×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой командва новото ръководство на Тотото?


Кой командва новото ръководство на Тотото?
Борисов каза, че Тотото може да помогне на "Левски", а Кралев обясни, че ръководството на БСТ има оперативна самостоятелстност
01 Април 2020, Сряда, 10:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

След въпроси - дали има искане от премиера да се прави реклама във футболен клуб "Левски" и взето ли е такова решение, БСТ изпадна в ступор

Покрай епидемията с коронавируса, в публичното пространство заглъхнаха някои скандални теми. Една от тях е свързана с искането на премиера Бойко Борисов за финансиране на частния футболен клуб „Левски“ с милиони от държавния тотализатор.

В деня на обявяване на извънредно положение – 13 март, когато суматохата бе пълна, се състоя последният парламентарен контрол, на който спортният министър Красен Кралев даде обяснения, които обаче се позагубиха в пространството.

Въпросът с Тотото и „Левски“ бе повдигнат от трибуната на Народното събрание от депутатите от „БСП за България“ Александър Паунов и Иван Ченчев.

„Премиерът на Република България декларира, че Държавният спортен тотализатор ще финансира частния футболен клуб „Левски“ с държавни средства, което представлява нарушение на закона“, обяви г-н Паунов. „Бойко Борисов е решил да помогне на „Левски“ за една година или за шест месеца, но не с лични средства, а с държавни финансови средства, сигурно защото е „болен левскар“ (цитат на Бойко Борисов – б.а.). Защо не помогне на „Локомотив – София“, на „Септември – София“ и други футболни клубове, които са в тежко финансово състояние“, попита депутатът.

Той зададе въпрос и защо бе подменен Управителният съвет на Държавния спортен тотализатор, имат ли новоназначените членове изискуем ценз и защо Държавният спортен тотализатор трябва да спонсорира частния футболен клуб „Левски“.

В отговора си Красен Кралев изчете биографиите на новите членове на ръководството на „Български спортен тотализатор“ (както е точното име на държавната фирма).

Припомняме, че сред тях са и бившите футболисти на „Левски“ Гошо Гинчев и Христо Йовов – последният виден представител на ГЕРБ в Своге.

По темата „Левски“ Кралев каза следното: “Българският спортен тотализатор е държавно предприятие, но има оперативна самостоятелност. Сключването на договори е от компетенциите единствено на Управителния съвет на тотализатора. Министерството на младежта и спорта няма информация за сключен договор между Българския спортен тотализатор и ПФК „Левски“ или отправена конкретна оферта за такъв, която в момента да коментираме.”

Ако министърът, който е принципал на дружеството, не може да се меси, то изниква въпросът на какво основание го прави премиерът Бойко Борисов.

Припомняме, че на 7 март Борисов каза за „Левски“: „Всичко е работа на ръководството, на фенклуба. Аз съм им казал в разговор. Един бизнесмен не мога да накарам насила да стане спонсор на някого. „Левски“ е такъв отбор, че за 6 месеца, за година, както помагаме навсякъде, може поне (да помогнем) с тотото за реклама. То се видя, че имат огромна фенска маса и това няма да е подарък".

Борисов добави: "Казал съм им. Нека да мислят. С това можем в един момент да им помогнем, ако искат. Ако могат да се оправят сами, още по-добре. Както правим на други стадиони и на тях ще им помогнем, за да не им се смеят, че са без козирка.”

Разбира се, в следващите дни ситуацията с коронавируса Covid-19 у нас и по света придоби катастрофичен характер. Икономиките са напът да изпаднат в тежка рецесия. България пък вече се готви да тегли многомилиарден заем.

В мътна вода обаче, както казват, се лови най-много риба. Та така може да стане и с „Левски“ и Тотото.

На парламентарния контрол Красен Кралев каза още: „Чисто теоретично в бюджета си за издръжка Българският спортен тотализатор може да включи средства за рекламиране чрез спортни състезания или спортни клубове, като решенията за това са изцяло от компетенциите на Управителния съвет и изпълнителния директор на дружеството. Тези средства по никакъв начин не могат да бъдат част от средствата, които се отделят за спорт от Министерството на младежта и спорта, тъй като те са с фиксиран процент от постъпленията в Българския спортен тотализатор.“

Депутатът Иван Ченчев обаче репликира: „Естествено, че е в компетенциите на Управителния съвет да решава например къде ще рекламира. Въпросът е защо решава да рекламира в частно дружество от такъв характер при така създалата се ситуация в този футболен клуб?“

Ченчев, който е свързан с ЦСКА, попита и защо не е било подходено по същия начин спрямо „червения“ отбор, когато е изпаднал в ситуация на фалит.

Депутатът продължи с въпросите към Кралев: “Как Българският спортен тотализатор сега в условията на това, че му предстои голяма реорганизация, слушайки внимателно Вашите думи, ще осигурява това, което бе заявено предварително – по 1,1 млн. лв., забележете, месечно на частен футболен клуб, при условие, че му предстои толкова голяма реорганизация? Плюс това тук, уважаеми господин министър, става въпрос и за аршина, само че този аршин вече е държавен, и как се мери да се дава на едно частно дружество? Аз мога да Ви изброя клубове с голяма фенска маса на територията на цялата страна и просто би трябвало държавата да гледа равнопоставено. Просто някак си не върви така да се прави - според едноличното решение на Премиера-Слънце.“

Сумата 1,1 млн. лв. месечно за спонсорство на „Левски“ всъщност не е излизала официално, а бе обявена от някои медии.

Красен Кралев обаче отново подчерта: "В момента не мога да коментирам решения, които са от приоритетите само на Управителния съвет и все още не са взети". 

След като темата позатихна, на 20 март „Флагман“ изпрати няколко въпроса до ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ).

Попитахме - премиерът или министърът на спорта искали ли са да се рекламира в "Левски"? Има ли взето такова решение? Поставен ли е този въпрос за обсъждане в ръководството на БСТ? Какви ще се параметрите на евентуалната реклама (стойност и т.н.).“

До момента обаче нямаме обратна информация. От Тотото отказаха да се ангажират дали изобщо смятат да изпратят отговор на поставените въпроси.

Общо взето, мътна работа.

„Левски“ изпадна в тежка ситуация, след като бизнесменът Васил Божков, който издържаше клуба, изпадна в немилост и напусна България.

Клубът сега все пак може и да си поеме глътка въздух по системата „60/40“, с която държавата смята да съфинансира заплатите на пострадалите бизнеси.

Спортът е сред секторите, които са най-засегнати и които ще получат приоритетно помощ, ако я пожелаят.

Въпросът с рекламата на Тотото в "Левски" обаче продължава все така да си виси. 


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
*********
07.04.2020 18:51:04
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
Кой
01.04.2020 19:15:20
0
0
Разбира се че аз командвам
5.
Защо
01.04.2020 12:39:57
8
3
Защо за Litex , да може да помага държавата , а за Левски, да не може ??!!
4.
Ас
01.04.2020 12:39:02
1
3
Вярно ли е че Еврофутбол ще ги заменят Ефбет?
3.
Aksel
01.04.2020 12:34:55
4
8
Болният левскар ,Тиквун, да си продаде къщата в Барцелона и тогава ако иска с личните си пари да си спонсорира любимия отбор
2.
Васко
01.04.2020 12:31:22
2
13
Спортният тотализатор трябва да помага на целия български спорт. Не може с парите от народа да се помага само на един единствен футболен клуб.
1.
Литекс
01.04.2020 11:35:56
7
13
Защо не попитате Б.Б., защо в нарушение на всички нормативи свързани с футбола, помогна на частния клуб на Г.Г. , като го преименува с името на едно фалирало четирибуквие , премести го в София, подари му стадион без конкурс или търг, направи съвместно дружество между него и държавата и му купи емблема с подарена поръчка за автомобили на МВР.
ЗАЩО НЕ ПОПИТАТЕ И ТОВА БРЕ? ИЛИ ТОЗИ ВЪПРОС НЕ ВИ Е ИЗГОДЕН?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов
Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори