×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новият МЕС не е съгласен с Щаба за Covid-19: Бързите тестове трябва да се ползват масово, важни са


Новият МЕС не е съгласен с Щаба за Covid-19: Бързите тестове трябва да се ползват масово, важни са
„Това, което каза доц. Атанас Мангъров, е високо професионално мнение, а не е конфронтация и моля това да се разбере", обясни проф. Костов (вляво)
24 Март 2020, Вторник, 14:38 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Без тях ние се лишаваме от едно много съществено диагностично средство, смята доц. Атанас Мангъров

Новосъздаденият Медицински експертен съвет (МЕС) поиска масов скрининг на населението с т. нар. бързи тестове за заразяване с коронавируса Covid-19.

На дадената днес първа пресконференция председателят на Съвета проф. Коста Костов заяви, че има противоречия по темата.

„Първо давам думата на доц. Мангъров да изясни обстоятелствата и противоречията около използването на т.нар. бързи или експресни тестове“, заяви проф. Костов.

Доцентът започна с директна атака, изглежда насочена срещу Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с Covid-19, ръководен от ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Няколко думи за т. нар. бързи тестове, защото сутрин се чуват някои странни твърдения, които, ако са на изпит, няма да минат“, каза Атанас Мангъров.

След това той обясни подробно какво се случва, когато се диагностицира болен с коронавирус.

Заразеният по принцип няма симптоми няколко дни.

Той можел да контактува с хора, които вече са преминали през заразата и са изчистени от нея.

Имало обаче и друга група, на които човекът тепърва може да предаде вируса.

„Ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса поне 4-5 дни, преди да се проявят клиничните симптоми, в такъв случай тези болни няма да отделят вируса в околната среда и ние тях няма да ги хванем нито с PCR-теста, нито с имунохроматографския тест, с който се откриват антитела. И всъщност тази втора група контактни, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, също ще останат неоткрити. От казаното дотук се вижда важността на тези имунохроматографски тестове, с които ние можем да получим данни за това, че някой е прекарал коронавирусната инфекция. И също така чрез тях може да се направи едно по-широкообхватно сероепидемиологично проучване, с което да се установи какъв е имунният статус на населението на страната по отношение на коронавирусната инфекция. Което на практика не се прави и ние в момента не знаем къде сме“, коментира доц. Атанас Мангъров.

Той даде пример с други страни, които доста успешно се справяли с тази инфекция.

„В Южна Корея са направени 190 хиляди теста до момента. В Германия се правят на ден по 20 хиляди теста, които няма как да бъдат тези бавни, референтни тестове, които ние в момента използваме. Това, което ние използваме, това са тестове, които са за потвърждаване на една установена инфекция. И всъщност независимо от мнението на кризисния щаб, ние трябва да положим усилия това тяхно мнение да бъде променено и тези тестове да започнат да бъдат използвани и то на много широка нога. Защото без тях ние се лишаваме от едно много важно диагностично средство – ние не сме в състояние нито да установим точно кои са контактните, нито пък да направим едно добро сероепидемиологично проучване, което да ни даде информация какво можем да очакваме“, добави Атанас Мангъров.

След коментар на репортер, че това е конфронтация в прав текст с НОЩ и след въпрос така ли ще я карат оттук нататък, проф. Коста Костов отговори: „Това, което каза доц. Атанас Мангъров, е високо професионално мнение, а не е конфронтация и моля това да се разбере, аз го подчертах. Тук ще чувате само професионални мнения. Въобще не ни интересува с кого се конфронтираме. Ако това го наричате конфронтация, аз го наричам професионална експертиза.“

Бе зададен и въпрос дали от МЕС ще препоръчат масов скрининг на населението и колко ще струва това.

Проф. Радка Аргирова отговори: „Мисля, че стана много ясно, че говорим за масов скрининг действително. Разбира се - това, след като бъде приет алгоритъмът, за който ви казах, което е изключително важно. Това ще бъде вече планирано като брой тестове. Те биват и различни видове и това също ще има значение. Оттам, естествено - и какви средства са необходими. Това ще бъде отнесено към тези, които могат да помогнат по-нататък. Непременно има отношение това към спиране разпространението на коронавируса.“

 


В категории: Здраве , Политика


24
Коментара по темата
24.
Ивайло
24.03.2020 20:25:34
1
0
НОП просто се ръководи от един уникален КОРЕМЕН хирург,който всеки ден ни снася една статистика.
А защо точно такъв лекар е начело...поредното безумие!
23.
Бургаски
24.03.2020 17:20:38
1
10
И сега каква стана тя, излезе, че Националния оперативен щаб (НОП) за борба с Covid-19, ръководен от ген.-майор Венцислав Мутафчийски, е бил съставен от калинки.Ужас и безумие.
22.
гражданин
24.03.2020 15:48:26
0
2
Всеки предлага идеи но кат дойде за внедряване и реализация опира до пари и се започва да се проси .В също време има над 2000 работещи пенсионерАПЗ от системата МВР и БА ина тях ще преизчислят че тавана който вземат им е малкоДа ги съкратят за сметка на онези на предния фронт с вируса .
21.
гражданин
24.03.2020 15:48:22
0
1
Всеки предлага идеи но кат дойде за внедряване и реализация опира до пари и се започва да се проси .В също време има над 2000 работещи пенсионерАПЗ от системата МВР и БА ина тях ще преизчислят че тавана който вземат им е малкоДа ги съкратят за сметка на онези на предния фронт с вируса .
20.
гражданин
24.03.2020 15:48:20
0
5
Всеки предлага идеи но кат дойде за внедряване и реализация опира до пари и се започва да се проси .В също време има над 2000 работещи пенсионерАПЗ от системата МВР и БА ина тях ще преизчислят че тавана който вземат им е малкоДа ги съкратят за сметка на онези на предния фронт с вируса .
19.
ДО 6 ДАЙ ЦЕНА
24.03.2020 15:39:35
0
5
ЗА ТВОЯ НЕЩАСТЕН ЖИВОТ БЕ ИДИОТО !!ТОГАВА ЗАДАВАЙ ИДИОТСКИТЕ СЕ ВЪПРОСИ КОЛКО ЩА.ЯЛО ДА СТРУВА???????????????????
18.
НеНе
24.03.2020 15:32:48
10
11
Сега почна голямото крадене...колко хора ще имат направени тестове без да знаят. Дори някой да оспори власта е в тях и все тая... Тиквата най-сетне намри начин как да краде покрай пандемията...с тестове. Всички знаят за стария конфликт на генер. Мутафчийски и Костов и за това е втория съвет че щаба не искаше да узакони кражбите.... ще си останем хем болни хем гладни....
17.
Гацата до Ggg
24.03.2020 15:32:06
4
11
Другият път когато те заболи гърло, отиди при генерала да те излекува!! С колкото и големи букви да пишеш, конските капаци ти пречат да виждаш останалият свят, виждаш само моркова който ти показват за да вървиш в избраната от някого посока!
16.
Театър за балъци
24.03.2020 15:27:56
12
14
Пак се прави политически цирк.
Сега очсквайте още утре новият щаб с Мангърчо на заседание при Радев и ще борят и те вируса Шипка. Че Радев нещо се изложи здраво и сега ще се наваксва с Мангърчо и шайката му.
Толкова елементарни схеми, че и на децата е ясно.
15.
Гацата до 12
24.03.2020 15:26:33
2
7
Ясно е, че не си специалист, но поне във века на масовата и свободна информация можеш много лесно да провериш, че говориш абсолютни и очевадни неистини!! Ясно е, че ползваш интернет, така че не пиши първото което ти е дошло наум!
14.
А
24.03.2020 15:23:55
1
11
Дай нещо за Коцето Луков...
13.
до 6
24.03.2020 15:19:35
3
15
Свинския грип не се предавеа от човек на човек, a само от свине на хора и за това нямаше блокада на градове, държави и т.н.. Тогава се блокираха само свинефермите, а заразените бяха само фермери, свиневъди и служители работещи там, които са се заразили от животните. Сега има големи блокади и крути мерки, защото коронавируса се предава от човек на човек, като степента на заразност е доста висока, много по-висока от от тази на сезонния грип.
12.
Гацата
24.03.2020 15:18:29
15
17
Най- после да видя разумно изказване на ИСТИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ по въпроса!! Аман от панически, медицински необосновани и насаждащи ЕДИНСТВЕНО И САМО СТРАХ МЕРКИ!! Имат думата вирусолози, инфекционисти и хора с огромен опит!! Защо не им дадоха думата досега?!! Мен, когато ме боли зъб отивам при зъболекар, не при главен прокурор или пожарникар!!! Дано трезвият разум най- после излезе на преден план!
11.
Marti
24.03.2020 15:16:21
9
17
Тази сбирщина от палячовцили наричатеМЕС
10.
!
24.03.2020 15:14:38
11
21
Тоя Мангъров стига вече се е изказвал....на целия свят му е ясно, че ако от 200 теста имаш 10 положителни, то най-вероятно поне 5% от населението е заразено с коронавирус. Какъв е смисъла да тестваш обществото? И изобщо що за тъпотии са това, колегата е прав, днес съм здрав, след 2 дена вече теста ще показва друго. Колко пъти ще ме тестват и какво количество е необходимо за да кажем 2 млн българи?! Отделно е доказано, че бързите тестове до голяма степен дават грешен резултат.
9.
Ggg
24.03.2020 15:11:05
10
16
ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ! В МОМЕНТ НА КРИЗА НЯКОЙ ХВЪРЛЯ РЪКАВИЦАТА И ВМЕСТО ДА СМЕ ЕДИННИ, ЗАПОЧВАМЕ ДА СЕ ЛАЕМ! ТАКА СЕ ГУБЯТ БИТКИ, НЕ СЕ ПЕЧЕЛЯТ! КАК ПЪК НЯКОИ ХОРА НЕ ГО РАЗБРАХА! СЯКАШ ГЕН МУТАФЧИЙСКИ Е НЯКАКЪВ АМАТЬОР! ВЪРХЪТ В МЕДИЦИНАТА Е ХИРУРГИЯТА, КАКТО В АВИАЦИЯТА Е КОСМИЧЕСКАТА ТЕХНИКА! НЕ Е ТЕОРИЯТА, А ПРАКТИКАТА!! ЗАИГРАХА СЕ СЪС ЗДРАВЕТО НИ! ОТВРАТИТЕЛНО!!!!
8.
Трол
24.03.2020 15:09:32
3
17
А фалшиво отрицателните резултати не са ли по-опасни?
7.
Да@ба и мед щаба
24.03.2020 15:09:29
7
14
Добре, днес правим 10 000 000 теста и всички са отрицателни.А утре?...А вдругиден?... А следващите дни?...Как се организира масово тестване в град над 10 000 души? Това са тъпотии
6.
До 1
24.03.2020 14:53:25
6
16
Един италуанец каза, че в ряхно село с 3100 души всеки ден правили тестовр и така успели да изчистят селото.Явно има смисъл, но финансово изгодно ли е?Нидерландия пък искала да няма мерки, а хората да придобият имунитет.2009 по време на свинския грип като умряха 285000(4000 в бг) нямаше такава блокада.
5.
Бургазлия от сой
24.03.2020 14:49:52
4
11
Администраторите ми изтрихте коментара за една нецензурна дума, а снощи в Капките Димитър Маринов пя нецензурна песен, но никой не го санкционира, нали!
4.
мноо зле
24.03.2020 14:48:03
6
23
Слагам минус и веднага ми пълни и един плюс. Що направо от Флагман не спрете коментарите и да ни напишете на нас невежите кое е правилното.
3.
Мангъра ли бе
24.03.2020 14:39:53
26
19
Този "доцент" който твърди, че трябвало да си излизаме и да не стоим вкъщи? Хахааа
От обикаляне по тв студията(вместо да помага с нещо) най-накрая се намърда.
Бойко защо пак дава на машите на Радев, възможност да саботират и малкото което се прави. Защо пак прави скрити договорки с Чехльо Льотчиков.
Пак политически театри по време на чума.
2.
*********
24.03.2020 14:35:49
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
закривай
24.03.2020 14:33:49
17
30
Добре, правят ти тест, както искат тези, и - нищо, и ОК, но гаранция, че на другия ден няма да те гепи вируса, няма. И....всеки ден тест ли? Тези са въздух под налягане и саботьори като всички останали от Дебъ,
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори