×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Вижте за кого работата в ОбС-Бургас е бизнес, според най-големия опозиционер Константин Бачийски


Вижте за кого работата в ОбС-Бургас е бизнес, според най-големия опозиционер Константин Бачийски
„Нищо лично, въпрос на бизнес”, отвърнал шефът на Правната комисия Иво Баев (вдясно) и отхвърлил решаваща докладна на Бачийски
04 Юли 2020, Събота, 14:44 ч.
Автор: Флагман.БГ, снимки: Иван КОЛЕВ

Битката на Бачийски за отмяна на решение на местния парламент от 28 април 2020 преминава в нова фаза

В изявление до медиите зам.-председателят на ПП Средна европейска класа и водач на групата на партията в Общинския съвет на Бургас Константин Бачийски дискредитира иконата на Демокрацията – видния юрист Иво Баев.

В настоящия момент Баев, който е сред създателите на СДС, е председател на Правната комисия в местния парламент. Тя трябваше да разгледа и даде становище по докладна от Константин Бачийски за отмяна на решение от 28 април 2020, с което Бургас да си върне собствеността върху общинска улица в Отманли.

Според Бачийски, след като предложението му било бламирано, Баев, в прав текст му казал: „Нищо лично ,въпрос на бизнес!”. Иво Баев влезе в ОбС този мандат от листата Обединение „Демократична България”(„Да, България”и ДСБ, б.а.),

В обръщението си към медиите Бачийски припомня, че Баев е влязъл в местния парламент като част от политическа сила, декларирала, че е „опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление”.

Той дава за сравнение приемането и придвижването на докладна от зам.-кмета по социалните дейности и образование Йорданка Ананиева, която според него била с аналогично искане.

Опозиционерът смята, че са постъпили в Правната комисия несправедливо. Подчертаваме обаче, че Ананиева е поискала отмяна на решение от същата сесия – 28 април, когато са отпуснати 300 лева финансова помощ на болна жена, която междувременно е починала.

Вижте скандалното обръщение на Бачийски пред обществеността:

"По време на последното заседание на общинския съвет темата с подарената общинска улица в парк „Росенец“ беше буквално заметена под килима от мнозинството със стария болшевишки похват „Няма докладна, няма проблеми“.

Иначе казано, предложението ми за „отмяна на решение на общински съвет Бургас прието по т. 41 от дневния ред на заседание проведено на 28.04.2020 г., в частта по точка 3 от същото, отразено в Протокол № 9, относно: Одобряване на изменение на ПУП-ПРЗ за кв. 1, кв. 2 и кв. 10, в територията на лесопарк „Росенец“, гр. Бургас» изобщо не беше допуснато до сесията.

Колегите от мнозинството не могат да избягат от срамния факт, че благодарение на гласуването им през месец април се прочухме в цялата страна с новаторския подход на общинската администрация да обвърже заличаването на единствения път до морето в тази зона около нос „Чукалята“ към един необходим и важен проект за развитието на Рибарското пристанище.

Както тогава, така и днес аз продължавам да твърдя, че това решение не защитава обществения интерес, а по-скоро обслужва интересите на един човек или бизнес кръговете около него.

Вече и децата в България научиха, че мнозинството в общинския съвет на Бургас гласува и прегласува предложението на администрацията за заличаване на една общинска улица до онзи момент, в който беше прието, а единствената сухопътна връзка с българския бряг на това място унищожена.

Между другото, още преди приемането на решението улицата в парк „Росенец“ беше преградена с бариера, зад която физическа охрана спира всеки желаещ да достигне до морето.

И въпреки, че бях няколко пъти увещаван и съветван да се откажа, аз продължих да се боря срещу тази несправедливост.

На 19 юни, в разрешения от наредбите срок, входирах в деловодството на Общинския съвет предложение за отмяна на решението от месец април, с което да си върнем собствеността върху многострадалната общинска улица, превърната в скъп армаган за една компания, близка до партиен лидер.

Няма да навлизам в подробности, но с чисто процедурни хватки, докладната ми не беше допусната изобщо до разглеждане в ресорните  общински комисии по „Общинска собственост“ и по „Устройство на територията“ .

Предложението ми беше разпределено единствено до „Правната комисия“, заради което потърсих за консултация нейния председател, г-н Иво Баев.

Обърнах се към него не само в качеството му на председател и уважаван юрист, но и заради това, че е част от политическа сила, декларирала, че е опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество“

По време на разговора ни председателят на „Правната комисия“  обеща да се запознае със съдържанието и и да предложи при необходимост допълнения, за да не бъде спряна от мнозинството на ГЕРБ и да бъде допусната до сесията на Общинския съвет.

За съжаление по време на заседанието на комисията именно г-н Баев предложи моята докладна да не бъде допусната до сесията и да ми бъде върната като незаконосъобразна. Той посочи като основание това, че Общинският съвет няма право да отменя своите решения.

Вместо да помогне за възстановяване на справедливостта, по мое мнение той попречи.

Абсурдното е това, че докладна на общинска администрация със същия предмет „отмяна на вече взето решение на Общинския съвет“ и с абсолютно същото правно основание беше разгледана от „Правната комисия“, чийто председател и членове приеха, че е законосъобразна и я допуснаха за разглеждане на сесията.

Така  за мое съжаление по време на едно и също заседание, в един и същ състав, с един същ председател, по две докладни с един и същ предмет и едно и също правно основание „Правната комисия“ демонстрира двоен стандарт, като отсъди по два абсолютно противоположни начина.

След края на заседанието на комисията поисках обяснение от председателя г-н Иво Баев защо е блокирал  моята докладна, а той ми отговори, цитирам „Нищо лично, въпрос на бизнес“, край на цитата.

Ако за някого работата в Общинския съвет е форма на бизнес, за мен винаги е била обществена кауза в полза на гражданите.

Затова няколко дни по-късно входирах становище до председателя на Общинския съвет, с което оспорих абсурдното решение на „Правната комисия“ , чрез което беше спряна моята докладна, но допусната тази на общинската администрация.

За да не попаднат в собствения си капан, от общинска администрация в началото на сесията оттеглиха от дневния ред своето предложение, което беше допуснато там от комисията.

Смятам, че с решението си колегите съветници от „Правната комисия“  окончателно показаха, че са направили своя избор и са решили в пряк и преносен смисъл от коя страна на бариерата да застанат.

От една страна на бариерата в парк „Росенец“ вече ще стоят българските граждани, които не приемат някой да заграбва части от крайбрежието ни.

А от другата страна  освен платената охрана явно ще дават дежурства и определени общински съветници от Бургас, за които да подаряват общински улици е нещо нормално и приемливо.

За мен обаче това е недопустимо.

Затова до дни ще дам възможност на всички бургазлии  и български граждани да изразят позицията си в подписка, чрез която ще ги попитам дали подкрепят битката ни срещу поставената  бариера в парк Росенец и срещу „подаряването“ на част от българската територия в частни ръце.

Очаквам вашата подкрепа."

Факсимиле от докладната на Константин Бачийски, стр.1
стр.2
Стр.3
Докладната на зам.-кмета Йорданка Ананиева

 


В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
За!
05.07.2020 16:36:20
1
1
Давай, Бачийски! Отдавна трябваше да направиш тази подписка! Продажните мекерета се скриха в миши дупки и гледат от там. Всички се кланят на агата, а се правят на опозиция! Дано спрем играта им скоро!
15.
*********
05.07.2020 10:35:33
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Гражданин
04.07.2020 23:36:59
4
8
В началото бях доста скептично, негативно настроен и резервиран към г-н Бачийски. Изглеждаше ми на богаташ, който иска да се намести във властта. От местните избори досега наблюдавам и следя изявленията, идеите, разсъжденията и възгледите му . Определено е умен човек в това спор няма, но най-важното което ми направи впечатление, е че виждам в него онези човешки качества, които отдавна са изчезнали в другите общински съветници, политици и т.н.
13.
Робеспиер
04.07.2020 18:25:13
5
18
Абсолютно прав е Бачийски, за мнозина работата в ОбС е "Бизнес", ама не със собствени средства, а с народната и общинска собственост и с бюджетните пари.

Бачийски е единственият достоен и принципен съветник. Това беше човекът, който на последните парламентарни избори вкара във всички СК в турция наши българи и по този начин спря гаврата с избирателния закон и с Конституцията.

Бачийски заслужава и трябва да бъде следващият кмет на Бургас, за да изчисти корупцията, поне в най-уродливите ѝ прояви
12.
до 6
04.07.2020 17:51:23
0
12
Колега, като прочета някой да пише за конституционно право и ме напушва на смях. Ще ти кажа защо. Излезе една поправка в закона, заради която трябваше да се плаща една такса всеки месец и така ме ощетиха с 10 000 лева за 1 година, после Конституционния съд излезе с решение че поправката с таксата е противоконституционна. Аз се позовах на това конституционно решение и заведох дело в Районния съд за да си търся откраднатите пари...., и загубих делото. Смятай Районния съд колко се съобразява с конституционния съд, репшението му и изобщо с конституцията, не ги броят изобщо.
11.
Неутрален
04.07.2020 16:40:19
3
34
Иво Баев е бил , е и винаги ще бъде най-подкупната и долна женичка в Бургас . За пари ще продаде и майка си . "Уважаван юрист" , който е отдавна скаран с правото .
10.
До 8:
04.07.2020 16:25:49
9
25
Малко са хората като Бачийски, които имат куража да се опълчват на силните на деня.
9.
Може да е по-добре
04.07.2020 16:25:21
1
7
от сега ...
8.
True
04.07.2020 16:01:28
21
15
Бачийски орева ортаюъка с тая улица само, за да води листа на предстоящите парламентарни избори, а погледнато от друг ъгъл той гласува против хората, даже неговите не го покрепиха, защото знаеха, че не е прав.
7.
браво г–н Бачииски
04.07.2020 15:59:28
2
22
Абсолютен ПРОИЗВОЛ е поведението на ВЛАСТТА защото с нашите пари//ОТ БЮДЖЕТА–ПУДОС///обслужва лични интереси ///!!!!!!!!!!!!!!!А общинската власт ""ПОДАРЯВА"" ЗЕМЯТА НА БУРГАЗЛИИ СЯКАШ ИМ Е ""БАЩИНИЯ""!!!!!!!!!!!!!!ГОСПОДА ОБЩИНАРИ //слуги на гражданите///ВИЕ СТЕ ВРЕМЕННО И НЕ МОЖЕТЕ ДА ПОДАРЯВАТЕ ""СВЕЩЕННАТА ЗЕМЯ НА БУРГАЗЛИИ!!!!
6.
ЩО ТРИЕШ КОМЕНТАРИТЕ??????
04.07.2020 15:45:46
1
15
НАРУШАВАШ КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО НА ГРАЖДАНИТЕ НА СВОБОДНО МНЕНИЕ КОЕТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР СПОРЕД Н. К.СЛЕДВА СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА ОТ ЗАСЕГНАТОТО ЛИЦЕ !!!!!!!!!!!!!!!!ВИЕ НЕ СТЕ КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН КОЙТО ДА УСТАНОВИ ДАЛИ ТВЪРДЕНИЯТА В КОМЕНТАРА СА ДОКАЗУЕМИ ИЛИ НЕ !!!!СЪВЕТВАМ ВСЕКИ ЗАСЕГНАТ ДА ПОДАВА ЖАЛБА В ПРОКУРАТУРАТА СРЕЩУ ЦЕНЗУРИРАНЕ НА МНЕНИЕТО МУ !!!!!!!!!!!!
5.
до 1 АБСОЛЮТНО ТОЧНА
04.07.2020 15:36:16
1
14
КВАЛИФИКАЦИЯ """СЕЛТАЦИТЕ ГЛАДНИ МИШКИ С ГОЛЕМИ /кухи /""ПРЕТЕНЦИИ ""ЗА БУРЖОА СА МНОГО ПО ОПАСНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!""По делата им ще ги познаете"""А НЕ ПО АНТИКОРУПЦИОННИТЕ ИМ ДЕКЛАРАЦИИ !!!!!!!!!!!!ТЕ ОСРЕБРИХА ВЛАСТА СИ И КАТО ЮДА ПРОДАДОХА ЗА ЧЕТИРИДЕСЕТ СРЕБЪРНИКА ЗАКОННОТО ПРАВО НА БУРГАЗЛИИ ВЪРХУ ТАЗИ СВЕЩЕННА ЗЕМЯ!!!!!!!
4.
*********
04.07.2020 15:03:26
0
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Adidas
04.07.2020 15:02:49
23
18
Всички партии са превзети от милиционери, хора на Службите, ДСта
Представителите на СЕК и ДСБ НЕ правят изключение. ЦИРКА с улицата на Сарая е напълно НЕнужен
Голям праз няква улица в затътен пущинак миришишещ на Нефтопродукти с драки и капини никой НЕ ходи там нито на плаж или туризъм освен обслужващ персонал Сарая
По добре да насочат градивна енергия за решение на важни проблеми касаещи хиледи бургазлии
2.
Ndn
04.07.2020 14:53:43
3
51
По интересно е защо двамата съветници на НФСБ гласуваха за Доган сарай?
1.
Модиво
04.07.2020 14:50:27
2
39
Аз като разправям, че "Да България" и всичките му уж сини СДС-та са битер комунягите, не ми вярвате. Лошото е, че са бедни мишки и са още по-алчни от тъпунгерите комунисти. Те червенковците и без това са селтаци, та и с по-малко са доволни, но гладната мишка, с претенции за буржоа, е много опасна!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й

Веселина Никова имала алергия, отпратили я към частен кабинет, където сама поставила диагнозата си, а лекар просто се разписал

Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Заедно с Васил Найденов на сцената бяха едни от най-талантливите български музиканти, с които буквално взривиха публиката Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители

Мярката ще важи за хора с деца до 14 г. и такива, които са изхабили годишния си отпуск

Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас

Инцидентът по чудо се размина без сериозни щети и травми за участниците

Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне

Старите конюшни на порта са собственост на Агенция „Митници“ от години били неизползваеми

22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед 22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед

Стефан Атанасов остава в ареста, реши днес Районният съд в Бургас

 

Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест Определиха концесионерите на 4 плажа в Бургаска област Определиха концесионерите на 4 плажа в Бургаска област

„Поморие-Юг“, „Градина“, „Обзор-Мотела“ и „Дюни“ са с нови концесионери

 

 

Невероятно астрономическо събитие приковава погледите Невероятно астрономическо събитие приковава погледите

По това време на годината астрономи и любители насочват вниманието си към нощното небе

4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение 4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение

2618 от тях са извършени по желание 

Турция предлага диалог на Гърция Турция предлага диалог на Гърция

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията

Руската ваксина на пазара до 2 седмици Руската ваксина на пазара до 2 седмици

Производството на ваксината "Спутник V" ще бъде ориентирано на първо място към вътрешния пазар

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил с тях, е под карантина

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня - Кои три думи, просто така изречени, са способни да предизвикат неистова радост, трепет, вълнение и ентусиазъм у някои жени?
- "Бабо, гладен съм!"
Виц на деня Виц на деня - Аз шофирам 30 години, и нямам нито една катастрофа!!!
- Каква кола имаш?
- Ааа, шофьор на валяк съм...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Пеперуди в стомаха" - онова чувство, когато си пипнеш джоба и ти няма портфейлa.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори