×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как един набеден историк си направи гаргара с най-големите дарители на България


Как един набеден историк си направи гаргара с най-големите дарители на България
Водещите  на предавания за история в нашите телевизии толкова ли са неграмотни, че оставят свободно този самонадеян млад човек (Иван Тренев, б. р.) да говори врели-некипели
27 Август 2020, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Доц. д-р Петър НЕНКОВ

Омерзен съм и от предложението да се премахнат статуите на Евлоги и Христо Георгиеви от парадния вход на Софийския университет

Доц. д-р Петър Ненков е автор на 16 книги с военноисторическа тематика, публицистика и проза. Членува в различни съсловни организации. От 2015 г. е преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика, където е удостоен с академичната длъжност „доцент“.

Спрете този човек. Той е опасен за българската история с неговите фантасмагории за едни от най-великите българи и исторически събития. Едва ли има просветени българи днес, които да не знаят кои са Евлоги и Христо Георгиеви. Родените в Карлово двама братя са най-големите дарители в българската история, отпуснали баснословни суми за изграждането и поддръжката на  училища, църкви, болници, фабрики, университети и други.

Те даряват  6 милиона златни лева за изграждането на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Затова днес техните статуи красят входа на неговата фасада, като заслужено признание за родолюбивата им и дарителска  дейност.

Няма да крия, че бях потресен, когато разбрах от музиканта Иван Тренев, който напоследък често гостува в различни телевизии и се изживява като „историк-откривател“, че парите за построяването на Софийския университет не са били на Евлоги и Христо Георгиеви, а на Георги Раковски.

Той твърди, че двамата братя ги присвоили от него и ги внесли в швейцарска банка, за да се олихвяват . След Освобождението  Евлоги Георгиев решил да се направи на щедър дарител и ги завещал за построяването на софийското висше училище. Както казват: с чужда пита - помен прави!

Гледах предаването, с водещ Стойчо Керев, който освен, че е опитен журналист, е и карловец, но не посмя нито веднъж да прекъсне излиянията на Иван Тренев и да го попита  откъде черпи подобна информация.

Аз също съм карловец и съм проучил основно живота на двамата именитите братя и съм омерзен, че този набеден историк си прави гаргара с тях.

Омерзен съм и от предложението му да се премахнат техните статуи от парадния вход на университета и да се заменят с една огромна статуя на Георги Раковски, защото те били фалшиви национални герои, а той бил истинския дарител за изграждането на университета .

Питам се и не мога да намеря отговор, водещите  на предавания за история в нашите телевизии, толкова ли са неграмотни, че оставят свободно този самонадеян млад човек да говори врели-некипели за Априлското въстание и най-великите ни революционери, като Ботев, Левски, Раковски и Каравелов,  или търсят евтини сензации, за да си качат рейтинга!?

*пост във фейсбук профила на доц. Петър Ненков, заглавието е на редакцията на Флагман.бг




В категории: Животът


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
19
Коментара по темата
19.
Бони
02.01.2024 15:23:51
0
0
Прав е авторът на статията! На този човек трябва да му бъде забранено да преподава! Само от вида и държането му личи, че има поведенчески проблеми. Без необходимото образование, само защото ОБЯВЯВА, че е ,,открил" нещо,това не го прави историк. Апломба, с който твърди ,,факти" за известни личности от миналото ни е, направо смешен! Няма да тръгна и да го оборвам, защото мнозина от ,,ВЯРВАЩИТЕ" в неговите твърдения, ще скочат в излишна защита. Уверих се, че лековерните и не запознати с историята, могат да вярват на всеки, който ,,убеждава " с книги, пълни с лъжи, изсмукани от пръстите и написани за печалба и фалшива слава!
18.
Рокамет
18.01.2023 23:53:17
4
4
Иван Тренев е син на барон Мюнхаузен от Пипи Дългото чорапче. Шапка му свалям за хумореските.
17.
Само Локо Сф.
09.09.2022 15:21:47
0
4
Съвременниците им не са казали нищо по въпроса! Чакахме 100 години, за да търсим истината сега! Хайде стига сте ровили кокалите на хора, които заслужават по-голямо уважение от вас драскачи!
16.
Симона
26.06.2021 11:18:27
6
7
Иван Тренев е прав! Няма да успеете с тези статии да ни замъглявате познанието за самите нас! Много са фактите и доказателствата вече за лъжите в историята ни
15.
Самарянка
01.02.2021 16:39:01
10
18
От тази статия мирише на мухъл и претоплен обяд. Това, че си издал 16 книги не значи, че си търсил и написал нещо неоткрито до сега в историята - много автори имаме, които преразказват стари теории със свои думи, за да е угодно някому /сега трудовете им събират прах в библиотеките/. Ако този автор, доц. д-р, си беше направил труда да посети местата, от които Иван Тренев съобщава от 1л.ед.ч. скритите артефакти, ако беше прочел поне статиите на Раковски, да не говорим за тоновете материали, преминали през очите и ума на Тренев, щеше да се скрие в миша дупка или поне да не говори на глас, че е жалко да не приемаш друга гл.т., само защото нямаш капацитета да го разбереш. Тук е дребнословие да говорим за паметници и кой бил дарител - паметниците пред СУ са на първите дарители, но като най-голям за нашата история е Рокфелер - над 100 милиона лева в рамките на няколко години, между двете войни. А ето ги и другите, с много повече капитал от Георгиеви. http://daritelite.bg/sofiyski-universitet-sv-kliment-ohridski/
И къде им отидоха през 1952г. даренията, пак е записано там.
Обаче трябва да се чете, не става акъл да се налива с фуния.
А за Иван Тренев - прекрасен млад човек с много енергия и голям ментален диапазон. Шапка му свалям, дано се раждат повече такива, необременени от стария строй хора, които с пламъка на Левски, Ботев, Раковски се борят със статуквото на нафталинените овластени чичковци.
Че кога сами не сме си предавали и убивали силните личности?
14.
*********
27.12.2020 17:28:37
2
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Гг
20.10.2020 14:16:11
8
10
Иван Дренев е музикант и хобито му историк изследовател ,за мене той знае къде да търси информация.Остовете го човечеца
12.
бай Оня
28.08.2020 01:53:24
8
11
До 7: Ами Коджакафалията като е дал толкова повече пари, неговите пари дали са с доказан произход. Да не се окаже и той някакъв агент. Между другото имам сериозното подозрение, че братята са кръстили издавания от тях вестник "Тъпан" на някой като теб.
11.
*********
27.08.2020 23:47:08
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
Касабов-а
27.08.2020 23:45:54
9
12
Най-големите дарители са Пеевски и шкафчетата на банкянската Мутра. Даряват на всички обслужващи мутрите медии!
9.
Бай Дечо до всичките "историци" под мен
27.08.2020 23:11:46
4
12
Ако ви спра интернета и ще забравите даже как се казвате!! Папагалчета....
8.
Мугрес на Вая
27.08.2020 22:41:26
9
16
И откъде на къде, тези братя трябва да бъдат сравнявани с великия Раковски. Той е идеолог и революционер от балканска и европейска величина. Те са кабинетни и канцеларски ,,благоразумни,, пресметливци. Няма място за сравнение. Изобщо.
7.
Митко Палаузов
27.08.2020 22:06:40
12
22
Братята Евлоги и Христо Георгиеви са купили (с незнайно откъде придобити пари) парче земя, която тогава се е намирала НА КРАЯ на София и впоследствие на нея е построен Софийският университет. Руската пропаганда върши останалото - превръща своите агенти в герои. А в действителност истински български благодетели и герои като Александър Георгиев (Коджакафалията) са оставени в забвение. Макар че Александър Георгиев (Коджакафалията) е дарил много повече пари от руските агенти Евлоги и Христо, и благодарение на него има построен цял квартал в Бургас (не една сграда).
А как е виждал Христо Ботев руските агенти, сред които са и неговите роднини Евлоги и Христо от "русофилския комитет" е ясно в издавания от него вестник "Тъпан"?
Ето как: https://postimg.cc/sGZtzkVx
6.
Rincewind
27.08.2020 21:22:50
2
15
Ама флагман, що страните от Партийната линия на ГРОБ/ДПС/лъжепатриоти, че най-големия (в буквалния и преносния смисъл) е корпулентния депутат и меценат - Прасун Пеевски! Ще ви намалят субсидиите!
5.
Еремия
27.08.2020 20:52:36
14
18
"Висшето училище по сигурност и икономика"? Този доцент говори лъжи: братята Георгиеве не дараяват пари за построяване на СУ, а купуват земята, на която е построен. Вярно, дарение е, но чак да построят Университета, тц.
Освен това, братята Георгиеви като сродници на Ботев, приютяват майка му, но след като Ботев идва у тях да се прости с майка си, на другия ден са видени в Турското посолство да влизат....
4.
Страхил
27.08.2020 20:30:22
0
7
http://www.promacedonia.org/hb3/hb3_pril_2.htm
3.
Страхил
27.08.2020 20:27:04
3
16
Ботев има една карикатура, характеризираща напълно членовете на тнр. добродетелна дружина.Представени са , като фекалии изходени от руската имперска магарица!!
2.
Незапознат
27.08.2020 20:10:33
9
12
Пеевски и домусите (прасетата) да не са им рода на тия?
1.
Гг
27.08.2020 19:53:11
27
28
Историята ни е грешна Иван Дренев е истината! Не ви прави чест да го хулите човека а да му своляте шапка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори