×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Петър Кънев зове ГЕРБ за СЕТА: Изчакайте малко - огледайте се, ослушайте се!


Петър Кънев зове ГЕРБ за СЕТА: Изчакайте малко - огледайте се, ослушайте се!
„Къде бързаме пред всички пак? Защо не намерим най-елементарната логика – никога да не впрягаме каруцата пред коня? Дайте да изчакаме!"
29 Януари 2020, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

БСП предлага отлагане на ратификацията на спорното споразумение

Ратификацията на споразумението СЕТА очаквано предизвика сериозен пленарен спор в Народното събрание днес.

„Изчакайте малко, огледайте се, ослушайте се“, призова управляващите бургаският депутат от „БСП за България“ Петър Кънев – председател на водещата по законопроекта икономическа комисия в парламента.

От социалистическата партия яростно се противопоставиха на СЕТА (Comprehensive Economic and Trade Agreement), което официално у нас се нарича Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга страна, подписано на 30 октомври 2016 г.

Представителите на БСП обявиха, че документът всъщност е в полза на Съединените американски щати. Те изразиха опасения и че СЕТА ще позволи внос на ГМО-продукти, използване на фракинг-технологии и т.н.

Петър Кънев посочи, че ратификацията на СЕТА за разлика от други подобни споразумения се влачи вече четири години и това не е случайно.

Той изнесе и хронология на сагата около споразумението:

„2016 г. българското правителство взема решение на неприсъствено заседание за подписване на СЕТА.

1 юли 2016 г. председателят на Комисията по устойчиво развитие на Народното събрание на Унгария с писмо моли българския парламент да не подписва това споразумение.

5 юли 2016 г. - народният представител Велизар Енчев внася в деловодството на Народното събрание декларация срещу споразумението, която няма никакво движение.

7 юли 2016 г. - на заседание на (комитета) „Корепер“ в Брюксел представителите на България и Румъния подкрепят споразумението.

20 юли 2016 г. - Комисията по икономическа политика изслушва „Солидарна България“ и разглежда позицията на унгарския парламент във връзка със СЕТА.

21 юли същата година – подписано е писмо до Цецка Цачева от Комисията по икономическа политика с искане да се възложи на ИСС (Икономически и социален съвет) да извърши спешен анализ на споразумението с Канада и да възложи на Министерски съвет да съгласува с Народното събрание позицията си за заседанието на Европейския съюз през септември 2016 г. Никакво движение!

23 юли 2016 г. - пристига писмо от председателя на парламента на Гърция, в което той информира, че е сформирана комисия във връзка със СЕТА - негативно становище от същата.

7 септември 2016 г. - Комисията разглежда проект на решение на БСП и АБВ във връзка със СЕТА.

14 октомври 2016 г. - Конституционният съд на Германия разрешава на правителството да ратифицира СЕТА. 2016 г.! Четири години Германия отказва ратификацията му.

На 30 октомври 2016 г. в Брюксел е подписано Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между държавите–членки на Европейския съюз и Канада.

Април 2018 г. - Конституционният съд на Република България излезе с решение по питане на президента Радев, че СЕТА може да се приеме от българския парламент с обикновено мнозинство.

Юли 2018 г. - австрийският президент отказва да подпише ратификация от парламента на договора за СЕТА, като е обявил, че ще изчака решението на Съда на Европейския съюз, който е сезиран от Белгия относно съвместимостта на системата на арбитражите по СЕТА. Решението на Съда, между другото, излезе и е положително.

С Решение №375 от 28 юни 2019 г. Министерският съвет предлага на Народното събрание закон за ратификация на СЕТА.“

След изнесената хронология Петър Кънев обясни, че няма да говори „за фракинги, за Америка, за Европа“, и ще наблегне на „най-елементарни доводи“ за отлагане на ратификацията.

„13 държави (някои твърдят 14) са го ратифицирали. Къде бързаме пред вятъра? Германия и Франция четири години отказват да го ратифицират. Тръмп, вземайки властта в Щатите, категорично отказа споразумение Америка – Европейски съюз. Кому е нужно всичко това, след като, за да влезе в сила, то трябва да се ратифицира от 28 държави“, попита бургаският народен представител.

Освен това някои регионални парламенти, като валонския, също трябвало да бъдат добавени в бройката.

„Къде бързаме пред всички пак? Защо не намерим най-елементарната логика – никога да не впрягаме каруцата пред коня? Дайте да изчакаме! Изчакайте малко, огледайте се, ослушайте се! Кому, кому е нужно всичко това“, попита отново Петър Кънев.

Той повтори, че от 2016 г. Германия, Франция и още други големи държави отказвали ратификацията.

„Разберете, СЕТА не е някаква свещена крава, която Брюксел е казал „това е много важно, трябва обезателно...“. Дайте да изчакаме! Къде бързаме? Това, което ние можем да направим (знам решението на парламентарната група на ГЕРБ), е да поискаме да мине на две четения. Да, ние ще вкараме между първо и второ четене да не се ратифицира. Да се отложи ратификацията“, завърши Петър Кънев.

Политическият му съратник от БСП Георги Гьоков обаче изненадващо го репликира, като го попита като председател на икономическата комисия – какво е наложило „спешното вкарване на този законопроект“, след като той е бил бавен седем месеца.

Тук се обади шефката на парламента Цвета Караянчева, която обясни, че всички комисии били разгледали законопроекта, но се забавила водещата, ръководена от Петър Кънев, която входирала доклада едва на 27 януари.

Самият Кънев пък взе думата за дуплика и се пошегува: „Гьоков се изказа неподготвен и ми зададе лош въпрос“.

Истината обаче била, че въпросът се влачил четири години. Министерският съвет пратил законопроекта в средата на 2019 г. Последвала много тежка законодателна програма.

„Всеки един председател на комисия има определен лимит да вкарва за гледане в комисия закони. Мисля, че беше крайно време, след осем месеца отлежаване и изчаквайки становища от работодателски организации, синдикати, неправителствени организации, изслушване в комисията, беше време да влезе в зала“, заключи Петър Кънев.

От ГЕРБ защитиха ратификацията, като припомниха, че има положително становище от Асоциацията на индустриалния капитал в България, и отхвърлиха опасенията на опозицията.

Дебатът завърши със скандал, свързан с удължаване на времето на пленарния ден, поискано от управляващите. БСП използваха процедурни хватки, за да осуетят това. В крайна сметка се стигна до компромисен вариант – времето бе удължено до приключване на дискусията. Гласуването пък се отложи за друг ден – вероятно утре.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
13
Коментара по темата
13.
До номер 11
30.01.2020 14:08:56
4
3
Ти си неграмотен помияр, гъзолизец на Москва и Жужи. България ще върви напред, като член на ЕС и НАТО, независимо какво драска по форумите на шише ракия кучка като теб. Първо научи правописа дърт бастунджия.
12.
*********
30.01.2020 10:19:05
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
ХХ
30.01.2020 10:17:18
4
6
@9
щот дебилите са закърмени с цеността на гъзолизтвото и громенето на политическия враг - плевнелиев, цветанов, паси, всички бивши партийни отрепки - сега евроатлантици.
10.
До номер 9
30.01.2020 09:20:00
7
3
Бъдещето на България и запазването на българската природа ще се осъществи ако стоим по-далеч от империята на злото - Русия. Ако договорът СЕТА беше от полза за Русия, Петър Кънев щеше да го брани и да казва колко е полезен за България. Мисленето и изразите ми са такива, каквото е нивото на коментарите във Флагман. Когато съм в компания на интелигентни, проевропейски настроени хора, съм на тяхното ниво.
9.
5, 7, 8 Умнико
30.01.2020 08:13:13
4
7
тъп си като гьон. И мисленето, и изразите и мокрите ти сънища са противни. Тука говорим за бъдещето на България, за запазване на природа и българско производство. От къде на къде умната ти глава докара Путин в разговора.
8.
До номер 6
30.01.2020 07:41:17
5
4
Хайде сега иди на екскурзия до любимата ти Москва, може и да видиш някъде Жужи.
7.
До номер 6
30.01.2020 01:29:25
5
4
Спирай лъскането и лягай. Брежнев и Путин са твои хора и ти си ги обичаш. Преди туй се разходи до Старата поща, белким намериш някоя мустаката саралия, за да се успокоиш. На ден ако не строшиш поне четири кожени бишкоти, те хващат нервите, Педо. И гледай мониторите.
6.
XX
30.01.2020 01:12:48
5
4
@5
За путин не знам, но съм сигурен, че баща ти си е мазал задника с вазелин пред портрета на брежнев... също както ти го мажеш пред образа на мустафата...
5.
До номер 1
29.01.2020 23:27:12
8
5
България ще продължи своя път напред като член на ЕС и НАТО. От гръмките думи по форуми и на шише ракия файда няма.Лъсни бастуна набързо, вземи си лекарствата и лягай под юргана. Лека нощ и сънувай Жужи Путлин.
4.
Гошо
29.01.2020 21:28:24
6
2
Абе вие нормални ли сте? Ясно е, че няма да го приемат, понеже никой няма файда.

Ще дойдат едни Канадски фирми, които строят пътища 10 пъти по-качествено и на 3 пъти по-ниска цена. Как тогава ще "усвояват"? И няма да могат да си правят нагласените търгове и "клиенти" като GP Group да печелят де що може да се спечели?
3.
Sin
29.01.2020 20:05:00
6
14
Браво на Кънев
2.
!!!!!!
29.01.2020 19:45:35
3
19
Айде изтровете ни избиите ни и да рахатясяте продажни копелета безродни изроди мръсни !!!В гробището никой един лев не е занесъл щобси мислите че вие ще вземете изродииии мръсни!
1.
ХХ
29.01.2020 19:33:23
8
23
Всичко що идва от брюксел трабва автоматично да бъде отхвърляно!
Брюкселските диктатори с всяка своя стъпка отнемат независимостта и свободата на хората.
Само безродни отрепки могат да приемат законите на ес - същите отрепки, чиито безродни бащи лизаха московските задници.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори