×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Трудното начало на кмета и шефа на ОбС в Созопол, даже и за къщичките на дядо Коледа са виновни


Трудното начало на кмета и шефа на ОбС в Созопол, даже и за къщичките на дядо Коледа са виновни
Трите оръжия на опозицията Германова, Стоянова и Лулева (отдясно наляво) следят от упор всяка дума на новата власт с цел да я направят за посмешище
21 Декември 2019, Събота, 16:56 ч.
Автор: Флагман.бг, снимки: Георги РУСЧЕВ

Всяка сесия протича като процес на инквизицията, опозицията около Рейзи няма умора

Общинският съвет на Созопол отхвърли огромен дневен ред в първата си по същество сесия, която премина в навечерието на коледните празници в сериозна обстановка, която на моменти даже беше драматична. Залата бе препълнена, заради присъствието на представители на кметската администрация, както и много граждани, които все още не са загубили интерес от спектакъла, главно действащо лице на който още от първата сесия е бившата председателка на ОбС Красимира Германова, която сега е в опозиция заедно с Панайот Рейзи – бившия кмет.

Заседанието почна половин час по-късно от предвиденото заради гостуването на коледарчета, след което екскметът Панайот Рейзи захапа с твърд тон кмета Тихомир Янакиев - дали е съгласувана с проучване сред обществеността докладната му записка за утвърждаване на тарифата за таксиметровите превози.

Оказа се, че допитване не е правено, поради което Красимира Германова поде темата с още по-критичен тон, защото по време на предизборната й кампания за кмет тази есен чула много упреци, особено от туристи, които негодували срещу високите цени на такситата. Тя предложи да се намалят максималните нива на дневната и нощната тарифа, съотетно на 1,50 и 1,70 лв. Кметът отвърна спокойно, че не е чул някой да недоволства, пък и тарифата била само една рамка в условията на конкурентна среда и регистрирани над 150 таксита, които биха могли да регулират сами цените.

Кой в какво вози новия кмет на Созопол, къде е Христо Бардуков и кой ще е главен архитект на тази сладка община?

 

В началото на сесията няколко групи коледарчета от различни възрасти споходиха залата за здраве и берекет на обитателите й. Ритуалите им с едни и същи песни продължиха повече от половин час, очевидно несъобразени организационно 

 

След кратък дебат бе подложено на гласуване и предложението на Германова, а то аха да мине с 8 срещу 9 против. Сесията продължи с множество забележки от страна на активната бивша председателка, която не крие, че е обидена на новата власт затова, че са я унижили в периода, докато предавала поста на Георги Пинелов. Германова правеше „подсечки” за неспазени дребни подробности по реквизитите на докладните и цялостно по процедурата на водене, като често сама си вземаше думата за реплики и дуплики, без да се съобразява с правилника и с ръководната роля на председателя Пинелов. В по-голямата част от времето, сесията представляваше неформален диалог с нюанс на махленски, между нея и Янакиев. Пинелов, очевидно бе празно пространство пред очите на доскорошната му противничка за кметското кресло.

След избора на представители на общината в няколко неправителствени структури за новия мандат, заседанието премина към същинската част – одобрение на структурата на новата обща кметска администрация, която ще се състои от 123-ма служители.

Не стана ясно дали има съкращение в числеността, тъй като думата бе взета от Германова с интересен въпрос по тема, представляваща прецедент за Созопол: защо главният архитект не е пряко подчинен на кмета, а е началник, поставен в подчинение на някакъв директор на дирекция, в някакъв отдел. В това време, на деловия президиум, определен за висшия ешалон около кмета, седеше арх. Радостина Георгиева, за която се знае, че ще заеме поста на скандално известния от години в публичното пространство гл.арх. Светлозар Рашков. До нея бе новият зам.кмет Румен Кисьов, когото кметът доведе за този пост от столицата.

Кисьов хладнокръвно обясни логиката, че това е често срещана практика и че по новата структура ще има дирекция „Градоустройство” със седем отдела, първият от които ще бъде с началник главния архитект. Темата с положението на главния архитект нажежи залата, но големият взрив на недоволство от гражданите избухна в частта, когато трябваше да се одобри малка сума за ремонт на къщичките на Дядо Коледа, които вече са наредени на базара на пл.”Хан Крум”.

Мястото на общински съветник №1 и стратег  на опозицията в сянка Панайот Рейзи се опразни още след първите леки и бързи точки от дневния ред

Германова, след кратко тихо допитване с колежките от ГЕРБ Катя Стоянова и Светлана Лулева, отправи въпрос с вкус на корупция към кмета: На какъв принцип и срещу какъв наем са раздадени въпросните павилиони, как уж ще се прави ремонт, а те вече са монтирани и в тях се развива търговска дейност, с кого и как са сключени договори. Кметът даде думата на отговорна за случая негова служителка. Оказа се, че фирма е ремонтирала къщичките, а гражданите, които ги ползват, са дали наема във вид на дарения. От което излезе, че документално и морално злоупотреба няма.

Хората ръкопляскаха. Янакиев премина в контраатака срещу ГЕРБ и заяви с леден тон от микрофона: Да ви припомня ли, че разрешителното за строеж на комплекса „Санта Марина” навремето го приехте шест месеца, след като дейностите бяха в ход - незаконно?! Мога и други примери да приведа! Че сега спешно трябва да теглим заем от 300 хил.лв., за да платим на доставчик едни осветителни тела, които са били по проект, в който са изхарчени 4 милиона лева?! Да продължавам ли?!, попита риторично той.

По следващата решаваща точка бе гласуван спешен заем от 500 хил.лв., за да се покрият още стари задължения към контрагенти и РИОСВ-Бургас.

Хубавата новина бе, че са събрани средства за декемврийските заплати на администрацията, а е имало опасност те да посрещнат Коледа в безпаричие. Разбра се, че новият кмет е успял да уреди 1,7 млн.лв. за ремонт на пътя Росен-Равна гора, ще се ремонтира пътят Златна рибка – Равадиново, както и защитната стена на града.

Накрая Тихомир Янакиев си тръгна пеш, за да огледа как върви подготовката за Коледните празници на пл.”Хан Крум”, където вече работеха в малък базар и с пълна пара прословутите къщички на Дядо Коледа. Германова вече бе получила разяснение защо са дадени пари за ремонта им, след като отдавна са били за боклука. Има идеи след празника въпросните талашитени павилиони да се ползват за други форуми на общината, тъй като създават приятна и задушевна среда. Кметът, вървейки към площада,  само изрази пред репортери разочарование, че предшественикът му не останал на сесията до края, за да чуе от първо лице в какво финансово състояние му е завещал кметството.
В категории: Созопол


21
Коментара
Лъчезар ЛИСИЦОВ Две прокуратури разследват в президентството Две прокуратури разследват в президентството 09/07/2020, Четвъртък 11:11 3
21
Коментара по темата
21.
до 9
24.12.2019 14:56:07
0
0
Ма това Мишо циганина ли беше ?
20.
до 19
24.12.2019 06:36:32
0
11
1) Колкото Рейзови си плащат за "паркинга" върху тротоара срещу сградата на Общината. Че и пари събират на час все едно им е бащиния а за затварянето очите на КАТ за опасното паркиране да не говорим. Ама нали са с фамилия Рейзи, затова не са свикнали да дават а само да взимат. 2) другата фамилия която само взима и взима са Тумпаловите. Колко ли пари са платили за паркоместата пред супера си до Кита ? Навярно колкото и за рекламата на аквапарка им там и срещу Общината. Или колкото за 1/3 от общественият парк там, превърнат в бетонова площадка. Апропо, Янакиев, как публична общинска собственост каквато е парк се превърна в частна ?
19.
*********
24.12.2019 01:30:58
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
18.
Бесен
23.12.2019 07:45:41
1
18
Пази ,Боже ,Стойчо Манджата да ни управлява !?! Стоят един до друг с царевичния бос - другия " честен " от групата на " най - честния " - Рейзи. Е баси буклуците - те ще ни управляват ! Между другото те стоят без да взимат участие в дебатите - толкова им е мозъка ! Но нали е важно да вдигат ръцете когато трябва - за мръсотията ! Такситата им бодат очите ! Ами да - защото след толкова години на лъжи и ЗАПЛАХИ даже от бившия кмет , този път болшинството от таксиметровите шофьори не гласуваха за бившите феодали ! НЕКА ОБЩИНАТА ДА СИ ВЗЕМЕ ПАРКИНГИТЕ ОТ МАНДЖАТА !!!
17.
служител
22.12.2019 22:37:46
4
17
Да, сега общинска администрация ще изсърба горещата супа сготвена от бившите, които се държаха като феодали. Но на тях не им пука за хората. Както не им пукаше и преди. В общината се провежда откровена чистка, прикрита зад новата, нямаща нищо общо със законите структура. Дано в Областна администрация има свестни юристи да видят пълното и законово несъответствие и върнат решението. Господин Чолаков, вие сте на ход!!!
16.
N+++
22.12.2019 22:13:35
3
21
Тоя престъпник Рейзи, не е ли в затвора, нали е следствен- какво прави в Общинския съвет?
Боже мили, тази страна е пълна с разбойници и такива ни управляват за съжаление...
15.
гражданин присъствал на сесията
22.12.2019 21:50:30
0
33
Чета в последно време в нета нападките и призивите за линчуване на общинската администрация и се чудя пука ли и поне малко на опозицията за тази същата администрация, която сега отнася негативите заради тяхното управление.На въпросната сесия никой от тази опозиция не си направи труда да попита коолко са съкратените бройки, от кои звена са???Дебат и въпроси никакви....Най-важното беше госпожа Германова да се направи отново на велика и да побърза да отмине темата със СМЕШНО ВАЖНИЯ въпрос: защо главният архитект не е пряко подчинен на кмета.Срамота.!!!Мисля, че точно вие дами и господа от опозицията дължите благодарност и уважении към всеки един от тази администрация.Аз лично подкрепям добрите намерения на новия кмет що се отнася до новата структура на общината с надеждата, че всичко е премислено, но с един съвет: не подценявайте, господин Янакиев добрите специалисти и добрите хора.Те просто си вършат добре работата, без окраска на политически пристрастия
14.
yh
22.12.2019 21:32:53
5
14
Имам предложение , на следващата сесия гражданите наблюдатели да се въоръжът с яица колкото може по миризливи и да ги счупим на главите на шаиката на Креизи .
13.
Кибик
22.12.2019 18:01:18
11
20
Хахаха, дори Галка юристката се стресна в алколното си опиянение от въпроса на кмета. Как да каже, че са заобиколили закона с даренията за къщичките!? Но на кмета не му пука, защото е толкова некомпетентен, че дори не разбра, че е потъпкал закона!!!
12.
*********
22.12.2019 09:55:12
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
Гражданин
22.12.2019 01:15:48
0
37
Абе Кмете извади всичко наяве от предишния кмет, хората искат да разберат къде отидаха тези милиони борчове за общината!
10.
Подписка срещу Рейзи и сие
22.12.2019 00:33:36
5
38
Съграждани, да се обединим ЗА сваляне на Рейзи и подлоги от ОбС!!!!!
9.
в Очите
21.12.2019 23:39:45
6
53
След никому неизвестният зам. Кмет Кисьов, виждам на снимките и друг социалист, пенсионер, чужд на Созопол цъфнал на "президиума" ! Какво прави 70 годишният малко търновец Мишо Жеков до софийският ни зам. Кмета ? Той ли ще е новият началник на Общинско горско предприятие ? Наистина ли БСП не разбраха, че не те спечелиха изборите а омразата на хората към Рейзи ги доведе случайно до властта ? Хората искаме цялата истината за управлението на Рейзи. Чакаме прословутият одит ! Дотук си играем на дребно.
8.
Sedi ot strani
21.12.2019 22:14:04
18
10
ohh da pazi gospod ot promqnata tva li e promqnata maloumnici slojili elha v staria grad zatvorili parq kou shte q vidi taz elha starite garci det nqmat jivi sauchenici turisti imame za praznicite i pitat kade e elhata i nie vikame neznaem ne sme q vijdali haxa ot vsichko drugo se otarvahme ama ot prosti stari garci nqma otarvane metachkite metat samo v staria grad haxagaxs da vi dam li pari da izmetete i cherno more da se promeni i da vi kupq li elha da slojim blagotvoritelno na cherno more ta turistite da razberat kade e elhata plahocii golemi ste
7.
Относно г-жа Германова
21.12.2019 20:51:02
3
47
Нагласата сред созополии масово за г-жа Германова е, че не става. Това, че беше кандидат наследник на Рейзи я дръпна към дъното още повече. Сега обаче защо по този грозен начин се излага и защо пада в очите на всички ни? Нейните гласове бяха на звездите от равадиново и заинтересуваните за места за сергийки и казани за царевица. Созополии не гласуваха за нея. Сега явно си отмъщава пошло. Яд ме е само, че народа плаща заплати на такива хора.
6.
Созополчански потайности
21.12.2019 19:13:27
28
11
И ква стана тя , така провелата се сесия кмета се защитил с това ,че и предните са правили така , ами супер тогава нищо няма да се промени всичко си е по старо му . Така кажете бе .....
5.
*********
21.12.2019 18:10:09
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Потресен
21.12.2019 18:02:09
3
51
Нагли и безпардонни ! Вместо да се скрият в миша дупка , въпросните каки имат наглостта да се появяват,че и да искат обяснения. БЕЗСРАМИЕ !
3.
Бургазлия
21.12.2019 17:48:00
3
54
Значи, когато са в опозиция Герб ги втриса! Стават дребнави и жалки!
2.
рейзи
21.12.2019 17:15:20
4
47
Виж се, рейзак, на предпоследната снимка, какъв гърбав грозен педерас си. Смешник
1.
hahaha
21.12.2019 17:13:37
3
55
баси жалкарити. Вместо да си седят на насраните задници, те съскат като жалки змийчета. Даже познатите ви извън созопол питат за вас, защо така се излагате... Жалкари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пак затварят нощните заведения и стадионите, решила управляващата коалиция Пак затварят нощните заведения и стадионите, решила управляващата коалиция

Те са огнище на заразата от коронавирус, обяви Валери Симеонов

Извънредно! Арестуваха Пламен Бобоков, Спецпрокуратурата рови в Президентството Извънредно! Арестуваха Пламен Бобоков, Спецпрокуратурата рови в Президентството

Адвокатът му Ина Лулчева потвърди, като уточни че повторното му задържане е незаконно

Две прокуратури разследват в президентството Две прокуратури разследват в президентството

Досъдебните производства касаят секретар и съветник на държавния глава

Нов доклад показва потенциала на България за бъдеще без въглища Нов доклад показва потенциала на България за бъдеще без въглища

Сценарият на Bloomberg с най-малко разходи е политически агностичен, разчитайки просто на конкурентния характер на възобновяемите енергийни източници

Ожесточена война и удари под кръста в "На кафе" Ожесточена война и удари под кръста в "На кафе"

Веселинова се гласи за стола на Гала

Кръвният център в Бургас с нов завеждащ, расте броят на дарителите през летния сезон Кръвният център в Бургас с нов завеждащ, расте броят на дарителите през летния сезон

За да работи нормално, отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас има нужда от 700 кръводарители месечно, или по около 30 дневно

Спецпрокуратурата влезе в сградата на Президентството Спецпрокуратурата влезе в сградата на Президентството

В акцията участва и СДВР 

Добивите на пшеница по-ниски от миналата година, но хлябът нямало да поскъпва Добивите на пшеница по-ниски от миналата година, но хлябът нямало да поскъпва

Не трябва да има притеснение за храната на българина, каза аграрният министър Десислава Танева

Едрогърда блондинка от Кърджали с голяма роля в турски филм Едрогърда блондинка от Кърджали с голяма роля в турски филм

Красивата Семра в момента се намира в курорта Анталия, където в следващите дни започват снимките на единия от двата филма

27-годишна продава девствеността си, уморила се да чака "принца" 27-годишна продава девствеността си, уморила се да чака "принца"

Тя взела това решение, след като прекарала цялата година в търсене на сродна душа

Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция

Тестването за COVID-19 на желаещите за ходят на плаж в Гърция вероятно ще е безплатно

Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Осман Октай Осман Октай Овластени динковци не допуснаха “мигранта” Христо Иванов на българска територия Виц на деня Виц на деня Мъж се кара на касата в магазин:
- Но нали самите вие казвате, че не сте виждали в живота си банкнота от 75 лева...Тогава откъде знаете, че е фалшива?!
Виц на деня Виц на деня Мъж-инженер казва на жена си:
- Може ли да ми дадеш рецептата за тази торта? От нея ще стане истинска революция в циментовата индустрия.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Този който е казал "От опит глава не боли " явно не си спомня как за първи път е пил ракия
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори