×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Мръсна ли е концесията на „Холсим кариерни материали Пловдив“ и ще бъде ли удължена с още 15 години?


Мръсна ли е концесията на „Холсим кариерни материали Пловдив“ и ще бъде ли удължена с още 15 години?
Ясно е, че кариера край Пловдив не трябва да има, смята Елена Пешева. Всичко е в ръцете на гражданите, отговори й Теменужка Петкова.
07 Декември 2019, Събота, 12:22 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Енергийният министър призова гражданите да са активни в течащата процедура по ОВОС

Абдикирала ли е държавата от проблема с концесионера „Холсим кариерни материали Пловдив“? По този въпрос спориха депутатът от „Воля“ Елена Пешева (бивша Аксиева) и министърът на енергетиката Теменужка Петкова на последния парламентарен контрол.

Пешева постави за пореден път казуса на дневен ред, след като жителите на селата около кариерата край Пловдив през септември се вдигнаха на нов протест.

„Като народен представител от 16-и МИР, гр. Пловдив изразявам притеснението си за жителите на местностите в село Белащица. Масовите протести срещу замърсяването вследствие добива на природни ресурси в близост до село Белащица продължават и не са взети мерки, а дори напротив – ще бъде подновен концесионният договор на инвеститора“, посочи уверено Елена Пешева.

Според Теменужка Петкова обаче по искането на „Холсим“ за удължаване на концесията тече процедура, която не е приключила.

Елена Пешева изреди проблеми, които до момента били създадени от инвеститора. Според депутатката, процедурата е формална и „Холсим“ ще получат разрешение да експлоатират находището за още 15 години.

Енергийната министърка посочи, че въпросът е поставян неведнъж, като тя имала разговори и с инициативен комитет на граждани против концесията.

Ведомството й извършвало контрол във основа на Закона за подземните богатства и съответните нормативни актове.

Каквото зависело от Министерството на енергетиката (МЕ), то се правело и щяло да продължи да се прави.

Според Елена Пешева, заради нарушения на „Холсим“ имало много наложени актове, повечето от които обаче били с глоби от по 2000 лв. Последният - на РИОСВ-Пловдив от октомври т.г., бил за запрашаване. Той бил на стойност 5000 лв. и това бил законовият максимум, което било твърде малко на фона на печалбите на компанията.

Теменужка Петкова обаче отговори, че въпросните нарушения касаят замърсяването на околната среда. МЕ извършвали друг вид проверки - на базата на Закона за подземните богатства, а последно ведомството наложило акт на стойност, „много над това, което Вие казахте“.

Концесионерът обаче го обжалвал.

„Така че ние в момента сме в съдебна фаза с концесионера по тази тема. Така че нищо необичайно няма в това и противоречие няма – така, както Вие смятате, че е налице такова. Просто ние си вършим работата. Когато има нарушение, сме длъжни да санкционираме“, посочи Теменужка Петкова.

Тя изнесе и хронология на цялата концесионна процедура.

С решение на Министерски съвет от 2000 г. находището край Белащица било дадено за 20 години, като концесионнният договор е сключен през 2001 г. и изтича през 2021 г.

Със заявление от март 2019 г. фирмата „Холсим“ е внесла мотивирано заявление в МЕ за продължаване на концесията за 15 години, считано от 1 февруари 2021 г.

Съгласно закона, срокът действително можело да бъде удължен с 15 години при условията на сключения концесионен договор.

Към момента това не се е случило, а процедурата била на етап издаване на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), която е в правомощията на Министерството на околната среда и водите.

„Съгласно разпоредбите на Закона за подземните богатства, не е налице правно основание искането за продължаване на срока на концесията да не бъде разгледано. Това е много важно, тъй като Министерството (на енергетиката) няма такава функция, такава правна възможност – да не разгледа всяко едно подадено заявление, когато то е в съответствие с предвидените в закона разпоредби“, заяви Теменужка Петкова.

Фирмата „Холсим“ публикувала на сайта си инвестиционното намерение. Всички заинтересовани граждани следвало да изразят своята позиция именно сега.

Удължаването на концесията можело да се случи само при положителна ОВОС.

Елена Пешева обаче не бе особено доволна от чутото: „Нормално ли е един такъв сериозен въпрос, в който се засягат десетки хиляди граждани, вече да се проточва повече от година и половина? Не е ли това един вид абдикиране на държавата - едно прехвърляне между Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и водите, и в крайна сметка гражданите да бъдат тези, които постоянно да пускат сигнали, доноси... инициативният комитет, да се събират адвокати, лично те да правят протести? Искам да попитам – това нормално ли е според Вас.“

На всички било ясно какъв е ефектът от тези кариери.

„Той не засяга само село Белащица. Засяга села Белащица, Марково, Браниполе, Брестник, Гълъбово – това са над 20 000 души. Да не говорим, че всичкият този прахоляк и мръсотия отива към град Пловдив. Това е доказано и чрез изследване роза на ветровете. А всъщност всички знаем, че град Пловдив е един от най-мръсните в Европа“, добави депутатката.

Тя обясни и че „консолидирано становище“ пуснали дори новоизбраните кметове на Белащица, Брестник и Марково.

Общинският съвет на Родопи също се противопоставил, както и бившият кмет на Пловдив (Иван Тотев).

Според Пешева процедурата по ОВОС се проточвала дълго.

„Хората вече са пускали вече толкова доноси година и половина и стачкуват, и в един момент пак да ги караме -„чакайте да си ги пуснем наново“. За мен това не е правилно и коректно отношение спрямо нашите граждани, които ни гласуват доверие. Многократно вече е заявявано“, каза депутатката.

„Смятам, че държавата трябва да влезне в своето управление. Ако трябва, да се съберете вие, Министерство на околната среда и водите... Ясно е, че там кариера не трябва да има, независимо от всички процедури, които само се влачат във времето“, заключи Елена Пешева.

В дупликата си Теменужка Петкова увери, че държавата е доказала, че „животът и здравето са над всичко“ и няма икономически интереси, които да са над това.

„Така че – всичко е във вашите ръце, така да се каже. Това, което повелява законът и това, което пише в закона, ние това налагаме като санкция“, обясни министърката.

„Категорично можем да кажем, че държавата не е абдикирала. Защото Вие виждате, че на практика се спазва цялата процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Там има срокове и сега е моментът гражданите да изложат своите аргументи, своите мотиви, за да може те да бъдат взети предвид и да бъдат оценени, така да се каже, по време на извършващия се ОВОС. Така че аз наистина апелирам сега хората да кажат своите аргументи и наистина в рамките на тази процедура да могат да бъдат взети предвид техните становища.

Но пак казвам – животът и здравето на хората са над всичко. Така че няма държавна институция, която не би се съобразила с подобни аргументи“, каза още Теменужка Петкова.

По-конкретни времеви параметри по процедурите за окончателното решаване на въпроса обаче тя не посочи.


В категории: Пловдив


6
Коментара по темата
6.
Пенчо Славейков
09.12.2019 19:30:25
0
2
Каза преди години: не е Народ, а е мърша! Колко актуално звучи днес тази злочест констатация!
5.
Пенчо Славейков
09.12.2019 19:30:17
0
2
Каза преди години: не е Народ, а е мърша! Колко актуално звучи днес тази злочест констатация!
4.
Пенчо Славейков
09.12.2019 19:30:15
0
2
Каза преди години: не е Народ, а е мърша! Колко актуално звучи днес тази злочест констатация!
3.
.......
08.12.2019 13:00:58
0
3
Жалко, че Бургазлии са толкова заспали. Никаква реакция за кариерата в Банево! Прост народ, който вижда ползата от минералната вода, само когато пълни стотици литри вода от чешмите в мръсните туби, защото е безплатна. За това този овчедушен народ търпи издевателствата над него:ниски доходи, лошо здравеопазване, лошо образование, високи данъци и цени, мръсен въздух, обидно ниски пенсии и много още, каквото се сетите! Жалко, много жалко в какво безгръбначно същество се е превърнал Бургазлията,а Бургас загива без развитие на икономиката-тръгнете по главната улица и вижте колко магазини са ударили кепенците... Само с подмяна на плочки и строителство на ненужни спортни зали, един град никога няма да просперира, напротив-ще умира бавно, както това се случва с Бургас.
2.
Ха
07.12.2019 18:51:52
0
4
Теменужка, нежно име зад което се крие ГЕРБ-аджийска лъжовност! Вижте реалността, а не слушайте лъжите им. Хората са най-малкото нещо, което ги интересува. Проследете и ще видите как ще промушат концесията въпреки всичко!
1.
даа
07.12.2019 13:55:36
0
6
Същият проблем е с кариерата в Бургаския квартал Банево.
По един много съмнителен начин, на заседание на Министерския съвет на 30.12.преди две години също бе подновена стара концесия с още 15 години, по силата на отменения закон, тъй като по настоящия закон за концесиите такава кариера не може да съществува!
И тук, интересите на хората бяха поставени на последно място, като се даде приоритет на корпоративни интереси /както се случва през последните 10 години/. Само,че жителите на квартал Банево в по голямата си част са овчедушни и не протестират, а си траят и дишат финните прахови частици, които се получават от взривовете. Да не говорим,че кариерата е в пряк конфликт с развитието на балнео-туризма. Първо, заради непрестанното движение на тежки камиони и второ-не се знае след някой от взривовете, дали минералната вода няма да изчезне в подземните недра!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й

Веселина Никова имала алергия, отпратили я към частен кабинет, където сама поставила диагнозата си, а лекар просто се разписал

Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Заедно с Васил Найденов на сцената бяха едни от най-талантливите български музиканти, с които буквално взривиха публиката Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители

Мярката ще важи за хора с деца до 14 г. и такива, които са изхабили годишния си отпуск

Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас

Инцидентът по чудо се размина без сериозни щети и травми за участниците

Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне

Старите конюшни на порта са собственост на Агенция „Митници“ от години били неизползваеми

22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед 22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед

Стефан Атанасов остава в ареста, реши днес Районният съд в Бургас

 

Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест Определиха концесионерите на 4 плажа в Бургаска област Определиха концесионерите на 4 плажа в Бургаска област

„Поморие-Юг“, „Градина“, „Обзор-Мотела“ и „Дюни“ са с нови концесионери

 

 

Невероятно астрономическо събитие приковава погледите Невероятно астрономическо събитие приковава погледите

По това време на годината астрономи и любители насочват вниманието си към нощното небе

4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение 4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение

2618 от тях са извършени по желание 

Турция предлага диалог на Гърция Турция предлага диалог на Гърция

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията

Руската ваксина на пазара до 2 седмици Руската ваксина на пазара до 2 седмици

Производството на ваксината "Спутник V" ще бъде ориентирано на първо място към вътрешния пазар

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил с тях, е под карантина

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня - Кои три думи, просто така изречени, са способни да предизвикат неистова радост, трепет, вълнение и ентусиазъм у някои жени?
- "Бабо, гладен съм!"
Виц на деня Виц на деня - Аз шофирам 30 години, и нямам нито една катастрофа!!!
- Каква кола имаш?
- Ааа, шофьор на валяк съм...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Пеперуди в стомаха" - онова чувство, когато си пипнеш джоба и ти няма портфейлa.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори