностната криза на българите като особено състояние. Допълнително върху тази инфантилна общност се наслагват дълбоката криза, дълбоката драма, дълбоката липса на ориентация и на смисъл, което е характерно за съвременния западен проект. Той само допълнително изкривява картината, защото се наслагва върху нашите собствени фобии и негативи. И оттук – нашите собствени духовни язви. За икономическа и социална криза не говоря, защото, както казва един много умен българин, един от м
алкото, основният въпрос, който е не само научен, а е въпрос на битието, е за съдбата на човека като такъв. Когато вие не намирате смисъл да живеете, вие може да останете като живо биологично същество, но ще престанете да съществувате като човешко, духовно същество. И огромна част от моите сънародници са точно такива.
7.
KGW5472
14.11.2020 15:00:52
0
5
Тия изобщо на кой свят живеят. Нима на министърчето не разбира че обществото и държавата е един организъм. Ако някоя от системите не работи всички трябва да се съобразяват с нея. Това е все едно да имаш някакво възпален процес в някоя жизненоважна система( в случая здравната система) , но двигателната (краката) да е относително здрава и да хукнеш из града без да се съобразяваш с инфекцията и бодро демонстрираш колко може да скачаш и бягаш. Разбира се, най- вероятно накрая и ще загинеш бягайки и скачайки. Тоя калъф не разбра че спасяваме здравната система, спасяваме докторите, медицинските сестри и учителите. Уроците - да са живи и здрави децата и техните родители ще ги научат ( това все пак е възможно с постиженията на 21 век), но загинат ли хората който правят възможно лечението и образованието, няма с кого равностойно да ги заместим.
6.
Стига
14.11.2020 13:40:41
1
10
Млъквайте вече от вашето министерство.
5.
Българин
14.11.2020 13:39:18
2
6
На вниманието на г-н Министъра:

Министърът на образованието на Гърция Ники Керамеус ще направи изявление за работата на началните училища, пише електронното издания на гръцкия вестник Kathimerini.
Очаква се министърът да обяви, че началните училища ще затворят от понеделник, в съответствие с препоръките на здравните експерти.
Учениците от прогиманзиалния и гимназиалния курс вече учат онлайн с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.
Досега началните училища оставаха отворени, но експертите отбелязват необходимостта да се ограничи движението, особено на родителите.
4.
Българин
14.11.2020 13:14:29
1
11
Безумие!
Беозотговорно е да се правят подобни изказвания в разгара на епидемията!
3.
Дебелоглавие
14.11.2020 12:52:16
3
9
Това някакъв безумен инат ли е, г-н министре? Няма условия от рода на "ако намалее броя на заразените в страната" или " ако намалее броя на заразените учители". Само безапелационното "ще се върнат в класните стаи", т.е. независимо каква е ситуацията с пандемията и системите на образованието и здравеопазването, ние ще набутаме учениците отново заедно в затворените помещения.
2.
Аз
14.11.2020 12:47:47
3
15
Безсрамник, учителите измряха също като медиците, а той отново мисли простотии. Само Господ знае какво ще стане до Коледа смотано министърче!
1.
1
14.11.2020 11:30:19
6
26
Пусни малките онлайн! Учителите са болни! Кой ще стои с тях в класните стаи?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Арестуваха бургазлията Недялко Делчев, решил да покара Фолксвагена след бутилка твърдо Арестуваха бургазлията Недялко Делчев, решил да покара Фолксвагена след бутилка твърдо

Дрегерът отчел шокиращите 2.69 промила

МО пласира 29 декара в „Капчето“ до брега на Бургаското езеро МО пласира 29 декара в „Капчето“ до брега на Бургаското езеро

Парцелът е бил ползван за складов район, вече е с отпаднала необходимост

Годината на Белия метален вол ни носи пари и работа Годината на Белия метален вол ни носи пари и работа

Късметлийските числа през 2021-ва ще бъдат 1 и 4

 

Данчо от Фермата зарязан от Даяна и годеницата си Данчо от Фермата зарязан от Даяна и годеницата си Родители питат: Ще има ли награди за даровитите деца на Бургас в дните около Никулден? Родители питат: Ще има ли награди за даровитите деца на Бургас в дните около Никулден?

Награждаването няма да се състои през декември, тъй като заради обстановката около Ковид-19 имаше много малко състезания

Таван ограничава до 5% броя на преподавателите над 65 г. в университетите и администрацията Таван ограничава до 5% броя на преподавателите над 65 г. в университетите и администрацията

Въвеждат се минимални прагове на заплатите и минимална преподавателска норма

 

Доц.Ангел Кунчев: Ефектът от мерките ще се усети до 10 дни Доц.Ангел Кунчев: Ефектът от мерките ще се усети до 10 дни

Той посочи, че пандемията е била стрес-тест за здравната ни система и е показала къде са слабостите в нея и кои сектори трябва спешно да се реформират

Димитър Николов: Денонощна детска градина ще поеме децата на лекарите от Бургас Димитър Николов: Денонощна детска градина ще поеме децата на лекарите от Бургас

Забавачницата е с капацитет 300 деца, може да отворим и още една в ж.к."Меден рудник", съобщи кметът

 

Трите зодии с най-добри сърца Трите зодии с най-добри сърца

Оказва се, че и зодията влияе на дозата доброта в един човек и има няколко зодии, които се славят със своите златни сърца

 

Почина футболният бог Диего Марадона Почина футболният бог Диего Марадона

Марадона, смятан за един от най-великите футболисти на всички времена

 

Разтърсващата история на Диего Марадона - от гетото до провъзгласяването му в божество Разтърсващата история на Диего Марадона - от гетото до провъзгласяването му в божество

Той трябваше да стане счетоводител, който да издържа семейството си, но съдбата бе решила друго 

 

В Аржентина обявиха тридневен траур заради Марадона В Аржентина обявиха тридневен траур заради Марадона

Той е със статут на божество за футболния свят

 

Трети пик на пандемията в Истанбул Трети пик на пандемията в Истанбул

От утре в страната започва прилагането на втората доза от разработената в страната ваксина срещу Covid-19

 

Ето кой е най-ранният симптом на коронавируса Ето кой е най-ранният симптом на коронавируса

Този симптом се появява преди загубата на обоняние от страна на инфектирания

 

Франция облекчава мерките, вторият пик премина Франция облекчава мерките, вторият пик премина

В тв обръщението си във вторник вечерта Макрон насърчи сънародниците си с думите, че страната е преодоляла пика на втората вълна на вирусната инфекция

 

Терор в Лугано, швейцарка нападна с нож две жени в магазин Терор в Лугано, швейцарка нападна с нож две жени в магазин

Успяла е да им нанесе няколко рани в областта на шията, преди да бъде задържана

Нови свидетелства за фалшификациите на вота в САЩ Нови свидетелства за фалшификациите на вота в САЩ

Член на избирателна комисия в Детройт: Заплашиха мен и семейството ми, ако не узаконя гласуването

 

Германия удължава блокадата до Коледа? Германия удължава блокадата до Коледа?

Премиерите на провинциите ще обсъдят плановете си с германския канцлер Ангела Меркел

Илън Мъск вече е втори по богатство в света Илън Мъск вече е втори по богатство в света

Основателят на "Амазон" Джеф Безос остава на първо място в рейтинга

Джонсън обеща - карантината в Англия приключва на 2 декември Джонсън обеща - карантината в Англия приключва на 2 декември

Тя ще бъде превърната в тристепенна система на локални мерки

Васил БОЖКОВ, бизнесмен Васил БОЖКОВ, бизнесмен Успехът рано или късно те прави зависим от политиците, действащи като силова групировка Виц на деня Виц на деня Между манекенки: – Би ли се съгласила да станеш жена на онази мутра?
– Бих се съгласила да стана негова вдовица.
Виц на деня Виц на деня Мъж купил цигари от магазин и преди да е излязъл си запалил една цигара. Продавачът му се скарал:
- Не можете да пушите тук!
- Как така? Току що си купих тези цигари от вас!
- И какво от това? Ние продаваме и тоалетна хартия...

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори