×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Днес не е нито Свети Валентин, нито Трифон Зарезан, но защо църквата мълчи


Днес не е нито Свети Валентин, нито Трифон Зарезан, но защо църквата мълчи
По националните медии цял ден гледам само глупости, единствено Флагман отбеляза истинския празник, който е успение на свети Константин-Кирил Философ
14 Февруари 2020, Петък, 18:42 ч.
Автор: Георги МАНЕВ

Ние българите сме опасна работа

Много е лошо, когато се концентрираш в грешната посока, а и си упорит... Честит празник! Днес православната църква почита успение на свети Константин-Кирил Философ. Нито е Трифон Зарезан, нито е Свети Валентин по православния календар. Ние българите сме опасна работа. На Коледа колим прасе, а на 14 февруари празнуваме Свети Валентин. Празник да е, няма значение дали е православен, католически или езически. А може би това ни е запазило през годините като нация... Не знам. Запазвали сме си децата като колим петли – ,,Петльовден” – 2-ри февруари. Някои празнуват друго нещо тогава, сиреч празника на джендърите. Играем в огъня, наричаме го нестинарство - езически обичай, а носим икона над главите си...

Медиите бълват всевъзможни неща за двата празника, а църквата ни мълчи, че на 14 февруари трябва според православния календар да почетем свети Константин-Кирил Философ, създал заедно с брат си Методий българската азбука. Иначе пък през цялата година се гордеем със създаването на славянската писменост... Луда работа... И все пак честит празник, на кой каквото празнува…

По националните медии цял ден гледам само глупости, единствено Флагман отбеляза истинския празник, който е успение на свети Константин-Кирил Философ. Трифон Зарезан е на 1 февруари, а Свети Валентин е католически празник.

Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от семейство на знатни солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Св. Климент Римски". Братята Кирил и Методий са обявени за светци още през Средните векове и от Православната, и от Католическата църква, а на 31 декември 1980 г. Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа наред със св. Бенедикт.


В категории: Животът


23
Коментара по темата
23.
,,,
17.02.2020 01:14:56
0
1
А за тракийската писменост някой нещо да каже. Дали една част от буквите не са взети от там в преправена форма
22.
keh,d;fjkr[r fj KBI?
16.02.2020 21:25:35
1
1
Кирил е създал глаголицата , а не кирилицата .КИРИЛИЦАТА Е СЪЗДАДЕНА ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ , СВЕТИТЕ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ ПО ПОРЪЧЕНИЕ КАНЯЗ ЮБИГИ БОРИС І И СИМИОН І. ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ , ОГРАМОТЕТЕ СЕ МАЛКО ПАТРИОТИ, А НЕ ДА ПОВТАРЯТЕ МОСКОВСКИТЕ ЛЪЖИ .
21.
keh,d;fjkr[r fj KBI?
16.02.2020 21:25:34
1
1
Кирил е създал глаголицата , а не кирилицата .КИРИЛИЦАТА Е СЪЗДАДЕНА ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ , СВЕТИТЕ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ ПО ПОРЪЧЕНИЕ КАНЯЗ ЮБИГИ БОРИС І И СИМИОН І. ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ , ОГРАМОТЕТЕ СЕ МАЛКО ПАТРИОТИ, А НЕ ДА ПОВТАРЯТЕ МОСКОВСКИТЕ ЛЪЖИ .
20.
*********
16.02.2020 19:19:49
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
наблюдателен
16.02.2020 10:57:15
0
1
Днес църквата по стар стил почита св.Трифон който се пада на 14 февруари по Юлианския календар. По този календар празнуват в Русия , Сърбия , Македония и други страни. Както се празнува Рождество на 6 срещу 7 януари. А официалната българската православна почита празника по Григорианския календар и се пада на 1-ви февруари. А зарязването на лозята е традиция от фолклора и бита на българина, типичен ритуал запазен от векове и е познат като лозарски празник и се празнува на деня в който отбелязваме св.Трифон. Колкото до св.Валентин тай не присъства в православния календар.
18.
Ади
16.02.2020 10:53:12
0
2
Всеки има право да вярва в каквото иска, да. Представих ви едно различно тълкуване по темата.Прочел съм достатъчно материали за да пиша това,а човека за когото споменах познавам лично. Всичко добро Ви пожелавам!
17.
:)
16.02.2020 00:48:12
0
0
Хростос е Бог а другите който избройх са адепти, същества който са преключили тяхното земно развитие и са спрели да се рейнкарнират. Има голяма разлика но всеки има своя гледна точка и право на избор. Всеки има право да си вярва в каквото иска или да не вярва в нищо, затова няма да налагам мнение и споря просто изказах гледна точка, всичко добро.
16.
До Ади
16.02.2020 00:31:07
0
0
А може би четем доста по авторитетни автори и стойностни източници. Господ Бог антропогентно същество тук не говорим за буквално зачеване. Буда не съществувал та той дори е с исторически документации живял приблизително 500 години преди новата ера. За ренкарнация на човешката душа карма закона на причината и следствието чували ли сте седнете да почетете определно има какво всичко добро. И прочетете внимателно края на първото изречение от 14 коментар.
15.
Ади
15.02.2020 22:08:23
1
0
Христос значи учител. Исус както Мохамед, Моисей,това са посланици на Бога. Тези хора са заслужили това да бъдат учители. Те са говорили единствено и само за обединението на хората около единствения Бог.Бог е един,другите които изреждате са фалшиви образи.Бог не ражда и не е роден няма синове и дъщери т.е няма как Исус да е негов син.Раждането на Исус е едно божествено инвитро.Експеримент на Бога.Няма прераждане има превъплъщение на тялото. Да ние не живеем само един живот.Препоръчам Ви четете Кръстю Ангелов за повече инфо.
14.
:)
15.02.2020 16:17:33
0
0
Библията е кодирана книга с дълбок смисъл, не за профани и за йезуити. Богове има много Буда, Алах, Заратустра, Кришна и така на татък но най великия Божия син и най виш Архангел е Христос Исус син божии. Църквата налага контрол над така наречените миряни като контролира волята им, чрез различни методи и усвоява средствата който се дават към нея, както намери за добре. Тя е една покварена структура която налага контрол чрез религията отрича прераждането и не зачита жената за равна с мъжа. Налага контрол чрез манипулации и не зачита свободния избор даден ни от Бога сами да намерим пътя към него. Нямаме нужда от храмове и грешни свещеници да ни опрощават греховете. Всеки носи храма вътре в себе си и един малък храм в който гори божествената изкара, която може и да стане стихиен пламък, стига човек да се отнася към това истински, сърдечно и целенасочено като нещо свято какъвто е Христос! Рая не бил никога тук на земята и няма да бъде този сеят се управлява от Ариман Луцифер и падналите.
13.
До канон
15.02.2020 13:05:15
0
0
Аз съм вървял този път по който ти вървиш и повечето хора в бг. Питам аз след като религиите са фактор не само тук а и по света защо живота се влошава. Бих иска да чуя твоето мнение.След като имаме толкова много празници на светци,защо няма празник на Бог? Нали всички говорим за него? Тук на земята живеят най ниско развитите човеци във Вселената.Това е Ада днес наши живот и рая е тук но сме много далеч от него. В България е роден човека, който знае отговора на въпросите зададени от мен. Този човек би ни помогнал много но ние не желаем.В Библията има около 10% истина всичко друго са приказки за деца. Бъдете здрави всичко добро Ви пожелавам.
12.
Канон
15.02.2020 08:31:41
2
1
Относно празниците ,за Православната църква почита СВ .Кирил .По стар стил обаче е СВ.Трифон.Колкото че Бог е един ,христянството го потвърждава.А за господина който ,не знае кой е Господ Исус Христос ,да прочете молитвата Символ на вярата.А безгрешни хора няма.А църквата влизат грешници с намерение да се покаят .
11.
Арменския поп
15.02.2020 07:51:18
1
1
Българина винаги си е бил езичник по душа. Живее на пренципа "Да ядем и да пием защото утре ще умрем". И също "След мен и потоп". Това го е спасило през вековете...
10.
Sas
15.02.2020 02:40:07
0
0
Св. Кирил Философ се чества на 11.05.
Четете православният календар.
9.
Метев
15.02.2020 01:31:05
0
3
Жоре другите писари от Уникона го писаха туй сутринта също а ти вместо да философсваш за Констанн Философ вземи изтреби някой чакал и вълчан и се пусни
8.
Z
15.02.2020 01:28:03
5
1
Някой представител на църквата ни ли обяснил защо няма празник на Бог?
Господа Исуса Христа,син на бога ли е или Бог?
Някой поп би ли обяснил кой е бил Исус и каква точно е правил?
Времето на религиите отдавна е отминало, би било добре да разберем, че с приказки,легенди и измислени герои до никъде няма да стигнем.
7.
8- ми март
15.02.2020 00:39:44
2
2
И деня на МАЙКАТА е на 25 март, но комунизъма си празнува 8- ми март. Което е богохулство.
6.
Ади
15.02.2020 00:05:27
2
3
Бог е един за всички народи по света. Религиите да измислени от хората с цел манипулация и лична облага на определени хора. На тази планета съществуват правила и закони създени от Бог,но ние сме се отлъчили от него като сме си създали свои. Не се чудете защо бедността, бедствията, болестите се увеличават,сами си ги създаваме.Планетата Земя е един жив организъм, когото ние разрушаваме.
5.
us
14.02.2020 20:44:09
3
12
Църквата е една касичка за пари и в нея влизат само гузни хора чакайки прошка за делата си.
Бог е в сърцето на всеки добър и искрен човек, няма смисъл от лицемерни и заробващи секти!
4.
Църквата е секта
14.02.2020 20:36:09
4
6
Отдавна се се изминили християнските ценности в църквата тя обладана от Луцифер всичко свързано с нея е пародия църквата налага контор над волята на човека а Господ Бог е дал свободно право на избор
3.
us
14.02.2020 20:20:18
4
2
Който както иска да го празнува и почита днешния празник. За едни е Трифон зарезан, за други е Св.Валентин.
2.
_nib_ до 1
14.02.2020 19:46:29
2
5
Как свети валентин бе.....Що да не е шекер байрам?Да ва и откачалките.
1.
До Автора на статията
14.02.2020 18:59:29
5
9
А Св. Методий кога се празнува ?...или той е пренебрегнат ?

За Славянската писменост си има отделен празник, винаги на този ден е било Трифон Зарезан или Св. Валентин, зависи кой какво празнува.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори