×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Началото на края или спасение на "Нафтата": Общината дари акциите си в клуба


Началото на края или спасение на "Нафтата": Общината дари акциите си в клуба
Феновете от организирания клуб на привържениците се обявиха против предложението, а Ивайло Стаматов твърди, че Анелия Златкова не е дала и един лев за клуба
29 Септември 2020, Вторник, 11:03 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Нямаме полезен ход, ако не вземем решение сега клубът ще фалира, надяваме се да не бъдем подведени, обявиха съветници

 

Община Бургас ще дари 80,89 % от капитала на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962”. Това реши току-що ОбС-Бургас след напрегнат дебат, който продължи близо два часа.

Акциите са поискани от бизнесдамата Анелия Златкова, която твърди, че може да привлече спонсори, осигуряващи между 50 и 60 хил.лева на месец, но по закон, преди да попаднат в ръцете й, ще бъдат предложени на останалите акционери - Павел Бошнаков и СНЦ "Нефтохимик Бургас".

Част от феновете се обявиха твърдо против, но поддръжниците на това предложение, алармираха, че управленската криза е много сериозна и е въпрос на часове клубът да фалира.(ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Председателят на спортната комисия Йордан Георгиев, който в последните месеци положи огромни усилия, за да стабилизира ПФК „Нефтохимик Бургас” уточни, че ситуацията в клуба в момента е изключително тежка, дълговете са над 600 хил.лева, най-сериозно е задължението към Националната агенция по приходи.

„Миналата година Община Бургас гласува 200 хил.лева за „Нефтохимик”, дадени са доста повече и то преди завършването на сезона. Платени са заплатите на футболистите, после договорите им бяха разтрогнати, отборът се разпадна, тръгна да се гради нов, бордът подаде оставка и в момента е налице тежка управленска и финансова криза. 1 млн.лева е минимумът за издръжката на футболен клуб във Втора лига. Община Бургас не може да издържа клуб в професионалния футбол. Има една директива на Европейската комисия, която гласи, че държавната и общинска помощ може да е до 200 хил.евро за три години.”, обяви от трибуната на ОбС Йордан Георгиев.

Той уточни, че лично е съдействал със свои контакти, за да може клубът да вземе професионален лиценз през май. Според Правилника на Българския футболен съюз (БФС) таванът на дългове за отбори от Втора лига били 300 хил.лева, а към онзи момент задълженията надхвърляли 540 хил.лева.

„Пред нас стои рискът, ако не намерим решение, „Нефтохимик” да последва съдбата на „Локо” (Горна Оряховица) и „Витоша” (Бистрица) и да напусне Втора лига. Ако това стане, отборът ще започне следващото първенство от „Б” окръжна.”, предупреди Георгиев.

Общинският съветник от Движение „България на гражданите” Манол Тодоров, който е бивш служител на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962” АД от времето, в което отборът беше в елита и похарчи колосалната сума от 3 млн.лева, след което изпадна от елита, се обяви против дарението. Още в началото на заседанието той призова докладната да бъде отложена за следващо заседание, а след това поиска от Анелия Златкова да даде повече разяснения.  Манол Тодоров твърди, че първи от трибуната на ОбС казал, че трябва да се търси спонсор за „Нефтохимик”, но бил заклеймен.  Общинският съветник направи неуместното сравнение, че дарението на акциите на „Нафтата” били все едно утре някой да поискал „БургасБус” и да му се даде безусловно. 

„Колегата нещо се е объркал! Не може да сравнява „Нефтохимик” с дружество, в което Община Бургас е инвестирала десетки милиони”, контрира го Георги Дракалиев.

Йордан Георгиев разкри, че в Общината през последните няколко месеца са се изредили две групи италиански бизнесмени, които обещавали, че ще вкарат клуба в елита, ще го издържат и направят гранд в родния футбол. Но останали само обещанията им. Вчера един от тях се обадил и казал, че е готов да преведе 50 хил.евро, за да се „стопира продажбата”, но и те имали определени условия.

Красимир Калудов от СЕК, който е член на спортната комисия и добре запознат с проблемите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962” АД похвали Йордан Георгиев за усилията, които е положил за спасяването на клуба. Той уточни, че разговарял с Анелия Златкова преди минути, която му обяснила, че не е на заседанието, защото не била поканена. Относно запорите на фирмите й, за които се спекулира, тя разяснила пред него, че това са работещи дружества със стотици служители. Анелия Златкова е обявила, че ако Община Бургас не желае да дари акциите на нейна фирма, да ги прехвърли на феновете. „Предлагам да чуем феновете какво мислят, биха ли се ангажирали с управлението на клуба, защото пари няма, а трябва да се действа”, каза Калудов.

До изказване в зала бе допуснат култовият фен на „Нафтата” Ивайло Стаматов, който е посочен за представител от акционера в дружеството СНЦ „Нефтохимик Бургас”.

Пред общинските съветници Стаматов обяви, че е против Анелия Златкова да вземе акциите от Общината, защото през последните 5-6 месеца е показала, че е неспособна да издържа клуба. „Тя не е осигурила никакви средства. Заради това ви призовавам да не подкрепите тази докладна. „Нефтохимик” ще е „Нефтохимик”, ако „Лукойл” дават пари. В УС има хора от Общината, но те не са направили кой знае какво, за да намерят спонсори”, смята Стаматов.

В изключително емоционално изказване от трибуната, в което той едва не се разплака, призова да се вземе най-доброто решение за бъдещето на клуба. Стаматов обвини общината, че провалила преговорите с италианските инвеститори, които от думите му стана ясно, че са поставили условия – да вземат на концесия спортния комплекс в ж.к.”Изгрев” и стадионът в кв.”Долно Езерово”.

Според Георги Маринчев от ГЕРБ, който също е член на спортната комисия в ОбС Бургас, разпадът на „Нефтохимик” бил въпрос не на седмица или дни, а часове. Ако днес нямало решение, много вероятно е клубът да обяви фалит до края на деня, защото управленската криза няма как се реши.

Калояна Живкова от ГЕРБ припомни, че бившите акционери на „Нефтохимик” са ги убеждавали преди 4 години как Общината трябва да приеме акциите. Тогава те обещали сами да търсят спонсори, искали Община Бургас да е мажоритарен собственик, за да се котира по-добре клубът сред потенциалните спонсори.

„Казаха, че няма да ни струва нищо, а оттогава досега не знам колко хиляди левове се дадоха, за да се издържа клубът”, каза Живкова.

Павел Маринов от БСП предупреди съветниците, че може да попаднат в капан, ако приемат това предложение – за даряването на акциите.

Живко Табаков от Движение „България на гражданите” се обяви против предложението, той изтъкна, че не е спазен правилникът при внасянето на извънредната докладна и съобщи, че ще обжалва решението пред областния управител.

 

 


В категории: Спорт


31
Коментара по темата
31.
Пурко
29.09.2020 20:05:49
2
7
Тоя Стаматов да не почне сега гладна стачка
30.
Бургазъ
29.09.2020 16:18:45
1
11
Кончината на кочината. 1bfc6
29.
292
29.09.2020 15:47:52
7
9
Закрийте клуба. Закрийте и другите малко осотанали места, където децата все още могат да спортуват. А бе, изобщо закривайте всичко, което може да "разврати" младите и да hr отбие от правилния път към проституцията, наркотиците и тям подобните добродетели. Дерзайте. Близо сте до заветната цел.
28.
Неразбрали
29.09.2020 15:37:19
5
13
Абе общината е фалит, не разбрахте ли? Махат се отборите, спортните обекти се подаряват - парите свършиха! Разпродажба! Толкова след 14 г качествено и умно управление. Само строим, крадем, за после не мислим.
27.
Ддд
29.09.2020 15:25:29
4
4
Всички тия са маскари. Ни един не се е събличал в час по физическо.
26.
СИНЯ ЗОНА БУРГАС
29.09.2020 15:13:31
25
7
НЯМА НАФТА ,НЯМА ЧЕРНОМОРЕЦ!ИСТИНАТА Е ЕДНА - ЛЕВСКИ СОФИЯ !
25.
aaa
29.09.2020 15:08:31
2
19
Да се закрива само лъжи и празни обещания няма Нефтохимик вече тази марка и клуб е само история !!!!
24.
мане
29.09.2020 15:02:57
1
18
Дори като страничен наблюдател е жалко и нечестно да се давт милиони само за единия отбор, и катко изглежда в тоя отбор само се краде срам.
23.
Vox Populi
29.09.2020 14:48:29
6
21
Долу Нефтохимик! Нека има училища, дестки градини, модерна инфраструктура, истинско здравеопазване и чуст въздух!
P.S. - Феновете на Нефтохимик са кретени.
22.
1111
29.09.2020 14:36:13
6
20
Само Черноморец :))))))
21.
от кога
29.09.2020 14:19:11
5
15
ФК „Мастерс“ (днес ПФК "Нефтохимик Бургас 1962" ЕАД) се счита, че е стария ПФК Нефтохимик. Последният отдавна го няма …. така, че не жалете
20.
До 19
29.09.2020 13:57:52
3
20
Лек , славния Нефтохимик умря преди много време. Колко лиценза се взеха и колко обединения се направиха вече им изпуснахме бройката. Пак ще се направи нов спор няма :) Хубавото е ,че поне за момента общината се измъкна от тази престъпна схема . Всъщност те и бая общинари се облажиха от там през годините .
19.
ПФК-то умря, да живее СНЦ-то на бургазлии.
29.09.2020 13:23:36
2
19
Кмета чрез бат Данчо БСП-то, се отърва от един воденичен камък който му висеше последните години. Никой от хората които са в част с бизнеса ФУТБОЛ, няма съмнения че клуба едва ли ще оцелее с новият мажоритарен собственик ВЛОЖИЛ - 2 лева да си придобие 81% акции с нова фирма (поради запорирани сметки от НАП на другите и фирми които до сега трябваше да финансират клуба с 0 лева). С този ход на тези 26 броя съветници от Герб,СДС,ДПС гласували "за" отърваването на Община Бургас от ангажименти към ПФК Нефтохимик АД, де факто и де юре клуба си СТАВА АБСОЛЮТНА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ и като такъв вече не обвързва Община Бургас с финансирането му. Това е постигнатата с тази докладна цел, кмета си махна един носещ му само негативи проблем и културно се измъкна и от отговорност при евентуалната след време продажба на стадион Лазур за изграждане един ВИП бутиков жилищен оазис за братята руснаци и украинци.

Славният НЕФТОХИМИК-Бургас днес приключи "житейският" си път. Роди се образно един дарено-приватизиран ПФК и е въпрос на време и той символично да си отмре като клуб развиващ профи футбол с наемници от София и цялата страна. Добре е че СНЦ Нефтохимик ще остане да съществува и с помоща на общината и ММС да си развива детско-юношеските отбори с име Нефтохимик, където ДЕЦАТА СА СИ ОТ БУРГАС и никой няма да е против данъците на бургазлии да се разходват за децата на бургазлии.
18.
ФЕН
29.09.2020 13:18:01
2
20
По-добре да го няма този клуб , от колкото само да се перат пари през него
17.
77
29.09.2020 13:15:30
0
11
Закривай стега сте яли на гърба на Нафтата
16.
Италианец от италианската махала
29.09.2020 13:07:21
1
19
Ако случайно не знаете кои са италианските бизнесмени,които имат желание да прилапат общинските имоти,става въпрос за добре познатите и авторитетни бизнесмени Диметрио Очини и неговия близък съдружник Неделино Москини
15.
az
29.09.2020 12:49:32
4
11
Така като го гледате този, освен за пърдялника и осмянката си, пари за друго може ли да намери, че и да задели. Ей такива като този, които си пласират муцуните на общата софра, трябва веднага да се блокират от всички обществени прояви.
14.
k
29.09.2020 12:45:27
2
8
akrivai gi tiq samo smu4at ot ob6tinata
13.
Фантафена
29.09.2020 12:38:30
3
10
Реално само Златкова иска да спаси неспасяемото
Дано издържи до края на първенството , защото за нас ще е голям кеф да гледаме професионалистите :)
12.
Нафтата
29.09.2020 12:31:44
3
5
Нека анелия вземе клуба.ти май други няма
11.
Бургас
29.09.2020 12:16:52
3
13
На кое място е Нефтохимик ?
Защо треньори от София ?
г-жа Златкова докара треньорите .
Г-жата да посочи какъв е реалният и бизнес и/или чака поръчка от Общината.
Май никой не я е чувал а и кой нормален предприемач ще инвестира в нещо губещо.
Т.н. "футболисти" да си плащат и да играят за здрави.
Класирането говори !
Закривай и да играят децата в зоните.
10.
Жоро
29.09.2020 12:04:43
7
12
Закривайте тая сган.измамничка ще е шеф.ай чао
9.
Нормално
29.09.2020 11:48:24
1
16
На общината не и трябва бездънна яма в която се хвърлят пари и ще я дари на първият балък. На кой му се занимава с футбол.
8.
Бургас
29.09.2020 11:45:17
1
17
Виждам изказвания на съветници,които не са били в час по физическо и нямат представа как се финансира футболен клуб.Мераклии много,псевдо бизнесмени в годините колкото искаш.Депозираш 3 млн.лева и получаваш акции.Всичко друго е измама.50 човека в клуба - фонд работна заплата,екиперовка,лагери,пътувания,такси,хотели,храна - 3-4 млн.лева за съществуване.За промоция във висша лига- 6-7 млн.Това е действителността.
7.
Нафта
29.09.2020 11:42:16
2
13
След като няма други спонсори дайте го на анелия.нека видим как ще се справи.
6.
Бургазлия
29.09.2020 11:41:19
3
22
Правилно то решение е общината да излезе от този клуб.доказаха през годините че само точат и се нареждат за заплати.нека сами да се оправят.Черноморец е
5.
Колю
29.09.2020 11:37:13
1
19
Йордан Георгиев положи огромни усилия за да спаси Нефтохимик! Може ли нещо конкретно от усилията на кметския слуга?
4.
Хахаха
29.09.2020 11:32:27
0
8
Държавата е избрана като арбитър между частници и народа —- не да се меси и да играе на лотария с корумпирани играчи.

Държавата трябва да внимава да не влезе във кюпа на корупцията и конфликт на интереси.

Вместо закони ще почне да заобикаля законите.
3.
Хмммммм
29.09.2020 11:26:51
1
18
Ае Йордан що не се запише в редиците на Герб ми се натиска в БСП, изпълнява той поръчки на Кмета като стой та гледай. Троянски кон му се вика
2.
Истината11138
29.09.2020 11:23:41
5
12
Жената да се облече във 25 лева Китайско яке от предната статия и да цъфне веднага!
Заповядвам аз.
А родните якета имаше навремето фабрика до музикалното за якета.
Какво стана с нея????
Много ритате футбол не ви остана време да си полеете съхите градини пред блоковете и комплексите ви приличат на увяхнали гето.
По цял ден за футбол мислите НИЩО не вършете полезно!!!!!
1.
Фантафен
29.09.2020 11:14:34
0
22
Намерете работа на Лимонадата и мутрите покрай него
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори