×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10 000 са безработните младежи под 25 години у нас


11 Февруари 2020, Вторник, 10:17 ч.
Автор: Флагман.бг

Увеличава се броят на безработните млади хора

Увеличение на безработните млади хора у нас на възраст до 24 години отчитат от Агенция по заетостта. Това става ясно от статистическите данни на Агенцията за месец декември 2019 спрямо месец януари 2020. Общо регистрираните безработни млади мъже и жени през последния месец на 2019 са били 9329, с близо 500 по – малко спрямо тези през януари 2020 – когато са се увеличили до 9759, пише "Монитор".

Нарастването е характерно за този период на годината, разясняват от агенцията. Аналогични са данните през последните две години, през януари спрямо декември. Тези стойности са в резултат от интензивните действия на Агенцията по заетостта за активиране на неработещите и неучещи младежи.

Само за месец в бюрата по труда са се регистрирали точно 436 нови безработни мъже и жени на възраст до 24 години. Според данните на Агенцията по заетостта най – много и за двата отчетни периода са безработните без специалност и професия - през декември миналата година са били 5996 човека, а в началото на тази 6375. Според тези данни преобладаващите безработни са нито образовани, нито квалифицирани.

Останалата част пък са младежи намиращи затруднения да си намерят работа в областите на услугите, транспорта и правото. Във всички области на страната има безработни в сферата на образованието, икономиката и правото, сочат още статистическите данни на АЗ. Оказва се, че има млади мъже и жени затруднени да си намерят работа в цялата страна и в сферата на техниката и технологиите. Всеки млад човек най-късно до 4-ия месец от престоя си в бюрото по труда получава оферта за работа или обучение, отговарящи на неговите индивидиуални образователно-квалификационни характеристики, уверяват от АЗ.

Делът на безработните младежи на възраст до 24 г. в общата структура на безработните е 4.8%, като отбелязва спад от 0.2 процентни пункта, показват анализите на АЗ. Годишното сравнение пък показва намаление с 9.4% в броя безработни младежи. В образователната структура най-съществени са дяловете на младите със средно, с основно и по-ниско образование, съответно - 50.5% и 42.1%.

Професионалната структура в най-голяма степен се формира от младежи без квалификация и специалност те са 64.3%. През декември 2019 г. от регистрираните безработни до 24 г., 11.6% са продължително безработни. Намаляването на безработните млади е политика на държавата и бизнеса. По различните оперативни програми на социалното министерство през последните няколко години се провеждат активни политики за намаляване на безработните млади хора. Различните операции по ОПРЧР привличат младежи в заетост или обучение, което е добре и за бизнеса, коментира пред „Монитор“ Добрин Иванов от АИКБ по повод данните на Агенция по заетостта.

Според експерта една не малка част от тези определени, като безработни хора са „фрийленсъри“, които упражняват временна работа по проект, и след това за някакъв период от време са без работа и доходи. Не малко са и младите, които пък са избрали да работят на свободна практика или да упражняват свободна професия, поради различни причини, като най-честите са разминаване на очакванията за заплащане и работно време за определен вид труд, коментира още експертът.


В категории: Животът


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
XX
11.02.2020 14:08:35
2
1
Не позволявам така да ми говорите! Аз работя за най-добрата страна в света - Русия, с моя кумир Жужик Путлин начело.
6.
демократ
11.02.2020 14:05:58
0
2
Аз си гледам живота с кеф, защото имам парички. Бях в Държавна сигурност, изпрахме парите на БКП, сетне ги раздадохме на правилните хора. На мен дадоха, но някакви огризки, Аз съм доволен, има за ракия, за мезенце. Вечер преди лягане се успокоявам със злобарка.
5.
Малко пвечко
11.02.2020 12:55:34
1
1
10 000х10,може би е реалността.
4.
демократ
11.02.2020 11:31:13
0
6
Това е комунистическо изследване!В демократична България няма безработни,както няма и бедни!Пенсионерите си карат старините по круизи,а младите не работят,защото джобовете им са пълни с евра!В демократична България ,от 30 г. по чешмите тече мед ,по улиците масло,а парите растат по дърветата,само се просягаш и пълниш джобовете,не като при гадния комунизъм!
3.
ХХ
11.02.2020 11:28:34
1
4
Знаем те шизи... и ти и кумира ти плевнелиев работите за който плаща - бкп, сдс, герб, турция, русия, еритрея - стига да има повече "ценности".
2.
XX
11.02.2020 11:03:27
5
2
Аз работя за любимата ми Русия.
1.
ХХ
11.02.2020 10:56:17
1
5
е и?
да работиш или не е избор.
да караш хората да работят е нацистка репресия. всеки ляв политик в ес ще ви го каже!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори