×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Зрелищна разпра между Симеонов и Гечев: „Ръсите простотии и лъжи!“ - „Успокойте се, внимавайте с езика!"


Зрелищна разпра между Симеонов и Гечев: „Ръсите простотии и лъжи!“ - „Успокойте се, внимавайте с езика!"
"Недейте очаква да изнасям кабелна телевизия, въпреки че ако бях по-млад, щях да Ви покажа, че мога да го направя"
23 Януари 2020, Четвъртък, 14:32 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Споразумението CETA стана повод за лют спор и нападки между двамата депутати

Прословутото проектоспоразумение CETA на Европейския съюз с Канада стана повод за зрелищен спор между лидера на НФСБ Валери Симеонов и професора от БСП Румен Гечев на последното заседание на икономическата комисия в парламента.

От соцпартията изразиха категорична позиция против ратификацията на CETA (абревиатурата идва от Comprehensive Economic and Trade Agreement). Става въпрос за Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга страна, подписано на 30 октомври 2016 г.

Ратифицирането на CETA бе одобрено в икономическата комисия с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС, но преди това имаше и сериозен спор.

В дълго изказване Румен Гечев използва типичния за него ироничен стил, за да се подиграе на властта, която подкрепя споразумението.

Той завърши „експозето“ си така: „И последен довод. Значи, ние как ще конкурираме, кого ще конкурираме ние в Канада (българското производство) – да ви дам една задачка. Значи, в момента ние сме на последно място в Европейския съюз по конкурентоспособност. И сега ни бият и европейски, и американски – кой откъдето ни хване... японски и тайвански фирми. Значи, ние сега ще отидем под носа на американските фирми в Канада, където е свободна зона, и ще ги биеме там? Точно в Канада! Плюс транспортните ни разходи. Това трябва човек да е имал трудно детство, за да повярва в такова нещо.“

Това вбеси Валери Симеонов, който поиска думата: „Може ли една реплика на човек с трудно детство?“

След това Симеонов заяви с необичайно остър тон: „Аз, г-н Гечев, имам изключително трудно детство и се чудя тука защо представителят на индустриалния капитал мълчи, когато Вие ръсите простотии и лъжи! Вие наясно ли сте, че ние Канада я заливаме с хидравлични двигатели и помпи? Чували ли сте го това... Чували ли сте го? Чували ли сте, че българските велосипеди се продават и заливат Франция, Италия, част от Испания? Знаете ли, че 35% от българския износ е високо технологично производство? Знаете ли го това?“

„Не, не знам“, сепна се Румен Гечев.

„Не го знаете? Не знаете, че българската фармацевтика също залива голяма част от Европа, да не говоря за лекарствата за ветеринарни цели. И сега, непрекъснато повтаряйки, че България е ниско конкурентна, просто внушавате едно абсолютно невярно мнение, позиция, становище...“, продължи Валери Симеонов, който бе прекъснат от реплики на Гечев.

„Ама успокойте се! Първо, внимавайте с езика. Второ, аз нищо не казвам. Аз казвам Евростат – отворете Евростат...“, призова депутатът от БСП.

„Аз искам да си завърша изказването, г-н председател“, протестира Валери Симеонов към Петър Кънев, председател на икономическата комисия.

Ама, недейте да лъжете! Това е данни на Евростат“, продължи да упорства Румен Гечев. Все пак той отстъпи отново думата на Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ пък изрази силно неудовлетворение, че е бил апострофиран по този начин.

„Най-малкото не е хигиенично това, което правите в момента“, каза Симеонов, като добави: „И Ви говори човек, представител на бизнеса, който идва от бизнеса и който е може би малко по-информиран от Вас като научен работник и като човек с някаква научна титла. И най-накрая, в заключение, г-н председател, виждам, че и на Вас Ви досаждам – ако Ви преча, мога да изляза – все пак има едно становище там, предложено на Вашето внимание, на индустриалния капитал на България. То не Ви ли говори нещо? Значи, българският бизнес, който ще бъде унищожен, смачкан, удавен от канадската индустрия – той препоръчва да се подкрепи това споразумение. Той вижда полза от това споразумение. Българският бизнес, както винаги, е наврян в ъгъла – той няма никакво значение за политиците на България. Благодаря за вниманието!“

Румен Гечев отново поиска думата: „Аз ще реагирам съвсем спокойно, виждам, че е развълнуван г-н Симеонов. Но, дали съм запознат с това и онова – предполага се, че един професор, който преподава икономическа политика в Съединените щати, в Англия, във Франция, в Дания и в България, сигурно знае. Второ, г-н Симеонов, не се изказвайте по статистика, която не сте прочели. България с Румъния са на последните две места по конкурентоспособност по данни на Евростат. Моите студенти първи курс ги учат тия неща. Аз искам България да е напред, ама не е, сега к'во да направим? Второ, Вие казвате за някакви успехи в бизнеса. Знаем каква е структурата на бизнеса. Вие давате и някакви примери. Примерно Вие какво изнасяте в Канада?... Не, ама Вие нещо имате ли бизнес в Канада или Щатите? К'во ще изнесете? Кабеларка ще им изнесете, да им пуснете ямболска телевизия. Айде моля Ви!“

„Бургаска е, не ямболска“, подсмихна се Валери Симеонов.

„Без внушения към Ямбол“, протестира и Петър Кънев, който е роден там.

Валери Симеонов пък приключи спора с реплика към Гечев: „Не знам дали знаете, г-н професор, но 80 процента от хидравличните помпи и елементи в Австралия, 80 процента, са производство на българското предприятие „Хидравлика“. 80 процента! Недейте очаква да изнасям кабелна телевизия, въпреки че ако бях по-млад, щях да Ви покажа, че мога да го направя. Щото оттам съм имал оферти!“

Депутатите от БСП слушат гневния изблик на Валери Симеонов срещу Румен Гечев (с бялата коса в средата)
Симеонов реагира остро след иронията на Гечев

 


В категории: Политика


18
Коментара по темата
18.
*********
23.01.2020 19:45:57
1
111
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
15 изстритият
23.01.2020 19:44:47
87
4
Валери е достоен човек и радетел за БЪЛГАРЩИНАТА ..... истински ПАТРИОТ..... ПП и това ще го изтриеш ли ве......
16.
*********
23.01.2020 19:26:48
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
*********
23.01.2020 19:26:00
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Петър
23.01.2020 19:06:05
4
16
12-ти,
Кои подготвяха "срива"?
Срив имаше на няколко пъти преди това!
И, то все при управления на партията!
Масовоприватизаторите пак бяха именно хора подставени от партията, и които нямаха мозък в кухите си лейки да развият, и ги съсипаха!
Срива на икономиката започна с национализацията на индустриалния капитал, а не с притазиацията на загубите от следствието и! Не те знам какво четеш, но, вземи прочети и нещо по различно, па да съпоставиш глупавите си коментари!
13.
*********
23.01.2020 17:38:54
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
До 1
23.01.2020 17:38:21
22
95
Не те знам българин ли си или татарин, ама вземи малко прочети за икономическите пируети през 90-те, поинтересувай се за правителството преди това на Виденов и тогава пиши Гечев ли е съсипал България, или тези които подготвиха срива и, а след това взеха власта и я масовоприватизираха на парче, като законно прибраха по 10% от всяка сделка, а незаконно останалите 90!
11.
Сони
23.01.2020 16:49:50
81
155
Тоя,Симеонов от всичко разбира.Браво.Но ще си намери майстора.
10.
Смърт
23.01.2020 16:28:09
30
91
https://baricada.org/2019/07/09/chudovishteto-ceta/ . Истината за сета , всички подкрепили го са просто национални предатели и дупедавци .
9.
Много триеш бре
23.01.2020 16:24:37
40
21
да не си на щат при симеонов
8.
Валеркооооо
23.01.2020 16:16:10
29
61
Къде в Европа има български лекарства хората си ползват тяхните включително и аз защото са лекарства в момента фармацията в България е под всякаква критика
7.
аз
23.01.2020 15:53:41
82
49
Гечев не е ли в затвора?
6.
Антон
23.01.2020 15:49:02
51
109
Егати само аз не го виждам този гигантски високо-технологичен износ. Трябва да взема да си сменя познатите, защото нито един от тях не е износител, познавам само вносители на какво ли не. Та даже и зеленчуците ни вече са само внос, ама карай нали изнасяме високи технологии, няма да ревем сега, че краставиците удариха 5 лв/кг
5.
Marinero
23.01.2020 15:45:33
3
41
Бизнеса в БГ, доколкото го има, се развива въпреки депутатите и парламента. Бизнеса мълчи, защото изпитва неистов страх от "грижите" на държавата.
4.
*********
23.01.2020 15:44:10
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Голям е Валери
23.01.2020 15:43:39
33
41
Разбира ги нещата. Ако беше сега министър председател да се бяхме оправили.
2.
Първи в Европа
23.01.2020 14:53:17
62
140
По износ на Тикви
1.
Българина
23.01.2020 14:40:21
125
92
Тоя същия Гечев разсипа БГ по времето на Виденов. И сега ум дава. Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
50-годишен мъж се самоуби тази нощ, след като скочи от прозореца на дома си 50-годишен мъж се самоуби тази нощ, след като скочи от прозореца на дома си

Няма данни за насилие, мъжът е загинал на място

Две трети от общините не искали винетките Две трети от общините не искали винетките

АПИ предлага те да й плащат за поддръжка на шосетата

Внимание! Променят движението край Гробищата в Бургас заради Задушница Внимание! Променят движението край Гробищата в Бургас заради Задушница

В траурния парк утре ще се влиза само през източния вход и ще се излиза само през южния

Лудогорец отърва кожата , падна само с два гола от Интер Лудогорец отърва кожата , падна само с два гола от Интер

Италианският гранд не остави шанс на разградчани, Ериксен и Лукаку донесоха победата на "нерадзурите"

Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

Срещу нашенеца е повдигнато обвинение за подбуждане към корупция

Павел Попандов на протест заради кафене, което блокира входа на жилищен блок и пречи на санирането Павел Попандов на протест заради кафене, което блокира входа на жилищен блок и пречи на санирането

Свидетели сме на поредното незаконно строителство, каза актьорът

Алекс Сърчаджиева излиза с млад колега Алекс Сърчаджиева излиза с млад колега

Боян Арсов се увърта около вдовицата на Ласкин

Теменужка Петкова: Не бива Левски да се използва за партийни цели Теменужка Петкова: Не бива Левски да се използва за партийни цели

Министърът на енергетиката скастри президента, че говори с Путин за енергийни проекти, за които отговорността е на правителството

Пълен резил! 18-годишен бургазлия открадна спортно яке от мол „Галерия” Пълен резил! 18-годишен бургазлия открадна спортно яке от мол „Галерия”

Младежът в задържан за срок до 24 часа

Шеф в държавна фирма - заплата 10 980 и годишни бонуси 40 хил. Възможно е! Шеф в държавна фирма - заплата 10 980 и годишни бонуси 40 хил. Възможно е!

Слагат таван на възнагражденията в държавните предприятия

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит

Втори ден продължават тежките разговори и извънредното заседание на Европейския съюз

Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау

Самуел Финци откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата, с която хората на стария континент разполагат

Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау

Нападението е определено от разследващите като терористичен акт

Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

Карабинерите го задържали веднага с обвинение за подбуждане към корупция

Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове

Когато насаждаш крайнолява политика, ще жънеш крайнодесни плодове

Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL

Как го помнят приятелите и колегите му...

Европейските лидери влизат в борба за бюджета Европейските лидери влизат в борба за бюджета

Те се събират този четвъртък в Брюксел

Кървава драма в Германия: 10 убити при стрелба в Ханау Кървава драма в Германия: 10 убити при стрелба в Ханау

Неизвестни нападатели откриха огън в два наргиле бара, стреляли от кола в движение

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори