×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Невиждан дървесен „ковид“ поразява горите у нас, пикът в Странджа се чака до 2 години


Невиждан дървесен „ковид“ поразява горите у нас, пикът в Странджа се чака до 2 години
"Това буболечка ли е", попита Караянчева, след като Димитър Стоянов повдигна темата с въпрос към земеделския министър Танева
29 Октомври 2020, Четвъртък, 09:25 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Дъбовата коритуха засегнала огромни площи в Турция, у нас е регистрирана за първи път през 2012 г. 

Новият коронавирус Covid-19 изненада неприятно България и света тази година. Оказва се, обаче, че нещо подобно е започнало да поразява и дърветата у нас.

Вероятно малцина са чували за дъбовата коритуха. Темата за насекомото бе повдигната на последния парламентарен контрол от бургаския депутат Димитър Стоянов от името на групата на отцепилите се от „БСП за България“. Той зададе въпрос на земеделския министър Десислава Танева.

Насекомо смуче соковете на дъба в Странджа, наши и турски лесовъди търсят спасение
 

Председателят на парламента Цвета Караянчева пък предизвика смях, след като трудно произнесе името на новото насекомо и се позаинтересува: „Това буболечка ли е... Буболечка ли е това?“

Димитър Стоянов кимна, след което обяви: „От 2012 г. в България се наблюдават поражения, нанасяни от дъбовата коритуха, наричана още дъбова дървеница, тигър по дъба и други. Известно е, че тя се храни от листата на дъба, като изсмуква съдържанието им и нанася около 80% поражения. Това, от своя страна, води до обезлистване на дърветата, намаляване на растежа им, слаби жълъди, умиране на дървета, загиване на пчели и други. В страната са засегнати Сърнена Средна гора, Тракийската низина, Лудогорието, долината на Русенски Лом, Янтра, Свищовското поле, Никополското плато, Източният Предбалкан, Централна и Източна Стара планина, Странджа планина, София и други.“

„Независимият“ депутат зададе куп въпроси към министър Десислава Танева, които могат да се обобщят като – какви са пораженията от дъбовата коритуха и какви мерки са предприети.

Танева обясни, че дъбовата коритуха е северноамерикански инвазивен вид, описан в литературата още през 1890 г.

“В Европа е констатиран за първи път през 2000 г. Към момента е разпространена в умерените ширини на цяла Европа, в това число Русия и Турция. Установена е и в Иран. По литературни данни това насекомо не се счита за вредител в горите, но поразява сериозно дърветата в градска среда и може да е опасно за дъбовите фиданки в разсадници и млади насаждения.

В България коритухата е установена за първи път през 2012 г. в района на градовете Пловдив и Симеоновград, което е съобщено през 2013 г. от учените от Института за гората при БАН“, добави земеделският министър.

Малките размери на насекомото – около 3 мм, и широките му дантеленоподобни крила позволявали разпространението му чрез ветрови течения.

Дъбовата коритуха има от две до четири поколения годишно.

“Индивидите на коритухата се крият и зимуват по листата, в пукнатините на стъблата на дърветата или в почвената постилка. Те смучат растителен сок, пробивайки долната страна на листата. Това води до обезцветяване на редица широколистни листопадни дървета в България, сред които различните видове дъб, питомен кестен, ясен, бряст, ябълка, роза, малини, бук, явор, леска, клен.

По наблюдение на Лесозащитна станция–град Варна, най-силно е нападението по листата на цера, по-слабо на благун и странджански дъб. За повредите са подадени сигнални листа в модул „Лесопатологично обследване“ на информационната система на Изпълнителна агенция по горите за дъбовите насаждения в Странджа планина, където степента на увреждане е между 10 и 60%.

Според проучвания на Югоизточното държавно предприятие през 2019-а и 2020 г. в района на Странджа и Източна Стара планина се предполага, че пикът на нападение от коритухата ще бъде в периода 2021 – 2022 г.“, обяви Десислава Танева.

През 2018 г. чуждестранни научни проучвания потвърждават, че насекомото предизвиква стрес в листата на дърветата и растението се опитва да им противодейства.

По наблюдение и изследване от страна на Югоизточното държавно предприятие насекомото не причинява загуба на дървесен прираст. Дъбовата коритуха може да се превърне в заплаха за горите с влошено здравословно състояние, защото увеличава чувствителността на хранителните растения към болести и насекоми. В чуждата и наша литература липсва информация за загинали пчели или дървета в резултат от нападението от дъбова коритуха. На практика в страната няма такива констатации. При висока плътност дъбовата коритуха е конкурент на останалите смучещи насекоми и е заплаха за производителите на манов мед, защото може да възпрепятства получаването на медена роса. Образуването на мана зависи от различни топогенни, биотични и абиотични причини, които са известни, и следва да се има предвид, когато търсим обяснение за намаления добив на манов мед“, обясни земеделският министър.

Поради дребните размери на коритухата и местата ѝ за покой и хранене механичната борба и пръскането от въздух на продукти за растителна защита било неприложимо.

“Към момента няма регистрирани продукти за растителна защита срещу дъбовата коритуха, а разработването на химични методи за борба е свързано с редица изисквания на Европейския съюз за опазване на пчелите и околната среда. Дори и да бъдат одобрени такива продукти, има опасност химичното третиране срещу коритухата да навреди на цели групи насекоми, в това число и въшките, които продуцират мана.

В обширните горски територии е приложима биологичната борба, тоест внасяне на макро- и микроорганизми, които ще разболеят и намалят числеността на дъбовата коритуха. Разработването на биологични мерки е трудоемко и в световен мащаб все още е на ниво лабораторни опити.

В България се правят всички възможни проучвания върху дъбовата коритуха от установяването ѝ още през 2012 г. насам, като се вземат предвид наличната чужда литература и опит. Поради наблюдаваните климатични промени инвазивните насекомни видове се появяват все по-осезаемо“, добави Десислава Танева.

Координацията на проучването и одобряването на плановете за борба се извършвали от Националната комисия по лесозащита.

“Реализацията на мероприятията се осъществява от експертите в лесозащитните станции и се финансира от стопаните на засегнатите горски територии. Масовата проява на коритухата беше обсъдена на провелата се Национална комисия през февруари 2020 г. Темата беше дискутирана и през септември тази година с Турция, в която засегнатите дъбови гори са огромни по площ. Предстои обсъждане на възможните мерки за борба с дъбовата коритуха на предвидената научно-практическа конференция на 26 ноември. В заключение може да се каже, че дъбовата коритуха към момента не представлява проблем за горите на България“, завърши Танева.

Димитър Стоянов обаче репликира министърката: „Отговорът Ви не ме удовлетворява. Потвърждават се данните от лесовъди, с които съм разговарял, че държавата не предприема никакви мерки за борба с това насекомо. От отговора Ви разбирам, че предприетите мерки вече за близо десетина години са само на теоретично ниво. Разбирам, че в световен мащаб няма лекарство или химикал, с който да се води борба срещу това насекомо, с който да се унищожи. Но така и не разбрах защо държавата не е взела каквито и да са мерки за ограничаване разпространението на дъбовата коритуха.“

“Става въпрос за загиване на дървета”, подчерта бургаският депутат. “Разбирам, че това в голяма степен – примерно за Странджа, е силно изразено, загиване и на пчели. За намалението на манов мед, то е естествено следствие от загиването на пчелите. Казвам всичко това с тревога и моля дотолкова, доколкото Вие сте ръководител в това министерство, да предприемете сериозни мерки към една задаваща се опасност, която е неглижирана от страна на държавата“, завърши народният представител.

Десислава Танева не взе думата за дуплика.


В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
Няма такава държава
29.10.2020 16:06:19
0
1
Работа е ясна ЩЕ искат ПАРИ по ЕВРОпрограми за да ВЗЕМАТ ТУРСКИТЕ лесоводи ''лъвския'' пай
8.
Бай Ремзи от Градец
29.10.2020 12:23:42
0
2
Най-заразната болест по дърветата се казва "Щил"
7.
колю
29.10.2020 12:00:22
0
3
от коритухата по страшна е само марикитата бейнтиикуатро пунтада напълнила е държавната администрация и е напът да превземе държавата
6.
Лисицов, сам ли го измисли това?
29.10.2020 11:56:49
0
6
Дъбовата коритуха била Ковид за дърветата?!
Това звучи толкова малоумно, както че костунерките били срамните въшки на слона от оня виц
5.
гого
29.10.2020 11:50:53
0
8
ам в гората верно има ковит по двукраката коритуха с резачките-за тях карантина нема,липсват подвижни тоалетни и каквито и да е трудови договори и осигоровки за двукраката коритуха постоянни трудови злополуки прикрити от дебеловрати началници да не говорим за лични предпазни средства думи непознати за работниците-коритухата е покровителствана от куп спящи институции които е време да се събудят
4.
Зомбайо
29.10.2020 11:20:54
1
8
Каква е целта на тая статия за втори път пускате подобна. Контролирана СЕЧ. Бахти бълхата 3мм. В гората има всякакври твари които се хранят с листа и дървесина. По скоро целта на заседанието е да се каже: ето ние помагаме на гората като я сечем. Същото като при хората помагаме им като ги изолираме от нормалния им начин на живот.
3.
Джонглето
29.10.2020 11:10:23
0
11
Ха-ха "дървесен ковид" - едно дърво няма загинало от коритуха...Да не говорим пък за пчели...със същия успех може да се каже, че и въшките убиват пчели. Коритухата смуче сок от листата - как ще убива пчели? То депутатите чули-нечули и си дрънкат глупостите. Ако искат пък да ходят да обират "буболечките" ръчно...Идиоти колкото искаш в тази държава...
2.
?
29.10.2020 09:51:28
0
24
Затова ли се изсича Странджа с такива бързи темпове?
1.
българин
29.10.2020 09:15:59
3
29
Танева незабавно трябва да подаде оставка не може странджа дасе изсича поголовно а тя дане взима никакви мерки и не прави никакви проверки Оставка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори