×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

БСП върви по пътя на СДС. Ритуално се самоубива


БСП върви по пътя на СДС. Ритуално се самоубива
Ако на 1 август нямаме новоизбран лидер, който да държи реч на Бузлуджа и не сме определили дата за конгреса, смятайте, че партията ще се разцепи, прогнозира депутатът Димитър Стоянов
01 Юни 2020, Понеделник, 15:47 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Светлозария КИДЕРОВА

Парадоксът е, че ГЕРБ са толкова слаби, толкова готови да паднат, а нас догодина може и да ни няма

- Г-н Стоянов, напрежението на „Позитано“ 20 расте. Тече информация,  неприятна за партия със столетна история. Разчистват се сметки. Имало и подписка срещу ръководството на парламентарната ви група. От кого е тръгнала тя, какъв е поводът?

- За отговора на тези въпроси трябва да се върнем в началото на 90-те години на миналия век, когато БСП направи реформа в структурата си. Тя обаче беше за онзи момент и не продължи през годините. От там нататък партията влезе в битка да се самосъхрани, след това в битка за власт, след това в битка да се съхрани като опозиция. Така през годините БСП беше използвана от различни лидери, които покрай нея израснаха, например Георги Първанов и Сергей Станишев. 

Ще говоря от собствен опит, без да ангажирам никого в своя анализ. Още от началото на мандата на Първанов се видя, че в БСП нещо куца, не е като хората. След това обаче тръгнахме напред. Той беше избран за президент и на негово място дойде Сергей Станишев, който вдъхна нова надежда. Някъде към 2006-2007 г. в бургаската партийна организация, на местно ниво, започна да се усеща, че нещо не е както трябва - в София започнаха да се бият различни партийни лобита за овладяването й, а тя бе една от най-силните в страната. Така или иначе тези битки в края на краищата завършиха „успешно“ за хората от София. Бургаската партийна организация беше овладяна и ние досега сме слаби, въпреки че на моменти отчитаме някакви успехи. 

Тези тенденции продължиха, овладяването на отделни места прерасна в овладяване на централното ръководство. Това е  процес, който върви през времето. В БСП не е инвестирано нищо –  нито в кадри, нито в структурата, нито в идеи. И в момента ние наблюдаваме процеси, които отиват към своя край, изключително ускорени. Това ускоряване идва от общия партиен избор, който ние правим за председател в настоящия момент. 

-Удачен ли е начинът, по който върви този избор?

- Изкарахме всичко на показ пред обществото и започна надпревара между кандидатите, която се проточва във времето. Изкарват се кирливи ризи. Тази ситуация най-вероятно ще доведе до разцепление. Не зная след това – след толкова много боричкане и плюене един на друг – как ще се погледнат тези кандидати в лицето? Във Фейсбук профилите им влизам – някои от тях нямат свой собствен живот. Непрекъснато се възхвалява някой от партийните лидери. Когато дойде време за парламентарните избори, на нашите опоненти няма да е необходимо да ровят, за да разберат какви сме. Те ще изкарат на показ това, което ние говорим сами за себе си публично.

- Има ли все още възможност да се излезе от това положение, докато не е станало късно?

-Инерционните сили са толкова големи, че не са в състояние да бъдат спрени. Рецептата според мен е да се отиде на Конгрес. БСП не е готова за провеждане на такъв избор, какъвто се опитва Нинова да проведе. Говорим, че бил много демократичен – да, безспорно, но само на теория. За 3-4 години БСП е намаляла с 40 хил.души, ако са верни данните, които излизат. Съгласен съм, че една част от тях са починали, защото имаме доста възрастни членове, но една друга част от тях просто са се дистанцирали, защото политиката ни не задоволява техните потребности. В крайна сметка ние не сме в час.

- За да сте част от политическия живот на държавата, след толова време в опозиция, трябва да сте готови за реална алтернатива догодна. В ГЕРБ текат необратими процеси на умора, има почва за смяна във властта.

-Какво значи дали сме готови да вземем властта? Да, ние имаме подготвени хора – за министър-председател, за министри, за зам.-министри, за областни управители, включително и за депутати. Аз ги виждам. Когато из кулоарите, в парламентарните групи, се заговори, че ще има извънредни избори, някои хора започват да говорят авторитетно и да вървят гордо.

-Готови за членове на следващото правителство?

-Да, готови са и в това няма нищо лошо. Но под тези изброените, други подготвени нямаме! И тази игра ние я играем вече няколко пъти, когато сме печелили избори.  ГЕРБ има подготвени хора. Те влязоха напълно неподготвени във властта през 2009 г., но успяха да направят кадри. По същия начин е и ДПС. В БСП още по времето на Сергей Станишев започна упадък по тази линия. След това правителството на Орешарски, което издържа 1 година, също не успя да подготви хора от БСП за работа в администрацията.

И когато говоря за подготовка, говоря за хора, които от ниско ниво се извеждат на по-високо и са компетентни. Като нямаш компетентни хора, при първото разклащане на правителството, то пада. БСП, от 5 правителства досега, за тези 30 години, 4 са сваляни преждевременно от власт и само едно – това на Сергей Станишев – издържа цял мандат, но след това беше отчетено като голяма загуба за БСП. Ние нямаме подготвени хора. И реално в последните 10 години ние не сме на власт. А като казвам 10 години, разбирайте 20 години. При нас млади хора почти не идват. Имаме отлив на хора, но на тяхно място не идва никой. Вижте какво се случва – в ситуация на коронавирус, когато настава надпревара за лява политика, в един момет ГЕРБ, която е дясна партия, си вдига рейтинга, а ние, които сме лява партия, започваме да рухваме.

- Факт е, че ръководството Ви излъчваше неадекватни послания при извънредното положение. Но да се върнем към настоящето. Как тече изборният процес за лидер?

За мен е пагубно да вървим по този сценарий. БСП ще издържи още най-много 10 години в публичното пространство преди окончателно да се размие. Аз и по-рано съм казвал – няма никаква гаранция, че изборите (за председател, бел.а.) ще бъдат честни. Защото нямаме изграден такъв механизъм, който да контролира тези хиляди и стотици изборни секции – дали няма да се допусне някъде манипулация на изборния процес. Какво ще стане, ако един член на БСП  започне да оспорва по съдебен процес резултата? Ще разцепваме партията ли? И в крайна сметка заслужава ли си всичкото това усилие?

В момента отлагаме Конгреса и вземаме решения на подпис, без заседания. Постоянната съдебна практика по този въпрос е, че не могат да се вземат решения дистанционно, с подпис, тогава когато подобна възможност не е предвидена в Устава. Съдът отменя взетите решения и общо взето мотивите са следните: Първо трябва да се събере определен кръг от хора, да има дискусия, обсъждане, да има гласуване.  И това, че ние говорим за някакви форсмажорни обстоятелства,  няма да ни даде бонус. 

Наблюдавам противоречиви поведения на ръководството. От една страна, по време на извънредното положение, искаме свикаване на парламента, защото той е висшия държавен орган, а от друга не искаме да се свика Националния съвет на БСП, защото има заповед на министъра на здравеопазването. Хем така, хем не.

Утре, когато се приемат  решения, неспазването на цялата тази процедура по свикване на Конгрес и избори, тя ще бъде атакувана и ще се заведат множество дела, с които ние, като партия, ритуално се самоубиваме. И парадоксът в цялата тази история е, че ГЕРБ са толкова слаби, толкова готови да паднат, а нас догодина може и да ни няма.

-Има опасност да не сте алтернативата...

- С нашето колебливо, неадекватно поведение в парламента, личното ми наблюдение е, че сравнено с другите политически сили, ние сме изгубили авторитета си на опозиция. Жалко за нас. А имаше много големи възможности и перспективи пред БСП с избора на Корнелия Нинова. Тогава имаше ентусиазъм, който беше обхванал хората. Сега той е изчезнал. В Изпълнителното бюро дискусия  няма. Нека сгрешим, но да сгрешим обсъждайки, докато вземаме решения. Хората не ни възприемат насериозно.

-Какво ще се случи в БСП в кратък порядък?

-Очаквам да се иска провеждане на Национален съвет в неделя, 7 юни. Знам, че подписка е тръгнала. Парламентарната група иска промени в правилника за дейността й, за да можем ние да избираме и да сваляме членовете на ръководството ни, в това число и председателя. 

Всъщност ръководството се избира по предложение на коалиционния съвет на „БСП За България“. Сега това, което е внесено като подписка, се отнася до Александър Симов и изваждането му от ръководството. Корнелия Нинова се възпротиви, тя е на негова страна, не искам да се връщам в подробности от какво е продиктувано отношението към Симов, обидно ми е. Та, Корнелия по този повод каза, че няма да постави въпроса за остраняването му, даже прочете някакъв протокол, с който на дейността на парламентарната група се даде висока оценка. Оттам тръгна и подписката срещу Симов. Предполагам, че в нея има подписани вече около 40 човека, защото в петък миналата седмица имаше 37-38. Групата е съставена от 79 човека. 40 души са достатъчни. Има и втора подписка, която е сред членовете на Националния съвет на БСП, инициирана по решение на Изпълнителното бюро на партията. С нея се иска да се определят датите за провеждане на отчетно-изборни партийни конференции, избор на лидер на БСП и провеждане на Конгрес.

-Според Вас това в какви срокове трябва да стане?

-Практиката винаги е била на 1 август, когато сме на Бузлуджа, новият председател на държи реч. Това означава, до края на юни  да са приключили всички конференции, след това да се проведе в последната седмица на юли изборът за председател. Удачно е Конгресът да се измести за по-късно – да речем за септември.

-Тоест на 1 август би трябвало да имате новоизбран лидер?

-Винаги е било така досега. И ако този въпрос не се реши по тази схема, ние на следващите избори със сигурност ще загубим. Ние вървим по пътя на СДС. Поне имаме пример пред себе си. В момента на нас,  в някаква степен, ни помага инерцията – че хората смятат, че все още сме голяма партия, че сме стабилни. Това е хубаво, но не е вярно. 

 
9
Коментара
Флагман.БГ 129 излекували от COVID-19 129 излекували от COVID-19 09/07/2020, Четвъртък 06:58 0
9
Коментара по темата
9.
пенсионер
02.06.2020 12:43:04
0
0
Не зная защо са се нахвърлили върху Симов вероятно че не пести критиките към управляващите Защо се изолираха старите партийни другари на бургаската партийна организация Дадоха път на младикато Зафиров който от кръчмарче изскочи стигна до Позитано 20 но нищо не е свършил за Бургас както и Тишев .Дано се вразумят заровят вътрешните борби за водачи и запазят авторитета на най старата партия .
8.
Николай
02.06.2020 07:25:11
0
2
След 20 дена когато се реши да има държавни бензиностанции тези същите ревнаха "как така държавата ще се меси в бизнеса с горивата"
7.
Николай
02.06.2020 07:22:28
3
1
Гарантирано от Шайката ГЕРБ
Самоубива се празната ти глава. Ако прочетеш няколко месеца назад неадекватните изказвания на Курнела, Радев и другите въздухари ще разбереш, че след всяка следваща реч тези хора си противоречат постоянно. Никаква последователност. Например "искаме повече държавно участие в икономиката".
6.
*********
01.06.2020 21:01:01
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
burgas
01.06.2020 20:10:51
1
7
t0ozi neshtastnik da mulchi , che do sega s nishto ne e e pokazazal,kato depudat e ot BSP0
4.
Корнела
01.06.2020 17:22:14
6
18
Е джендър с тежък климакс.
Прави се на мъж,дори привика Борисов да се разберат като мъже :)
Не става за нищо,защото е специалистка по фалитите!
Както фалира Техноимпекса,така фалира и БСП, за парата изяда си месата.
3.
Сандо
01.06.2020 16:09:50
11
20
Доста верни неща казва Стоянов,но най важното е че Корнелия не става за лидер. Срещу хунтата трябва мъж с топки,а не лелка с пазарска чанта!
2.
Време е
01.06.2020 16:04:37
13
22
Да закриете червената кочина другари!
1.
Гарантирано от Шайката ГЕРБ
01.06.2020 15:58:47
25
17
борисоFF върви по пътя на СДС и НДСВ. Ритуално се самоубива!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лисици тормозят жителите на няколко села, изтребват кокошките, нападат дори кучетата Лисици тормозят жителите на няколко села, изтребват кокошките, нападат дори кучетата

Хората се чудят как да опазят животните си

Бургас става столица на изпятата поезия, 9 нови песни в конкурса „Срещу вятъра“ Бургас става столица на изпятата поезия, 9 нови песни в конкурса „Срещу вятъра“

Международният бардфестивал „Солени ветрове“ ще бъде открит тази вечер на сцената „БулевАрт“ до Часовника

129 излекували от COVID-19 129 излекували от COVID-19

240 са новите с коронавирус, починали са петима пациенти

Сексапилът на Стрелеца нараства, засилва се излъчването на аурата му Сексапилът на Стрелеца нараства, засилва се излъчването на аурата му

Хороскоп за деня – 9 юли 2020, четвъртък

Млад мъж пострада при катастрофа на пътя между селата Трояново и Равнец Млад мъж пострада при катастрофа на пътя между селата Трояново и Равнец

27-годишният Ивайло е настанен със сътресение на мозъка в отделението по неврохирургия на УМБАЛ-Бургас

„Размазаната“ Еврохолд продължава битката с държавата за ЧЕЗ „Размазаната“ Еврохолд продължава битката с държавата за ЧЕЗ

Забраната на сделката от КЗК още се гледа в Административен съд–София област, стана ясно на заседание на икономическата комисия в парламента

Задава се тежка рецесия в Европа – прогнозите са за спад от над 8% Задава се тежка рецесия в Европа – прогнозите са за спад от над 8%

Вероятно и банките няма да могат да помогнат кой знае колко, защото те самите са изправени пред цунами от проблеми

Гешев иска да му се извинят Гешев иска да му се извинят

Вижте какво написа в профила си в Туитър главният прокурор

Намериха златото в дома на Илия Златанов, което бизнесменът твърдеше, че е откраднато Намериха златото в дома на Илия Златанов, което бизнесменът твърдеше, че е откраднато

Илия Златанов продължава да е в чужбина, вероятно в Швейцария

 

Какви са военните кораби край морския сарай на Доган Какви са военните кораби край морския сарай на Доган

Чужди плавателни съдове ще участват във военното учение "БРИЗ 2000"

Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Любвеобилна котка уби стопанката си Любвеобилна котка уби стопанката си

Лекарите открили в организма на жената бактерията pasteurella multocida, която предизвиква бактериален менингит

Осман Октай Осман Октай Овластени динковци не допуснаха “мигранта” Христо Иванов на българска територия Виц на деня Виц на деня - Във вашия фитнес има ли солариум?
- Да, но е само за членове.
- Благодаря Ви, аз търся за цяло тяло.
Виц на деня Виц на деня Мъжете с брада през 1820: - Ще убия тази мечка с голи ръце!
Мъжете с брада през 2020: - Този крем за ръце с арган био ли е?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пътна полиция ми изпрати снимка, добре изглеждам, ама много скъпо взимат...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори