×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Продължението на сериала "Приятели" ще бъде пуснато на 27 май
  • Отровното трио против връщането на Стамен Янев в Агенцията по инвестиции
  • В УМБАЛ-Бургас пристигна фризер за замразена кръвна плазма
  • Владимир Каролев е претърпял операция по спешност
НА ЖИВО

Невиждан дървесен „ковид“ поразява горите у нас, пикът в Странджа се чака до 2 години


Невиждан дървесен „ковид“ поразява горите у нас, пикът в Странджа се чака до 2 години
"Това буболечка ли е", попита Караянчева, след като Димитър Стоянов повдигна темата с въпрос към земеделския министър Танева
29 Октомври 2020, Четвъртък, 09:25 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Дъбовата коритуха засегнала огромни площи в Турция, у нас е регистрирана за първи път през 2012 г. 

Новият коронавирус Covid-19 изненада неприятно България и света тази година. Оказва се, обаче, че нещо подобно е започнало да поразява и дърветата у нас.

Вероятно малцина са чували за дъбовата коритуха. Темата за насекомото бе повдигната на последния парламентарен контрол от бургаския депутат Димитър Стоянов от името на групата на отцепилите се от „БСП за България“. Той зададе въпрос на земеделския министър Десислава Танева.

Насекомо смуче соковете на дъба в Странджа, наши и турски лесовъди търсят спасение
 

Председателят на парламента Цвета Караянчева пък предизвика смях, след като трудно произнесе името на новото насекомо и се позаинтересува: „Това буболечка ли е... Буболечка ли е това?“

Димитър Стоянов кимна, след което обяви: „От 2012 г. в България се наблюдават поражения, нанасяни от дъбовата коритуха, наричана още дъбова дървеница, тигър по дъба и други. Известно е, че тя се храни от листата на дъба, като изсмуква съдържанието им и нанася около 80% поражения. Това, от своя страна, води до обезлистване на дърветата, намаляване на растежа им, слаби жълъди, умиране на дървета, загиване на пчели и други. В страната са засегнати Сърнена Средна гора, Тракийската низина, Лудогорието, долината на Русенски Лом, Янтра, Свищовското поле, Никополското плато, Източният Предбалкан, Централна и Източна Стара планина, Странджа планина, София и други.“

„Независимият“ депутат зададе куп въпроси към министър Десислава Танева, които могат да се обобщят като – какви са пораженията от дъбовата коритуха и какви мерки са предприети.

Танева обясни, че дъбовата коритуха е северноамерикански инвазивен вид, описан в литературата още през 1890 г.

“В Европа е констатиран за първи път през 2000 г. Към момента е разпространена в умерените ширини на цяла Европа, в това число Русия и Турция. Установена е и в Иран. По литературни данни това насекомо не се счита за вредител в горите, но поразява сериозно дърветата в градска среда и може да е опасно за дъбовите фиданки в разсадници и млади насаждения.

В България коритухата е установена за първи път през 2012 г. в района на градовете Пловдив и Симеоновград, което е съобщено през 2013 г. от учените от Института за гората при БАН“, добави земеделският министър.

Малките размери на насекомото – около 3 мм, и широките му дантеленоподобни крила позволявали разпространението му чрез ветрови течения.

Дъбовата коритуха има от две до четири поколения годишно.

“Индивидите на коритухата се крият и зимуват по листата, в пукнатините на стъблата на дърветата или в почвената постилка. Те смучат растителен сок, пробивайки долната страна на листата. Това води до обезцветяване на редица широколистни листопадни дървета в България, сред които различните видове дъб, питомен кестен, ясен, бряст, ябълка, роза, малини, бук, явор, леска, клен.

По наблюдение на Лесозащитна станция–град Варна, най-силно е нападението по листата на цера, по-слабо на благун и странджански дъб. За повредите са подадени сигнални листа в модул „Лесопатологично обследване“ на информационната система на Изпълнителна агенция по горите за дъбовите насаждения в Странджа планина, където степента на увреждане е между 10 и 60%.

Според проучвания на Югоизточното държавно предприятие през 2019-а и 2020 г. в района на Странджа и Източна Стара планина се предполага, че пикът на нападение от коритухата ще бъде в периода 2021 – 2022 г.“, обяви Десислава Танева.

През 2018 г. чуждестранни научни проучвания потвърждават, че насекомото предизвиква стрес в листата на дърветата и растението се опитва да им противодейства.

По наблюдение и изследване от страна на Югоизточното държавно предприятие насекомото не причинява загуба на дървесен прираст. Дъбовата коритуха може да се превърне в заплаха за горите с влошено здравословно състояние, защото увеличава чувствителността на хранителните растения към болести и насекоми. В чуждата и наша литература липсва информация за загинали пчели или дървета в резултат от нападението от дъбова коритуха. На практика в страната няма такива констатации. При висока плътност дъбовата коритуха е конкурент на останалите смучещи насекоми и е заплаха за производителите на манов мед, защото може да възпрепятства получаването на медена роса. Образуването на мана зависи от различни топогенни, биотични и абиотични причини, които са известни, и следва да се има предвид, когато търсим обяснение за намаления добив на манов мед“, обясни земеделският министър.

Поради дребните размери на коритухата и местата ѝ за покой и хранене механичната борба и пръскането от въздух на продукти за растителна защита било неприложимо.

“Към момента няма регистрирани продукти за растителна защита срещу дъбовата коритуха, а разработването на химични методи за борба е свързано с редица изисквания на Европейския съюз за опазване на пчелите и околната среда. Дори и да бъдат одобрени такива продукти, има опасност химичното третиране срещу коритухата да навреди на цели групи насекоми, в това число и въшките, които продуцират мана.

В обширните горски територии е приложима биологичната борба, тоест внасяне на макро- и микроорганизми, които ще разболеят и намалят числеността на дъбовата коритуха. Разработването на биологични мерки е трудоемко и в световен мащаб все още е на ниво лабораторни опити.

В България се правят всички възможни проучвания върху дъбовата коритуха от установяването ѝ още през 2012 г. насам, като се вземат предвид наличната чужда литература и опит. Поради наблюдаваните климатични промени инвазивните насекомни видове се появяват все по-осезаемо“, добави Десислава Танева.

Координацията на проучването и одобряването на плановете за борба се извършвали от Националната комисия по лесозащита.

“Реализацията на мероприятията се осъществява от експертите в лесозащитните станции и се финансира от стопаните на засегнатите горски територии. Масовата проява на коритухата беше обсъдена на провелата се Национална комисия през февруари 2020 г. Темата беше дискутирана и през септември тази година с Турция, в която засегнатите дъбови гори са огромни по площ. Предстои обсъждане на възможните мерки за борба с дъбовата коритуха на предвидената научно-практическа конференция на 26 ноември. В заключение може да се каже, че дъбовата коритуха към момента не представлява проблем за горите на България“, завърши Танева.

Димитър Стоянов обаче репликира министърката: „Отговорът Ви не ме удовлетворява. Потвърждават се данните от лесовъди, с които съм разговарял, че държавата не предприема никакви мерки за борба с това насекомо. От отговора Ви разбирам, че предприетите мерки вече за близо десетина години са само на теоретично ниво. Разбирам, че в световен мащаб няма лекарство или химикал, с който да се води борба срещу това насекомо, с който да се унищожи. Но така и не разбрах защо държавата не е взела каквито и да са мерки за ограничаване разпространението на дъбовата коритуха.“

“Става въпрос за загиване на дървета”, подчерта бургаският депутат. “Разбирам, че това в голяма степен – примерно за Странджа, е силно изразено, загиване и на пчели. За намалението на манов мед, то е естествено следствие от загиването на пчелите. Казвам всичко това с тревога и моля дотолкова, доколкото Вие сте ръководител в това министерство, да предприемете сериозни мерки към една задаваща се опасност, която е неглижирана от страна на държавата“, завърши народният представител.

Десислава Танева не взе думата за дуплика.


В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
Няма такава държава
29.10.2020 16:06:19
0
1
Работа е ясна ЩЕ искат ПАРИ по ЕВРОпрограми за да ВЗЕМАТ ТУРСКИТЕ лесоводи ''лъвския'' пай
8.
Бай Ремзи от Градец
29.10.2020 12:23:42
0
2
Най-заразната болест по дърветата се казва "Щил"
7.
колю
29.10.2020 12:00:22
0
3
от коритухата по страшна е само марикитата бейнтиикуатро пунтада напълнила е държавната администрация и е напът да превземе държавата
6.
Лисицов, сам ли го измисли това?
29.10.2020 11:56:49
0
6
Дъбовата коритуха била Ковид за дърветата?!
Това звучи толкова малоумно, както че костунерките били срамните въшки на слона от оня виц
5.
гого
29.10.2020 11:50:53
0
8
ам в гората верно има ковит по двукраката коритуха с резачките-за тях карантина нема,липсват подвижни тоалетни и каквито и да е трудови договори и осигоровки за двукраката коритуха постоянни трудови злополуки прикрити от дебеловрати началници да не говорим за лични предпазни средства думи непознати за работниците-коритухата е покровителствана от куп спящи институции които е време да се събудят
4.
Зомбайо
29.10.2020 11:20:54
1
8
Каква е целта на тая статия за втори път пускате подобна. Контролирана СЕЧ. Бахти бълхата 3мм. В гората има всякакври твари които се хранят с листа и дървесина. По скоро целта на заседанието е да се каже: ето ние помагаме на гората като я сечем. Същото като при хората помагаме им като ги изолираме от нормалния им начин на живот.
3.
Джонглето
29.10.2020 11:10:23
0
11
Ха-ха "дървесен ковид" - едно дърво няма загинало от коритуха...Да не говорим пък за пчели...със същия успех може да се каже, че и въшките убиват пчели. Коритухата смуче сок от листата - как ще убива пчели? То депутатите чули-нечули и си дрънкат глупостите. Ако искат пък да ходят да обират "буболечките" ръчно...Идиоти колкото искаш в тази държава...
2.
?
29.10.2020 09:51:28
0
24
Затова ли се изсича Странджа с такива бързи темпове?
1.
българин
29.10.2020 09:15:59
3
29
Танева незабавно трябва да подаде оставка не може странджа дасе изсича поголовно а тя дане взима никакви мерки и не прави никакви проверки Оставка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6-годишно момиченце пострадало при ПТП спешно се нуждае от кръв, помогнете! 6-годишно момиченце пострадало при ПТП спешно се нуждае от кръв, помогнете! Детето е с тежки изгаряни по цялото тяло   Затихва ли пандемията у нас, кривата на заболеваемостта влезе в ниско плато Затихва ли пандемията у нас, кривата на заболеваемостта влезе в ниско плато От близо седмица новите случаи запазват стабилни нива от около 700 средно на ден, причислено на седем-дневна база Живко Табаков обясни защо не подкрепя Хаджиянев за шеф на РИК Бургас Живко Табаков обясни защо не подкрепя Хаджиянев за шеф на РИК Бургас Това е част от моята борба срещу модела ГЕРБ, каза областният лидер на "Изправи се.бг" пред Флагман.бг   АЕГ "Гео Милев" отбеляза 50-годишен юбилей с тържествен концерт-спектакъл АЕГ "Гео Милев" отбеляза 50-годишен юбилей с тържествен концерт-спектакъл Директорът на гимназията г-жа Жаклин Нейчева получи поздравителен адрес и специална грамота по повод 50-годишния юбилей на АЕГ „Гео Милев“ от името на кмета Димитър Николов   Човекът с микрофона, тормозил семейството на Борисов, стана зам.-министър Човекът с микрофона, тормозил семейството на Борисов, стана зам.-министър Тодор Стоянов е активист на "Системата ни убива" и сред най-гръмогласните демонстранти пред дома на Бойко Борисов   Внимание! Червен и жълт код за тежки магнитни бури Внимание! Червен и жълт код за тежки магнитни бури Геомагнитните бури се усещат от хората с по-лабилно здраве и най-вече от тези над 50 г. и страдащите от сърдечносъдови, неврологични и храносмилателни заболявания   Иван Налбантов не преживя смъртта на съпругата си Иван Налбантов не преживя смъртта на съпругата си От няколко години насам бе известно, че и той, като обичания си колега и приятел Стефан Данаилов, се бореше с коварния паркинсон     Безплатно паркиране и хитови заглавия в лятното кино "Яворов" в Поморие Безплатно паркиране и хитови заглавия в лятното кино "Яворов" в Поморие Кметът Иван Алексиев покани представители на туристическия бранш на важна среща   Винаги ще помня Английската гимназия с това, че ми отвори очите за света и изкуството Винаги ще помня Английската гимназия с това, че ми отвори очите за света и изкуството За живота, кариерата, изкуството и спомените говори пред Флагман.БГ проф. Илиян Иванов, чиято продукция „Feeling Through” бе номинирана за „Оскар“ Микробите в червата влияят на психиката ни Микробите в червата влияят на психиката ни Учените тепърва започват да разучават начините, по които имунната система взаимодейства с психичното здраве, каза ирландският експерт  
Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец   Шок в магазина, цените полетяха Шок в магазина, цените полетяха Зеленчуците също са безбожно скъпи   "Гардиън": Лондон гони българи незаконно "Гардиън": Лондон гони българи незаконно Има и други случаи, при които влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени стажове   Москва размисли,отлага санкции към Америка Москва размисли,отлага санкции към Америка Американкото посолството беше заявило миналия месец, че съкращава консулските служители със 75%   Гърция отваря врати за туристи Гърция отваря врати за туристи Отпадат редица ограничения в страната Мистерия: НЛО като от иконата с Разпятието снимано от МКС Мистерия: НЛО като от иконата с Разпятието снимано от МКС  Обектът, преминаващ край ракетата SpaceX Starlink, удивително много прилича на нарисуването през 1350 година В Испания ще пътуват по-лесно с ковид сертификати В Испания ще пътуват по-лесно с ковид сертификати Те ще могат да се използват от юни Първи случаи на заразени с индийския вариант на COVID-19 в Русия Първи случаи на заразени с индийския вариант на COVID-19 в Русия Открит миналата година в Индия, той допринесе за скокообразен ръст на броя на случаите на коронавирус За пръв път: Жена застава начело на италианските тайни служби За пръв път: Жена застава начело на италианските тайни служби Елизабет Белони е заемала редица важни постове в системата на италианското външно министерство
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори