Лошият сън е честа причина за сърдечни проблеми
Хората, които не си доспиват, по-често са засегнати от затлъстяване и диабет тип 2
Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че лошият сън е честа причина за преяждане, затлъстяване и увеличава риска от сърдечни болести, съобщава БТА, като цитира данни от изследване, обхванало 95 жени на възраст между 20 и 76 години.
Били взети под внимание качеството на съня, нужното време за заспиване и безсънието. Доброволките освен това предоставили информация за консумираната от тях храна от година, уточнява Юрик алърт. Оказало се, че участничките, които по-трудно заспивали, консумирали по-голямо количество висококалорична храна.
Колкото по-тежки били симптомите на безсъние, толкова по-малък бил приемът на полезните за здравето ненаситени мазнини. Лошото качество на съня води до прекомерна консумация на висококалорична храна поради стимулиране на сигнали за глад или потискане на сигнали за ситост.
Преяждането на свой ред допринася за затлъстяване - доказан рисков фактор за сърдечносъдови болести. Предишни проучвания разкриха, че хората, които не си доспиват, по-често са засегнати от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания и че тази връзка може отчасти да бъде обяснена с хранителния режим.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
