×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как най-богатата община в България ще изхарчи поредните 65 милиона лева през 2020-а?


Как най-богатата община в България ще изхарчи поредните 65 милиона лева  през 2020-а?
75 000 лв., събирани от прекия туристически данък от бизнеса, ще послужат за обновяване сайт, произведен през 2019 г.
05 Февруари 2020, Сряда, 13:30 ч.
Автор: Златко ДИМИТРОВ

Крайбрежна алея в Несебър пак няма да има, но ще има „зрителна зала“ със седалки и микрофон за 756 000 лв.

Изборите минаха и последваха не леки седмици за всички в община Несебър. Време на несигурност и много въпроси. На първата сесия на новоизбрания Общински съвет се гласува повишаването на местния данък и такса смет. Данъци трябва да се плащат, за да има инвестиции, ще кажат повечето съвестни данъкоплатци. Така е, но трябва да има аргументация, каквато отговорно казвам, че липсваше при вземането на това решение. Гласувах против. За това и се надявах проектобюджета на Община Несебър да покрие поне част от очакванията на местното население, още повече че отново са заложени 65 милиона лв. Да, ама не!

Какво прави впечатление? Получих план-сметка на планираните приходи и разходи от туристически данък за 2020 г. Припомням, това е данък, който се плаща от бизнеса с цел да се върне обратно като инвестиция за подобряване на инфраструктурата и имиджа ни като туристическа дестинация. Както твърдях и по време на предизборната кампания, всяка година Община Несебър събира и харчи около 4 милиона лева само от туристически данък. За 2020 г. тази сума нараства до 4 700 000 лв. Как ще бъдат изхарчени? Прилагам една страница А4, със семпла таблица на нея, която очевидно цели да аргументира разходи на стойност 4 700 000 лв. 75 000 лв. от този бюджет Община Несебър и нейното ръководство предлага да изхарчим за поддръжка и обновяване на официален туристически сайт на Община Несебър. Първо помислих, че това е сайтът на самата Община и че му е необходимо обновяване, защото за друг сайт не бях чувал. Оказа се, че не е така. През 2019 г. е създаден паралелен „официален туристически сайт на община Несебър“, който съдържа 5 снимки на Стария град, карта на България, културен афиш, малко видеа от 2011 г. и безброй празни менюта. Така например, когато влезете в английската секция и отидете в меню „предстоящи събития“, откривате обява за „Национален поп-фолк фестивал Несебър 2017“ на български език. Та, за този чисто нов портал, създаден 2019 г., неясно от кого, защото няма информация за това, сега ни се предлага да изхарчим 75 000 лв. само за поддръжката му през 2020 г. Колко интернет сайтове у нас, финансирани с общински или държавни бюджети, струват 75 000 лв. и какво съдържание и функционалности има в тях? С доза ирония, според мен за този бюджет трябва да има връзка със сателит, който показва в реално време свободните места за паркиране в Новия град, например.

Със 170 000 лв. от туристически данък Община Несебър ще издава книги. Колко? Какви? С какъв тираж? Няма описание. Други 215 000 лв. са отделени за участие в туристически борси и посрещане на чуждестранни делегации. Колко делегации? Кои? Къде ще участва в туристически изложения и какво съдържание ще показва? Може би отпечатаните книги от предходното перо.

Най-крупната сума в план-сметката 4 020 000 лв. са отделени за строителство и проектиране на обекти, обслужващи туристическите дейности. Това добре, звучи смислено. Отгръщам в строителната програма, обаче там „строителство и проектиране на обекти, обслужващи туристическите дейности“ липсва. Какви са тези обекти, заложени в план-сметката? Къде ще бъдат проектирани и построени? Има ли аргументирана нужда от тях, след като за издръжка на туристически и конферентен център в Несебър на година харчим отделно по 220 000 лв. отново от туристическия данък?

Законът за туризма позволява разходи от събирания туристически данък да бъдат харчени за инвестиции в инфраструктура и реклама. Тук аз ефективна реклама не виждам. Чете се остаряло мислене, безидейност и 75 000 лв. за обновяване на иначе чисто нов интернет сайт. Припомням, че в началото на месец юли 2019 г. Старият град беше празен. Желаното от всички ни завръщане на българските семейни туристи се случва бавно и мудно или не се случва изобщо. Тук Общината трябва да подкрепи с реклама. Как може да изглежда този бюджет:

- Телевизионна реклама в български ТВ медии: 1 000 000 лв. 4 вълни по 1 месец или 3 вълни по 2 месеца, в това число производство на 2 рекламни клипа.

  - Външна реклама с национално покритие: 160 000 лв. 12 периода в това число производство на 4 различни рекламни визии.

- Дигитална реклама - социални мрежи, банер кампании, публикации в онлайн медии, Google Ads: 100 000 лв., в това число производство на видеа с различно съдържание, говорещи на различни целеви групи за предимствата на Равда, Несебър, Св. Влас и Обзор при избора на потребителите. (Изключвам Слънчев бряг, за да не ме обвини някой в пристрастие, въпреки че всички знаем, че без него няма как да минем.) И при тази сметка, пак ще останат 3 440 000 лв. за други дейности и то само за 2020-та година, и то само от туристическия данък.

Строителна програма за 2020 г. пък е като „постна пица“, както популярно се изразяваше един бивш финансов министър. Малко над 8 800 000 лв. за всички населени места. Значи по-горе харчим четвърт милион за книги и сайт, а в строителството двойно по-малко са отделени за Равда например, едва 97 921 лв. Крайбрежна алея или модерно пристанище в Несебър пак няма да има, но пък заключеният културен дом на площада в Новия град ще „глътне“ нови 765 000 лв. за „интериорно оборудване и обзавеждане на зрителна зала“, каквото и да означава това, защото разбивка пак няма.

Голямата липса – електронни услуги. Никъде в Приложение 1, 2, 3, 5 и т.н. не се четат инвестиции в електронни услуги, които Община Несебър да започне да предлага, за да улеснява жителите, бизнеса, собствениците на имоти и туристите.




В категории: Несебър


България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори