×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро


Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро
"На този етап не бих могла да се ангажирам с конкретен срок", отговори Петя Аврамова на Манол Генов
05 Декември 2019, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Предстоят тежки процедури по проектирания, отчуждения и ОВОС, стана ясно от отговор на министър Петя Аврамова

Строителният министър Петя Аврамова отказа да се ангажира със срок за старт на разширението на околовръстния път на Пловдив.

Въпрос по темата на последния парламентарен контрол й зададе депутатът от „БСП за България“ Манол Генов.

Както става ясно от питането, реконструкцията касае следните отсечки - път III-805, участък от път I-8 Пазарджик – Пловдив – пътен възел Царацово – Съединение (км 0+000 до км 4+120), и път II-86, участък от път I-8 Пазарджик – Пловдив – Асеновград – Смолян (км 0+000 до км 14+750).

Според Генов околовръстният път на Пловдив е един от най-натоварените в страната.

„Които от колегите и гражданите са пътували по него, много добре знаят колко крещяща е необходимостта от неговото разширение“, посочи депутатът.

Основен ремонт в годините той не си спомнял да е правен.

„Правят се някакви текущи ремонти, изкърпват се определени участъци, задръстванията по него са ежедневие. Много често има пътнотранспортни произшествия с големи материални щети, ранени, убити“, каза още Генов.

Той наскоро разбрал от медиите, че е обявена процедура за проектиране, която включва всички необходими действия по започване на строителството.

„Моят въпрос е да прогнозирате: кога ще завършат тези процедури с проектирането, с одобрението на техническите проекти и кога ще започне строителството на този така важен участък от републиканската пътна мрежа“, попита Манол Генов.

Петя Аврамова отговори, че „реализирането на околовръстния път на град Пловдив е от съществено значение за района и е важен за развитието на индустриалната зона и връзката ѝ с града”.

През годините Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) работила за намиране на решения за модернизиране на пътните артерии, които образуват околовръстния участък (път III-805 и път II-86), с което да се намали времето за пътуване и да се повиши безопасността на движение.

“През октомври тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за изработване на технически проект и подробен устройствен план – парцеларен план за обект „Околовръстен път на град Пловдив – привеждане към габарит Г 23,5 с обща дължина на обходното трасе 18,7 км“. Индикативната стойност на поръчката е 3,75 млн. лв. без ДДС и се финансира от бюджета на Агенцията. Поръчката е в три обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е до 9 декември 2019 г., а тяхното отваряне ще бъде на 10 декември 2019 г. Посочените срокове в поръчката включват само времето за извършване на проектно-проучвателни работи”, каза строителният министър.

В отговор на предишно питане тя обяснила, че сключеният през 2012 г. договор за изработване на идеен и технически проект за околовръстния път на Пловдив с „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД е бил прекратен поради промяна на цялостната концепция на проекта, свързана с обслужването на прилежащите урбанизирани територии.

В периода 2013 – 2017 г. била изпълнена процедура по реда на Закона за опазване на околната среда и за инвестиционното намерение на АПИ, с която влязло в сила Решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2017 г.

През месец юни тази година е била проведена работна среща с представители на Агенцията, областната администрация на област Пловдив, общините Пловдив, Марица и Родопи, както и други заинтересовани страни, с които са обсъдени инвестиционните намерения за изграждане на околовръстния път.

„На база получената информация и залегналите проблеми бе изработено задание за изготвяне на технически проект и изработване на подробен устройствен план – парцеларен план за околовръстния път“, каза още Петя Аврамова.

За трите обособени позиции министърката даде подробни обяснения.

“За Обособена позиция № 1 – необходимостта участъците от км 0+000 до км 1+460 на път ІІІ-805 и от км 0+000 до км 0+640 на път ІІ-86 да бъдат отделени в отделна обособена позиция е обоснована от интензивния трафик, който преминава по кръгово кръстовище, което се образува от пресичането на път I-8, път III-805 и път II-86, както и от незадоволителното състояние на моста над река Марица при км 0+311 на път II-86. Това е един от най-големите транспортни проблеми на гражданите, използващи този участък”, каза министърката.

Заданието предвиждало проектиране на двустранно разположени локални платна, разработване на две сложни пътни съоръжения с обща дължина над 700 м – естакада над кръгово кръстовище при пресичане с път I-8, продължаваща в мост над река Марица.

“За Обособена позиция № 2 – заданието предвижда рехабилитация на съществуващия пътен възел „Царацово“ и реконструкция на две от кръстовищата му за гарантиране на неосигурените към момента посоки и реализиране на двустранно разположени локални платна.

За Обособена позиция № 3 – заданието предвижда двустранно разположени локални платна, изграждане на големи съоръжения при пресичанията на трасето с пресичащи пътища: изграждане на 7 броя пътни възли, 4 броя мостови съоръжения, както и 5 броя пътни надлези и подлези”, обясни Петя Аврамова.

Съгласно влязлото в сила решение по ОВОС за кръстовището при км 6+945, с цел запазване в максимална степен на жилищните постройки в квартал „Коматево“, е одобрен вариант, при който е необходимо проектната ос на трасето да се измести в западна посока с около 300 м.

Междувременно за същата територия, разположена на запад от съществуващото трасе, е издадено разрешение за строеж на чуждестранен инвеститор. Община Родопи изразила мнение, че е необходимо да се представи ново вариантно решение, за да не се засегне територията на инвеститора, което прави невъзможен за реализиране одобрения вариант и налага да се търси ново проектно решение, което да бъде предоставено за преценка от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В случай че МОСВ потвърди съществуващото решение по ОВОС за изпълнение на одобрения вече вариант, същият трябва да бъде разработен в техническия проект, заяви още Аврамова.

Манол Генов благодари “за изчерпателния и изключително подробен отговор”.

“Но аз зададох един въпрос – да ми дадете някаква прогноза все пак. Ясно ми е, че трябва допълнение да мине към оценката за въздействие върху околната среда с това ново трасе. Ясно ми е, че за проектиране има някакви срокове. Може да има обжалване на тези резултати, които ще бъдат обявени при приключване на процедурата за избор на изпълнител. Но все пак и аз, и гражданите, всички хора, които ползват този път – Вие посочихте особената необходимост от неговата реконструкция и от неговото привеждане в нормално състояние за съществуващото движение, потоци от автомобили по него – да имат някаква искрица надежда. Да кажете как прогнозирате: кога ще завършат тези процедури и кога някой си премиер може да отреже лентичката при издаване на строителното разрешение на този път“, призова депутатът.

В дупликата си Петя Аврамова обясни, че самият Генов изброил част от процедурите, които трябва да бъдат извървени, за да се стигне до финалната права и да започне строежът.

“Само да допълня, че важна точка от техническия проект в обособената позиция, за която последно говорих, е изместване на ведомствена жп линия на „КЦМ 2000“ АД, тъй като в непосредствена близост до съществуващия жп прелез има стълбове с високо напрежение.

Предвид факта, че очакваме да бъде започната нова процедура по Закона за опазване на околната среда за Обособена позиция № 3, както и предстоящи отчуждителни процедури на този много сериозен проект и в трите обособени позиции, на този етап не бих могла да се ангажирам с конкретен срок – конкретна дата, в който ще имаме пълна проектна готовност за стартиране на реалното строителство”, заключи министърката.


В категории: Пловдив


Устата рязко побеля
Устата рязко побеля 18/01/2020, Събота 21:40 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отговорите на всички твои неприлични въпроси Отговорите на всички твои неприлични въпроси

Нищо не е твърде странно за експерта по секс и връзки Фей Бренан

6 интересни места в Царево, които вече не съществуват 6 интересни места в Царево, които вече не съществуват

През Пързалката и дискотека Мелодия, до Ресторант-бар Нестинарка

Устата рязко побеля Устата рязко побеля

Остарявам, но не се вкопчвам в ежедневието, а гледам с насмешка на всички абсурдни ситуации, споделя с чувство за хумор изпълнителят

Ели Бинева копира Кара Делевин Ели Бинева копира Кара Делевин

Красавицата има страхотен потенциал да се изявява като манекенка, смятат експерти

Мария Игнатова се изживява като инфлуенсър Мария Игнатова се изживява като инфлуенсър

Откакто се раздели окончателно с Рачков, Мария изпадна в емоционална и финансова дупка, разказват нейни близки

Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт

През 2020 г. предстоят нови ремонти на училищни дворове и детски градини, първокласниците ще влязат в чисто нови класни стаи, казва Йорданка Ананиева

Григор Димитров: Предстои ми вълнуващо време Григор Димитров: Предстои ми вълнуващо време

АТП посвети обширен материал за българина

Джулката платила 10 бона за съхранени на стволови клетки Джулката платила 10 бона за съхранени на стволови клетки

Тя все още не е разкрила името на сина си от суеверие

Застреляха българин в Истанбул, нахлул с нож в ресторант Застреляха българин в Истанбул, нахлул с нож в ресторант

Той е бил неутрализиран от полицията

Нефтохимик с победа над Черноморец-Балчик в първата си контрола Нефтохимик с победа над Черноморец-Балчик в първата си контрола

Десет минути преди края на двубоя тимът от Балчик се възползва от пропуск в защитата на Нефтохимик и успя да намали до 2:1

Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes

 Той отново бе детрониран от Бернар Арно

Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай

Богатите деца на Дубай показват на света какво означава да имаш буквално най-доброто и да познаваш само лукса

Голяма трагедия сполетя Селин Дион Голяма трагедия сполетя Селин Дион

Почина майка й Терез Дион

Пазарът в Одрин поскъпна и замря, ето къде е новата далавера Пазарът в Одрин поскъпна и замря, ето къде е новата далавера

Собствениците на търговските обекти започнаха да хитруват, родните пазаруващи се местят в Чорлу и Текирдаг

Най-малкият човек в света почина Най-малкият човек в света почина

Той е роден през 1992 година

Българин с мачете направи нещо страшно в Истанбул! Полицията го спря с 20 куршума Българин с мачете направи нещо страшно в Истанбул! Полицията го спря с 20 куршума

Милен Бахчеванов се опитал за вземе заложници, но набелязаните лица успели да избягат навън

СЗО бие тревога заради липсата на нови антибиотици СЗО бие тревога заради липсата на нови антибиотици

Това е една от големите заплахи за здравеопазването, смятат от световната организация

Меган Маркъл за "Мегзит": Душата ми смачкаха в двореца, най-накрая мога да дишам! Меган Маркъл за "Мегзит": Душата ми смачкаха в двореца, най-накрая мога да дишам!

 Кралският двор смазвал душата ѝ, не можела да бъде 100-процентова майка на Арчи заради злобата в семейството

Лавина затрупа седем души в Хималаите Лавина затрупа седем души в Хималаите

Хората все още са в неизвестност

20 хиляди напуснаха домовете си заради земетресението в Пуерто Рико 20 хиляди напуснаха домовете си заради земетресението в Пуерто Рико

Някои са предпочели да спят на улицата

Йордан Цонев Йордан Цонев В обществените медии имат не свобода, а пълна свободия Виц на деня Виц на деня - Здрасти шефе, днес няма да идвам на работа...
- Защо?
- Колата ми е развалена..
- Защо не дойдеш с автобуса?
- Аз нямам автобус...
Виц на деня Виц на деня Едно детенце пита:
- Дядо, ти едно време бил ли си джендър?
- Бил съм, дядо! И сега, ако го видя пак ще го бия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Той я нарече "вещица", а тя макар, че първоначално се притесни, се сети, че няма как да се е издала, за това просто се направи на много обидена.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори