×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Приеха бюджета на Карнобат, изненадваща подкрепа за Георги Димитров от съветници на БСП и ГЕРБ


Приеха бюджета на Карнобат, изненадваща подкрепа за Георги Димитров от съветници на БСП и ГЕРБ
Зам.-председателят на ОбС Живка Гроздева (на снимката горе) гласува "въздържал се" по бюджета, председателят на ОбС Теодор Ченешев подкрепи финансовата рамка
05 Февруари 2020, Сряда, 16:34 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Благодаря им за достойната позиция, каза Георги Димитров

Бюджет 2020 на Община Карнобат бе приет току-що - с 13 гласа "за", 5 "въздържал се", 3 "против" след продължителна дискусия, съобщава репортер на Флагман.бг от заседателната зала на местния парламент.

До последно приемането на финансовата рамка бе под въпрос, защото кметът Георги Димитров не може да разчита на мнозинство в настоящия ОбС, но днес получи подкрепата на трима от съветниците на ГЕРБ и двама на БСП. "Благодаря им за достойната позиция", каза след гласуването Димитров.

Карнобат пред политическа криза. Ще се приеме ли Бюджет 2020?

Още в началото на дискусията кметът припомни, че макрорамката се обсъжда от близо месец, минала е няколко пъти през комисиите и е завишен от 29,999 млн.лева на 30,40 млн.лева. Увеличението идва от разсрочването на нисколихвен кредит от Фонд Флаг, за да се осигурят средства за реализирането на всички искания на различните политически сили.

„В противен случай. Имаше опасност да останем без средства за футболния клуб, рентгенов апарат за болницата и Балканския фестивал на изкуствата. Смятах, че това не е редно. Ако не помогнем на болницата да закупи рентген ще загубим клиничните пътеки, футболът от своя страна е възможност на децата да спортуват и да не се занимават с глупости, а балканският фестивал - свързан с културата и продължаване на една стара традиция”, каза Георги Димитров.

Димитров разкри, че по време на дискусиите в постоянните комисии, отпаднали два важни за администрацията проекта – паркингът зад читалище „Димитър Полянов”, който бе определен за „цирей в центъра на града”, както и ремонт на спирките, за които има предписания, че са опасни.

„Опитахме се да задоволим интересите на всички политически сили. ГЕРБ, например, настояваха за маркировки, ремонт на читалището в Добриново, а БСП за проектиране на осветление и тротоарни настилки в кв.Възраждане”, допълни кметът.

Той припомни, че се дофинансира и план сметка „Чистота”, за където са необходими близо 500 хил.лева. Сумата трябваше да се набави от увеличаване на местния данък за сметопочистване в края на миналата година, но мнозинството в ОбС отхвърли идеята и запази старите нива.

Бюджетът е балансиран и изключително напрегнат. Взели сме мерки за по-висока събираемост. Търсим начин да оберем всички резерви, да отдадем под наем общинската собственост, която не ни е нужна, опитваме се да свиваме разходите. Балансиран бюджет е за покриването на най-необходимите потребности”, допълни Димитров.

Проблемът е, че повечето искания касаят разходната част и много малко са по отношения на приходите. Няма как да приемем бюджет с дефицит”, завърши кметът.

Мирослав Спасов от БСП призна, че е било изключително предизвикателство като председател на бюджетната комисия да координира всички предложения за промяна на макрорамката.

„Трудно беше да намерим допирни точки, последното заседание продължи два дни. Направиха се много предложения, администрацията се съобрази с някои от тях, с други – не. Ние искахме да се оптимизират разходите. При работата си по този бюджет се ръководихме за благото на нашите съграждани. Търсихме баланс между различните сектори и се радвам, че го намерихме”, каза Спасов, който днес подаде оставка като председател на бюджетната комисия след тежките заседания през последния месец.

Христо Георгиев от ГЕРБ бе категоричен, че трябва да се заделят средства за кв.”Възраждане”, конкретно за междублоковото пространство от блоковете 1,2,3,4 и 5. „Там хората не ходят по чакъл, а кал. Крайно време е да се помисли за този квартал, защото там има много наши съграждани”, призова Георгиев.

От администрацията отговориха, че е заложена подмяна на тротоарната настилка и асфалтиране на обхода, но за цялостен ремонт били нужни много средства, които нямало как да се осигурят през тази година. Христо Георгиев направи контрапредложение – 103-те хил.лева, които бяха предвидени за паркинга зад читалището, да се ползват за ремонтни дейности в квартала, но средствата бяха извадени от рамката на бюджета.

Радостин Христов от АБВ изтъкна, че основният проблем на общината е закупуването на рентгенов апарат, който по предварителни проучвания струвал 300 хил.лева. Общината нямала възможност да го финансира на 100 % и заради това идеята била да се закупи с кредит – 100 хил.лева  първоначална сума и останалите в условия на кредит.

БСП попита кмета как се разпределят парите за спорт и кои са междублоковите пространства, които ще бъдат обновени. Кметът отговори, че ще се обновяват пространства във „Възраждане” и на бул.”Москва”. 103 хил.лева от парите за спорт ще са за ОФК „Карнобат”, 26 хил.лева за борците, СК „Атлет” – 12 хил.лева и още няколко други клуба с по-дребни суми, уточни Димитров.

Живка Гроздева от „Българска пролет” съобщи, че във вида, в който е представен първоначално бюджетът не отговарял на много въпроси. Заради, което те имали много резерви. Съветниците от тази политическа сила проявили огромно търпение, получили отговори, но доколко те били конструктивни, било друг въпрос, изтъкна Гроздева. Според нея от финансовата рамка не ставало ясно кои са приоритетите на общината. На теория било записано, че функция „Образование” е приоритет, но собствените средства, които общината предвиждала да изхарчи били 600 хил.лева. За сметка на това за заплати на общинска администрация били заложени над 1 млн.лева, имало малко пари за спорт, които след тяхно настояване били завишени,нямало достатъчно средства за подмяна на старото осветление, изнесе своя прочит на бюджета Гроздева.Според нея Балканския фестивал можел да бъде проведен и с по-малко средства.

Аспарух Иванов от БСП нарече финансовата рамка „бюджет на компромиса”, защото липсвали средства за съществени сектори, например „здравеопазване”. Иванов имаше много идеи и за подобряване на градската среда.

Стефан Кенов от БДЦ се изрази в подкрепа на бюджета и го определи за изключително балансиран. „Всеки един общински съветник даде своите предложения, въпреки че сме различни, представяме разнородни социални групи и успяхме да застъпим интересите й. Подкрепихме много смислени предложения на колеги, защото искаме Карнобат да се развива”, каза Кенов.

 


В категории: Карнобат


Автор
24
Коментара
Фики остана без участия
Фики остана без участия 18/02/2020, Вторник 13:50 0
24
Коментара по темата
24.
?
09.02.2020 11:15:27
2
7
Защо марката на минералната вода на всеки местен политик е различа?
23.
Коня
08.02.2020 15:28:15
7
9
Това беше края на ГЕРБ-Карнобат ! Партията вече не е никаква опозиция. Прегърнаха се с кмета в управленска прегръдка !
22.
*********
07.02.2020 09:41:29
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
21.
up
06.02.2020 23:22:02
2
17
Ще има пари в бюджета, когато се съкрати наполовина общинската администрация.Има хора, които само подпират бюрата и не знаят за какво са там. Кмете, ще отговорите ли как бха назначени някой хора в общината, кога бяха проведени конкурси за позициите, които заемат? И как по случайност същите са в някаква връзка с Вашите най пламенни подръжници по време на изборите
20.
яна
06.02.2020 16:01:13
1
10
Как се трият неудобната истина
19.
Трошан
06.02.2020 15:51:53
15
9
Жива Гроздева чете някакво есе на сесията, някой разбра ли я какво иска да каже.
18.
*********
06.02.2020 15:10:27
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
браво
06.02.2020 14:29:52
12
5
Това е краят на БСП - Карнобат
16.
Трошан
06.02.2020 14:22:02
12
10
Свърши се опозицията срещу кмета. Всички които са гласували За вече са управляващи. Става ли дума за пари, всички се обединяват, няма партии.
15.
*********
06.02.2020 12:29:39
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
пунта мара
06.02.2020 11:07:09
14
8
Аспарух Иванов и Драгомир Чолаков лицата на БСП в Карнобат майко милааааа.Господи прости им.
13.
Стоянова
06.02.2020 09:48:10
4
17
Областният лидер на ГЕРБ пита кмета и администрацията защо липсва детайлна информация за предложението за такса „смет“ и предстоящото обсъждане на Бюджет 2020“Ако Георги Димитров и Стефан Кенов желаят да си прехвърлят бъдещето на Карнобат като топка на тенис мач, нека го правят. Но от ГЕРБ не сме част от този сценарий на двамата посочени по-горе, защото най-важно е жителите на общината да имат по-добър, сигурен и спокоен живот. Това са били целите ни винаги досега, а не просто обещания по време на предизборна кампания“. Това заяви общинският председател на ГЕРБ-Карнобат Владимир Крумов, който използва правото си на отговор във връзка с публикация „Стефан Кенов: БСП и ГЕРБ в Карнобат танцуват в страстна прегръдка“ във вестник „Фактор“ от 24-30. 01.2020 г.По думите на Крумов общинските съветници от ГЕРБ са били поканени да излъчат кандидат за председател на Общински съвет-Карнобат непосредствено след кметските избори през октомври 2019 г. „След като през цялата кампания независимият кандидат г-н Димитров ясно и отчетливо заявяваше, че е еднакво отдалечен от всички партии, непосредствено след победата си след изборите потърси подкрепа от другите партийни централи. Ние от ГЕРБ на местни ниво взехме решение да бъдем конструктивна опозиция. Т.е. отказваме да влезем в управлението на общината под каквато й да е форма, доказателство за това е, че вече нямаме и зам.-кмет (в предния мандат имаше такъв от квотата на ГЕРБ). Отказахме председателско място в ОбС-Карнобат, отказахме и всякакви ръководни позиции в администрацията“, поясни Крумов.Той припомня, че през декември и януари се създаваха сред обществеността в Карнобат тенденциозно внушения, че съветниците от ГЕРБ са в коалиция с БСП и работят срещу гражданите на Карнобат. „Припомням през 2018 г., 2017 г., 2016 г. около Коледните и Новогодишни празници, тъй като имаше заповед за почивните дни от кмета, не се извършва сметопочистване и извозване в този интервал. Същото се отнасяше и за Великденските празници, когато се събират повече почивни дни. Логични, хората посещават своите близки и се генерира повече битов отпадък. Респективно видяхме как служителите към общинското звено за почистване в Карнобат си свършиха перфектно работата след почивката. Винаги е било така. И днес както виждаме, община Карнобат не е изпаднала в колапс. Това няма да се случи и за в бъдеще, както твърди Стефан Кенов. Защото истината е, че общинската администрация в лицето на нейния кмет, ако седнат и обяснят на съветниците стъпка по стъпка всяка стотинка как и къде се разходва, те с радост биха подкрепили дадено предложение“.Общинският председател на ГЕРБ-Карнобат допълни, че по темата с увеличаване на такса смет на съветниците не е била представена информация в детайли.„По време на предизборната кампания през 2019 г. всички кандидат-кметове включително г-н Димитрова обещаха да не се вдигат местните данъци и такси. Месец обаче след изборите се появява докладна за вдигане на данъците. За предстоящата сесия, на която ще се обсъжда бюджетът на общината за тази година, призовавам г-н Димитров и администрацията да подготвят за всеки един разход до стотинка таблица и да бъде предоставена на съветниците, за да се запознаят с нея. За това къде и как ще се разходва общинският ресурс – това заслужават и гражданите на община Карнобат. Нека видят къде се разходват и за какво техните пари, а не да се подвеждат с някакви подхвърлени цифри и безпочвени твърдения в пространството“.„Бих задал въпросът в духа на изказването на г-н Кенов преди седмица във вашата медия дали няма любовен триъгълник между ДПС – БДЦ и АБВ? Нека да покажат техен коалиционен документ, с което ясно дефинират тяхната коалиция в Общински съвет-Карнобат. И да затвърдят сред нашите съграждани за тяхната „страстна връзка“ в местния парламент“, посочва още Крумов.„Подчертавам и категорично заявявам: ГЕРБ-Карнобат не е в коалиция с никоя представена партия или коалиция в местния парламент и няма да бъде. И призовавам да спрат с поетичните си писания определени хора. За нас са важни жителите, поели сме ангажименти към тях и работим целеустремено за изпълнението им, както се вижда“.
12.
1
06.02.2020 09:46:21
21
6
Христо Геoргиев отдавна не е от ГЕРБ . Той си играе игрички с БСП и малката бумбалка . Пълен смешник .
11.
Антоанета
06.02.2020 08:24:00
5
25
И каква стана? Декларация от ГЕРБ за подкрепа на Димитров? Каква опозиция? Лидер на ГЕРБ пита кмета и администрацията защо липсва детайлна информация. На сесията Стоянова декларира пълна подкрепа? Вие в ГЕРБ изглежда си говорите без да се разбирате!
10.
Дедо
06.02.2020 07:03:03
4
15
Ако погледнем назад във времето в Карнобат отдавна се наблюдава една тенденция - Този който захапе кокала на власта се оказва, че вече няма нужда от "ракетата си носител" , която го е изтреляла до там .....
9.
Пена от село
05.02.2020 22:06:21
15
9
Ако Карнобат ще се подобрява с идеите на Аспарух и финансовите му познания тоооо блазе им на карнобатлии.
8.
Възраждане
05.02.2020 19:25:36
0
0
https://www.google.com/maps/@42.6488162,26.9684284,3a,75y,105.35h,69.88t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6HhJxzikiwXDXKzK42Gigw!2e0!7i13312!8i6656
7.
Снежана
05.02.2020 19:06:32
6
21
Този пък от ГЕРБ знае ли къде се намира кв.Възраждане и изброените от него блокове?Ние не сме му видяли очите пък той бил идвал.Защо не подкрепи бюджета,уж иска да оправят междублоковото пространство,а не е съгласен с бюджета.Той май незнае какво иска,а слуша Живка каквото му нареди.Подлога.
6.
Дернев
05.02.2020 18:58:38
5
17
"... да отдадем под наем общинската собственост, която не ни е нужна,". И това е разбиране на човек, който би трябвало да е добър, предприемчив стопанин. С такива хора Кб трудно ще напредва.
5.
Призрака
05.02.2020 18:26:21
3
19
Идеите и морала на някой хора свършват там , където започват парите......
4.
Без заря
05.02.2020 18:25:08
16
10
Пак закриха БСП - Карнобат...
3.
До Христо Георгиев
05.02.2020 18:04:11
4
18
Живеят там от 35-40 години,какво сами са направили около входа си? Кой чисти улиците пред дворовете на къщите.Общината не ми плаща да почиствам.Санираха им блоковете на наш гръб,да им назначат градинари и чистачи.И аз искам да санират къщите,ама не може.Може би искаш да Ви изперат и мръсните фланелки с които ходи...
2.
213
05.02.2020 16:58:19
6
6
За карнобатлии. Браво.
1.
Карнобатман
05.02.2020 16:54:40
17
13
Подлоги от всички партии, ОБЕДИНИХТЕ СЕ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
68% от семействата у нас живеят с доход под необходимия 68% от семействата у нас живеят с доход под необходимия

Най-важните пера от издръжката на българите стават все по-скъпи

Ученици от Английската езикова гимназия в Бургас гостуваха на Окръжния съд Ученици от Английската езикова гимназия в Бургас гостуваха на Окръжния съд

Младите хора наблюдаваха с интерес изслушването на свидетел и вещи лица по дело, с предмет – кражба в особено големи размери

Андрей Райчев: Вече трима искат да са Батман - Борисов, Радев, сега и Гешев Андрей Райчев: Вече трима искат да са Батман - Борисов, Радев, сега и Гешев

Имаме нова властова ситуация и нов политически фактор - главният прокурор, категоричен е социологът

Погребаха Емил Крумов, който се самоуби в сградата на ДАНС Погребаха Емил Крумов, който се самоуби в сградата на ДАНС

Боян Расате пусна процесията на живо във фейсбука си

Ужасяващо! Откриха труп на охранител до личната му кола Ужасяващо! Откриха труп на охранител до личната му кола

Тялото е намерено тази сутрин в Пловдив

Държавата иска да развали заменка на 206 дка гора с Тодор Батков в Крайморие Държавата иска да развали заменка на 206 дка гора с Тодор Батков в Крайморие

Държавата иска да развали заменка на 206 дка гора в Крайморие с Тодор Батков

Ученици от III и IV клас в Обзор премериха сили в математическо състезание Ученици от III и IV клас в Обзор премериха сили в математическо състезание

Възпитаниците на ОбУ „Св. Св. Кирил и Методий“ демонстрираха отлични знания

Родни инфлуенсъри се включват в националната кампания “Намери друг начин” Родни инфлуенсъри се включват в националната кампания “Намери друг начин”

Певицата Прея, тандемът Павел Колев и Христо Стефанов - Играчите и креативният Стефан Попов-Чефо застават зад каузата

Клиенти пребиха таксиметров шофьор, арестувани са Клиенти пребиха таксиметров шофьор, арестувани са

Мъжът е бил налагал неочаквано в областта на главата

Миню Стайков пратен в „Надежда“ вместо в Онкологията, началникът на затвора държи съда в неведение Миню Стайков пратен в „Надежда“ вместо в Онкологията, началникът на затвора държи съда в неведение

Делото по мярката му за неотклонение бе отложено за неопределена дата

Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст

 Очакват се сериозни проблеми с транспорта

Коронавирусът е извънземен? Коронавирусът е извънземен?

Смъртоносният вирус 2019-nCoV е дошъл от Космоса, твърди астрономът Чандра Викрамасинге от Бъкингамския астробиологичен център

11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие 11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие

Окончателните отговори ще се появят след хистологичните изследвания

"Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка "Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка

Модерни и удобни кораби прекарват хората до брега, там ги товарят на лодка, а граничарите ги "спасяват"

Китай изобрети лекарство срещу коронавируса Китай изобрети лекарство срещу коронавируса

Въпросният медикамент преди е бил известен като фавипиравир или авиган

1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените 1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените

 У нас украинец е под карантина, очакват се резултатите му

Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България

Акцент в разговорите беше и подкрепата за малкия и среден бизнес чрез засилване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката

Тайните за красива коса на Меган Маркъл Тайните за красива коса на Меган Маркъл

Тя винаги залага на едри букли или нисък ток и страшно й отива

Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград

Убиецът се е самоубил

Забавя се разпространението на опасния коронавирус Забавя се разпространението на опасния коронавирус

Увеличава се броят на хората, които са излекувани от заразата

Осман Октай Осман Октай Гешев легитимира бездействието на институциите по модела на Борисов Виц на деня Виц на деня - Тате, а царете имат ли мания за величие?
- Случва се понякога.
- А за кой се мислят тогава?
- За народа.
Виц на деня Виц на деня За момичетата детството свършва тогава, когато ги викнат в кухнята не да ядат, а да готвят. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е град?
Много селяни на едно място.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори