×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правителството в отговор на президента: Той поиска цялата власт, единственият изход е диалог


Правителството в отговор на президента: Той поиска цялата власт, единственият изход е диалог
Вицепремиерите Дончев и Каракачанов и социалният министър Деница Сачева отговориха на президента
11 Юли 2020, Събота, 16:42 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Историята показва, че когато институциите воюват, нищо добро не се е случило на страната, обяви Красимир Каракачанов

Днес президентът Румен Радев поиска цялата власт. Какво ще прави с нея? Това попита в извънредно изявление пред медиите вицепремиерът от ГЕРБ Томислав Дончев.

Повод бе обръщението на Радев към народа, с което той обяви, че единствен изход от кризата са оставки на правителството и на главния прокурор. Според вицепремиера от "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов обаче единственият изход бил диалогът. 

Томислав Дончев обясни, че няма да отговори на очакванията за огледална реакция срещу президента.

„Не, аз няма да кажа в момента, че правителството иска оставката на президента. Няма да ви кажа подобно нещо“, заяви Дончев. Според него това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза.

Президентът имал малко повече от година и следвало да си изкара мандата въпреки всичко.

Дончев направи „превод“ на обръщението на Румен Радев днес.

„Първо, кога правителството се превърна в мафия? Правителството се превърна мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение към съветниците на г-н президента“, коментира вицепремиерът.

„Второ, какво поиска днес г-н президентът? Днес г-н президентът поиска цялата власт. Защото конституционната процедура... следва служебно правителство. Без парламент. Напомням на всички, които са забравили, че това правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да се сглоби в това Народно събрание. Като директен превод – искането днес означава „искам цялата власт в държавата сега и безконтролно“. Правя само свободен превод“, добави Томислав Дончев.

Той заяви още: "Ако някой иска цялата власт сега, нека да обясни защо. Какво ще направи? Ще заповяда на полицията да пусне агитките в Министерски съвет? Да набият някой неудобен? Или може би някакви мерки в социалната сфера или в сферата на икономиката? Не чухме нищо такова."

Дончев призова всички за мъдрост, "особено политиците". 

Правителството не било на Бойко Борисов, президентството не било на Румен Радев, нито полицията била на Младен Маринов. Те били на България. 

Въпреки че не бе предварително анонсирана от правителствената пресслужба като участник в изявлението, изказване направи и социалният министър Деница Сачева. 

"Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. И трябва да знае към какво води държавата. Политическият екстремизъм, който в момента се опитва да практикува г-н Радев, е опасен, опасен за държавата. Точно затова ние бихме искали да призовем още веднъж към това да излезем от диалога с личните нападки и да потърсим начин за това да се възстанови институционалният диалог и разговорите с институциите. Защото това, което се случва, тревожи всички разумни български граждани. Агитки, метежи, погроми, провокации, бутилки срещу полицаите, подстрекаване непрекъснато за протести. Ако на някой демокрацията не му е по мярка, да излезе и да каже това", обяви Сачева. 

Тя упрекна Радев, че не е коментирал вчерашната новина за приемането на България в чакалнята на Еврозоната. И намекна, че президентът може би иска друго развитие за страната. 

Представителите на правителството призоваха хората да не правят провокации към силите на реда. 

Красимир Каракачанов припомни, че повод за протестите е случката с гардовете на НСО в парк "Росенец". Приватизацията на имотите там обаче била извършена от правителството на Иван Костов. Сега обаче претенции към настоящата власт имали неговите политически наследници. 

НСО е подчинена на президента, подчерта Каракачанов, като припомни неадекватното поведение на гардовете от "Росенец". 

Вицепремиерът упрекна Радев, че с изявлението си днес не е осъдил провокациите на протестиращи агитки снощи. 

"Българската полиция не е враг на обществото", обясни още Красимир Каракачанов, който е и военен министър. 

"Истината е, че (историята на България го е показала), когато ние сме били разделени, когато институциите воюват, нищо добро не се е случило на страната. Призовавам от името на "Обединени патриоти" за диалог, а не за омраза и конфронтация. Мисля, че 30 години омраза и конфронтация стигат", добави Каракачанов. 

Той припомни, че предишни акции на националистите срещу ДПС били определяни като шовинистични, а на сегашните се гледало по друг начин. 

"Явно, че тук не става въпрос за принципи, а става въпрос за борба за власт", заключи Красимир Каракачанов. 

Той апелира протестиращите да спазват законите. 

"Не съм очаквал, че институциите ще влязат в конфронтация и война. Единствената рецепта за излизане от тази ситуация е диалог. Нормален, цивилизован, без обидни квалификации и без насъскване на привържениците. Защото тогава става страшно", коментира още вицепремиерът и военен министър. 

Той обясни, че и другите партии имат привърженици, а не само маргиналните формации, които подкрепяли сега президента. 

Красимир Каракачанов изкоментира, че нападенията срещу полицаите били от добре организирани агитки, за което се плащало. 

Той даде пример с техен симпатизант, който вчера получил предложение от една охранителна фирма да участва в протеста срещу 50 лв. 

 


В категории: Политика


31
Коментара
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
31
Коментара по темата
31.
Аз само да попитам
12.07.2020 11:32:03
1
2
А президента Радев не е ли за затвора?Що толкова много го е страх от прокуратурата? Защо иска цялата власт за да се налапа и да замете следите и връзките си с олигарсите .
30.
До 29
11.07.2020 23:20:25
2
3
Да разбирам, че според теб комунистите са тези с морала????!!!!!! Не харесвам Герб, но не искам пак са ни управляват комунистите. Не е морално да се прави пир по време на чума. Гласувах за Президента и дълбоко съжалявам. Жалко е че няма алтернатива. В момента се разчиства пътя на комунистите дето им изгониха децата в Америка.
29.
27
11.07.2020 19:14:08
8
16
Искаме да ни управляват хора с морал, а вие от Герб нямате морал. Пет пари не давате за народа, само го крадете и обиждате. Къде ви е вожда? Кръвно ли вдигна?
28.
нина
11.07.2020 19:06:40
2
15
А къде е Ангелкова, която иска туризъм със забрана за посещение на плажове.
27.
Герб
11.07.2020 19:05:21
5
14
Уроди
26.
Балашиката
11.07.2020 18:44:35
3
14
Каракачанов е от същото ДС котило като Доган, но е доста по-некадърен. Просто навремето са генералите са го инсталирали във ВМРО, като си е присвоил и великата история на тази партия, с която история няма нищо общо.
25.
Дядо Добри
11.07.2020 18:08:01
4
26
Каракачанов по добре да мълчи и да не споменава своите партийни последователи. Не знам колко трябва да си нагъл, след като стана ясно, че е управлявал рамо до рамо с ДПС и под покровителството на Доган, да чака подкрепа от кой да е честен човек! Единствения им изход на "лъжепатриотите" беше, да се дистанцират преди 6 месеца и да излязат от управлението. Те вместо това, стискат кокала здраво и лижат Д- то на Бойко(Доган). Сега членска маса ще са ви само роднините и тези на които продаде български паспорти! Или мислиш, че лошия матриал забравя, щото е прост, както казва вожда?
24.
kaputt
11.07.2020 18:07:00
10
23
Изчезвайте по бързо всички крадливи муцуни на бойко защото сме гладни и капката на търпение вече прелива , днес сте готови с всички сили да пазите един антибългарски елемент с завзета българска територия , нагляри м.р.ъ с.н.и. , гладни сме и няма какво да губим , измитайте се час по скоро
23.
Гражданина
11.07.2020 18:04:15
21
13
Президента слуша Кака Кури и суфлира, БСП и то е дроп,голям филм спретнаха,иска се нови хора и ново управление,трябва всички вън,иначе пак старата песен на нов глас!
22.
Къф диалог бе
11.07.2020 18:00:33
9
31
ПРЕЗИДЕНТА ви каза къф е начина

МУТРИ ВЪН
ОСТАВКА И ЗАТВОР
21.
Пешо кура
11.07.2020 17:59:57
5
24
Вече почнаха да се молят значи са пътници
20.
Гражданин
11.07.2020 17:55:44
9
25
Когато стане зле , ГЕРБавите винаги пращат единствения дето не е полуидиот стед тях , Дончев му върви приказката и винаги знае какво да каже да замаже , но Бойко пак ще го катурнат. Изявите на Дончев само ппказват колко е зле положението в ГРОБ
19.
Внимание
11.07.2020 17:46:23
3
24
Последните 30 год. едно робство следва друго. Защо ли? Само смел човек ще отговори искрено.
18.
in memoriam....
11.07.2020 17:37:08
4
28
...Жорж Ганчев.Цитат : "Трябва да се уважават институциите, иначе ще настъпи анархия, ще дойдат Ичо, Гичо, Атанас и Спас, и ще ни превземат без нито един изстрел. А иначе от Бойко, Цецо и Мецо няма смисъл. Те трябва да си ходят и да отговарят пред народа. Всички политици трябва да бъдат изметени." - относно политическата справедливост.......
17.
Сбогом, гербери!
11.07.2020 17:32:42
6
38
Диалог може да се води с честни хора, а не с доказани във времето престъпници!
16.
Светлин Кръстев
11.07.2020 17:30:43
11
43
Времето на Б.Б и ГЕРБ приключи! Народът се събуди и от сега нататък да се надяваме да отстоява правата си до победа! На цялото мутренско правителство трябва да се потърси сметка, времето за промяна настъпи! Хора, не се страхувайте, те ще направят всичко възможно да ви сплашат и да ви провокират, да ви отнемат работата, но ако всички се обединим и поискаме истинска промяна, те няма да могат да направят нищо. За тази национална цел трябва протестите да продължават, докато ГЕРБерастите не паднат! България над всичко!
15.
Айййддее
11.07.2020 17:29:59
9
36
Чаоо боклуци крадливи. Какъв диалог бе глупак.
14.
ами крадохте дълго и по много
11.07.2020 17:20:46
11
39
Борисов чао, чао, чао.......
13.
мафията
11.07.2020 17:18:05
7
41
Шкембе войвода защитава статуквото. До какво доживяхме пишман патриотите защитават дпс. Горко на България
12.
*********
11.07.2020 17:14:19
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
Предложение
11.07.2020 17:11:33
2
58
Сарая на Доган да се конфискува и стане санаториум за деца с увреждания
10.
Захир
11.07.2020 17:10:41
15
49
На, Бойко му дойде времето!
9.
Оставка
11.07.2020 17:07:37
30
41
Президенска република с генерал радев това е спасението за българия
8.
Оставка
11.07.2020 17:06:48
28
41
Президенска република с генерал радев това е спасението за българия
7.
Jjb
11.07.2020 17:06:43
8
36
Страха им бърка съзнанието. Очевидно е, че много ги е страх. Всички знаем от какво. Трудно ще се измъкнат. Аут от властта и веднагически трябва да си вкараме малко работници, съдии и прокурори, от 'белите държави' - както вчера расистки се изрази боко. Те как си вкарват работници, така и ние искаме да си вкараме малко работници за един безпристрастен и неподлежащ на корупция процес. Пък те като се имат за чисти,значи тяма от какво да се притесняват
6.
Лост
11.07.2020 17:02:01
5
40
Диалог се води с разумни хора иначе, а вие водите само монолог.Даже се казва Аз-олог.
5.
Az
11.07.2020 17:00:48
5
45
С диалог е невъзможно. Всички били във власта трябва да напуснат и да поемат отговорност за действията си.
4.
Mda
11.07.2020 17:00:46
9
36
Мдааа, много им личи вече страха. От какво ги е страх знаем всички. Просто печелят време в момента за да заличават следи...
3.
LSFC
11.07.2020 16:57:53
13
45
Оставка за ГЕРБ
2.
Агент Иван
11.07.2020 16:57:04
5
44
Каракачанов почна да ни нарича "Братя Българи" БуХаХаХаХа
1.
Това ще направи
11.07.2020 16:51:17
15
55
Ще ви вкара в затвора, където ви е мястото!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори