×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шведският модел - криптонит* за защитниците на карантината


Шведският модел - криптонит* за защитниците на карантината
Също както Супермен се страхува и страни от срещи със зеления камък, така и прогнозиращите апокалипсис заради коронавируса се плашат от случващото се в Северната страна
11 Август 2020, Вторник, 21:33 ч.
Автор: Йордан ШАХТЕЛ, Превод: Георги РУСЧЕВ

Никой от хората, прекарали последните месеци под карантина с маска на лицето, няма да погледне обективно на данните, защото това би значиело да признае, че са е поддал на страха

По целия свят продължават приказките за апокалипсис, свързани с COVID-19. В САЩ наративът е изпълнен с безнадеждност, говори се, че единственият начин да се спре вируса, е чрез заключване на хората по домовете им, карантина на дори здрави или асимптоматични хора и задължително носене на маски. И дори с тези драстични мерки, политици и „експерти по обществено здраве“ продължават да твърдят, че единствения начин да продължим живота си по правилата на „новото нормално“ е да чакаме за ваксина против въпросния вирус, пише zerohedge.com

Има една страна в света обаче, за която експертите и политиците сякаш не искат да говорят и това е Швеция. И за това има причина, защото тази държава разбива на пух и прах истерията покрай пандемията. Защото тя показва колко безсмислени са всички човешки интервенции при опита за борба с вируса. Шведите демонстрираха, че рационалния, базиран на докзателства подход към пандемията е единственият правилен. 

Никой от поддръжниците на задължителното носене на маски; на затварянето на граници и градове; на задължителната карантина, на масовото тестване; никога няма да признае, че моделът на шведите се е оказал правилен, защото така признава, че е сбъркал – че последните месеци – дали политик, дали обикновен гражданин – е спазвал ненаучно доказани правила, които не само са нямали ефект при спирането на заразата, но са унищожили и малкото останала икономическа независимост на населението. Би значело, че са се поддали на страха и внушенията, а не са разсъждавали логично. 

В Швеция няма задължителни маски, няма карантина, няма ваксина, но и най-важното – няма проблем. Животът в северната държава вече се е върнал към нормалното, като всичко това се случи без никой да се вслушва в „съветите“ на „експертите по обществено здраве“, които гарантираха хаос за всяка държава, която не се вслуша в заповедите им да натисне бутона за самоунищожение на собствената си икономика. 

Шведското правителство наскоро представи публично задълбочените си анализи на данните от пандемията с коронавируса. Резултатите включват и най-важната статистика – единствената, която има значение – броят на смъртните случаи на дневна база. Очевидната тенденция е за намаляване на случаите.

До този момент на август в Швеция има регистриран само 1 (един!) смъртен случай. През юли тази бройка беше 226. През юни – 806, през май – 1646, през април – 2572. Същата е ситуацията и с болниците. В Швеция COVID-19 едва се забелязва като точка на радара. Едва 4 е броят на новите пациенти в интензивни отделения с коронавирус през август, докато миналият месец тази бройка бе 52. 

Не е необходимо човек да е математик, за да забележи тенденцията и да достигне до заключението, че епидемията изглежда е приключила в Швеция от поне 2 месеца. Разбира се, не е ясно дали това се е случило, защото е достигната границата на стадния имунитет (между 60 и 80% от населението да е преминало през вируса), или защото вирусът има сезонен характер. Едно обаче е сигурно – дългосрочният план на Швеция за борба с пандемията... работи.

Страната определено обаче не е направила всичко перфектно. Стокхолм, също като голяма част от Запада, не успя да предпази популациите на възрастни хора в домове. Огромната част от смъртните случаи в Швеция идват от там, като средната възраст на починалите с коронавирус е 82 г. – същата, като средната продължителност на живота в страната. В същото време от март досега постоянно сме изправяни пред плашещи пророчества, че улиците ще са пълни с трупове на хора от всички възрасти – прогноза, която до ден-днешен така и не се е изпълнила. Дори по време на най-тежките месеци от епидемията в Швеция, здравната система на страната беше далеч от това да бъде претоварена. 

За настоящата пандемия, обявена от Световната здравна организация, обявена за международна неправителствена организация, според списъка на NIH Fogarty International Center, „здравните експерти“ изхвърлиха през прозореца от 18-ия етаж книгата с инструкции за това как да се справяме с пандемии, умишлено пренебрегвайки доказани проучвания в последните поне 100 години за т.нар. „стаден имунитет“ и това, че той работи. Целта – да се опитат да поставят под контрол инфекциозна микрочастица. Е, не проработи, да го кажем меко.

Няма доказателство за това, че по целия свят въведените мерки или маски са спрели разпространението на вируса. Швеция бе едно от малкото места на Земното кълбо, където разумът надделя и учените осъзнаха, че опити да спрат вируса ще са по-лоши от самото заболяване, заемайки формата на икономически и социален колапс.

*Криптонит – въобръжаем материал от вселената на Супермен, който е слабото място, „ахилесовата пета“ на иначе неуязвимия супергерой


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 0
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 2
20
Коментара по темата
20.
до 19
12.08.2020 16:25:40
1
1
Да помня го. Тип А инфлуенца за който имаше ваксина в рамките на месеци, защото инфлуенцата и характеристиките и са ни добре познати. А методите за създаване на ваксини за щампни на грип също. Но имаше ограничения и съобщения относно пътуванията, така че не остана без намеса. И?
19.
До 18
12.08.2020 15:53:33
1
3
А ти помниш ли свинският грип?!! Той с ваксината ли си дойде? С маска ли ходеше тогава? А колко месеца беше затворен в къщи? Мислете малко с тези кратуни!
18.
до 16
12.08.2020 15:33:52
1
1
Защото и преди 15 години имаше ваксина за инфлуенца.
17.
Нанана
12.08.2020 15:26:08
0
2
Преди 15г,млад здрав, прав човек, карах тежък грип с 39градуса, едва се оправих с антибиотици, защо тогава не затвориха цялата държава?
16.
До 15
12.08.2020 15:18:41
1
0
Улиците бяха празни защото много от бизнесите не бяха отворени. А и хората си спазваха мерките. Нали знаеш че да спазваш мерките не означава че си в паника или в страх?
Бях в парковете като ги отвориха официално с посоки за пътникопоток и охрана, бях и преди това. Никой не ме плюеше че съм там.Не съм видял такова държание.
Стопани с кучета бяха пуснати да ги разхождат, проблема е че някой хора ходиха надалеч само и само да са в парка докато го правят. Използваха мярката недобресъвестно. И това дразнеше другите. Разбираемо.
Магазините които имаха заповед да не пускат недобросъвестни граждани без маски, или губиш правото на работа но с наем който тече.Естествено че спазваха наредбата на частната им собственост. В един момент някои хора тръгнаха нарочно без маски да създават сцени. Което не е вина на магазина. А тези които просто са забравили се извиняваха и отваха да си вземат.
Не съм и чул за живи вериги по летищата. Денят преди обявените мерки бях на летището на следващият ден много и от работищите не бяха допуснати обратно.
Камоли минувачи за вериги.Ако това си имал предвид.
Като имам нужда да кихна, кихам. Реакциите винаги са били или гледане или пълна незаинтересованост. А иначе по възпитание гледам да не го правя пред лицта на хората.
Съжелявам че си срещнал момента за паника или там каквото, но аз не съм и ще си отстоявам житейският опит. Всеки с мнението си явно по този въпрос.
15.
Бай Дечо до 14
12.08.2020 15:04:12
0
1
Явно си говориш с моя дух, защото сега влизам, но както и да е! А колкото до паниката, ще ти кажа, много ти е късичка или НЕуслужлива паметта! Не само се бяхте планирали, а директно се бяхте насрали!! Улиците на всички големи градове със седмици бяха празни!! Плюеха по ВСИЧКИ, които бяха дръзнали да се разходят в парка дори!! Валяха сигнали за всеки, който си изкарал кучето!! В магазините скачаха да бият хора, които си бяха забравили маската!! Искаха да правят жива верига за да не пуснат пасажерите на един самолет да се приберат по домовете си!! На обществено място никой вече не кашляше и кихаше( всички изведнъж оздравяха), само и само да не го заклеймят като болен!! Абе много ти е късичка паметта бе, мойто момче!!
14.
до 13
12.08.2020 14:43:57
3
2
Паника нямаше, не мога да забравя нещо което не се е случило.Всичко си имаше по магазините, само маски първата седмица бяха по оскъдни защото дотогава не са имали нужда от такъв обем.
Някои бабички може и да стоят по пейки, това е за тяхна сметка.
Цифрите показват че Covid-19 е в пъти по-тежка от инфлуенца, и вируса е по заразен. Не схващам защо това е трудно за разбиране. От страх ли е или икономическа изгода да ги отричаш? Че и постоянно да се опитваш да ги приравняваш една с друга? Може защото само с това имаш опит? Не е логично.
Отново тези медии? Кои? Аз ако не искам да се информирам по темата няма и да видя статия или видео относно нея. Защото никой не ме кара насила. А че съществува тази информация не ме стресира или паникьосва. Там е, и толкова.
Цял свят тръгнал Бай Дечо да лъже! Хиляди хора починаха от вируса за да пречат на Бай Дечо!
Единствените които съм виждал да изпадат в истерия, паника, стрес, гняв и обиди са тези които искат да докажат как е фалшиво или безобидно.
13.
до 12
12.08.2020 13:51:43
2
3
Паниката я имаше, ама явно си забравил. Хората изкупуваха в несвяст лекарства и храна, благодарение на "информирането" на генерала с траурната униформа. Хайде толкоз прости не сме! Заразността и смъртността на короната са смешни в сравнение с обикновения грип. Бабичките, дето генералът ги оплакваше, са всеки ден гъз до гъз на пейките и са си живи и здрави. Къде я видя тая заразност и смъртност, че ние обикновените хора нещо не я виждаме? Само за Covid-19 се говори по медиите. Всичко е симптом на ковид, дори пъпките по задника и зачервените уши са симптом. Толкова е жалко, че няма повече накъде. Но най-жалки са лъжците от телевизора и хипохондриците, дето още им се връзват.
12.
до Бай Дечо
12.08.2020 09:56:56
3
2
Подхода бе напълно основателен. Коронавирусите като вид исторически са много тежки. Този SARS-CoV-2 е необичайно заразен повече от грип, но и е от вида на SARS, MERS. Китай ограничиха всичко защото помнят SARS и не искат да повтарят.
На Запад предприехме същите мерки. Нямахме никакви дългогодишни данни за този конкретен вирус, и все още не знаем някои неща. Много страни при заразяване от мащаба на Китай не биха им издържали здравните системи.
Предаваха ви ИНФОРМАЦИЯ пряко по всички медии с основание. Всеки сезон има инфлуенца(грип), но той е документиран със десетилетия като зараземост и смъртност. И има ваксини за него. Тези неща липсват при Covid 19.
Дали омръзва? Да всичко омръзва на хората в един момент, но важността не е зависима от интереса.
Колкото до "ПАНИКАТА", къде е? Откога да информираш някой автоматично означава че всяваш паника? Те бяха в ефир да ви кажат информацията за развиваща се обстановка в страната, пандемия, да ви кажат най-добри практики за намаляне на зараземостта и за подготвеността на болниците.
Обикновенният грип е зимата, началото на пандемията беше в старта на пролетта. Инфлуенца сезона беше отминал. Така че не, не съм чувал. А никой не е твърдял че инфлуенца е "ПОБЕДЕНА" така че не знам от чии задни части си изкарал това твърдение.
Смъртността е стабилна сравнение със 2019 не е по-ниска, като има пикове в някои от седмиците. Все пак има над 400 смъртни случаи при иначе стабилни пациенти.
За какви други болести искаш да се говори специално или очакваш да се говори сравнение с миналата година? Че твърдиш само за Covid-19 се говори?
А и ако беше "един обикновен респираторен вирус" който не е тъй като смъртността и зараземостта му са по-високи. Предвид процетна дългогодишни самоубийци НЗОК точещи пушачи от населението. Има защо да се пазите.
11.
До Бай Дечо
12.08.2020 09:44:22
1
6
Битката с хипохондрик е загубена, да знаеш! Хипохондрията е необратимо психическо заболяване и да убеждаваш хипохондрик, че трябва да си живее живота вместо да слухти каква болест може да хване е обречена кауза. Остави ги да се пържат в ада, който сами си създават.
10.
Бай Дечо до 7
12.08.2020 09:17:55
1
6
Точно така, вируси е имало, има и ще има! Коронавирусите не правят изключение. Изключение обаче прави подходът към СЕГАШНИЯТ!! Никога досега не се е подхождало толкова радикално спрямо един вирус, който в крайна сметка се оказа малко по- заразен от други респираторни вируси!! И нищо повече!! ПАНИКАТА създадена около него обаче погуби много хора, особенно в страни с огромни слабости в организацията на здравеопазването!! Хора са умирали от вирусни инфекции всяка година и то немалко!! Само че сега ни го предаваха този процес пряко по ВСИЧКИ МЕДИИ!! Ако сторят същото със всеки сезонен грип, ефектът ще е същият!! Хора ще се споминат само след две кихвания, ОТ СТРАХ ОБАЧЕ!!Ти чувал ли си за някой болен от обикновен грип след края на февруари?!! Победихме ГРИПА, а?? Чушки победихме!! По- официална статистика смъртността през тези месеци на "ЧУМА" е в проценти по- ниска от минали години!!! Никой не говори за други болести, във фокус е само коронавирусът, а той за щастие така и не иска да се превърне в този "убиец", в който го анонсираха!! По простата причина, че е един обикновен РЕСПИРАТОРЕН ВИРУС!!
9.
*********
12.08.2020 07:21:28
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
до Автора
12.08.2020 07:18:27
5
8
Швеция - 83 126 случая 5770 смъртни
Норвегия - 9751 случая 256 смъртни
Дания -15 135 случая 620 смъртни
Финландия -7623 случая 333 смъртни

Като гледам мерки са напълно адекватни. А Шведите им запълниха гробищата. Безсмислена статия.
7.
до 4
12.08.2020 06:31:56
5
3
Какви потопи бе бай ганьо.? Щяло да има потоп ,но нямало, така било и с коронавируса :)))) Коронавируси си има от 1920 г когато са открити за първи път. Вирусите мутират и поразяват човека, това си е научно доказано, независимо дали ти вярваш или не. Вирусни и бактериални пандемии , които са погували стотици милиони си има още от създаването на човешката цивилизация до ден днешен.
От ей такива малоумни разсъждения като твоите, западните държави зоват да не се ходи в България защото е страна от третия свят в която заразата с новия мутирал коронавирус я нямат за нищо.
6.
!!!!!!!!!!!!!!!!
12.08.2020 05:50:03
9
8
Шведите така избиха 70 % от възрастното си население. Цели старчески домове се превърнаха в морги. Според тях никой не е умрял от ковид а просто от старост и др болести. Няма нищо по идиотско пък от малоумници, вярващи в масовото заразяване ( избиване ) на хората.
5.
запознат
12.08.2020 03:38:58
8
12
Подходът на Швеция е скрита нацистка евгеника в чист вид, прочистване на малоценните хора. Шведите си имат традиции в това отношение – за справка Държавния институт за расова биология, процесите на стерилизация на населението до 1980 г. Изплащането на компенсации по спечелените дела все още тече.
4.
Наистина
11.08.2020 22:58:37
2
7
Алелуя!Шведите откриха топлата вода най-накрая.А ние по принцип не можем да открием кладенеца с водата.Да,има ковид 19 може би,но той е като всеки един друг вирус през който минахме през годините.Според мен,не е чак толкова страшен този вирус,а пък чак и смъртоносен в мащабен план,изобщо не вярвам.В цялата история има уловка,касаеща теория на конспирацията.По-скоро нещата се преекспонираха и преувеличаха на n степен.Ако наистина имаше опастност от смъртност от ковид 19,то повярвайте ми никой нямаше да излиза навън за нищо.Едва ли лекарите щяха да спасяват болни от този вирус,защото щяха да мислят най-вече за своето здраве и живот.Е тогава щеше да е страшно,защото хората от страх да не се заразят,нямаше да излизат навън и да ходят до супермаркета,аптека,банка,лекар,болница и т.н..Всяването на страх в хората е истинският вирус.Или както се казва -- Страха от страха е по-голям от самият страх.Е това вече води до мащабна смъртност.По-скоро съм склонна да вярвам,че причина за голямата смъртност на хората в цял свят е страха от самия вирус и заблудата около него,отколкото самият ковид 19.
Браво на шведите,че са го разбрали.То и за 2000 година се казваше,че ще има потоп и ще дпйде краят на света,ама уви.Не само,че нямаше потоп,но и ние още сме живи и краят на света все още не е дошъл.Сигурно и през 2000 година много хора са умрели от страх,че ще има потоп и ще дойде краят на света(защото се говореше много затова),но никой не ги е отразил медийно нали.Така че хора живейте си живота така,както си искате и вярвайте само на онова което виждате със собствените си очи наяве,а не пред телевизора.
3.
Бай Дечо
11.08.2020 22:37:18
0
19
Същото се случи и в Беларус!! А пък грип тип Б буквално "изчезна"!!! От сега нататък имате право да се разболявате само от Корона! ТЕЛЕТА.....
2.
НОЩ
11.08.2020 22:15:32
1
8
М-д-а-а-а-а, досега три тулупа ми лепнаха минуси, колкото повече стават, толкова повече се убеждавам че съм прав.....затова дерзайте....
1.
£
11.08.2020 21:56:08
2
30
Ся се сещам за една ваша статия отпреди 2-3 месеца със заглавие "Нещо страшно става в Швеция", също така се сещам и за изтритите ми комрнтари :)))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори