×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доц.д-р Атанас Мангъров посочи как здрави пациенти може да се окажат болни от коронавирус


Доц.д-р Атанас Мангъров посочи как здрави пациенти може да се окажат болни от коронавирус
При Covid 19 не се мери вирусен товар, тъй като се изследва секрет от носоглътката, маркира доц.д-р Атанас Мангъров
05 Октомври 2020, Понеделник, 10:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Не се измерва инфектиращата доза, което съществено изкривява клиничната картина, твърди началникът на детското отделение в "Инфекциозна болница"

 

Началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц.д-р Атанас Мангъров, който е принципен противник на строгите противоепидемични мерки и застъпва тезата, че единственият начин да бъде победен вирусът е със стаден имунитет, повдига нова важна тема в навечерието на втората вълна на коронавируса.

Доц.д-р Атанас Мангъров алармира, че при регистриране на случаи на Ковид 19 не се измерва вирусния товар - количество вируси в единица обем кръв  (вирусни частици/мл) т. е. това е концентрация, което изменя цялостната клинична картина и води до прекомерно изкриване на падмечинта ситуация, смята медикът.

"Инфектираща доза е количеството вируси, което е необходимо за да се преодолеят защитите на организма и да се предизвика заразяване, т. е. това е абсолютна стойност (прагово ниво). Едното не е функция на другото. Колкото по-малка е инфектиращата доза, толкова по-вирулентен е съответния патоген, т. е. по-лесно причинява заразяване. При Covid 19 не се мери вирусен товар, тъй като се изследва секрет от носоглътката. Свободното използване на подобни понятия е пример за т. нар. наукообразно говорене - звучи научно, но не е. Освен това инфектиращата доза няма отношение към хода на заболяването след заразяване - симптомно или безсимптомно протичане. Той се определя от взаимодействието между микро- и макро- организма в условията на околната среда. Ако не беше така, нямаше да има нужда от ваксини, просто щяхме да намираме минималното количество от даден инфекциозен причинител, което не предизвиква заболяване, а само имунен отговор и да го вкарваме. За съжаление така не става!", коментира доц.д-р Атанас Мангъров.

Лекари още от началото на падемията повдигат въпроса дали има минимални количества на вируси в кръвта, които биха позволили на човек да се пребори със заболяването, дори без да предаде заразата на най-близките си. Оказва се, че тестовете не са съвършени и измерват наличиетои на най-малките частици вируси. 

 


В категории: COVID-19


14
Коментара по темата
14.
Ами
05.10.2020 21:42:56
0
4
Изключително манипулативно изказване на Мангъров, което журналистите не са разбрали, а мангърианците на какво му ръкопляскат е още по-неясно. Може би по рефлекс. Вирусния товар необходим за заразяване още не е ясен какъв е за ковид. Също не са ясни причините едни да се заразяват, а други не. Не е ясно съответно това дали е свързано с количеството вируси или с невъзприемчивост някаква. По вероятно да не е товара понеже има случаи членове на едно семейство с много близък контакт помежду си и предполага се изложени на еднакво и голямо количество вируси. Та единия заразен и болен, друг безсимптомен но отделя вируси, а трети изобщо не отделя. Имунният отговор към този вирус също е странен. И това е на ниво топ експерти в света. Сигурно е обаче че не се разпространява с мензис вируса, а чрез секрети от носоглътката та е важно там дали се отделя затова и това се изследва. Както е казал Буковски- Проблема на света е, че интелигентните хора са пълни със съмнения, а тъпаците са пълни с увереност. Не очаквах от лекар с претенциите на Мангъров да се прояви чак в такава светлина.
13.
Страхил
05.10.2020 19:24:42
1
1
Баш ковидиота на Републиката.
12.
Мангъров трябваше да е начело на щаба
05.10.2020 14:35:05
10
9
Ти да не си мислиш, че ако стане професор ще е с нещо повече? Това са само академични титли. Има професори, които имат повече написани книги отколкото са прочели. Познай защо? Жокер: защото асистентите им ги пишат, всеки по една глава и готово... Пълно е с професори, което стоят на стари лаври. Пича е компетентен и Бойко сгреши че не го послуша, а се довери на коремен хирург с големи амбиции за слава и политическа кариера
11.
До 10
05.10.2020 14:33:10
6
7
То като гледаш какви бездарни лизачи са професори е гордост,че не е...
10.
Ангел 13
05.10.2020 13:33:56
11
12
Тоя като е толкова голяма разбирач Защо е само доцент? Май само изпълнява политически интереси с изказванията си.
9.
До 7
05.10.2020 13:06:25
8
26
Поредния конспиратор!
Абе ти се моли да не те лепне, или ако те хване да го изкараш леко. Ако се наложи да ти шибнат тръбата в гърлото, друга песен ще запееш. Всичко друго е бошлав работа. Айде със здраве!
8.
рзи
05.10.2020 12:52:05
15
13
В Карлуково е пълно с такива доценти като тоя индивид.Тоя психопат с отвратително из изражение щее главатар там и нека да вземе с него тия малоумници дето мислят като него.За съжаление са много тея тъпаци
7.
Ракия Форс
05.10.2020 12:03:17
27
16
Хахаха, пак лъжата с Ковид и шмекерлъка с PCR--ите, правят ви на маймуни и то регулярно и стадото се хваща всеки път, защото е невежо. Първо беше Чумата, после Спин, SARS, MERS, Ебола, Птичи и свински грип, а сега Коронавируса, за който се знае от 30 години, обаче едни хубав слънчев ден, едни китайци изядоха грешният прилеп и то недопечен и хоп.......Пандемийка........сериозно ??? Всеки път един и същ номер с абсолютно идентичен ефект на паника и ужас. Успех с Кронавируса, ще ви трябва и не забравяйте : ръкавиците, маската, дезинфектанта, чесъна, дървен кол, светена вода от пловдивският митрополит ,сребърните куршуми и внимавайте, че озверява при пълнолуние и в ретрограден Меркурий.
6.
me
05.10.2020 11:52:14
4
15
5, верно? Кое не е така, би ли го оборил с факти? Или си мислиш, че като го изтропаш с ГЛАВНИ БУКВИ и значи е ТАКА?
5.
df
05.10.2020 10:51:04
42
19
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОДВЕЖДАЩА СТАТИЯ! УЖАСЯВАЩО НИСКО НИВО НА ЖУРНАЛИСТИКАТА!!! НИЩО ОТ НАПИСАНОТО НЕ Е ТАКА..
4.
улица Тамара
05.10.2020 10:45:47
30
7
Стария номер с доброто и лошото ченге. Тоз играе комбина с Б.Б.
3.
Оффф
05.10.2020 10:44:31
13
47
Човек който пише “ч” с 4, казва на доц. Мангъров да се спре. Е те такава ни е държавата, всеки разбира от всичко.
2.
Не знам
05.10.2020 10:37:06
22
42
Защо Мангъров се хаби да обяснява на коронясани дебили,обичаши да слушат математици в сутрешните блокове,които “разбират” от ковид!
1.
kurti
05.10.2020 10:34:38
41
19
спри се ов4а главо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Тя е откарана в реанимация, състоянието й е много тежко Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента 
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори