×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Управлението на пандемията е опит да се запази старият световен ред


Управлението на пандемията е опит да се запази старият световен ред
Вървим към диктатура, а това няма как да е устойчиво. По-младите поколения няма как да се съгласят, смята доц. Златогор Минчев
25 Септември 2020, Петък, 21:28 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ако икономиката се свие с още 10 процента, кризата ще стане неуправляема, категоричен е доц. Златогор Минчев

Доц. д-р Златогор Минчев е роден в Бургас. Има докторат по кибернетика и роботика от БАН, където е доцент по автоматика и управление. От 2005 г. работи в сферата на сигурността в редица проекти, финансирани от правителството, ЕС, НАТО, САЩ и неправителствения сектор. От 2007 г. ръководи академичен изследователски център в сферата на приложното използване на моделирането, симулациите и операционния анализ за целите на гражданско-военната сигурност. Водещ експерт в сферата на киберсигурността, признат в ЕС и НАТО.

Източник: Trud.bg

- Доц. Минчев, преди две години говорехме, че е възможна пандемична криза. Звучеше като теория на конспирацията.
- Да, през 2018 г. Спомням си, че тогава коментарите бяха доста остри - „Това е фантастика“, „Това е апокалиптична картина“...

- Защо това беше възможен този сценарий, според вас?
- Ще започна с това, че по време на „Световният форум в Давос“ тази година се появи много интересен анонс за така наречения Global Reset (Глобален рестарт, б.р.), а именно, пандемията, като опция за разрешаване на кризи. Миналата година имаше и такова учение, съвсем административно организирано по темата. Прочитът е ясен. Икономическата криза се задълбочава, като проблем, и управлението на пандемията е един опит да се запази стария световен ред.

- Е, може ли да се запази старият ред, при днешния ад?
- Може да се забави. Към момента, към днешна дата, битката е да се нулират едни около 30-40 години от Студената война досега. Явно е, че разпадът на Съветския съюз не беше достатъчен от икономическа гледна точка да се преодолеят мините в икономиката и така наречените „генерирани кредитни балони“, които скоро ще гръмнат, някой трябва да ги плати. Пандемията е едно от решенията, но без да влизаме в конспирации. Едва ли се цели в алтуса – намаляване на броя на населението на земята, нито дали ще живеем в книгата на Беляев и да спонсорираме програмата на Мъск за да подпомогнем преселението на Марс – не ми звучи сериозно. Абсурдно е, защото и да изсипем трилиони, няма как да се преселим извън Земята. По-скоро всичко се върти около това, че поколенията се сменят, променят се очакванията на младите. Кризата е възможност да се промени днешното управление на света, а това е опасно за елита. Всичко се върти около едни финансови инвестиции и опит да се запази редът в Европа и света, но е абсурдно да очакваме, че в следващите двайсет години да се запази. Вървим към диктатура, а това няма как да е устойчиво. По-младите поколения няма как да се съгласят.

- Това означава ли, че управлението на кризата с пандемията е опит да се съхрани властта на световния естаблишмънт?
- Да.

- Според вас пипан ли е този вирус или е просто използван?
- Имаше един филм „Щамът на Андромеда“ и аз съм склонен да смятам, че стигаме дотам. Съществува един познат вирус, съхраняван е някъде и просто е изваден в подходящ момент, но според мен той е с естествен произход. Една от основните причини за появяването на коронавируса по нашите ширини е свързана с климатичните промени. Както видовете мигрират, заради стопяването ледниковите шапки и сушата на юг, така и вирусите мигрират по нашите географски. Понеже те са се появили на други географски ширини, затова и ние нямаме имунитет към тях. Това е най-простото обяснение. Ако пък сме склонни да приемем факта, че някой го е създал на базата на лабораторни експерименти – това е плашещо. Има и такава версия. Нека оставим и двете версии, а вашите читатели да преценят коя е вярната.

- Не можем да не отбележим, че очакваните финансови балони се спукаха без никакви революции и без никакво напрежение. Никога световната икономика не се е свивала по такъв начин, без сътресения. 
- Да, така е. Свива се със страшна сила. Дали тази тенденция за умело управление ще се запази е дискусионен въпрос, защото ако икономиката се свие с още 10 процента, кризата ще стане неуправляема. Много са сценариите, но може би един от резултатите от кризата е, че Китай няма да бъде вече световната фабрика. Всички говорят, че произходът на вируса е от Китай, но най-големият губещ е именно той. Постепенно всички излизат от Китай. Ако се потопим в тази теория какво излиза? Това е може би активно мероприятие на друго ниво. Този сценарий звучи доста конспиративно, но на практика всички производства, които Щатите имаха в Китай постепенно ще се върнат обратно. Това по някакъв начин ще промени икономическото разпределение в света. Същото важи и за Европа. Всичките тенденции са в тази посока. 

- Въпреки че китайците вече строят „Новия път на коприната“?
- Това е начин да се балансират процесите, но аз си мисля, че не всичко ще стане управляемо след един определен момент. Това, към което обаче вървим, от социална гледна точка е, „социален базов доход“. Ще сторим нещо като дигитален социализъм. За някои ще е луксозно, а други – по-малко луксозно, но ще живеят добре и без да произвеждат продукта, който са произвеждали досега. Това ще стане възможно първо в силно развити европейски държави като Швейцария, като Испания, скандинавските държави и други... То вече се случи по време на пандемията в САЩ, поне в първите месеци. Хората получаваха някакъв базов доход, без да ходят на работа.

- В България това е невъзможно...
- За момента.

- Това означава, че по абсурден начин Енгелс и Маркс ще се окажат прави, че комунизмът ще победи първо в най-развитите държави – на всекиму според нуждите, от всекиму според възможностите.
- Факт. И много е интересно, че капитализмът в по-грубия му вид ще се запази основно в бившите социалистически страни, а социализмът ще отиде в по-развитите капиталистически държави, на базата на идеята за този минимален базов доход.

-  Как си представяте Балканите след няколко години?
- Правихме един модел за развитието на региона до 2025 година. Наред с всички други изводи, интересното е, че недържавните актьори ще останат с трансформационна роля.

- Какво означава това?
- Това означава, че ще имат въздействие в генерирането на нови съюзнически партьори. Аз ще се въздържа от коментара накъде ще се насочи България – това беше основата на дискусията, дали ще си останем в Евроатлантическите съюзи или ще се пренасочим към Русия. Така или иначе може би ще има и нови военни съюзи на картата и може би ще се опитват да ни привлекат към тях. Вторият генерален извод е, че хората и икономиката ще бъдат потърпевши при тези процеси. Кредитният балон ще се раздува.

- Казахте, че очаквате война. Какво ви навежда на тази мисъл?
- Нарасналата търговия на оръжия. Само за последните години, поръчките и сделки за оръжия е нараснала с 300 на сто. Трупането на оръжие е опасен процес и никога не е случаен. Основно износът за трети страни засега е към Близкия изток, Африка. Но ме притеснява Беларус. Може би през следващите пет години тя да се превърне във втора Украйна, но само ако се развият нещата в неблагоприятна ситуация.

- Какъв мотив може да има една съвременна война?
- Едва ли ще е за ресурси. Точно в момента няма кой да ги потребява, особено за фосилни горива. Но да не забравяме, че на Балканите продължава да е надвиснала опасността от бежанците. Пандемията отложи определени процеси, но не ги е спряла. От една страна пандемията спря тези процеси, но да не забравяме, че южната ни съседка може отново да ги задейства.

- Същата тази южна съседка е много затънала икономически. Турската лира се е сринала до тъжни нива.
- Така е. Икономическата ситуация става все по-сложна. Някой трябва да финансира тази икономика и това е Европа, а бежанците са перфектно оръжие. Ако ЕС емитира нужното количество облигации в рамките на няколко трилиона, регионът ще си остане мирен.

- Звучи като рекет.
- На практика да, но това е позитивно решение, защото около пандемията една такава миграция би била катастрофален, защото ние не знаем как генотипът на тези хора ще се отрази като трансформиращ вируса в Европа. И това е само единият аспект на подобна криза. В такъв случай парите са малкото зло.

- Ако се появи втори вирус подобен на COVID-19?
- Вчера чух една такава дискусия между колеги как новият грипен вирус, който идва от Австралия, пропътувайки това разстояние ще се комбинира с  коронавируса по някакъв начин. Не знам. Да се надяваме, че българинът е устойчив вид.

- Вие сте участвали в процеса по въвеждане на машинното гласуване у нас. Каква е връзката на института с този изборен процес?
- Бях в основата на екипа, който одитира и сертифицира последните избори за европейски парламент в частта за машинно гласуване. Ние бяхме хората, които направиха и изборите за президент.

- Какъв е казусът?
- България не е готова да провежда машинно гласуване регулярно по една много проста причина – не притежава машини. Ние ги наемаме всеки път.

- Защо не ги купуваме?
- Това е политически въпрос. Нашата задача беше технологична – да направим нещо, което е невъзможно. Нещо като протокол за изстрелване на космическа ракета. Пишеш програмата, качваш я и дали работи става ясно, когато започне изборният ден. Пускате гласа си и ако излезе бележката, значи работи. Слава Богу работеше успешно. Проблемът е друг – броим ръчно, дори да гласуваме машинно. Всъщност ако искаме да гласуваме машинно, трябва да вървим в посока да гласуваме през мобилните устройства, всичко да бъде електронно. Сега се твърди, че може да се гласува машинно, но фактът е, че човешкият фактор в обработването и броенето не е отстранен и оттам са получават онези критични разминавания.

- Как ще помогне телефонът, при условие, че всеки може да ви хакне апарата?
- Много се спекулира с тези неща. Телефонът ще помогне по друг начин. Ще може отвсякъде да гласувате, а не както сега. Сега гласуването си е цял ритуал. Трябва да си отделите време, до отидете до урната, да чакате, да гласувате. Друго нещо което може да се направи, но също е политически разговор, е да има портрет на всеки за който гласувате. Един гласоподавател не е нужно да знае номер на бюлетина, но трябва да познава човека, за когото гласува. Това доста ще улесни гласуването.

- Кажете ми как да стане това у нас, при тази безличност на листите?
- Мога да коментирам безличността, а наблюдения ми относно технологиите. Няма начин от евтино хакване на машините, на апликациите – ако има телефонно гласуване. Има решения, разбира се, но са толкова скъпи, че не си струват усилията.

- Напоследък много оплаквания има за шантаж през електронна поща, през телефони за неприлични снимки, които уж някой притежава. Какви са вашите съвети?
- Най-важното е хигиената в комуникациите. Напоследък има много апликации за запознанства, които са популярни. Пандемията накара много хора в тази изолация да ги изоплзват и грешката е доверчивостта. Моят съвет е форумите, видеочатовете да са в офис среди. Ако не искате да хакнат вашите профили внимавайте с кого комуникирате, какви апликации използвате. Ако съвсем ви е страх да ви заснемат – просто игнорирайте камерите на мобилните и стационарните устройства. Една лепенка  върху камерата върши работа.


В категории: Политика


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
7
Коментара по темата
7.
Джони
26.09.2020 10:28:00
5
4
Как не ви е срам да публикувате такива измишльотини? Конспиративните теории са за лабилни хора, които ги ползват за оправдание за собствените неуспехи и имат нужда да вярват, че някой им пречи
6.
Дернев
26.09.2020 09:58:08
0
2
"Нека оставим и двете версии, а вашите читатели да преценят коя е вярната." Дипломатично казано, за да не се предизвиква съдбата. Повечето неща са добре казани, само не се отчита времето. Подхода е като на бюрократитев Брюксел, които мисляти действат тска каточели те го контролират. Навик от доскорошните времена, които никога няма да се върнат. Китай промени света и хода на времето се до голяма степен се ипределя от там. За да изпреварим събитията, които в нукакъв слупай няма да са благоприятну за нас, трябва да създадем нивият, световен, двуполюсен модел и да изолиеаме Китай. После ще изграждаме новият държавен социален строй, без значение как ще го наречем. Макар, че Ленин го е видял доста преди нас.
5.
666
26.09.2020 08:16:25
1
2
И като се вдигнем срещу тези ненужни мерки какво ще постигнем?!?Имам чувството, че повечето хора падат от Марс все едно до сега са били като коне с капаци. Разберете, че това е естествения път, за справяне с проблема, който е трупан с векове. Монетарната система "живее" и се "храни" от дълга. Дълга вече е с космически измерения и трябва рестарт на системата. Не гледайте България, гледайте мащабно. Ние сме капка в океана и от малка България нищо не зависи.
4.
Ивайло
26.09.2020 08:08:34
5
4
За жалост това е истината.
И вместо да махаме Бойко,Радев,Гешев и т.н....освен тях да се вдигнем срещу тези мерки,срещу тези маски и забрани...срещу тези ненужни всекидневни бройки и статистики
3.
Ротшилд
26.09.2020 08:00:43
2
2
Финансовият балон и кредитната зависимост не са от вчера и не са в следствие от т.нар. Коронавирус. А са резултат на една изкуствено създадена система без никакво покритие-монетарната система.Тя се основава и подържа от дълга, а дълга в световен мащаб расте с милиони всяка секунда. Непрестанното печатане на пари без никакво покритие в злато и отпускане на кредити води световната икономика към тотален срив. Само дълга на САЩ е повече отколкото БВП на всички останали държави на планетата взети заедно. За какво говорим?!? Системата се нуждае от РЕСТАРТ. Това се случва в момента. И това е наложащо и някой, ако си мисли, че като не спазва дадени разпоредби и указания за каквото и да било не само за вируса, ще направи по-добър света, жестоко се лъже. Просто естествените последствия са такива и трябва да ги приемем, нямаме друг вариант.
2.
TWICER
26.09.2020 07:23:27
1
10
Това го знаят и малките деца,за разлика от непорасналите големи подали се на психозата,огромната опасност е кредитната зависимост породена от свиването на икономиката в световен мащаб
1.
Най-накрая
25.09.2020 22:12:42
4
21
Най-накрая някой да каже нещата с истинските им имена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори