×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как ще продължи санирането на блокове


Как ще продължи санирането на блокове
Този път ремонтите няма да са напълно безплатни, а ще има и съфинансиране от гражданите, чиято форма още се мисли
08 Ноември 2020, Неделя, 10:34 ч.

Още през втората половина на 2021 г. може да започнат ремонтите, като този път обаче ще е нужно и съфинансиране

Най-екологичната и евтина енергия е онази, която не си произвел. Тази идея е в основата на европейския план за трансформация на енергетиката и постигането на нисковъглеродна икономика. Затова и с приоритет сред мерките, които могат да се финансират с новите пари от Европа, е енергийната ефективност, пише capital.bg. Защо да се строи нова централа с евтин ток, ако може просто да се намали нуждата от ток?

Именно на това ще заложи България в своя План за възстановяване и устойчивост, който беше представен за първи път миналата седмица. Три милиарда от общо 12 млрд. лева - или една четвърт от всички пари, ще отидат за саниране (виж повече за плана в карето). По този измерител санирането е явно най-важният и дългосрочен проект на това управление, което то смята да завещае и на следващите правителства поне до 2026 г.

От европейска гледна точка има логика в това решение: страната в момента е силно изостанала от останалите европейски държави и има най-високата енергийна интензивност на икономиката си - за единица продукция се потребява три пъти повече енергия спрямо средното за ЕС. Въпросът тук е дали подобна огромна инвестиция ще постигне желаните цели, т.е. това ли е областта, в която с такава ударна инвестиция икономиката на страната ще се промени устойчиво. А следващият въпрос, който засяга и много домакинства и бизнеси, е как ще се съфинансира този път санирането - защото обещанието е то вече да не е напълно безплатно за собствениците.

Втори опит

Досегашната програма за саниране покри около 2000 блока срещу инвестиция от 2 млрд. лв. от бюджета, като очакваният ефект бе 20, 30, дори 40% намаляване на енергийното потребление. Той обаче не се оправдава и ако има някакви реални спестявания, те са в рамките на 10-15%. Тук е първата червена лампичка - пълни отчети за ефектите от програмата няма, тъй като не бе направено енергийно обследване на сградите преди и след ремонта. Подобно нещо не би могло да се случи отново, защото Европейската комисия иска индикатори, по които да се прецени постигането на целта.

Причините за малките спестявания са няколко - моделът на самото саниране беше сбъркан и в името на спестяванията се лепеше основно стиропор, и то не с твърде високо качество, поставяните дограми също бяха от нисък клас, ел. и ВиК инсталациите не бяха сменени, старите и енергоемки асансьори, като и осветлението също останаха. Отделно според вицепремиера Томислав Дончев е бил подценен фактът, че има доста хора в енергийна бедност, които ползват много по-малко отопление от истинската си нужда и дори след саниране няма накъде да свалят този процент. Това значи, че програмата има социален, не толкова енергиен ефект.

Сега новата програма, която правителството предлага, включва четири компонента за повишаване на енергийната ефективност. В рамките на първия са мерки в жилищния сграден фонд с бюджет от 1.73 млрд. лв., като според вицепремиера Дончев тук става дума за "много повече от опаковане на сгради". Реално обаче заложената цел е да се постигне минимум клас В на енергопотребление, което не е особено амбициозно. Вероятно се търси по-голяма масовост чрез разпределение на ресурсите между повече обекти, което ще доведе до същия ефект. А и в плана ясно е записано, че приоритетно ще бъдат финансирани обекти, които вече са одобрени, но не са получили пари по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и оперативна програма "Региони в растеж". Това означава, че ще се продължи именно с досегашното опаковане със стиропор.

Последните публикувани данни за напредъка по Националната програма за енергийна ефективност показват, че има около 4000 готови и одобрени проекти за обновяване на многофамилни блокове, за които, ако се следва досегашният модел, финансирането дори няма да стигне. Те или ще трябва да бъдат преработени и преоценени, или това ще важи само за нови обекти, ако такива бъдат допуснати.

Втория стълб на програмата е санирането на обществени сгради, а третият за първи път ще позволи саниране на промишлени сгради. Има и четвърти стълб, който е за подмяната на уличното осветление, на стойност 450 млн. лв.

Какви са моделите?

По думите на Дончев най-важната промяна ще е в самия механизъм на финансиране на проекти, който ще е приложим за всички. "Досегашната програма за саниране имаше един голям дефицит и това е, че накара хората да смята грижата за блоковете им като отговорност на държавата. Това е проблем", казва министърът и обяснява, че занапред трябва да има и някакво съфинансиране от страна на гражданите. Той обаче е убеден, че изискването за доплащане на момента няма да е работещо, тъй като не всеки ще може да си го позволи, а някои може и просто да не искат да участват.

Макар да има множество варианти, към момента се обсъждат три като най-възможни. Първият е съфинансирането да става по сложен механизъм чрез общините - дава се държавен кредит на дадена община, която покрива разходите по ремонта, а след това, в период от 10 години, възстановява тези пари през данъците на обновените имоти. Например ако се окаже, че на разходите за един апартамент са 15 хил. лв. (по досегашната програма сумата беше 17.5 хил.), а съфинансирането е определено на 10%, собственикът на жилището ще трябва да даде общо 1500 лв., или по 150 лв. на година към данък сгради за период от 10 години. Ако съфинансирането е 20%, сумата ще бъде двойна - въпрос на решения. Този модел е най-справедлив, тъй като тежестта се поема само от тези, които реално се ползват от санирането, докато в досегашния вариант се ползваха постъпленията от данъците на всички граждани и реално едни плащаха за удобството на други. Но проблемът е, че така се натоварват финансово общините и това може да е проблем за останалите им инвестиционните дейности. Още повече че механизмът за събиране на местните данъци все още не е особено работещ.

Друг модел е да се прилагат договори за гарантиран резултат (ЕСКО), при които съфинансирането може да се изплаща през сметките за ток или парно. В този случай след санирането потребителят продължава да плаща както и досега, въпреки че реалното потребление на енергия е по-малко, като разликата отива именно за погасяване на съфинансирането. Това обаче предполага споразумения със съответните комунални дружества - ЕРП, топлофикации и т.н., което може да усложни процеса.

Точно за това като най-възможен за момента се очертава моделът за съфинансиране чрез бъдещия Фонд за декарбонизация, който е заложен в Плана за възстановяване като средство за подпомагането на инвестициите в нисковъглеродно развитие. Все още не е решено как точно този фонд ще се капитализира. При всички случаи обаче в този вариант финансовата тежест ще се разпределя не само между хората, чиито блокове са санирани, а върху цялото общество (ако е през бюджета или еврофондовете), бизнеса (ако е с вноски на замърсяващи инсталации) или от общините (ако е чрез кредити на местната власт).

Включването на ВЕИ

Друга потенциална промяна, която може да се случи, ако проектите се преработят, според Томислав Дончев е разширение на технологиите, които се използват за енергийна ефективност. Освен изолацията ще се заложат мерки за собствено производство на енергия. "Огромен потенциал има при използването на покривните площи на блоковете, тъй като върху тях вече няма антени и могат да се поставят фотоволтаици", казва той. Това може да подпомага електропотреблението в общите части - осветление, асансьор и др., а при излишък дори да генерира приходи за блока, след като тока се продава. Макар да изглежда сложно, това всъщност вече е установена практика в редица държави и е достатъчно етажната собственост или общината (зависи кой оперира соларните панели) да сключи договор с търговец на електроенергия.

Това намерение е още по-лесно и приложимо при обновяването на държавни и общински сгради с еднолична структура на управлението. Именно те са включени във втория компонент на програмата за енергийна ефективност с бюджет от 417.5 млн. лв. и по думите на Дончев средствата ще се използват точно за такива цели. Разпределението на парите е 70% за административна, 15% културна и още толкова спортна инфраструктура. На много от тези места освен ВЕИ могат да се инсталират и термопомпи за по-ефективно отопление и охлаждане, да се монтират системи за подгряване на вода от слънцето, както и да се подмени изцяло осветлението, което в крайна сметка да доведе до спестяване на енергийните разходи.

Макар да е извън рамката за енергийна ефективност, в Плана за възстановяване има още един компонент, който ще постигне именно такива цели, ако бъде изпълнен както трябва. Става дума за реновирането на 750 училища и 450 детски градини, в които досега не са извършвани външни ремонти по оперативните или други програми. Изрично е записано, че средствата трябва да се инвестират в саниране, изграждане на инсталации за използване на алтернативни източници на енергия, отопление, вентилация и охлаждане на сградния фонд. По тази линия приоритетно ще бъде финансирано извършването на цялостни ремонти, така че ефектът да е по-голям. А спестените разходи за ток и отопление биха могли да се ползват за допълнително подобряване на учебната среда и дори за бонуси на учителите, каквито схеми вече има в редица страни - членки на ЕС. В австрийската столица Виена например няколко училища и студентски кампуси са превърнати в пасивни или напълно автономни сгради, които сами произвеждат нужната им енергия.

И малко за бизнеса

Третия компонент от програмата за за енергийна ефективност в Плана е с най-малък бюджет - 282.2 млн. лв., но е насочен към финансиране на мерки за енергийно обновяване на промишлени сгради. Това е нещо наистина ново, тъй като досега по оперативните програми на бизнеса се даваха пари основно за нови машини и оборудване, но не и за енергийна ефективност на самите сгради. Как обаче ще работи тази мярка и кой точно ще има достъп до нея тепърва ще се решава. Ясно е само, че няма да има изцяло безвъзмездно финансиране, а фирмите ще трябва да участват и със собствени средства.

В рамките на четвъртия компонент от програмата за енергийна ефективност са включени системите за улично осветление в общините. Индикативния ресурс тук е 452.3 млн. лв., което пак със схема за съфинансиране би било достатъчно за обновяването на лампите в повечето градове на страната. А това ще има огромен ефект, не само заради спестената електроенергия, а и заради повишаването на безопасността по улиците и по-добрата градска среда.

Като цяло всички тези мерки вероятно ще бъдат одобрени от ЕК, тъй като са насочени към основната цел - понижаване на енергийната интензивност на икономиката. Санирането е и единствената мярка за енергийна ефективност, която присъства и в Националния план за енергетиката и климата 2030, за който ЕК иска да е в основата на Плана за възстановяване и устойчивост. Оттам нататък обаче разминаването между София и Брюксел е очевидно - докато тук все още говорим за стари сгради, ядрена енергетика и въглища, в Европа приоритет са възобновяемата енергия, батериите и водородът.
 


В категории: Политика


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Как беше санирането до сега !
08.11.2020 15:40:40
0
20
КОЛОСАЛНА КРАЖБА извършват ГЕРБ и фирмите им САМО от санирането: За един апартамент са предвидили 12 ООО лева. За един блок от 200 апартамента = 2.4ОО.ООО ( два милиона и 400 х.) Повечето от хората обаче са си сменили дограмата и са санирали жилищата си, което предполага, че при тях НЕ СЕ СМЕНЯ ДОГРАМАТА, а само се ЛЕПИ МАЛКО СТИРОПОР И СЕ БОЯДИСВА ФАСАДАТА , КОЕТО ПРЕДПОЛАГА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 хиляди лева. Останалите 10 хиляди лева само от един апатрамент са ЧИСТА АВАНТА ЗА ГЕРБ и фирмите им. ИЛИ ОТ 2.4 МИЛИОНА, ОТ ГEРБ ПЕЧЕЛЯТ ДВА МИЛИОНА САМО ОТ ЕДИ ЖИЛИЩЕН БЛОК. !!!
14.
до 13 ЯСЕН Е ""МОДЕЛА""
08.11.2020 14:50:27
0
11
КОРУПЦИЯ ДА ДУПКА ХАХА!!!!!!!!!
13.
ясна е тя
08.11.2020 14:13:25
0
11
Продължава само в блоковете на патроните или ако блока си заслужава, т.е. има голям марж за фирмата
12.
Безплатно саниран
08.11.2020 13:23:53
1
17
Всички кометнтатори и почитатели на НПЕЕМЖС съветвам, първо да се запознаят с фактите.Нищо безплатно няма.Нито с пари от Републиканския бюджет, нито с пари от ЕС.Всчики пари, потрошени недалновидно, са за сметка на данъкоплатците. Община Бургас, е ответник по първото дело в страната за нанесени щети за 317 000 лв на Сдружение на собствениците за неизвършени и некачествено извършени СМР. Дело 1526/2020 на Районен съд Бургас. На 18.11.2020 от 11.00 ч. е поредното заседание.След като Община Бургас получи един заслужен шамар, за изразходходване на средства нецелво, тогава ще разговаряме пак за ползите от програмата за гражданите - "безплатно".
11.
Как?
08.11.2020 12:56:54
3
15
Как г-н министър ще вземе от бабите и дядовците, които са с по 200 лв пенсия? От 5 години ги молим да сменим я дограма, я врата, прозорец отговорът е: Нямаме пари.
10.
до 8
08.11.2020 12:40:19
6
11
Ти адвокат ли си че заради бълхата искаш да изгорим юргана. European Union дава. Хората в Западна Европа отделят от доходите си да дадат на корумпетата от Източна Европа, малко от малко да се изравнят по стандарт на живот. А тая презряна твар ( не всички от адвокатите, а тия който дават такива съвети) ни съветва да си останем в комунистическата мизерия, защото видиш ли когато ти дават десет евро ти от инат не трябва да дадеш и едно евро. Типичен пример - нищо не давайте, не се включвайте, за да можем ние да крадем необезпокоявани.
9.
Smity
08.11.2020 12:34:00
2
25
Здравната система е в колапс, всеки ден има рекордно новозаразени и починали, скоро няма да могат и да тестват всички със симптоми, бизнесът е на колене, армията безработни се увеличава взривно. И на този фон ГРОБ/ДПС подготвят поредната порция кражби от стиропор.
8.
Важно е да знаете
08.11.2020 12:06:40
5
19
че не сте длъжни да се включвате и имате пълното право да откажете всякакъв ремонт в дома ви и прилежащите общи части.
7.
До Франко
08.11.2020 12:04:23
2
9
Франко, нека не заемаме все пак такава преклонена позиция. Предполагам че когато ти си извикаш майстори за нещо у дома си, на които плащаш със своите изработени с труд пари, все пак се стремиш и контролираш, услугата да е качествена. Ако е подарък или ще трябва да я откажеш или тоя който ти прави подаръка ще трябва да я контролира. Само че при тоя вид подаръци, подаряващия е в Брюксел и докато продукта стигне до теб има десетки маймунки който си облизват пръсчетата. При съфинансирането ти си директния плащач и можеш крадеца да го пернеш директно по врата.
6.
777
08.11.2020 11:39:27
1
15
Тези от ЕС прекрасно знаят с кого си имат работа и на кого дават пари, но и при тях се навъдиха крадци и мошеници и много леваци. Нещата отиват към гюронтия
5.
Преди всичко
08.11.2020 11:36:37
1
16
Да №3 е абсолютно прав. Аз и в кметството ходих, но там ме увериха, че ще разгледат случая - вече втора година го разглеждат.
4.
франко
08.11.2020 11:32:40
1
17
И №1 и №2 говорите за едно и също, само че защо са тези обиди?! И защо №2 си мислиш, че като има финансово участие качеството ще е по-добро? Ами влезте във входовете на така наречените санирани сгради и ще се оверите, че циганите не могат да работят качествено. Колкото и да ми се сърдят, работя с такива повече от 35 години но не ги бива за работа. А това са 80% от работниците по саниране. А относно краденето - то няма да спре - убеден съм.Повечето строители са "прегорели" на тема качество и лоялност и работят като за последно. Мисля, че ще има сътресения, защото нещата не може да продължават така до безкрай!
3.
65358-6732
08.11.2020 11:31:37
1
27
Вярно е. Познати от блоковете където бяха санирани ми споделяха - Нищо не можеш да им кажеш. - Нито на строителите бачкатори, нито на фирмата изпълнител, а още по малко на инвеститор. На всяка забележка за материали и качество на изпълнение, тия наглеци те пъдят като досадна муха с дежурното - абе я си гледай работата и благодари че това ви го правим безплатно.
2.
Till Eulenspiegel
08.11.2020 11:16:02
5
19
Не си запознат, а тъп. Има поговорка "На харизан кон зъбите не се гледат" . Затова тия които дават парите се стремят да ги раздават уж "безплатно " на потребителите. Когато нищо не даваш, а смо получаваш нещо ти нищо не можеш и да изискваш. Когато дадеш, макар и малък процент, вече ще можеш да контролираш, материалите, качеството. Това вече няма да бъде "подарък" от корумпирани възложители на проекти и строители. Затова нашите балкански тарикати все се натискат да раздават безплатно.
1.
Запознат
08.11.2020 10:46:29
13
31
До сега половината пари за всеки един блок който е саниран са откраднати
Сега и от хората ще крадът честито да гласувате пак за гроб награда за кмета!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори