×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Планът за възстановяване ще генерира поне 8 млрд. лв. частни инвестиции
  • Страшни жеги ни очакват през август, в Северна България температурите ще се усещат като 52 градуса, твърди климатологът проф.Рачев
  • България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г
  • Израел ще слага трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хората над 60-годишна възраст
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ остава без реална алтернатива, ще бъде отново първа сила


10 Юли 2020, Петък, 11:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Предстои битка на 6 формации за сакралните 4% на предстоящия вот

Тодор Галунов е професор, доктор на политическите науки и политически анализатор. Преподавател е в Катедрите „Политология” и „Национална сигурност” на Великотърновския универститет. Автор е на книги, интервюта, статии в научната периодика. В интервю за в. "Труд" проф. Галунов говори за политическата обстановка в България и битката на партиите за предстоящите парламентарни избори. Известният политолог коментира нагласите на родния избирател, стратегиите и шансовете на големите и по-дребните играчи в политиката и прави прогноза за вида на бъдещия парламент. Дебатираме още за външната политика и това как далечни от нас събития оказват влияние на вътрешната ни политика.

- Проф. Галунов, какво би се случило на политическата сцена у нас, ако сега бяха парламентарните избори?
- Настоящата политическа обстановка в България има няколко аспекта. На първо място прави впечатление, че традиционната партийна конструкция се запазва. Основните партийни играчи през последните години нямат особено развитие. И ако трябва да ги подредя в техния порядък, то на първо място може да се каже, че независимо от дългото управление, Политическа партия ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. Към момента нямаме основание да мислим, че това ще се промени утре, другия месец или след 2-3 месеца. На този етап ГЕРБ остава без реална алтернатива. Това е защото в България се утвърди нещо като специфичен почти двуполюсен модел. Имаме една политическа сила, която е първа вече над 10 години, и една трайно втора политическа сила- БСП. Някъде там се държи вечния балансьор ДПС. И това статукво не се променя особено. Единственият въпрос е какъв ще бъде коалиционния формат след всички видове парламентарни избори? Този двуполюсен модел е специфичен, защото не е изцяло двуполюсен заради наличие на трета сила и на няколко малки формации, които периодично менят своя политически рейтинг и участват по някакъв начин в българския парламент.

- Защо ГЕРБ успява да запази лидерската си позиция?
- Причините ГЕРБ да съхрани тази лидерска позиция са много. Външно-партийната причина е слабостта на българския партиен елит. БСП не можа да си повярва, че може да е водеща политическа сила. Левицата свикна с етикета „Номер 2”. Той се оказва донякъде и много удобен, тъй като ги няма отговорностите на управлението, но това не е в интерес на развитието на формацията. От друга страна ГЕРБ усвои възможността да запазва марката, но и да подменя голяма част от основните играчи. Ако погледнем еволюцията на формацията, се вижда, че в периода от 10-11 години, ГЕРБ успява да освежава политическия отбор и като единствената константна величина остава премиерът Бойко Борисов. Ако направим сравнение с първия формат на ГЕРБ, виждаме, че освен Борисов, трудно се откроява някой останал по върховете на формацията през цялото това време. При БСП се забелязват перманентни вътрешни борби, като в момента битката е най-тежката. В БСП като че ли са забравили, че през 9-месечния сериал до предстоящия вот техен равностоен опонент не е вътрешнопартийната конструкция на партията и проблемът между лидера и нейните съратници в организацията, а че имат други политически опоненти. Начинът, по който БСП се държи, показва, че и на тези избори няма никакъв шанс да измести първата политическа сила. С този отбор, с това напрежение вътре в партията, левицата вероятно няма да може и да повтори своя резултат отпреди 3 години. Тогава БСП направи 80 депутатски мандата, което е 1/3-та от парламента. А това за една опозиционна формация е много и автоматично я превръща не само във втора политическа сила, но и даде предпоставки да е много сериозна опозиция на всяко управление. В този вид обаче БСП ще дръпне назад, но въпреки това отново ще остане втора. БСП има достатъчно сила да бъде втора и да е пред останалите партии, но е и достатъчно слаба, за да изпревари ГЕРБ. Въпреки икономическата криза, пандемията, компроматната война, външнополитическите фактори, съм убеден, че ГЕРБ ще запази своите резултати и ще остане първа политическа сила в страната.

- Възможно ли е да прогнозирате мандатите?
- Много е трудно да се направят прогнози в числа относно мандатите. Все още не знаем всички нагласи, а и заради особеностите на системата за изчисляване на изборните резултати, са възможни отклонения. Въпреки това смятам, че ножицата между тези 95 депутата на ГЕРБ и 80-те на БСП може да е по-голяма. Разликата между броя на депутатите вероятно ще се увеличи в полза на ГЕРБ.

- Има ли личност, която ако се появи в политиката, би променила драстично настоящото статукво?
- Такава личност няма. Но, когато говорим в момента за политици в България, визираме двама- единият е премиерът, а другият е президентът. Държавният глава обаче автоматично го изключваме от тази партийна борба в парламентарните избори и остава самотната фигура на Борисов. А около него, вътре в партията не се вижда ясно политическа фигура и на този етап е безспорния лидер. При БСП не е така. Когато един човек стои толкова години начело на изпълнителната власт, за силата му има много фактори- харизма, начин на управление, способи за справяне с политическите опоненти. А тези опоненти като че ли всички бързат да тръгват един през друг надолу. Такива процеси има дори и вътре в партията. Имам предвид бившите съратници на Борисов, които при евентуално нов политически проект ще им бъде доста трудно занапред в политиката. Но трябва да отбележа, че повсеместно в българския политически живот и на управляващи, и на опозиция, няма голяма яркост на елит. Политиката стана еднаква, не се развиват ценностните системи, програмите на отделните партии, кадровият потенциал. Много е трудно на БСП или на други партии, които са били в управлението, да заявят: „Ние ще се върнем в управлението, за да направим това и това...!”. ГЕРБ, макар и в дясно-центристкото пространство, използва арсенал и политически идеи от партии, които са част от целия идеологически пейзаж. Не можем да кажем, че ГЕРБ е вдясно и толкова. Напротив! Когато е необходимо, включват и левите послания в действие. Може би заради тази гъвкавост на ГЕРБ, както и наличието на силна държавна администрация вече, повечето гласоподаватели ще дадат своя вот за сигурното и познатото, отколкото за новото. Трудно се прави нова политическа алтернатива в България.

- Направете анализ на по-малките играчи в българската политика. Какви са техните шансове за участие в състава на новото Народно събрание?
- Вече усилено говорим за няколко нови политически формата, но не сме убедени, че ще попаднат в новия парламент. Не мога да не отбележа, че и някои от парламентарно представените в момента партии, също отиват към по-малките играчи. Ако вземем патриотите, които са все още действащ коалиционен партньор, със сигурност вървят надолу. На този етап имат шанс да прескочат 4-процентовата бариера, за да влязат в парламента. Те са още във властта- това са патриоти и по-скоро ВМРО, въпреки че „Атака” и НФСБ формално са в коалиция. Техните проценти се стопяват около 4%, но все още стоят над бариерата. Другата партия, която е в парламента, но върви надолу, е „Воля” и те в този вид не могат да прескочат минималния праг. И опираме до „Демократична България”, която е представена в Европейския парламент. Особеното за „Демократична България”, а и за целия десен пейзаж е, че при тях все още много се върти ретроспомен от управлението на десницата преди 20 г. Като че ли в очите на десния избирател има опит за реанимация на старото. Те все още не могат да покажат, че са реалното ново дясно и много трудно могат да изместят ГЕРБ от дясната писта. Все пак има избиратели, които се определят като „синьо десни”, а не като „ГЕРБ десни” и могат да извадят формацията над 4-те процента, но не много повече от това. И те, както и ВМРО, са около тази граница, а може и малко над тях. Другата формация, която обаче не бих казал, че се откроява и за която се говори години наред, че ще се създаде, най-после е създадена. Това е партията на Слави Трифонов. При нея има неясни неща, защото дългото чакане на избирателя изчерпа част от потенциала на формацията, преди тя да започне да играе в политиката. За разлика от партиите, които вече изброихме и които вече са участвали в избори, партията на Слави Трифонов няма нито една изборна изява, на чиито резултати да се стъпи. Затова прогнозата е най-рискова. На този етап всички проучвания сочат формацията като участник в бъдещия парламент, но парадоксът е, че всички са около 4% и малко над тях.

- Мая Манолова също се цели в парламента. Има ли реални шансове?
- И Манолова, и Цветан Цветанов имат един и същ проблем, гледан от различен ъгъл. И двамата ще бъдат свързвани с предишните им партии. Тук спасение няма. Все пак Манолова си беше като острие на БСП. И двамата нямат шанс да бъдат етикетирани като ново явление в политиката. Те са прекалено познати имена в българската политика и обществената дейност у нас и това е главният им проблем. Как се прави иновация от лица, които вече са известни и на хората са им ясни техните способности и слабости. Много трудно биха били истинската алтернатива на сегашното управление. Манолова трябва да е алтернатива на своята опозиционна БСП, но от там вече трудно се къса, а и то не остана за късане. Цветанов трябва да говори неща, които ще са в противовес на това, което е твърдял до преди година. Не ги изключвам като част от бъдещия парламент. Но нека да изброим малките играчи- партиите на Манолова, на Цветанов, на Слави Трифонов, „Воля”, ДБ, ВМРО с Патриотите... това са шест формации. При положение, че ГЕРБ, БСП, ДПС, условно казвам трите партии заедно, привлекат 3/4 от основните гласове и от местата в парламента, за въпросните 6 партии остават 20%. При това положение ми се струва, че няма как всички тези шест малки партии, плюс трите основни формации да намерят място в парламента. Теоретично това не е невъзможно, защото процентите започват да не стигат. Изборната бариера от 4% може да остави на ръба на политическото нещастие от 3,9% няколко от тези формации, които изброихме. А и когато българският избирател тръгне да гласува, много често той изненадва и самия себе си- едни бъркат бюлетината, други в последния момент вземат решение кого да подкрепят. Заради това някоя партия дори и прогнозно да е около 5%, няма гаранция, че няма да я видим с 3,9% и да ги чуем да се вайкат: „Какво стана с нашите гласове, къде заминаха?”. В крайна сметка имаме интересен вот, който е предизвестен до първата, втората и третата партия и ще е по-интересно кой ще успее да се хване за тези вече сакрални за българския политически живот и мечтани 4%. Едва ли ще се появи нов интересен обект, защото няма време.

- Как виждате позицията на президента Румен Радев?
- Играта на президента в момента е точно за втори мандат президент. Всяка друга би била пагубна за самия него. Да не забравяме, че са различни елементите и похватите на партийния лидер, и тези на президента. Той има поста на държавен глава и от тази позиция Радев може да държи рейтинг, съизмерим с рейтинга на премиера. В момента, в който президентът слезе от този пост, тръгне ли да прави партия, автоматично ще му падне рейтинга. И ако някъде ГЕРБ са съгласни да загубят, то това е единствено президентската институция. Бяхме свидетели преди 4 г., когато за много наблюдатели беше изненада, че ГЕРБ си позволи и успя да загуби този пост. Българският опит показа, че предишни президенти, слизайки на нивото на партиен лидер, нямаха успехи.

- Външната политика също е сложна в момента. Как се прекроява светът в условията на пандемия?
- Да започнем с нашата Европа. ЕС е в много тежко изпитание, като нямам предвид медицинския аспект на пандемията. В чисто политически план в Европа се появи проблем. През цялото време на кризата с коронавируса във всяка държава се води един основен дебат. Да затворим ли границите, да карантинираме ли идващите, да решаваме ли въпросите сами за себе си...? А основният елемент на ЕС от създаването му е свободното движение на хора. Това изведнъж беше подложено на неофициална ревизия. Ако това положение продължи и занапред, ЕС може да направи опит за завой в посока на друга доктрина за Европа и тя да е не Европа Федерална, не Европа разбирана като всички да сме европейци, а в посока „Европа - национална държава” и да свие европейската дейност в по-минимални нива. Това ще бъде трудно, защото има тежък слой европейска бюрокрация. Тя си е тежък проблем на ЕС, защото в електронния 21 век да поддържаш такива високи нива на бюрокрация, не е целесъобразно. И заради това ЕС търпи критика от всички умерени европеисти и европесимисти. В тази връзки изплува подпроблем за Западните Балкани. Колкото и това понятие да не е географски точно, защото като кажем Западни Балкани, трябва да посочим и кои Балкани са северните, източните и южните. Тук България се опитва да бъде активна още по времето на своето председателство на Съвета на Европейския съюз. В същото време ЕС не може да си позволи много да изостава, защото е поставен в особено съжителство с голямата политика на САЩ, с Русия, с набиращата сили Турция и с далечния Китай. И в тази голяма политика е интересно какво става между големите играчи и референдума в Русия. Там се възприе политически завой, който е противоположен на европейската интеграция. Приоритет на националното руско право над чуждото. В ЕС е обратното- утвърдените европейски норми имат приоритет над националните. Оформят се два различни модела- единият национален, а другият е европейски. Не знаем обаче какво става в САЩ. Там предстоят важни избори за президент, но до голяма степен политиката на Тръмп или на опонента му ще определят политиката на Америка спрямо външния свят. Дали те ще бъдат активни в Европа, на Балканите и в други точки на света или ще бъдат малко по-сдържани в рамките на своята държава, тепърва ще видим. Това вероятно ще се отрази и на политиката в България. Светът така се построи, че далечни от нас събития, оказват влияние на вътрешната ни политика.


В категории: Политика


Алисия се разсъблече
Алисия се разсъблече 27/07/2021, Вторник 18:58 2
Кафето поскъпна драстично
Кафето поскъпна драстично 27/07/2021, Вторник 17:40 1
6
Коментара по темата
6.
Ивелина
10.07.2020 13:22:08
2
7
Ало, това са платени статии. Малко хора вече ще гласуват за ГЕРБ.
5.
Буахахахаха
10.07.2020 12:47:05
2
11
Тоя да не е пил газ?
Хайде Бочето като е толкоз курназ, да пуска изборите!
4.
Да бе да
10.07.2020 12:29:36
3
10
Не искате да си го признаете, но "Да България" начелос Христо Иванов ви навряв ъгъла и стана първа политическа сила от 2 дена!
Дори и гробаджийските тролове нямат опорки срещу това което направи този велик българин Христо Иванов. Иисус срещу станата!
3.
тръц
10.07.2020 12:29:27
2
8
За добро или за лошо е точно така. Не искам Бойко, но не искам и КУРнелия. Не искам чалгаджийчето, не искам наркоман-патриота, кой остана! # КОЙ????
2.
Поредния АналЛизатор
10.07.2020 12:13:13
2
13
ГЕРБ нямали алтернатива даже и на Луната
1.
хихихи
10.07.2020 12:10:48
3
17
Едно времИ тъй говореха и за БСП-ту,СДС-ту,ОДС-ту,НДСВ-ту,че нямали алтернатива преди окончателно да паднат отвласт и да се окажат един файтон хора,а те всички както и ДПС-ту и ГЕРБ се оказаха щерки и унучета на БКП-ту.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте до кои държави ще лети EasyJet през август 2021 г. Вижте до кои държави ще лети EasyJet през август 2021 г. България ще има ръст с 16 % Ирония: Ива Митева подписва обезщетения заради калпави закони, които не могла да спре като чиновник Ирония: Ива Митева подписва обезщетения заради калпави закони, които не могла да спре като чиновник Сигурно вече за над 700 000 лв. съм разписала, обясни председателката на парламента Арестуваха Алф от Силистар, дават го на прокуратурата Арестуваха Алф от Силистар, дават го на прокуратурата Георги Георгиев ще бъде обвинен по чл.278 – за унищожаване на защитена територия   Кафето поскъпна драстично Кафето поскъпна драстично Опустошителните метеорологични условия в Бразилия са една от главните причини за покачването на цената на арабиката ГЕРБ: Бойко Рашков е пряко отговорен за увеличения мигрантски поток в България през последния един месец ГЕРБ: Бойко Рашков е пряко отговорен за увеличения мигрантски поток в България през последния един месец В Центъра за мигранти в Любимец са запълнени 500 места, от капацитет 660 Кубрат Пулев иска да пуснат минерална вода до лукс вилата му Кубрат Пулев иска да пуснат минерална вода до лукс вилата му Общинският съвет в Сапарева баня трябва да се произнесе по молбата на предстоящата си сесия ГЕРБ бойкотира, но контролира комисията за полицейското насилие над протестиращи ГЕРБ бойкотира, но контролира комисията за полицейското насилие над протестиращи Председателят на органа Николай Хаджигенов изненада колегите си, като им предложи да работят без вътрешни правила ВМРО иска референдум за ЛГБТ+, Северна Македония и циганизацията ВМРО иска референдум за ЛГБТ+, Северна Македония и циганизацията Призивът е отправен към президента Румен Радев,  "Има такъв народ" и останалите парламентарни групи Слави Трифонов към "някои боклуци": Слуховете за моята смърт са силно преувеличени Слави Трифонов към "някои боклуци": Слуховете за моята смърт са силно преувеличени Лидерът на ИТН прояви самоирония и цитира Марк Твен   Жени Калканджиева търси споделено пътуване от Бургас към София Жени Калканджиева търси споделено пътуване от Бургас към София "Срещу една кора с яйца бих те върнал", пишат под поста й  
Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Няколко души са пострадали, двама от тях сериозно Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Д-р Рони Джаксън е съмнителен източник, преди е говорил глупости и за Тръмп За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две Глашатаите на либералния консенсус у нас са облечени в мантията на новия морал – нищо, че са същите труженички от стария, макар и префасониран и саниран с европари бордей Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Вместо цигари, тютюневите гиганти ще произвеждат лекарства В Германия обмислят ограничения за неваксинирани В Германия обмислят ограничения за неваксинирани Мярката, ако случаите на заразени с коронавирус се увеличат Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Извинението е последния от серия неуспехи за Аналена Бербок Отменят полицейския час на остров Миконос Отменят полицейския час на остров Миконос Отпада и забраната за музиката в заведенията през цялото денонощие. Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Криптовалутата достигна най-високото си ниво от средата на юни досега Стотици евакуирани заради пожарите на остров Сардиния Стотици евакуирани заради пожарите на остров Сардиния Около 10 000 декара са опустошени Безплатен секс за спортисти Безплатен секс за спортисти Ако докажете, че сте номер 1, някой от нашите модели ще ви покаже специалните си умения, обяви сайт за възрастни
Атанас ПЕКАНОВ Експертният потенциал в някои институции е нарязан на скрап Виц на деня Виц на деня Говорят две сексоложки:
- Коя е любимата поза на жените?
- Мъж, който е наведен над щанд с бижута...
Виц на деня Виц на деня Един споделя на приятел:
- Записах гласа на жената с касетофон.
- И защо?
- Прави ми кеф да я спирам в средата на изречението...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все отнякъде трябва да се започне! - казал френският кавалер, целувайки ръката на дамата.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори