Бърза баница „Мързеливка“ – най-вкусната рецепта на леля Таня
Много баници съм правила, хапвала и опитвала през годините, но тази беше върхът
Бърза баница „Мързеливка“ – задължително опитайте тази вкусотия! Неотдавна бяхме на гости на приятелско семейство, което живее на село. Умишлено не предупредихме приятелите ни, че ще ги посетим, за да не натоварваме домакинята – леля Таня, с приготовления по гостуването ни. По пътя все пак ги информирахме, че пристигаме, пише сайтът novinibg.net.
Домакинята нямаше време да се приготви, но в една селска къща винаги има нещо за хапване. Но не това бе най-важното, а и ние си носехме достатъчно храна за още 2 семейства.
След разтоварването на багажа седнахме около масата – имаше ракийка, туршийка, а навън валеше. Домакинята набързо спретна една баница и докато си говорехме, баницата беше изпечена и сервирана.
В стаята ухаеше много ароматно на топлото печиво. Предлагам и на вас тази рецепта за вкусна и бърза баница. Много баници съм правила, хапвала и опитвала през годините, но тази беше върхът.
В днешния динамичен и напрегнат живот коя домакиня не иска да приготви ястието си едва ли не с магическа пръчка?!
Необходими продукти:
500 грама кори за баница
4-5 яйца
400 гр. сирене
2-3 суп. лъжици брашно
2-3 суп.лъж. кисело мляко
3/4 чаена чаша олио
на върха на нож – сода бикарбонат
4-5 капки оцет
1 бакпулвер
Предпочитам сама да си приготвям бакпулвера и по-надолу ще намерите рецептата за него.
Както сами ще се убедите – прави се лесно и бързо.
За плънката:
В купа разбиваме яйцата и прибавяме натрошеното сирене. В содата капваме оцета и разбъркваме, а после прибавяме в киселото мляко. Бъркаме енергично и изсипваме в яйчената смес. Прибавяме брашното, а накрая и 2-3 суп.лъжици олио. Сместа за плънката на бързата баница е готова.
Намазваме 1 кора с мазнина тук-там. Върху нея слагаме втора и мажем дължината до половината с готовата смес. С помощта на кърпа навиваме на руло (без да притискаме). Нареждаме в намазнена тава отвън навътре (към центъра) и останалите рула, докато свършат. Моите бяха 14 кори.
От плънката оставяме 2-3 супени лъжици за заливка на баницата. Можете да набодете баницата с клечка за зъби на няколко места. Оставяме така за 15-20 минути, за да попие от течността. Най-отгоре можете да изсипете останалата мазнина.
Печем в загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути в средата на фурната. След това намаляваме фурната на 180 градуса и продължаваме печенето до златисто (около 30-ина минути). Рецепта за домашен бакпулвер: в кафена чашка с вода изсипваме 1 чаена лъжичка лимонтозу и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.
Разбъркваме енергично, за да се разтопят. Смесваме бакпулвера с останалите 2-3 супени лъжици заливка.
Заливаме цялата баница с новата заливка, като я разпределяме равномерно. Завиваме бързата баница с кърпа и я обръщаме върху 3 купички за около 15 минути. Накрая нарязваме с остър нож.
Сервирайте с кисело мляко, айрян или напитка по ваш вкус.
Седем дела срещу OpenAI: Семейства твърдят, че ChatGPT е допринесъл за психични сривове и самоубийства
Рецепта за пълнена скумрия с орехи за Никулден
След рекордна година на поскъпване на имотите, сделки и цени натискат спирачка
Любен Дилов-син: Готови сме за нови избори, но трябва да помислим и за държавата
Лошото време не позволява евакуация на екипажа на танкера, заседнал край Ахтопол, заяви Антон Златанов
САЩ - Европа се разпада икономически и може да се срути цивилизационно до 20 години
Изтеглят заразена с листерия сьомга от голяма верига в България
Празнуваме Никулден, над 200 000 българи черпят днес
Как да създаваш по-привлекателно видео съдържание директно от телефона си
Ученици и учители искат 40-минутни часове
Меси посочи основните фаворите за Световното, липсата на един отбор отвори дискусия
Радикални промени за три зодии

Толкова неграмотно написана статия скоро не бях чел...
От ден на ден ставате по зле.
Какво е мързеливото или пък уникалното на тази рецепта за баница.
Има 25 такива рецепти във всеки сайт.
Яно свърши пълнежа на новините.
Срам !