×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България
  • Иран обеща подкрепа за „Хамас“ в борбата срещу Израел
  • Студенти ще мерят безплатно кръвното налягане в центъра на Хасково
  • Започват разкопките на замъка Вишеград край Кърджали
НА ЖИВО

Днес не е нито Свети Валентин, нито Трифон Зарезан, но защо църквата мълчи


Днес не е нито Свети Валентин, нито Трифон Зарезан, но защо църквата мълчи
По националните медии цял ден гледам само глупости, единствено Флагман отбеляза истинския празник, който е успение на свети Константин-Кирил Философ
14 Февруари 2020, Петък, 18:42 ч.
Автор: Георги МАНЕВ

Ние българите сме опасна работа

Много е лошо, когато се концентрираш в грешната посока, а и си упорит... Честит празник! Днес православната църква почита успение на свети Константин-Кирил Философ. Нито е Трифон Зарезан, нито е Свети Валентин по православния календар. Ние българите сме опасна работа. На Коледа колим прасе, а на 14 февруари празнуваме Свети Валентин. Празник да е, няма значение дали е православен, католически или езически. А може би това ни е запазило през годините като нация... Не знам. Запазвали сме си децата като колим петли – ,,Петльовден” – 2-ри февруари. Някои празнуват друго нещо тогава, сиреч празника на джендърите. Играем в огъня, наричаме го нестинарство - езически обичай, а носим икона над главите си...

Медиите бълват всевъзможни неща за двата празника, а църквата ни мълчи, че на 14 февруари трябва според православния календар да почетем свети Константин-Кирил Философ, създал заедно с брат си Методий българската азбука. Иначе пък през цялата година се гордеем със създаването на славянската писменост... Луда работа... И все пак честит празник, на кой каквото празнува…

По националните медии цял ден гледам само глупости, единствено Флагман отбеляза истинския празник, който е успение на свети Константин-Кирил Философ. Трифон Зарезан е на 1 февруари, а Свети Валентин е католически празник.

Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от семейство на знатни солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Св. Климент Римски". Братята Кирил и Методий са обявени за светци още през Средните векове и от Православната, и от Католическата църква, а на 31 декември 1980 г. Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа наред със св. Бенедикт.


В категории: Животът


23
Коментара по темата
23.
,,,
17.02.2020 01:14:56
0
1
А за тракийската писменост някой нещо да каже. Дали една част от буквите не са взети от там в преправена форма
22.
keh,d;fjkr[r fj KBI?
16.02.2020 21:25:35
1
1
Кирил е създал глаголицата , а не кирилицата .КИРИЛИЦАТА Е СЪЗДАДЕНА ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ , СВЕТИТЕ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ ПО ПОРЪЧЕНИЕ КАНЯЗ ЮБИГИ БОРИС І И СИМИОН І. ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ , ОГРАМОТЕТЕ СЕ МАЛКО ПАТРИОТИ, А НЕ ДА ПОВТАРЯТЕ МОСКОВСКИТЕ ЛЪЖИ .
21.
keh,d;fjkr[r fj KBI?
16.02.2020 21:25:34
1
1
Кирил е създал глаголицата , а не кирилицата .КИРИЛИЦАТА Е СЪЗДАДЕНА ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ , СВЕТИТЕ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ ПО ПОРЪЧЕНИЕ КАНЯЗ ЮБИГИ БОРИС І И СИМИОН І. ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ , ОГРАМОТЕТЕ СЕ МАЛКО ПАТРИОТИ, А НЕ ДА ПОВТАРЯТЕ МОСКОВСКИТЕ ЛЪЖИ .
20.
*********
16.02.2020 19:19:49
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
наблюдателен
16.02.2020 10:57:15
0
1
Днес църквата по стар стил почита св.Трифон който се пада на 14 февруари по Юлианския календар. По този календар празнуват в Русия , Сърбия , Македония и други страни. Както се празнува Рождество на 6 срещу 7 януари. А официалната българската православна почита празника по Григорианския календар и се пада на 1-ви февруари. А зарязването на лозята е традиция от фолклора и бита на българина, типичен ритуал запазен от векове и е познат като лозарски празник и се празнува на деня в който отбелязваме св.Трифон. Колкото до св.Валентин тай не присъства в православния календар.
18.
Ади
16.02.2020 10:53:12
0
2
Всеки има право да вярва в каквото иска, да. Представих ви едно различно тълкуване по темата.Прочел съм достатъчно материали за да пиша това,а човека за когото споменах познавам лично. Всичко добро Ви пожелавам!
17.
:)
16.02.2020 00:48:12
0
0
Хростос е Бог а другите който избройх са адепти, същества който са преключили тяхното земно развитие и са спрели да се рейнкарнират. Има голяма разлика но всеки има своя гледна точка и право на избор. Всеки има право да си вярва в каквото иска или да не вярва в нищо, затова няма да налагам мнение и споря просто изказах гледна точка, всичко добро.
16.
До Ади
16.02.2020 00:31:07
0
0
А може би четем доста по авторитетни автори и стойностни източници. Господ Бог антропогентно същество тук не говорим за буквално зачеване. Буда не съществувал та той дори е с исторически документации живял приблизително 500 години преди новата ера. За ренкарнация на човешката душа карма закона на причината и следствието чували ли сте седнете да почетете определно има какво всичко добро. И прочетете внимателно края на първото изречение от 14 коментар.
15.
Ади
15.02.2020 22:08:23
1
0
Христос значи учител. Исус както Мохамед, Моисей,това са посланици на Бога. Тези хора са заслужили това да бъдат учители. Те са говорили единствено и само за обединението на хората около единствения Бог.Бог е един,другите които изреждате са фалшиви образи.Бог не ражда и не е роден няма синове и дъщери т.е няма как Исус да е негов син.Раждането на Исус е едно божествено инвитро.Експеримент на Бога.Няма прераждане има превъплъщение на тялото. Да ние не живеем само един живот.Препоръчам Ви четете Кръстю Ангелов за повече инфо.
14.
:)
15.02.2020 16:17:33
0
0
Библията е кодирана книга с дълбок смисъл, не за профани и за йезуити. Богове има много Буда, Алах, Заратустра, Кришна и така на татък но най великия Божия син и най виш Архангел е Христос Исус син божии. Църквата налага контрол над така наречените миряни като контролира волята им, чрез различни методи и усвоява средствата който се дават към нея, както намери за добре. Тя е една покварена структура която налага контрол чрез религията отрича прераждането и не зачита жената за равна с мъжа. Налага контрол чрез манипулации и не зачита свободния избор даден ни от Бога сами да намерим пътя към него. Нямаме нужда от храмове и грешни свещеници да ни опрощават греховете. Всеки носи храма вътре в себе си и един малък храм в който гори божествената изкара, която може и да стане стихиен пламък, стига човек да се отнася към това истински, сърдечно и целенасочено като нещо свято какъвто е Христос! Рая не бил никога тук на земята и няма да бъде този сеят се управлява от Ариман Луцифер и падналите.
13.
До канон
15.02.2020 13:05:15
0
0
Аз съм вървял този път по който ти вървиш и повечето хора в бг. Питам аз след като религиите са фактор не само тук а и по света защо живота се влошава. Бих иска да чуя твоето мнение.След като имаме толкова много празници на светци,защо няма празник на Бог? Нали всички говорим за него? Тук на земята живеят най ниско развитите човеци във Вселената.Това е Ада днес наши живот и рая е тук но сме много далеч от него. В България е роден човека, който знае отговора на въпросите зададени от мен. Този човек би ни помогнал много но ние не желаем.В Библията има около 10% истина всичко друго са приказки за деца. Бъдете здрави всичко добро Ви пожелавам.
12.
Канон
15.02.2020 08:31:41
2
1
Относно празниците ,за Православната църква почита СВ .Кирил .По стар стил обаче е СВ.Трифон.Колкото че Бог е един ,христянството го потвърждава.А за господина който ,не знае кой е Господ Исус Христос ,да прочете молитвата Символ на вярата.А безгрешни хора няма.А църквата влизат грешници с намерение да се покаят .
11.
Арменския поп
15.02.2020 07:51:18
1
1
Българина винаги си е бил езичник по душа. Живее на пренципа "Да ядем и да пием защото утре ще умрем". И също "След мен и потоп". Това го е спасило през вековете...
10.
Sas
15.02.2020 02:40:07
0
0
Св. Кирил Философ се чества на 11.05.
Четете православният календар.
9.
Метев
15.02.2020 01:31:05
0
3
Жоре другите писари от Уникона го писаха туй сутринта също а ти вместо да философсваш за Констанн Философ вземи изтреби някой чакал и вълчан и се пусни
8.
Z
15.02.2020 01:28:03
5
1
Някой представител на църквата ни ли обяснил защо няма празник на Бог?
Господа Исуса Христа,син на бога ли е или Бог?
Някой поп би ли обяснил кой е бил Исус и каква точно е правил?
Времето на религиите отдавна е отминало, би било добре да разберем, че с приказки,легенди и измислени герои до никъде няма да стигнем.
7.
8- ми март
15.02.2020 00:39:44
2
2
И деня на МАЙКАТА е на 25 март, но комунизъма си празнува 8- ми март. Което е богохулство.
6.
Ади
15.02.2020 00:05:27
2
3
Бог е един за всички народи по света. Религиите да измислени от хората с цел манипулация и лична облага на определени хора. На тази планета съществуват правила и закони създени от Бог,но ние сме се отлъчили от него като сме си създали свои. Не се чудете защо бедността, бедствията, болестите се увеличават,сами си ги създаваме.Планетата Земя е един жив организъм, когото ние разрушаваме.
5.
us
14.02.2020 20:44:09
3
12
Църквата е една касичка за пари и в нея влизат само гузни хора чакайки прошка за делата си.
Бог е в сърцето на всеки добър и искрен човек, няма смисъл от лицемерни и заробващи секти!
4.
Църквата е секта
14.02.2020 20:36:09
4
6
Отдавна се се изминили християнските ценности в църквата тя обладана от Луцифер всичко свързано с нея е пародия църквата налага контор над волята на човека а Господ Бог е дал свободно право на избор
3.
us
14.02.2020 20:20:18
4
2
Който както иска да го празнува и почита днешния празник. За едни е Трифон зарезан, за други е Св.Валентин.
2.
_nib_ до 1
14.02.2020 19:46:29
2
5
Как свети валентин бе.....Що да не е шекер байрам?Да ва и откачалките.
1.
До Автора на статията
14.02.2020 18:59:29
5
9
А Св. Методий кога се празнува ?...или той е пренебрегнат ?

За Славянската писменост си има отделен празник, винаги на този ден е било Трифон Зарезан или Св. Валентин, зависи кой какво празнува.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да обърне внимание на своето здраве, а Телецът – на знаците на съдбата! Овенът да обърне внимание на своето здраве, а Телецът – на знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 17 май 2021, понеделник  Жители на Долно Езерово пак искат бургаският квартал да се казва Вая Жители на Долно Езерово пак искат бургаският квартал да се казва Вая До 1934 г. тогавашното село се е казвало Ваякьой „Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън „Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън Нови подробности за скандалния лаптоп на Хънтър Байдън, за който либералните медии в Америка са наложили строга цензура Плеймейтка гласува до живот за Слави Плеймейтка гласува до живот за Слави Галина Атанасова се врича докрай на Трифонов Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Те са насочени към духовното, културното и социалното развитие на целия регион, съобщи Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Администрацията е длъжна да разгледа най-напред започнатите и недовършени проекти, смята бившият кмет ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Не са водени разговори с мен. Щях да съм притеснен, ако бях, призна бившият служебен министър-председател Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Те ще учат присъствено до края на месеца Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Тя спечели титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика
Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Кимбар живя близо 28 години Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Връщането към нормалния живот ще стане в четири етапа ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Желаещите ще получат до 50% от общия наем за дългосрочен престой между два и шест месеца Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Те ще бъдат посрещнати с официална церемония, както и друг сезон   Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори