Утре е Голяма Богородица, вижте какво да сготвите
Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква
Успение на Пресвета Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.
На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква.
Непременно се ядат диня и грозде.
Какво да сготвим на празника?
Питка
Необходими продукти
3 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
700 г брашно
1 с.л. сол
1/2 кубче прясна мая или 10 г на прах
1 ч.л. захар
250 мл лимонада
2 с.л. олио
Начин на приготвяне
Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса на топло в намаслена купа, покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. Разделя се на три, като се отделя малко топче, с големината на орех.
Пиле-каша
Необходими продукти
пилешко месо
3 с.л. брашно
2-3 скилидки чесън
черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
сол
мазнина
бульон
магданоз
Начин на приготвяне
Бялото месо на пилето се сварява и порцира. В дълбок се загрява 50 мл олио, в което се запържва брашното. Прибавя се бульона и прясното мляко. Добавя се месото и подправките. Оставя се да поври при непрекъснато бъркане 10-ина минути.
Жито с ядки
Необходими продукти
500 г грухано жито
3-4 с.л. тиквени семки
3-4 с.л. сусам
2 връзки магданоз
пресен джоджен или копър
1 лимон
зехтин екстра върджин
хималайска сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Груханото жито се сварява с двойно повече вода. То трябва да омекне и да се разпука. Вече увряло, може да постои още половин час под похлупака и кърпа, за да се задуши.
2. Суровите ядки се запържват за няколко секунди в нагорещения зехтин и се изсипват върху житото заедно с нарязания на ситно магданоз, няколко стръка пресен джоджен или копър.
3. Подправя се с доста лимон и хималайска сол на вкус. При желание може да се добавят и кълнове.
Домашен тиквеник
Необходими продукти
1 кг тиква
500 г кори за баница
200-250 г захар
150 г орехи
½ пакетче канела
30 г галета
50 г пудра захар
100 мл олио
Начин на приготвяне
1. Тиквата се настъргва на едро ренде. Слага се в тенджера и се задушава с малко мазнина (масло или олио) на умерена температура, докато течността се изпари.
2. В купа се смесва задушената тиква с предварително смлените орехи, канелата, галетата и захарта.
3. Корите се разстилат внимателно и върху всяка от тях се разпределя по малко от плънката с тиква. Накрая се поръсва с малко олио.
4. Всяка кора се навива на руло, които се подреждат в тава за печене.
5. Тиквеникът се пече във фурна на 180 градуса до получаване на апетитна златиста коричка. По желание може да се поднесе с пудра захар.
Путин има едно условие за мира - Донбас
Любовен хороскоп за седмицата: Нова страст за Овен и Близнаци, изпитание за Водолея
Жената на Боби Михайлов: Ние предполагаме, а Господ разполага
Мария Бакалова с послание: Българското кино заслужава световно признание
Епичен кадър от Мирноград! Дядо Мраз се завърна, за да развее руското знаме
Проф. Николай Овчаров: България стои достойно сред великите цивилизации на света
Пампорово посрещна първите скиори: пистите са отворени, а празничното настроение вече е по склоновете
Радослав Ревански за Бриджит Бардо: Тя е жената, прославила Белица с Парка за мечки
Мирът е близо! Тръмп май постигна договорка с Путин, чака се тази вечер думата на Зеленски
Спокойна и ясна новогодишна нощ: слаб сняг само в планините и Североизточна България
Пожар в Русе: Лек автомобил пламна пред блок в квартал „Здравец-Изток“
18-годишен младеж е задържан за шофиране след употреба на кокаин
