×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Невиждан дървесен „ковид“ поразява горите у нас, пикът в Странджа се чака до 2 години


Невиждан дървесен „ковид“ поразява горите у нас, пикът в Странджа се чака до 2 години
"Това буболечка ли е", попита Караянчева, след като Димитър Стоянов повдигна темата с въпрос към земеделския министър Танева
29 Октомври 2020, Четвъртък, 09:25 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Дъбовата коритуха засегнала огромни площи в Турция, у нас е регистрирана за първи път през 2012 г. 

Новият коронавирус Covid-19 изненада неприятно България и света тази година. Оказва се, обаче, че нещо подобно е започнало да поразява и дърветата у нас.

Вероятно малцина са чували за дъбовата коритуха. Темата за насекомото бе повдигната на последния парламентарен контрол от бургаския депутат Димитър Стоянов от името на групата на отцепилите се от „БСП за България“. Той зададе въпрос на земеделския министър Десислава Танева.

Насекомо смуче соковете на дъба в Странджа, наши и турски лесовъди търсят спасение
 

Председателят на парламента Цвета Караянчева пък предизвика смях, след като трудно произнесе името на новото насекомо и се позаинтересува: „Това буболечка ли е... Буболечка ли е това?“

Димитър Стоянов кимна, след което обяви: „От 2012 г. в България се наблюдават поражения, нанасяни от дъбовата коритуха, наричана още дъбова дървеница, тигър по дъба и други. Известно е, че тя се храни от листата на дъба, като изсмуква съдържанието им и нанася около 80% поражения. Това, от своя страна, води до обезлистване на дърветата, намаляване на растежа им, слаби жълъди, умиране на дървета, загиване на пчели и други. В страната са засегнати Сърнена Средна гора, Тракийската низина, Лудогорието, долината на Русенски Лом, Янтра, Свищовското поле, Никополското плато, Източният Предбалкан, Централна и Източна Стара планина, Странджа планина, София и други.“

„Независимият“ депутат зададе куп въпроси към министър Десислава Танева, които могат да се обобщят като – какви са пораженията от дъбовата коритуха и какви мерки са предприети.

Танева обясни, че дъбовата коритуха е северноамерикански инвазивен вид, описан в литературата още през 1890 г.

“В Европа е констатиран за първи път през 2000 г. Към момента е разпространена в умерените ширини на цяла Европа, в това число Русия и Турция. Установена е и в Иран. По литературни данни това насекомо не се счита за вредител в горите, но поразява сериозно дърветата в градска среда и може да е опасно за дъбовите фиданки в разсадници и млади насаждения.

В България коритухата е установена за първи път през 2012 г. в района на градовете Пловдив и Симеоновград, което е съобщено през 2013 г. от учените от Института за гората при БАН“, добави земеделският министър.

Малките размери на насекомото – около 3 мм, и широките му дантеленоподобни крила позволявали разпространението му чрез ветрови течения.

Дъбовата коритуха има от две до четири поколения годишно.

“Индивидите на коритухата се крият и зимуват по листата, в пукнатините на стъблата на дърветата или в почвената постилка. Те смучат растителен сок, пробивайки долната страна на листата. Това води до обезцветяване на редица широколистни листопадни дървета в България, сред които различните видове дъб, питомен кестен, ясен, бряст, ябълка, роза, малини, бук, явор, леска, клен.

По наблюдение на Лесозащитна станция–град Варна, най-силно е нападението по листата на цера, по-слабо на благун и странджански дъб. За повредите са подадени сигнални листа в модул „Лесопатологично обследване“ на информационната система на Изпълнителна агенция по горите за дъбовите насаждения в Странджа планина, където степента на увреждане е между 10 и 60%.

Според проучвания на Югоизточното държавно предприятие през 2019-а и 2020 г. в района на Странджа и Източна Стара планина се предполага, че пикът на нападение от коритухата ще бъде в периода 2021 – 2022 г.“, обяви Десислава Танева.

През 2018 г. чуждестранни научни проучвания потвърждават, че насекомото предизвиква стрес в листата на дърветата и растението се опитва да им противодейства.

По наблюдение и изследване от страна на Югоизточното държавно предприятие насекомото не причинява загуба на дървесен прираст. Дъбовата коритуха може да се превърне в заплаха за горите с влошено здравословно състояние, защото увеличава чувствителността на хранителните растения към болести и насекоми. В чуждата и наша литература липсва информация за загинали пчели или дървета в резултат от нападението от дъбова коритуха. На практика в страната няма такива констатации. При висока плътност дъбовата коритуха е конкурент на останалите смучещи насекоми и е заплаха за производителите на манов мед, защото може да възпрепятства получаването на медена роса. Образуването на мана зависи от различни топогенни, биотични и абиотични причини, които са известни, и следва да се има предвид, когато търсим обяснение за намаления добив на манов мед“, обясни земеделският министър.

Поради дребните размери на коритухата и местата ѝ за покой и хранене механичната борба и пръскането от въздух на продукти за растителна защита било неприложимо.

“Към момента няма регистрирани продукти за растителна защита срещу дъбовата коритуха, а разработването на химични методи за борба е свързано с редица изисквания на Европейския съюз за опазване на пчелите и околната среда. Дори и да бъдат одобрени такива продукти, има опасност химичното третиране срещу коритухата да навреди на цели групи насекоми, в това число и въшките, които продуцират мана.

В обширните горски територии е приложима биологичната борба, тоест внасяне на макро- и микроорганизми, които ще разболеят и намалят числеността на дъбовата коритуха. Разработването на биологични мерки е трудоемко и в световен мащаб все още е на ниво лабораторни опити.

В България се правят всички възможни проучвания върху дъбовата коритуха от установяването ѝ още през 2012 г. насам, като се вземат предвид наличната чужда литература и опит. Поради наблюдаваните климатични промени инвазивните насекомни видове се появяват все по-осезаемо“, добави Десислава Танева.

Координацията на проучването и одобряването на плановете за борба се извършвали от Националната комисия по лесозащита.

“Реализацията на мероприятията се осъществява от експертите в лесозащитните станции и се финансира от стопаните на засегнатите горски територии. Масовата проява на коритухата беше обсъдена на провелата се Национална комисия през февруари 2020 г. Темата беше дискутирана и през септември тази година с Турция, в която засегнатите дъбови гори са огромни по площ. Предстои обсъждане на възможните мерки за борба с дъбовата коритуха на предвидената научно-практическа конференция на 26 ноември. В заключение може да се каже, че дъбовата коритуха към момента не представлява проблем за горите на България“, завърши Танева.

Димитър Стоянов обаче репликира министърката: „Отговорът Ви не ме удовлетворява. Потвърждават се данните от лесовъди, с които съм разговарял, че държавата не предприема никакви мерки за борба с това насекомо. От отговора Ви разбирам, че предприетите мерки вече за близо десетина години са само на теоретично ниво. Разбирам, че в световен мащаб няма лекарство или химикал, с който да се води борба срещу това насекомо, с който да се унищожи. Но така и не разбрах защо държавата не е взела каквито и да са мерки за ограничаване разпространението на дъбовата коритуха.“

“Става въпрос за загиване на дървета”, подчерта бургаският депутат. “Разбирам, че това в голяма степен – примерно за Странджа, е силно изразено, загиване и на пчели. За намалението на манов мед, то е естествено следствие от загиването на пчелите. Казвам всичко това с тревога и моля дотолкова, доколкото Вие сте ръководител в това министерство, да предприемете сериозни мерки към една задаваща се опасност, която е неглижирана от страна на държавата“, завърши народният представител.

Десислава Танева не взе думата за дуплика.


В категории: Политика


Малкото коте вече е брюнетка
Малкото коте вече е брюнетка 26/11/2020, Четвъртък 20:00 5
9
Коментара по темата
9.
Няма такава държава
29.10.2020 16:06:19
0
1
Работа е ясна ЩЕ искат ПАРИ по ЕВРОпрограми за да ВЗЕМАТ ТУРСКИТЕ лесоводи ''лъвския'' пай
8.
Бай Ремзи от Градец
29.10.2020 12:23:42
0
2
Най-заразната болест по дърветата се казва "Щил"
7.
колю
29.10.2020 12:00:22
0
3
от коритухата по страшна е само марикитата бейнтиикуатро пунтада напълнила е държавната администрация и е напът да превземе държавата
6.
Лисицов, сам ли го измисли това?
29.10.2020 11:56:49
0
6
Дъбовата коритуха била Ковид за дърветата?!
Това звучи толкова малоумно, както че костунерките били срамните въшки на слона от оня виц
5.
гого
29.10.2020 11:50:53
0
8
ам в гората верно има ковит по двукраката коритуха с резачките-за тях карантина нема,липсват подвижни тоалетни и каквито и да е трудови договори и осигоровки за двукраката коритуха постоянни трудови злополуки прикрити от дебеловрати началници да не говорим за лични предпазни средства думи непознати за работниците-коритухата е покровителствана от куп спящи институции които е време да се събудят
4.
Зомбайо
29.10.2020 11:20:54
1
8
Каква е целта на тая статия за втори път пускате подобна. Контролирана СЕЧ. Бахти бълхата 3мм. В гората има всякакври твари които се хранят с листа и дървесина. По скоро целта на заседанието е да се каже: ето ние помагаме на гората като я сечем. Същото като при хората помагаме им като ги изолираме от нормалния им начин на живот.
3.
Джонглето
29.10.2020 11:10:23
0
11
Ха-ха "дървесен ковид" - едно дърво няма загинало от коритуха...Да не говорим пък за пчели...със същия успех може да се каже, че и въшките убиват пчели. Коритухата смуче сок от листата - как ще убива пчели? То депутатите чули-нечули и си дрънкат глупостите. Ако искат пък да ходят да обират "буболечките" ръчно...Идиоти колкото искаш в тази държава...
2.
?
29.10.2020 09:51:28
0
24
Затова ли се изсича Странджа с такива бързи темпове?
1.
българин
29.10.2020 09:15:59
3
29
Танева незабавно трябва да подаде оставка не може странджа дасе изсича поголовно а тя дане взима никакви мерки и не прави никакви проверки Оставка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 типа жени, от които мъжете бягат като дявол от тамян 7 типа жени, от които мъжете бягат като дявол от тамян

Вижте ги

Съседи от бургаския ж. к. "Възраждане" зоват КАТ: Проверете кой и в какво състояние е карал последно изгорелия Мерцедес Съседи от бургаския ж. к. "Възраждане" зоват КАТ: Проверете кой и в какво състояние е карал последно изгорелия Мерцедес

Преди около час го видяхме да сваля регистрационния номер, останал само в задната част на колата. Защо го прави, крие ли нещо, питат хората от района

Това са дрехите, които ниските момичета никога не бива да носят Това са дрехите, които ниските момичета никога не бива да носят

Дрeхитe c ниcкa тaлия cъздaвaт впeчaтлeниe, чe жeнaтa имa къcи крaкa - тoвa изoбщo нe e нeoбхoдимo зa ниcкa жeнa

4-те зодии, с които бракът е най-щастлив 4-те зодии, с които бракът е най-щастлив

Ето кои са те 

Мини бананова палачинкова торта с крем малина Мини бананова палачинкова торта с крем малина

Необходими са ви само 5 съставки

От партията на Марешки наели голяма адвокатска кантора да ги консултира за Конституцията От партията на Марешки наели голяма адвокатска кантора да ги консултира за Конституцията

Юристите им обяснили, че за "хубавите" промени, които искат гражданите, няма нужда от Велико Народно събрание

Йоана от "Игри на волята" за бургазлията Тодор Желязков: Няма да си мълча за хейта му Йоана от "Игри на волята" за бургазлията Тодор Желязков: Няма да си мълча за хейта му

"Не може човек, който е на 30 годин, и със семейство и кариера да ръси открит хейт срещу момиче с десет години по-малко от него", коментира сестра й

 

Пиян заби кола в дърво, един от спътниците му почина Пиян заби кола в дърво, един от спътниците му почина

В колата били шестима

Малкото коте вече е брюнетка Малкото коте вече е брюнетка

Красавицата се похвали с нова снимка в социалните мрежи

Ще има ли специализирани К-19 легла в Приморско и може ли общината да се запаси с лекарства Ще има ли специализирани К-19 легла в Приморско и може ли общината да се запаси с лекарства

Въпросите бяха разискани на редовната сесия на Общинския съвет, провела се днес присъствено

Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса Walt Disney съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Заради трудности, породени и от пандемията на коронавируса и отливът на клиенти

Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер Тайната дъщеря на Путин и как майка ѝ стана мултимилионер

Тя получава разкошни подаръци от приятели на президента на Русия Владимир Путин, а дъщеря й има невероятна прилика с държавния глава

 

Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19 Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19

34-годишният наследник на Дон Диего води битка с коварния вирус в болница в Неапол

 

Турция купува 50 млн. дози от китайската ваксина срещу COVID-19 Турция купува 50 млн. дози от китайската ваксина срещу COVID-19

Вaкcинитe ce oчaквaт нa някoлкo прaтки oт дeкeмври дo фeвруaри

 

Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин

Обявяването на присъда срещу Флин беше отложено неколкократно

Марадона в последната си изповед за страховете, битките и мечтите Марадона в последната си изповед за страховете, битките и мечтите Огромни опашки на границата с Турция, очаква се истински взрив след локдауна Огромни опашки на границата с Турция, очаква се истински взрив след локдауна

От петък трафикът ще се засили

 

Един милион изпращат Марадона, обявиха причината за смъртта му Един милион изпращат Марадона, обявиха причината за смъртта му

Ясни последните думи на легендарния аржентинец

 

Разтърсващата история на Диего Марадона - от гетото до провъзгласяването му в божество Разтърсващата история на Диего Марадона - от гетото до провъзгласяването му в божество

Той трябваше да стане счетоводител, който да издържа семейството си, но съдбата бе решила друго 

 

В Аржентина обявиха тридневен траур заради Марадона В Аржентина обявиха тридневен траур заради Марадона

Той е със статут на божество за футболния свят

 

Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Няма как да направим нови лекари, медицински сестри и санитари Виц на деня Виц на деня В денонощния магазин.
– Колко много водки! Коя ще ми препоръчате?
– Ето тази – „Машина на времето”!
– Хубава ли е?
– Прави чудеса! Пийнеш – и вече е утре!
Виц на деня Виц на деня Телефонът звъни в дома на наскоро оженил се лекар. Негови колеги го канят за игра на карти. След разговора той казва на младата си съпруга:
- Спешен случай!
- Сериозно ли е?
- Много! Трима лекари вече са там!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-после разбрах защо всяка Коледа даваха “Сам в къщи”... Подготвяли са ни
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори