×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Бургас през 2020 година: Нов Конгресен център, спортна зала, градска библиотека...


Бургас през 2020 година: Нов Конгресен център, спортна зала, градска библиотека...
Кметът Димитър Николов представи новата финансова рамка и акцентите в строителната програма
07 Януари 2020, Вторник, 15:50 ч.
Автор: Флагман.БГ

Голямото желание на общината е да реконструира колкото се може повече улици

"Ако ВиК Бургас успее да осигури ресурс и подмени подземната инфраструктура по старите улици, ние минаваме веднага след тях, асфалтираме и облагородяваме". Това обеща кметът на Бургас Димитър Николов при представянето на Бюджет 2020.

Той бе категоричен, че няма да асфалтира нито метър улица, ако канализацията не е сменена, за да не се наложи последващо разкопаване. Димитър Николов призна, че най-тежък е проблемът с ж.к."Възраждане" и бе категоричен, че ако ВиК поддържа високите темпове на настоящата си строителна програма, до няколко години всички улици в комплекса ще са напълно обновени. 

Ще бъде грандиозна година! Кои от най-чаканите проекти ще завършат в Бургас през 2020

Какви други проекти влизат в капиталовата програма на Бургас за 2020 година, вижте тук:

Новият конгресен център в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Той ще се използва целогодишно като място за провеждане на конференции, браншови срещи, изложби, концерти, образователни форуми, обучителни семинари. Сградата се състои от шест нива, многофункционална зала за 500 човека, офисни площи, кабинети за научно-изследователска дейност и др

-         Нова библиотека и Център за съвременно изкуство. Сградата ще има "зелен" покрив. В нея над 600 000 книги, сега разпръснати на няколко места. Атриум ще свърже библиотеката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство. Във вътрешния двор ще се изгради малък амфитеатър. Идеята е обновената сграда да стане не просто книгохранилище, а и ново арт- пространство.

-         Културен дом на Нефтохимика. Сградата ще се надстрои и "опакова" в нова фасада, която изцяло ще промени нейния облик. Тече ремонт на всички вътрешни помещения. Пълна промяна ще претърпи голямата зрителна зала. Неизползваемият вътрешен двор ще е с малка сцена и ще се отвори от едната си страна към площад "Тройката". Два асансьора и необходимите рампи за хора с увреждания ще осигурят комфортен достъп до сградата.

-         Концертна зала "Проф. Иван Вульпе". Проектът включва топлоизолиране на всички стени и покрива, подмяна на дограма и мазилки, обновяване на всички вътрешни помещения, подобряване на акустиката, осигуряване на достъпна среда.

-         - В източната част на туристически комплекс Акве калиде ще бъде изграден нов музеен и демонстрационен център. Нивото на археологията ще бъде консервирано и вплетено в учебен музей и експозиция за използването на лечебните води от преди 2000 години. На втория етаж ще бъде изграден действащ СПА център с три басейна, представящ реплика на класическа римска баня.

-         Реконструкция на нови участъци от основните транспортни трасета по улиците "Стефан Стамболов", бул. "Демокрация", ул. "Булаир".

-         Четирилентова свързаност: Продължава работата по изготвяне на прединвестиционните  проучвания за осигуряване на транспортна свързаност между общинските центрове в област Бургас по  направленията Бургас - Малко Търново, "Бургас - Средец и "Бургас - Айтос, чрез четирилентови транспортни връзки. Това ще даде възможност да бъдат подготвени регионални проекти, насочени към осигуряване на по-добри условия за икономическо развитие на региона чрез подобряване на инфраструктурата. До края на 2020 г. ще бъдат изготвени парцеларните планове за утвърждаване на новите трасета и през новия програмен период ще се кандидатства с готов проект.

-         Ще приключи проектирането за Нов градски стадион и прилежащата му инфраструктура - Теренът е разположен между Пътен възел Юг и к-с "Меден рудник".

-         Ще приключи изграждането на зала "Арена Бургас". Тя ще е единствената в страната, лицензирана да приема домакинство на лекоатлетически състезания от най-висок ранг. Освен турнири в много спортове, в нея ще се провеждат мащабни концерти и други културни събития. 
"Арена Бургас" е съставена от три блока:
- Блок А  - основната зала с обслужващи помещения - малка тренировъчна зала, ресторанти, кафенета, фитнес, помещения за отдаване под наем;
- Блок Б - открит етажен паркинг на три нива с 400 места, голяма обслужваща зала със 700 седящи места;

- Блок В - още един паркинг на три нива, отново с 400 места.
В основната зала ще има 7000 седящи места, с опция при определени събития да бъдат увеличени до 12 000 заедно с правостоящите

Шумозаглушителни екрани на път І-9 - ще приключи изграждането на първия етап от проекта и ще стартира втория етап.

Велоалея "Солници" - районно осветление  - "Сарафово" - ще се довърши участъкът от велоалеята, свързващ брегоукрепителната дамба с бункера. Ще се монтира осветление, видеонаблюдение и ще се довърши настилката.

Укрепване свлачище кв. "Сарафово" - С реализирането на проекта ще се гарантира стабилитета на терена и ще се осигури възможност за реализиране на предвижданията и задоволяване на обществените нужди, ползване на дамбата като крайбрежна алея, осигуряваща връзката със съществуващата градска зелена система в екологична и мобилна градска среда

Интегриран проект за управление на питейни и отпадни води-  "Черно море" и  "Рудник" - продължава, чакаме нов транш от ПУДООС.

Обновяване на многофамилни жилищни сгради - за административни и жилищни сгради - проектът продължава със саниране на още единадесет нови сгради в комплексите "Възраждане" и "Меден рудник" с общо 11 000 кв.м. РЗП.

Корекция на река Отманлийска III етап- ще продължи корекцията на коритото в последния участък до хижа "Странджа".

-         Изграждане на защитена лодкостоянка Ченгене скеле.

-         Изграждане на Културно-образователен и туристически център, посветен на рибарството - Ченгене скеле.

-         Разширение на пристана на остров Света Анастасия -
ще бъде удължен периодът за посещение на острова. Той ще осигури по-безопасно акостиране. Изграждането му ще защити от ерозия скалистата основа на остров Света Анастасия.

-         Паркинг до бл. 55 Изгрев - нови 100 паркоместа за живеещите

-         Обследване и реализиране на многоетажни паркинги /при подкрепа от живеещите/.

-         Реконструкция на улица "Климент Охридски" - ще се подменят подземните комуникации, ще се ремонтират тротоарите, пътната настилка, осветлението, ще се засади нова растителност.

-         Реконструкция на Улица "Цариградска" - ще се подменят подземните комуникации, ще се ремонтират тротоарите, пътната настилка, осветлението, нова растителност.

-         Изграждане на Паркинг за 150 автомобила на бул. "Мария Луиза", в отсечката между улиците "Цариградска" и "Климент Охридски". /има постъпило възражение от живеещи в един от входовете/.

-         Рехабилитация на ул. "Транспортна".

-         Рехабилитация на кръгово кръстовището с ул. "Димитър Димов".

-         Рехабилитация на главен път I-6 посока Бургас-"Ветрен".

-         Изграждане на велоалея до квартал "Крайморие".

-         Изграждане на студентски жилища, зона Д, "Меден рудник".

-         Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на РСПБЗН.

-         Изграждане на Младежки център в "Меден рудник".

-         Подмяна на уличното осветление с енегоефективно по 22 улици и булеварди в града - "Янко Комитов", "Тодор Александров", "Яким Якимов", "Одрин", "Христо Ботев", "Демокрация", "Индустриална", "Чаталджа", "Булаир" и мндр.
15
Коментара по темата
15.
*********
08.01.2020 07:48:48
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Горски дух
07.01.2020 23:52:15
0
12
Преди да се правят инфраструктурни проекти , е добре да се направи по-важното: Да се изгради, рехабилитира и обнови икономиката на града. Бургас е в икономическа стагнация и от година на година става по-зле. Фактът, че в центъра на града, по главните улици, на всяка втора търговска площ висят табели "дава се под наем" е силно показателен.
13.
до 12 аз съм ЗАЗАКЛЕЙМЯВАНЕ
07.01.2020 21:44:21
2
0
НА ВСЯКАКВИ НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ ОТ СТРАНА НА КОЙТО И ДА Е!!!!!НО ""БАБА МАРА ОТ ПАЗАРА ""КАЗА НЕ СТАВА!ДАЙ СИГУРНЕ ФАКТИ АЗ НЕ СЕ СТРАХУВАМ ДА ИЗЛЯЗА С ИМЕТО СИ И ДА ГИ ИЗОБЛИЧА –––НАЧИНИ МНОГО.
12.
До 11
07.01.2020 19:12:51
2
3
Важи, важи като гледам как нервно пишеш с големи букви явно се нервираш!!! А защо ли? Бати да не ти дава наляво и надясно и на теб? Никой няма да застане с името си срещу властта, а това кой какво ми е споделил в неофициален разговор е друга тема, няма как да се докаже, спи спокойно и чакай БАТИ да ти даде знак кога да вдигаш ръка ЗА и ПРОТИВ
11.
до 8 НИЩО НЕ ВАЖИ!!
07.01.2020 19:05:44
1
4
КОЙ ПРОЧЕЛ НОЙ РАЗБРАЛ КОЙ ПЪК ГО ЕНЯ ИЗВЪН НЕГОВИЯ ""ЛИЧЕН"ИНТЕРЕС !!!!АКО НАИСТИНА ИМАШ КОМПРОМЕНТИРАЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОГОТО И ДА Е В ПРОКУРАТУРАТА ИЛИ БИВОЛ .
10.
07.01.2020
07.01.2020 17:43:09
2
20
....ако всичко става така "бързо" какато спортната зала в "Славейков" , значи нищо няма да стане на време...
Уж щяха да я завъшат 2018, след това стана 2019, вече сме 2020 и не му се вижда края, ама карай, има време ще доживеем....
9.
Haha
07.01.2020 17:29:20
1
21
А с гьола на тройката какво стана?!
8.
Шоколада Милка
07.01.2020 17:11:07
0
8
Щом го изтриха значи важи
7.
?
07.01.2020 17:06:01
1
57
Конгресен център? Браво! Това звучи много добре за град,който има някаква икономика и причина за конгреси. Иронията е,че закриха работещи корабни места,които носеха милиони,за да открият подобни сгради без никаква перспектива. А,че Бургас не се развива икономически се вижда пределно ясно.
6.
Bingo
07.01.2020 16:54:16
1
22
Колко удобно е това оправдание с ВиК, това означава, че някой улици никога няма да дочакат обновяване. Пък и не съм видял някъде в града да се подменят тръби в момента. Дайте тогавя да видим какви са плановете на ВиК и имат ли въобще някакъв план за подмяна на канализацията и водопроводите.
5.
А Александровска
07.01.2020 16:37:04
1
35
Горната част на Александровска трети мандат я чакаме и я обещавате!!! Кога?
4.
ДО 2 МИЛКА
07.01.2020 16:34:24
2
13
НЕ ПУСКАЙ УСУЛ УСУБ ИНТРИГИ ТУК ПОЛЗА НИКАКВА!!!ДАЙ МАТЕРИАЛИТЕ НА БИВОЛ И ВСИЧКО ДОКУМЕНТАЛНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ!!bc689
3.
АЛО ОБЩИНАТА !!!!!!!!!!!!!!
07.01.2020 16:29:29
3
16
КАЛ ДО КОЛЕНЕ И ЛУННИ КРАТЕРИ Е УЛИЦА ""СЕВЕРНА""В КВ. ДОЛНО ЕЗЕРОВО КАНАЛИЗАЦИЯТА Е НОВА ОТ ОКОЛО 10 ГОДИНИ!!!!!!!КМЕТЕ ЕЛА ЛИЧНО ДА ВИДИШ НЕДОПУСТИМО Е !!!!!!!!!!!!!!!!!!
2.
*********
07.01.2020 16:29:22
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
N+++
07.01.2020 16:22:14
2
58
А работа, заетост, инвестиции, кога ?
Бургас е на осмо място в страната по средна работна заплата- градове,като Габрово, Враца, Русе, Стара Загора, Велико Търново, да не става въпрос за Пловдив,Варна и София са далеч преди нас...
Нали чичо Кмет обещаваше през 2007г, когато дойде на власт, работни места, заетост, добри заплати, а какво стана ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски

Това решиха гръцките власти

Няма да стъпя повече на Слънчев бряг заради Евгени с пълномощното от Киро Няма да стъпя повече на Слънчев бряг заради Евгени с пълномощното от Киро

Министър Ангелкова, не искаме да чуваме и за Стела от хотела

Дариткова: Ако Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството Дариткова: Ако Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството

Да направи своя партия и да се срещнем на полето, каза депутатът

Лекар: Няма данни заразен с коронавирус у нас да се е разболял отново Лекар: Няма данни заразен с коронавирус у нас да се е разболял отново

Сега знаем, че повече от 50% от инфектираните прекарват заболяването безсимптомно", каза в доц. д-р Любомира Николаева-Гломб

Сексбомба стана "жената котка" с операции за над 20 бона Сексбомба стана "жената котка" с операции за над 20 бона

Драгана Спасовска си направи три интервенции в известна турска клиника, посещавана от гаджето на Филип Плейн

Доц. Ангел Кунчев: Хората помислиха проблемa с вируса за приключил, затова има драстичен ръст на заболелите Доц. Ангел Кунчев: Хората помислиха проблемa с вируса за приключил, затова има драстичен ръст на заболелите

Най-видимата част от от процеса е лечението на пациенти с коронавирус, невидимата част е неуморната работа на РЗИ по установяването на контактните

Татяна Йотова спечели „Срещу вятъра“ с песен за заключеното време, наградата й е от Христо Дюлгеров Татяна Йотова спечели „Срещу вятъра“ с песен за заключеното време, наградата й е от Христо Дюлгеров

Известният скулптор, който е автор на паметника на Кара Кольо в Тополовград, направи безценен подарък за „Солени ветрове“ и айтоската поетеса

Крайна БГ простащина! Червеният флаг и мъртвото вълнение не стряскат никого, дори и бременна „плувкиня” Крайна БГ простащина! Червеният флаг и мъртвото вълнение не стряскат никого, дори и бременна „плувкиня”

Морето е опасно по цялото Южно Черноморие, където има поне 250 хил. наши сънародници, масово не спазват забраната на спасителите

Случай на коронавирус и в мъжкия национален отбор по волейбол Случай на коронавирус и в мъжкия национален отбор по волейбол

Георги Сеганов е дал положителен резултат

Днес празнуват най-обичаните имена Днес празнуват най-обичаните имена

На 12 юли Православната църква почита паметта на Света Вероника

От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски

Това решиха гръцките власти

Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка

Часовникът тиктака до 31 декември, ще има ли споразумение

Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19 Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19

Починали са 19 пациенти през последното денонощие

Ще има ли нов световен ред след коронакризата Ще има ли нов световен ред след коронакризата

ООН е нефункционална, Г-7 - несигурна

Мегазвезда от Боливуд е с коронавирус Мегазвезда от Боливуд е с коронавирус

Актьорът Амитаб Бачан призовава близките до него да се тестват

Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати

Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA

84-годишният Ортега е вложил 2,1 млрд. евро в недвижими имоти през миналата година чрез различни дъщерни дружества на холдинговата си компания Pontegadea

Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Древните египтяни са били също така изумени от сцени като тази Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Протестите в Сърбия срещу полицейския час заради COVID-19 прераснаха в бунт срещу властта Де Ниро разорен от коронавируса Де Ниро разорен от коронавируса Кризата удари хотели и ресторанти, в които актьорът има дял
Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Моля ви, господине, махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!

- Рекси, ела тук, че жената има бълхи...
Виц на деня Виц на деня - Здравей, Иванчо! Какво правиш?
- Ами отворих един магазин...
- Супер! Как успя?
- С ей този шперц!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се смяташ за център на Вселената, едва ли Вселената е на същото мнение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори