×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имаме сериозен проблем с транспортната схема на Карнобат, обмисляме въвеждането на синя зона


Имаме сериозен проблем с транспортната схема на Карнобат, обмисляме въвеждането на синя зона
Георги Димитров е категоричен, че през тази година трябва да се приложат непопулярни решения, за да се разрешат част от проблемите на Карнобат
09 Февруари 2020, Неделя, 17:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Трябва да въведем платено паркиране в центъра, за да облекчим трафика, категоричен е Георги Димитров

Кметът на Карнобат Георги Димитров си осигури подкрепа за Бюджет 2020 след инфарктно заседание на Общинския съвет през седмицата.

Припомняме, че Димитров попадна в необичайна ситуация и няма мнозинство в ОбС, което поставя пред сериозни изпитания четвъртия му мандат.  Поради тази причина преди два месеца бе отхвърлена план сметка "Чистота".

Приемането на бюджета до последно бе под въпрос, но с гласовете на трима съветници от ГЕРБ - Антоанета Пенева, Антоанета Стоянова и Драгомир Вълчев и двама от БСП - Мирослав Спасов и Теодор Ченешев макрорамката бе приета.  След края на заседанието Георги Димитров говори пред Флагман.бг и други медии по актуалните теми.

Приеха бюджета на Карнобат, изненадваща подкрепа за Георги Димитров от съветници на БСП и ГЕРБ

-Г-н Димитров, приеха бюджета на Община Карнобат на инфарктно заседание, но получихте укор, че не обръщате достатъчно внимание на малките населени места...

-Категорично не е вярно. За селата харчим около 1.6 млн.лв. От данъци и такси събираме 179 хил.лв. Искаме да реализираме много по-големи проекти, но за съжаление сме с вързани ръце. За да направим ремонт на улиците, е необходимо да се подмени подземната инфраструктура, а това е в правомощията на ВиК Бургас, което обаче е търговско дружество и трудно можем да ги убедим да инвестират в по-малките населени места. Основните им средства са насочени към Бургас, общинските центрове в региона, както и  довеждащите водопроводи. 

-Защо не заделихте средства за спортна зала, както поискаха някои от общинските съветници?

-Защото не е по силите на Община Карнобат. Вие, журналистите, сте хората, които обикалят всички общини и имате представа къде какво се случва. Бургас в момента завършва най-голямата си спортна зала. Не му завиждам на Димитър Николов, защото изграждането на това съоръжение е най-малкият проблем. След това големите неприятности идват при издръжката на тази зала. И ако Бургас е 200 хил.души, то Карнобат е 19 хиляди. Как ще поддържаме залата? Откъде ще осигурим ресурс? На нас ни трябва база, колкото да осигурим на децата място за спортуване – да не мислят за пороци. Ние не искаме, например, ОФК Карнобат да влиза в професионална футболна група. Искаме обаче да поддържаме 6 отбора в ДЮШ, защото децата имат желание да спортуват, а има и интерес от страна на гражданите – да ходят да ги гледат.

-Завишихте бюджета с 300 хил.лева, с бих казал финансов трик (разсрочиха се средства, които трябва да се връщат по линия на нисколихвения финансов механизъм на фонд ФЛАГ, б.а.), за да изпълните исканията на част от общинските съветници, но има ли опасност да вкарате макрорамката в дефицит?

-Не само, че няма, но ще се постарая да надскоча този бюджет. Дори и предвидените 300 хил.лв., които трябва да правим чрез финансови инструменти аз мисля, че има възможност с оптимизиране на усилията на общинска администрация, да ги покрием още тази година. Знам къде са резервите на общината, знам къде са моите физически и ментални резерви.

-Кои са приоритетите в капиталовата ви програма за 2020 година?

-Наложихме практика да вървим след ВиК. Те минават и подменят водопроводите, едва тогава ние асфалтираме. Сега утвърдихме улици за ремонти, които или са готови, или са включени в плановете на ВиК. По отношение на четвъртокласната пътна мрежа, там приоритет са ни тези пътища, които се нуждаят от най-спешен ремонт. 700 хил.лв. се насочваме към пътя Антимово-Черково-Сърнево. В момента по линия на зимно почистване, защото и от там имаме ресурс и поради факта, че зимата, Слава Богу, закъсня, почистваме крайпътните храсти. 

Ще търсим средства за ремонт на пътя Железник-Деветак. За щастие миналата година направихме пътя Венец-Гара Церковски-Деветинци-Деветак. Т.е.- в момента имаме как да стигнем до хората.  Що се отнася до другите обектив в капиталовата програма, там виждате – 2.5 млн.лв. за проекта за рекултивация на депото за битови отпадъци. Собственото ни участие е сравнително малко – парите са от ПУДОС. Продължава работата по саниране на блокове. Административни сгради вече ги направихме всичките. Ще кандидатстваме с още 10 жилищни блока по допълнението на програмата „Региони в растеж” и сме готови с проектите. Работим по подобрение на енергийната ефективност.

Съгласен съм с това, че бяха поставени въпроси, които са текущи и даже не влизат в капиталовата програма. Но ние затова сме планирали средства от други икономически дейности, за да си направим тротоарите, междублоковите пространства.

Колкото и да е малък Карнобат, имаме сериозен проблем с транспортната схема. Заложихме 25 хил.лв. за проучване и организация на транспортната схема. Обмисляме сериозно да въведем синя зона или подобен начин за контролиране на трафика в ЦГЧ. Сега се строи нова сграда на полицията, приключихме и строежа на сграда за млечна кухня, която всеки момент ще влезе в експлоатация. Там ще се получи голямо струпване на коли. Друго голямо струпване е паркинга пред църквата и къщата на Димитър Полянов. Улицата зад Общината - „9-ти септември”, която е двупосочна също е постоянно натоварена. Транспортът става все по-голям проблем. Всеки от нас има поне по една кола. Всички искаме да са с нас наблизо и трябва да правим платено и под контрол, за да облекчим малко трафика си.

По отношение на детските градини кандидатствахме за ремонт на 3 детски градини. Със санирането им сме приключили, но има какво да вложим във вертикална планировка на дворните пространства, защото някои от тях са с пособия отпреди 15-20 години. Заради това съм удовлетворен, да не кажа приятно изненадан, от разума и достойнството на някои общински съветници. Удовлетворен съм от разума, защото приеха разумното решение да имаме бюджет на общината. 

-Различните общински съветници определиха различни определения за бюджета. „Бюджет на компромиса”, „Бюджет на консенсуса”. Вие как смятате?

-И едното, и другото са коректни наименования. Консенсус дотолкова доколкото решенията в Общинския съвет изискват мнозинство от 11 човека. 13 гласуваха „за”. 

-Очаквахте ли подкрепата на тримата общински съветници от ГЕРБ и двамата от БСП за бюджета?

-Не я очаквах и им благодаря за достойната позиция. Показаха, че са хора, които милеят за Карнобат и печелят моето уважение.

-Каква ще е концепцията за синята зона? По лев на час? От понеделник до петък?

-Коя идея. Моята или тази на проектантите? 

-Вашата идея, вие сигурно имате ясна концепция?

-Имам свое виждане, но ще изчакам и позицията на проектантите. По отношение на данъците и такси, винаги съм считал, че  има две страни - една, която плаща и друга, която взема. Ако тази, която взема, иска да има постоянни постъпления, тя трябва да помисли за тази, която плаща. Т.е. - платецът да има възможност да плати. 

-Значи ще сложете по-ниска такса, за да имате по-големи приходи? 

-Да. Ако се плаща веднъж в годината, таксата да бъде минимална - например 30 стотинки на ден – 120 лева на година. Ако говорим за час например да бъде 1 лев. 

-Какво предстои да обсъждате с ВиК асоциацията?

-Единият от въпросите днес го гласувахме. Реализацията на проекта, който е за 420 млн.лв. за Бургаска област, европейското финансиране не предвижда разходи за такси. На практика ссобственици ще станат общините и те ще предадат тази собственост на оператора да я експлоатира. Европейския проект не предвижда пари за редица такси – ние изграждаме своя собственост и е нормално ние да поемем ангажимента да си я финансираме сами. Вариантите бяха или както се гласува днес – освобождаване от такси във връзка с проекта или като възникнат таксите, да си плащаме. Вероятно ще ни информират за състоянието на язовира. Допреди 1-2 дни той беше на 153-154 млн.кубика (към 5 февруари, б.а. ), от което полезния обем бе около 75 млн. кубика. Това е около 60% и преди сме стигали до такова равнище. Проблемът е във водостока и водосбора сега – не знаем доколко ще се напълни и доколко ще можем безпроблемно и безрежимно да се справим през лятото – говоря не само за Карнобат, а за Бургас, Слънчев бряг, Варна. Надяваме се да падне повече сняг.  

-Как ще организирате сметосъбирането през 2020 година?

-Както досега. Но има проблем, за който не стана въпрос по време на сесията. Официалната такса за депонирането по чл. 64 официално по закон за 95 лв. на тон. Преди два месеца и половина по линия на Националното сдружението на общините водихме разговори с тогавашния министър на околната среда и водите Нено Димов  и той пое ангажимента това увеличение да бъде плавно – да стане 69 лева, сега е 57. Догодина с още 12-13 лева. Тоест разликата между 69 и 95 лв. да стане плавно.  Но министърът сега е друг и не знаем дали новият ще приеме ли ангажимента на предшественика си. Иначе за нас това означава допълнително около 160 хил.лв., които ги няма никъде в бюджета. Нашите разчети са правени на 57 лева, ако трябва още сега да се завишат, ще ни бъде много тежко. Вторият голям проблем са нерегламентираните сметища, които ги има навсякъде. Казвам навсякъде – случи се да обикалям и другите общини, виждам, че не сме само ние, като изключение. Има още проблеми, които ги няма в план-сметките. Въвеждането на тол такси, например. 9 общини возим отпадъците си към Братово. Половината от нас карат по магистралата. Това няма как да не влезе в разходите. Трябва да се справим, както досега.


В категории: Карнобат


Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
15
Коментара по темата
15.
Карнобатлия
10.02.2020 10:37:12
1
21
Ще се решава финасовата рамка на бюджета а не проблема с паркирането. Тази година синя ,догодина зелена.
А бе що общината не вземе да произвежда нещо ,да се бори на пазара, да плаща заплати , осигуровки ДДС, ДП и тн.
14.
Чичо Митко Домата
10.02.2020 10:35:08
1
26
Каква синя зона в Карнобат? Нечувано. Има няма 19 хиляди души, а те искат да въвеждат синя зона?!?!?! Защо и какъв трафик има там? От единия до другия си край, градът е 3 км. Къде са тръгнали селяните си с колите? Ама как бе, нали трябва да ги видят другите селяни. Като минеш през Карнобат, все едно си в двойно по-населен град. Защо? Защото всеки един селянджър тръгнал с таралясника си....
13.
учeник
10.02.2020 08:46:00
1
29
важното e чe има откъдe да си купим цигари
12.
Сийка
10.02.2020 08:29:34
1
23
Пред елеганта ще важи ли синята зона...
За един каракачанин питам
11.
Сийка Рисофилка
10.02.2020 08:27:20
1
17
Оправи си Яйцевидното кръгово и ще ти решиш проблема.
10.
ашколсун
10.02.2020 04:15:20
1
3
Тури турунджева зона до малинката, че да си пазарувам маркови парцалки с кеф
9.
Ха Ха
09.02.2020 21:41:02
1
18
За тракторите ще важи ли синята зона?
8.
Милкова
09.02.2020 20:16:32
2
16
Винаги е търсил хляба на мекото,сега е послушко голям!
7.
*********
09.02.2020 18:51:07
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
До 4 и 5
09.02.2020 18:31:32
11
4
Мирко Немирко, спри се вече.
5.
123
09.02.2020 18:09:31
3
17
стар съратник е Тео на батко
4.
Синджира
09.02.2020 17:42:11
3
18
Ще мине щом Ченешев му пристана
Вечна дружба дърти мусури
3.
Рач
09.02.2020 17:26:10
3
23
нееее.мислим за лапаница... Щом големите батковци могат,защо и карнобат да не може. Отработена схема. Чудно.
2.
ХААА
09.02.2020 17:22:37
1
23
Всичката ни мара втасала ,че мислим за синя зона!ХАААА
1.
Я
09.02.2020 17:10:55
1
27
Оле,божке синя зона в Крнобат ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи
Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори