×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Приеха бюджета на Карнобат, изненадваща подкрепа за Георги Димитров от съветници на БСП и ГЕРБ


Приеха бюджета на Карнобат, изненадваща подкрепа за Георги Димитров от съветници на БСП и ГЕРБ
Зам.-председателят на ОбС Живка Гроздева (на снимката горе) гласува "въздържал се" по бюджета, председателят на ОбС Теодор Ченешев подкрепи финансовата рамка
05 Февруари 2020, Сряда, 16:34 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Благодаря им за достойната позиция, каза Георги Димитров

Бюджет 2020 на Община Карнобат бе приет току-що - с 13 гласа "за", 5 "въздържал се", 3 "против" след продължителна дискусия, съобщава репортер на Флагман.бг от заседателната зала на местния парламент.

До последно приемането на финансовата рамка бе под въпрос, защото кметът Георги Димитров не може да разчита на мнозинство в настоящия ОбС, но днес получи подкрепата на трима от съветниците на ГЕРБ и двама на БСП. "Благодаря им за достойната позиция", каза след гласуването Димитров.

Карнобат пред политическа криза. Ще се приеме ли Бюджет 2020?

Още в началото на дискусията кметът припомни, че макрорамката се обсъжда от близо месец, минала е няколко пъти през комисиите и е завишен от 29,999 млн.лева на 30,40 млн.лева. Увеличението идва от разсрочването на нисколихвен кредит от Фонд Флаг, за да се осигурят средства за реализирането на всички искания на различните политически сили.

„В противен случай. Имаше опасност да останем без средства за футболния клуб, рентгенов апарат за болницата и Балканския фестивал на изкуствата. Смятах, че това не е редно. Ако не помогнем на болницата да закупи рентген ще загубим клиничните пътеки, футболът от своя страна е възможност на децата да спортуват и да не се занимават с глупости, а балканският фестивал - свързан с културата и продължаване на една стара традиция”, каза Георги Димитров.

Димитров разкри, че по време на дискусиите в постоянните комисии, отпаднали два важни за администрацията проекта – паркингът зад читалище „Димитър Полянов”, който бе определен за „цирей в центъра на града”, както и ремонт на спирките, за които има предписания, че са опасни.

„Опитахме се да задоволим интересите на всички политически сили. ГЕРБ, например, настояваха за маркировки, ремонт на читалището в Добриново, а БСП за проектиране на осветление и тротоарни настилки в кв.Възраждане”, допълни кметът.

Той припомни, че се дофинансира и план сметка „Чистота”, за където са необходими близо 500 хил.лева. Сумата трябваше да се набави от увеличаване на местния данък за сметопочистване в края на миналата година, но мнозинството в ОбС отхвърли идеята и запази старите нива.

Бюджетът е балансиран и изключително напрегнат. Взели сме мерки за по-висока събираемост. Търсим начин да оберем всички резерви, да отдадем под наем общинската собственост, която не ни е нужна, опитваме се да свиваме разходите. Балансиран бюджет е за покриването на най-необходимите потребности”, допълни Димитров.

Проблемът е, че повечето искания касаят разходната част и много малко са по отношения на приходите. Няма как да приемем бюджет с дефицит”, завърши кметът.

Мирослав Спасов от БСП призна, че е било изключително предизвикателство като председател на бюджетната комисия да координира всички предложения за промяна на макрорамката.

„Трудно беше да намерим допирни точки, последното заседание продължи два дни. Направиха се много предложения, администрацията се съобрази с някои от тях, с други – не. Ние искахме да се оптимизират разходите. При работата си по този бюджет се ръководихме за благото на нашите съграждани. Търсихме баланс между различните сектори и се радвам, че го намерихме”, каза Спасов, който днес подаде оставка като председател на бюджетната комисия след тежките заседания през последния месец.

Христо Георгиев от ГЕРБ бе категоричен, че трябва да се заделят средства за кв.”Възраждане”, конкретно за междублоковото пространство от блоковете 1,2,3,4 и 5. „Там хората не ходят по чакъл, а кал. Крайно време е да се помисли за този квартал, защото там има много наши съграждани”, призова Георгиев.

От администрацията отговориха, че е заложена подмяна на тротоарната настилка и асфалтиране на обхода, но за цялостен ремонт били нужни много средства, които нямало как да се осигурят през тази година. Христо Георгиев направи контрапредложение – 103-те хил.лева, които бяха предвидени за паркинга зад читалището, да се ползват за ремонтни дейности в квартала, но средствата бяха извадени от рамката на бюджета.

Радостин Христов от АБВ изтъкна, че основният проблем на общината е закупуването на рентгенов апарат, който по предварителни проучвания струвал 300 хил.лева. Общината нямала възможност да го финансира на 100 % и заради това идеята била да се закупи с кредит – 100 хил.лева  първоначална сума и останалите в условия на кредит.

БСП попита кмета как се разпределят парите за спорт и кои са междублоковите пространства, които ще бъдат обновени. Кметът отговори, че ще се обновяват пространства във „Възраждане” и на бул.”Москва”. 103 хил.лева от парите за спорт ще са за ОФК „Карнобат”, 26 хил.лева за борците, СК „Атлет” – 12 хил.лева и още няколко други клуба с по-дребни суми, уточни Димитров.

Живка Гроздева от „Българска пролет” съобщи, че във вида, в който е представен първоначално бюджетът не отговарял на много въпроси. Заради, което те имали много резерви. Съветниците от тази политическа сила проявили огромно търпение, получили отговори, но доколко те били конструктивни, било друг въпрос, изтъкна Гроздева. Според нея от финансовата рамка не ставало ясно кои са приоритетите на общината. На теория било записано, че функция „Образование” е приоритет, но собствените средства, които общината предвиждала да изхарчи били 600 хил.лева. За сметка на това за заплати на общинска администрация били заложени над 1 млн.лева, имало малко пари за спорт, които след тяхно настояване били завишени,нямало достатъчно средства за подмяна на старото осветление, изнесе своя прочит на бюджета Гроздева.Според нея Балканския фестивал можел да бъде проведен и с по-малко средства.

Аспарух Иванов от БСП нарече финансовата рамка „бюджет на компромиса”, защото липсвали средства за съществени сектори, например „здравеопазване”. Иванов имаше много идеи и за подобряване на градската среда.

Стефан Кенов от БДЦ се изрази в подкрепа на бюджета и го определи за изключително балансиран. „Всеки един общински съветник даде своите предложения, въпреки че сме различни, представяме разнородни социални групи и успяхме да застъпим интересите й. Подкрепихме много смислени предложения на колеги, защото искаме Карнобат да се развива”, каза Кенов.

 


В категории: Карнобат


24
Коментара по темата
24.
?
09.02.2020 11:15:27
2
7
Защо марката на минералната вода на всеки местен политик е различа?
23.
Коня
08.02.2020 15:28:15
7
9
Това беше края на ГЕРБ-Карнобат ! Партията вече не е никаква опозиция. Прегърнаха се с кмета в управленска прегръдка !
22.
*********
07.02.2020 09:41:29
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
21.
up
06.02.2020 23:22:02
2
17
Ще има пари в бюджета, когато се съкрати наполовина общинската администрация.Има хора, които само подпират бюрата и не знаят за какво са там. Кмете, ще отговорите ли как бха назначени някой хора в общината, кога бяха проведени конкурси за позициите, които заемат? И как по случайност същите са в някаква връзка с Вашите най пламенни подръжници по време на изборите
20.
яна
06.02.2020 16:01:13
1
10
Как се трият неудобната истина
19.
Трошан
06.02.2020 15:51:53
15
9
Жива Гроздева чете някакво есе на сесията, някой разбра ли я какво иска да каже.
18.
*********
06.02.2020 15:10:27
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
браво
06.02.2020 14:29:52
12
5
Това е краят на БСП - Карнобат
16.
Трошан
06.02.2020 14:22:02
12
10
Свърши се опозицията срещу кмета. Всички които са гласували За вече са управляващи. Става ли дума за пари, всички се обединяват, няма партии.
15.
*********
06.02.2020 12:29:39
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
пунта мара
06.02.2020 11:07:09
14
8
Аспарух Иванов и Драгомир Чолаков лицата на БСП в Карнобат майко милааааа.Господи прости им.
13.
Стоянова
06.02.2020 09:48:10
4
17
Областният лидер на ГЕРБ пита кмета и администрацията защо липсва детайлна информация за предложението за такса „смет“ и предстоящото обсъждане на Бюджет 2020



“Ако Георги Димитров и Стефан Кенов желаят да си прехвърлят бъдещето на Карнобат като топка на тенис мач, нека го правят. Но от ГЕРБ не сме част от този сценарий на двамата посочени по-горе, защото най-важно е жителите на общината да имат по-добър, сигурен и спокоен живот. Това са били целите ни винаги досега, а не просто обещания по време на предизборна кампания“. Това заяви общинският председател на ГЕРБ-Карнобат Владимир Крумов, който използва правото си на отговор във връзка с публикация „Стефан Кенов: БСП и ГЕРБ в Карнобат танцуват в страстна прегръдка“ във вестник „Фактор“ от 24-30. 01.2020 г.



По думите на Крумов общинските съветници от ГЕРБ са били поканени да излъчат кандидат за председател на Общински съвет-Карнобат непосредствено след кметските избори през октомври 2019 г. „След като през цялата кампания независимият кандидат г-н Димитров ясно и отчетливо заявяваше, че е еднакво отдалечен от всички партии, непосредствено след победата си след изборите потърси подкрепа от другите партийни централи. Ние от ГЕРБ на местни ниво взехме решение да бъдем конструктивна опозиция. Т.е. отказваме да влезем в управлението на общината под каквато й да е форма, доказателство за това е, че вече нямаме и зам.-кмет (в предния мандат имаше такъв от квотата на ГЕРБ). Отказахме председателско място в ОбС-Карнобат, отказахме и всякакви ръководни позиции в администрацията“, поясни Крумов.



Той припомня, че през декември и януари се създаваха сред обществеността в Карнобат тенденциозно внушения, че съветниците от ГЕРБ са в коалиция с БСП и работят срещу гражданите на Карнобат. „Припомням през 2018 г., 2017 г., 2016 г. около Коледните и Новогодишни празници, тъй като имаше заповед за почивните дни от кмета, не се извършва сметопочистване и извозване в този интервал. Същото се отнасяше и за Великденските празници, когато се събират повече почивни дни. Логични, хората посещават своите близки и се генерира повече битов отпадък. Респективно видяхме как служителите към общинското звено за почистване в Карнобат си свършиха перфектно работата след почивката. Винаги е било така. И днес както виждаме, община Карнобат не е изпаднала в колапс. Това няма да се случи и за в бъдеще, както твърди Стефан Кенов. Защото истината е, че общинската администрация в лицето на нейния кмет, ако седнат и обяснят на съветниците стъпка по стъпка всяка стотинка как и къде се разходва, те с радост биха подкрепили дадено предложение“.



Общинският председател на ГЕРБ-Карнобат допълни, че по темата с увеличаване на такса смет на съветниците не е била представена информация в детайли.



„По време на предизборната кампания през 2019 г. всички кандидат-кметове включително г-н Димитрова обещаха да не се вдигат местните данъци и такси. Месец обаче след изборите се появява докладна за вдигане на данъците. За предстоящата сесия, на която ще се обсъжда бюджетът на общината за тази година, призовавам г-н Димитров и администрацията да подготвят за всеки един разход до стотинка таблица и да бъде предоставена на съветниците, за да се запознаят с нея. За това къде и как ще се разходва общинският ресурс – това заслужават и гражданите на община Карнобат. Нека видят къде се разходват и за какво техните пари, а не да се подвеждат с някакви подхвърлени цифри и безпочвени твърдения в пространството“.



„Бих задал въпросът в духа на изказването на г-н Кенов преди седмица във вашата медия дали няма любовен триъгълник между ДПС – БДЦ и АБВ? Нека да покажат техен коалиционен документ, с което ясно дефинират тяхната коалиция в Общински съвет-Карнобат. И да затвърдят сред нашите съграждани за тяхната „страстна връзка“ в местния парламент“, посочва още Крумов.



„Подчертавам и категорично заявявам: ГЕРБ-Карнобат не е в коалиция с никоя представена партия или коалиция в местния парламент и няма да бъде. И призовавам да спрат с поетичните си писания определени хора. За нас са важни жителите, поели сме ангажименти към тях и работим целеустремено за изпълнението им, както се вижда“.
12.
1
06.02.2020 09:46:21
21
6
Христо Геoргиев отдавна не е от ГЕРБ . Той си играе игрички с БСП и малката бумбалка . Пълен смешник .
11.
Антоанета
06.02.2020 08:24:00
5
26
И каква стана? Декларация от ГЕРБ за подкрепа на Димитров? Каква опозиция? Лидер на ГЕРБ пита кмета и администрацията защо липсва детайлна информация. На сесията Стоянова декларира пълна подкрепа? Вие в ГЕРБ изглежда си говорите без да се разбирате!
10.
Дедо
06.02.2020 07:03:03
4
15
Ако погледнем назад във времето в Карнобат отдавна се наблюдава една тенденция - Този който захапе кокала на власта се оказва, че вече няма нужда от "ракетата си носител" , която го е изтреляла до там .....
9.
Пена от село
05.02.2020 22:06:21
15
9
Ако Карнобат ще се подобрява с идеите на Аспарух и финансовите му познания тоооо блазе им на карнобатлии.
8.
Възраждане
05.02.2020 19:25:36
0
0
https://www.google.com/maps/@42.6488162,26.9684284,3a,75y,105.35h,69.88t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6HhJxzikiwXDXKzK42Gigw!2e0!7i13312!8i6656
7.
Снежана
05.02.2020 19:06:32
6
21
Този пък от ГЕРБ знае ли къде се намира кв.Възраждане и изброените от него блокове?Ние не сме му видяли очите пък той бил идвал.Защо не подкрепи бюджета,уж иска да оправят междублоковото пространство,а не е съгласен с бюджета.Той май незнае какво иска,а слуша Живка каквото му нареди.Подлога.
6.
Дернев
05.02.2020 18:58:38
5
17
"... да отдадем под наем общинската собственост, която не ни е нужна,". И това е разбиране на човек, който би трябвало да е добър, предприемчив стопанин. С такива хора Кб трудно ще напредва.
5.
Призрака
05.02.2020 18:26:21
3
19
Идеите и морала на някой хора свършват там , където започват парите......
4.
Без заря
05.02.2020 18:25:08
16
10
Пак закриха БСП - Карнобат...
3.
До Христо Георгиев
05.02.2020 18:04:11
4
18
Живеят там от 35-40 години,какво сами са направили около входа си? Кой чисти улиците пред дворовете на къщите.Общината не ми плаща да почиствам.Санираха им блоковете на наш гръб,да им назначат градинари и чистачи.И аз искам да санират къщите,ама не може.Може би искаш да Ви изперат и мръсните фланелки с които ходи...
2.
213
05.02.2020 16:58:19
6
6
За карнобатлии. Браво.
1.
Карнобатман
05.02.2020 16:54:40
17
13
Подлоги от всички партии, ОБЕДИНИХТЕ СЕ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори