×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Прокурорите гласуват за нов свой представител във ВСС
  • Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо"
  • Днес е Европейският ден на езиците
  • Лошото време дойде, не излизайте без чадър!
  • Приключи разследването на катастрофата, при която загина Милен Цветков
НА ЖИВО

Шведският модел - криптонит* за защитниците на карантината


Шведският модел - криптонит* за защитниците на карантината
Също както Супермен се страхува и страни от срещи със зеления камък, така и прогнозиращите апокалипсис заради коронавируса се плашат от случващото се в Северната страна
11 Август 2020, Вторник, 21:33 ч.
Автор: Йордан ШАХТЕЛ, Превод: Георги РУСЧЕВ

Никой от хората, прекарали последните месеци под карантина с маска на лицето, няма да погледне обективно на данните, защото това би значиело да признае, че са е поддал на страха

По целия свят продължават приказките за апокалипсис, свързани с COVID-19. В САЩ наративът е изпълнен с безнадеждност, говори се, че единственият начин да се спре вируса, е чрез заключване на хората по домовете им, карантина на дори здрави или асимптоматични хора и задължително носене на маски. И дори с тези драстични мерки, политици и „експерти по обществено здраве“ продължават да твърдят, че единствения начин да продължим живота си по правилата на „новото нормално“ е да чакаме за ваксина против въпросния вирус, пише zerohedge.com

Има една страна в света обаче, за която експертите и политиците сякаш не искат да говорят и това е Швеция. И за това има причина, защото тази държава разбива на пух и прах истерията покрай пандемията. Защото тя показва колко безсмислени са всички човешки интервенции при опита за борба с вируса. Шведите демонстрираха, че рационалния, базиран на докзателства подход към пандемията е единственият правилен. 

Никой от поддръжниците на задължителното носене на маски; на затварянето на граници и градове; на задължителната карантина, на масовото тестване; никога няма да признае, че моделът на шведите се е оказал правилен, защото така признава, че е сбъркал – че последните месеци – дали политик, дали обикновен гражданин – е спазвал ненаучно доказани правила, които не само са нямали ефект при спирането на заразата, но са унищожили и малкото останала икономическа независимост на населението. Би значело, че са се поддали на страха и внушенията, а не са разсъждавали логично. 

В Швеция няма задължителни маски, няма карантина, няма ваксина, но и най-важното – няма проблем. Животът в северната държава вече се е върнал към нормалното, като всичко това се случи без никой да се вслушва в „съветите“ на „експертите по обществено здраве“, които гарантираха хаос за всяка държава, която не се вслуша в заповедите им да натисне бутона за самоунищожение на собствената си икономика. 

Шведското правителство наскоро представи публично задълбочените си анализи на данните от пандемията с коронавируса. Резултатите включват и най-важната статистика – единствената, която има значение – броят на смъртните случаи на дневна база. Очевидната тенденция е за намаляване на случаите.

До този момент на август в Швеция има регистриран само 1 (един!) смъртен случай. През юли тази бройка беше 226. През юни – 806, през май – 1646, през април – 2572. Същата е ситуацията и с болниците. В Швеция COVID-19 едва се забелязва като точка на радара. Едва 4 е броят на новите пациенти в интензивни отделения с коронавирус през август, докато миналият месец тази бройка бе 52. 

Не е необходимо човек да е математик, за да забележи тенденцията и да достигне до заключението, че епидемията изглежда е приключила в Швеция от поне 2 месеца. Разбира се, не е ясно дали това се е случило, защото е достигната границата на стадния имунитет (между 60 и 80% от населението да е преминало през вируса), или защото вирусът има сезонен характер. Едно обаче е сигурно – дългосрочният план на Швеция за борба с пандемията... работи.

Страната определено обаче не е направила всичко перфектно. Стокхолм, също като голяма част от Запада, не успя да предпази популациите на възрастни хора в домове. Огромната част от смъртните случаи в Швеция идват от там, като средната възраст на починалите с коронавирус е 82 г. – същата, като средната продължителност на живота в страната. В същото време от март досега постоянно сме изправяни пред плашещи пророчества, че улиците ще са пълни с трупове на хора от всички възрасти – прогноза, която до ден-днешен така и не се е изпълнила. Дори по време на най-тежките месеци от епидемията в Швеция, здравната система на страната беше далеч от това да бъде претоварена. 

За настоящата пандемия, обявена от Световната здравна организация, обявена за международна неправителствена организация, според списъка на NIH Fogarty International Center, „здравните експерти“ изхвърлиха през прозореца от 18-ия етаж книгата с инструкции за това как да се справяме с пандемии, умишлено пренебрегвайки доказани проучвания в последните поне 100 години за т.нар. „стаден имунитет“ и това, че той работи. Целта – да се опитат да поставят под контрол инфекциозна микрочастица. Е, не проработи, да го кажем меко.

Няма доказателство за това, че по целия свят въведените мерки или маски са спрели разпространението на вируса. Швеция бе едно от малкото места на Земното кълбо, където разумът надделя и учените осъзнаха, че опити да спрат вируса ще са по-лоши от самото заболяване, заемайки формата на икономически и социален колапс.

*Криптонит – въобръжаем материал от вселената на Супермен, който е слабото място, „ахилесовата пета“ на иначе неуязвимия супергерой


В категории: COVID-19


И Деси Слава си клъцна носа?
И Деси Слава си клъцна носа? 26/09/2020, Събота 10:40 4
20
Коментара по темата
20.
до 19
12.08.2020 16:25:40
1
1
Да помня го. Тип А инфлуенца за който имаше ваксина в рамките на месеци, защото инфлуенцата и характеристиките и са ни добре познати. А методите за създаване на ваксини за щампни на грип също. Но имаше ограничения и съобщения относно пътуванията, така че не остана без намеса. И?
19.
До 18
12.08.2020 15:53:33
1
3
А ти помниш ли свинският грип?!! Той с ваксината ли си дойде? С маска ли ходеше тогава? А колко месеца беше затворен в къщи? Мислете малко с тези кратуни!
18.
до 16
12.08.2020 15:33:52
1
1
Защото и преди 15 години имаше ваксина за инфлуенца.
17.
Нанана
12.08.2020 15:26:08
0
2
Преди 15г,млад здрав, прав човек, карах тежък грип с 39градуса, едва се оправих с антибиотици, защо тогава не затвориха цялата държава?
16.
До 15
12.08.2020 15:18:41
1
0
Улиците бяха празни защото много от бизнесите не бяха отворени. А и хората си спазваха мерките. Нали знаеш че да спазваш мерките не означава че си в паника или в страх?
Бях в парковете като ги отвориха официално с посоки за пътникопоток и охрана, бях и преди това. Никой не ме плюеше че съм там.Не съм видял такова държание.
Стопани с кучета бяха пуснати да ги разхождат, проблема е че някой хора ходиха надалеч само и само да са в парка докато го правят. Използваха мярката недобресъвестно. И това дразнеше другите. Разбираемо.
Магазините които имаха заповед да не пускат недобросъвестни граждани без маски, или губиш правото на работа но с наем който тече.Естествено че спазваха наредбата на частната им собственост. В един момент някои хора тръгнаха нарочно без маски да създават сцени. Което не е вина на магазина. А тези които просто са забравили се извиняваха и отваха да си вземат.
Не съм и чул за живи вериги по летищата. Денят преди обявените мерки бях на летището на следващият ден много и от работищите не бяха допуснати обратно.
Камоли минувачи за вериги.Ако това си имал предвид.
Като имам нужда да кихна, кихам. Реакциите винаги са били или гледане или пълна незаинтересованост. А иначе по възпитание гледам да не го правя пред лицта на хората.
Съжелявам че си срещнал момента за паника или там каквото, но аз не съм и ще си отстоявам житейският опит. Всеки с мнението си явно по този въпрос.
15.
Бай Дечо до 14
12.08.2020 15:04:12
0
1
Явно си говориш с моя дух, защото сега влизам, но както и да е! А колкото до паниката, ще ти кажа, много ти е късичка или НЕуслужлива паметта! Не само се бяхте планирали, а директно се бяхте насрали!! Улиците на всички големи градове със седмици бяха празни!! Плюеха по ВСИЧКИ, които бяха дръзнали да се разходят в парка дори!! Валяха сигнали за всеки, който си изкарал кучето!! В магазините скачаха да бият хора, които си бяха забравили маската!! Искаха да правят жива верига за да не пуснат пасажерите на един самолет да се приберат по домовете си!! На обществено място никой вече не кашляше и кихаше( всички изведнъж оздравяха), само и само да не го заклеймят като болен!! Абе много ти е късичка паметта бе, мойто момче!!
14.
до 13
12.08.2020 14:43:57
3
2
Паника нямаше, не мога да забравя нещо което не се е случило.Всичко си имаше по магазините, само маски първата седмица бяха по оскъдни защото дотогава не са имали нужда от такъв обем.
Някои бабички може и да стоят по пейки, това е за тяхна сметка.
Цифрите показват че Covid-19 е в пъти по-тежка от инфлуенца, и вируса е по заразен. Не схващам защо това е трудно за разбиране. От страх ли е или икономическа изгода да ги отричаш? Че и постоянно да се опитваш да ги приравняваш една с друга? Може защото само с това имаш опит? Не е логично.
Отново тези медии? Кои? Аз ако не искам да се информирам по темата няма и да видя статия или видео относно нея. Защото никой не ме кара насила. А че съществува тази информация не ме стресира или паникьосва. Там е, и толкова.
Цял свят тръгнал Бай Дечо да лъже! Хиляди хора починаха от вируса за да пречат на Бай Дечо!
Единствените които съм виждал да изпадат в истерия, паника, стрес, гняв и обиди са тези които искат да докажат как е фалшиво или безобидно.
13.
до 12
12.08.2020 13:51:43
2
3
Паниката я имаше, ама явно си забравил. Хората изкупуваха в несвяст лекарства и храна, благодарение на "информирането" на генерала с траурната униформа. Хайде толкоз прости не сме! Заразността и смъртността на короната са смешни в сравнение с обикновения грип. Бабичките, дето генералът ги оплакваше, са всеки ден гъз до гъз на пейките и са си живи и здрави. Къде я видя тая заразност и смъртност, че ние обикновените хора нещо не я виждаме? Само за Covid-19 се говори по медиите. Всичко е симптом на ковид, дори пъпките по задника и зачервените уши са симптом. Толкова е жалко, че няма повече накъде. Но най-жалки са лъжците от телевизора и хипохондриците, дето още им се връзват.
12.
до Бай Дечо
12.08.2020 09:56:56
3
2
Подхода бе напълно основателен. Коронавирусите като вид исторически са много тежки. Този SARS-CoV-2 е необичайно заразен повече от грип, но и е от вида на SARS, MERS. Китай ограничиха всичко защото помнят SARS и не искат да повтарят.
На Запад предприехме същите мерки. Нямахме никакви дългогодишни данни за този конкретен вирус, и все още не знаем някои неща. Много страни при заразяване от мащаба на Китай не биха им издържали здравните системи.
Предаваха ви ИНФОРМАЦИЯ пряко по всички медии с основание. Всеки сезон има инфлуенца(грип), но той е документиран със десетилетия като зараземост и смъртност. И има ваксини за него. Тези неща липсват при Covid 19.
Дали омръзва? Да всичко омръзва на хората в един момент, но важността не е зависима от интереса.
Колкото до "ПАНИКАТА", къде е? Откога да информираш някой автоматично означава че всяваш паника? Те бяха в ефир да ви кажат информацията за развиваща се обстановка в страната, пандемия, да ви кажат най-добри практики за намаляне на зараземостта и за подготвеността на болниците.
Обикновенният грип е зимата, началото на пандемията беше в старта на пролетта. Инфлуенца сезона беше отминал. Така че не, не съм чувал. А никой не е твърдял че инфлуенца е "ПОБЕДЕНА" така че не знам от чии задни части си изкарал това твърдение.
Смъртността е стабилна сравнение със 2019 не е по-ниска, като има пикове в някои от седмиците. Все пак има над 400 смъртни случаи при иначе стабилни пациенти.
За какви други болести искаш да се говори специално или очакваш да се говори сравнение с миналата година? Че твърдиш само за Covid-19 се говори?
А и ако беше "един обикновен респираторен вирус" който не е тъй като смъртността и зараземостта му са по-високи. Предвид процетна дългогодишни самоубийци НЗОК точещи пушачи от населението. Има защо да се пазите.
11.
До Бай Дечо
12.08.2020 09:44:22
1
6
Битката с хипохондрик е загубена, да знаеш! Хипохондрията е необратимо психическо заболяване и да убеждаваш хипохондрик, че трябва да си живее живота вместо да слухти каква болест може да хване е обречена кауза. Остави ги да се пържат в ада, който сами си създават.
10.
Бай Дечо до 7
12.08.2020 09:17:55
1
6
Точно така, вируси е имало, има и ще има! Коронавирусите не правят изключение. Изключение обаче прави подходът към СЕГАШНИЯТ!! Никога досега не се е подхождало толкова радикално спрямо един вирус, който в крайна сметка се оказа малко по- заразен от други респираторни вируси!! И нищо повече!! ПАНИКАТА създадена около него обаче погуби много хора, особенно в страни с огромни слабости в организацията на здравеопазването!! Хора са умирали от вирусни инфекции всяка година и то немалко!! Само че сега ни го предаваха този процес пряко по ВСИЧКИ МЕДИИ!! Ако сторят същото със всеки сезонен грип, ефектът ще е същият!! Хора ще се споминат само след две кихвания, ОТ СТРАХ ОБАЧЕ!!Ти чувал ли си за някой болен от обикновен грип след края на февруари?!! Победихме ГРИПА, а?? Чушки победихме!! По- официална статистика смъртността през тези месеци на "ЧУМА" е в проценти по- ниска от минали години!!! Никой не говори за други болести, във фокус е само коронавирусът, а той за щастие така и не иска да се превърне в този "убиец", в който го анонсираха!! По простата причина, че е един обикновен РЕСПИРАТОРЕН ВИРУС!!
9.
*********
12.08.2020 07:21:28
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
до Автора
12.08.2020 07:18:27
5
8
Швеция - 83 126 случая 5770 смъртни
Норвегия - 9751 случая 256 смъртни
Дания -15 135 случая 620 смъртни
Финландия -7623 случая 333 смъртни

Като гледам мерки са напълно адекватни. А Шведите им запълниха гробищата. Безсмислена статия.
7.
до 4
12.08.2020 06:31:56
5
3
Какви потопи бе бай ганьо.? Щяло да има потоп ,но нямало, така било и с коронавируса :)))) Коронавируси си има от 1920 г когато са открити за първи път. Вирусите мутират и поразяват човека, това си е научно доказано, независимо дали ти вярваш или не. Вирусни и бактериални пандемии , които са погували стотици милиони си има още от създаването на човешката цивилизация до ден днешен.
От ей такива малоумни разсъждения като твоите, западните държави зоват да не се ходи в България защото е страна от третия свят в която заразата с новия мутирал коронавирус я нямат за нищо.
6.
!!!!!!!!!!!!!!!!
12.08.2020 05:50:03
9
8
Шведите така избиха 70 % от възрастното си население. Цели старчески домове се превърнаха в морги. Според тях никой не е умрял от ковид а просто от старост и др болести. Няма нищо по идиотско пък от малоумници, вярващи в масовото заразяване ( избиване ) на хората.
5.
запознат
12.08.2020 03:38:58
7
12
Подходът на Швеция е скрита нацистка евгеника в чист вид, прочистване на малоценните хора. Шведите си имат традиции в това отношение – за справка Държавния институт за расова биология, процесите на стерилизация на населението до 1980 г. Изплащането на компенсации по спечелените дела все още тече.
4.
Наистина
11.08.2020 22:58:37
2
7
Алелуя!Шведите откриха топлата вода най-накрая.А ние по принцип не можем да открием кладенеца с водата.Да,има ковид 19 може би,но той е като всеки един друг вирус през който минахме през годините.Според мен,не е чак толкова страшен този вирус,а пък чак и смъртоносен в мащабен план,изобщо не вярвам.В цялата история има уловка,касаеща теория на конспирацията.По-скоро нещата се преекспонираха и преувеличаха на n степен.Ако наистина имаше опастност от смъртност от ковид 19,то повярвайте ми никой нямаше да излиза навън за нищо.Едва ли лекарите щяха да спасяват болни от този вирус,защото щяха да мислят най-вече за своето здраве и живот.Е тогава щеше да е страшно,защото хората от страх да не се заразят,нямаше да излизат навън и да ходят до супермаркета,аптека,банка,лекар,болница и т.н..Всяването на страх в хората е истинският вирус.Или както се казва -- Страха от страха е по-голям от самият страх.Е това вече води до мащабна смъртност.По-скоро съм склонна да вярвам,че причина за голямата смъртност на хората в цял свят е страха от самия вирус и заблудата около него,отколкото самият ковид 19.
Браво на шведите,че са го разбрали.То и за 2000 година се казваше,че ще има потоп и ще дпйде краят на света,ама уви.Не само,че нямаше потоп,но и ние още сме живи и краят на света все още не е дошъл.Сигурно и през 2000 година много хора са умрели от страх,че ще има потоп и ще дойде краят на света(защото се говореше много затова),но никой не ги е отразил медийно нали.Така че хора живейте си живота така,както си искате и вярвайте само на онова което виждате със собствените си очи наяве,а не пред телевизора.
3.
Бай Дечо
11.08.2020 22:37:18
0
19
Същото се случи и в Беларус!! А пък грип тип Б буквално "изчезна"!!! От сега нататък имате право да се разболявате само от Корона! ТЕЛЕТА.....
2.
НОЩ
11.08.2020 22:15:32
1
8
М-д-а-а-а-а, досега три тулупа ми лепнаха минуси, колкото повече стават, толкова повече се убеждавам че съм прав.....затова дерзайте....
1.
£
11.08.2020 21:56:08
2
30
Ся се сещам за една ваша статия отпреди 2-3 месеца със заглавие "Нещо страшно става в Швеция", също така се сещам и за изтритите ми комрнтари :)))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Огромна мъка в село Чукарка! Реджеб и Хюсеин се връщали от къна*, когато БМВ се забило с бясна скорост в крайпътното дърво Огромна мъка в село Чукарка! Реджеб и Хюсеин се връщали от къна*, когато БМВ се забило с бясна скорост в крайпътното дърво

Двете момчета ще останат завинаги на 17 години в сърцата на близки и приятели от айтоското село

Нинова на Конгреса: Атакува прозападните либерали и санкциите срещу Русия, обяви се "за" родолюбие и екология Нинова на Конгреса: Атакува прозападните либерали и санкциите срещу Русия, обяви се "за" родолюбие и екология Емоционален празник за Карнобат! Кметът Георги Димитров и президентът Румен Радев със силни думи Емоционален празник за Карнобат! Кметът Георги Димитров и президентът Румен Радев със силни думи

Много мислихме дали да празнуваме днес, но решихме, че 26-ият празник сме длъжни да го отбележим и заради традицията, и заради уважението към нашия патрон-покровител – апостол евангелист Йоан, подчерта Георги Димитров

 

Фики попари феновете на ориенталските ритми: Спирам да пея чалга! Фики попари феновете на ориенталските ритми: Спирам да пея чалга!

Започвам да правя доста различна музика, която ще бъде изненада за всички, разкри певецът

Правят нова експертиза за състоянието на Аспаруховия мост Правят нова експертиза за състоянието на Аспаруховия мост

Това ще е за успокоение на преминаващите редовно по него

Румен Радев проговори в Карнобат – ще направи ли партия и чувства ли все още подкрепата на БСП Румен Радев проговори в Карнобат – ще направи ли партия и чувства ли все още подкрепата на БСП

Все повече граждани и организации припознават президента като важен фактор за реалните промени в страната, отбеляза Радев

 

Премиерът Бойко Борисов е в Руен, обяви нова социална програма Премиерът Бойко Борисов е в Руен, обяви нова социална програма

Между 50 и 150 хил. лв. ще получат предприятия, за да изградят забавачници – в помощ на родителите

МВР в подробности за мелето край Айтос, загиналите са 17-годишни младежи от с. Чукарка МВР в подробности за мелето край Айтос, загиналите са 17-годишни младежи от с. Чукарка

Друг 18-годишен младеж е с комоцио и фрактура на дясната ръка,

Вицепремиерът Марияна Николова: Помощта за пътувания от 210 лв. за хората на първа линия, ще е в подкрепа на целия сектор Вицепремиерът Марияна Николова: Помощта за пътувания от 210 лв. за хората на първа линия, ще е в подкрепа на целия сектор

Николова се срещна с представители на концесионерите в Слънчев бряг

Петко Димитров зачеркна Мария Игнатова Петко Димитров зачеркна Мария Игнатова

Двамата имат един си син Виктор

Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия

До този момент поне 26-ма са идентифицираните с вируса

Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков

На борда имало общо 27 души - седемчленен екипаж и 20 кадети от академията на ВВС

Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо" Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо"

Единият заподозрян е арестуван на една от близките метростанции до редакцията и е 33-годишен алжирец

Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО) Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО)

Кадрите показват как мечка, ядейки риба на брега, в един момент забелязва дрона и със скок се опитва да го удари с лапата си

Протести в Марсилия след затварянето на търговските обекти заради коронавируса Протести в Марсилия след затварянето на търговските обекти заради коронавируса

Протестиращите, както и властите на втория по големина френски град, заплашват и със съдебни дела

Арестуван застреля полицай в лондонски участък Арестуван застреля полицай в лондонски участък

Извършителят е задържан

Джихадист кла с мачете четирима души край старата редакция на „Шарли Ебдо“ Джихадист кла с мачете четирима души край старата редакция на „Шарли Ебдо“

Състоянието на двама от ранените е критично, нападателят е арестуван

Отлагат карнавала в Рио де Жанейро заради пандемията от коронавирус Отлагат карнавала в Рио де Жанейро заради пандемията от коронавирус

Зрелищното събитие трябваше да се проведе през февруари 2021 г.

ЕС: Няма свидетелства, че пандемията е хибридна кампания или операция ЕС: Няма свидетелства, че пандемията е хибридна кампания или операция

Сред най-често разпространяваната дезинформация за COVID-19 са твърденията, че вирусът на болестта е създаден от САЩ или НАТО

Презервативи втора употреба продават във Виетнам Презервативи втора употреба продават във Виетнам

Полицията откри цех за пакетирането им

Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Днес Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз. Виц на деня Виц на деня Една Баба, дето лее куршум, викаше:
- Куршумът, бабе, лекува всичко!
Дон Вито Корлеоне изгради империя на това лечение. Права е бабата!
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Връзката трябва да е 50 на 50. Той ми купува кола - аз я кара
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори