×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Шестима пияни шофьори хванати през уикенда, рекордът - 2,7 промила
  • Циганин от кв. Победа отмъкна 1200 лева от апартамент в центъра и загази здраво
  • Задържаха криминално проявени мъж и жена в такси в Равда, държали 1 торба с марихуана
  • 200 пожарникари и доброволци се борят с огнения ад в Хасковско, спасиха няколко села
  • Голяма жега и днес - повече тук
  • 54 оздравели от коронавирус, а новите заразени са 53
  • Две жертви на мъртвото вълнение за уикенда - внимавайте с морето през август
  • За 72 ч са регистрирани 6 кражби, 2 други криминални престъпления и 4 ПТП. Образувани са 25 бързи производства, разкрити са 44 престъпления
  • Жълт код за силен вятър е обявен за Бургас
НА ЖИВО

Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро


Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро
"На този етап не бих могла да се ангажирам с конкретен срок", отговори Петя Аврамова на Манол Генов
05 Декември 2019, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Предстоят тежки процедури по проектирания, отчуждения и ОВОС, стана ясно от отговор на министър Петя Аврамова

Строителният министър Петя Аврамова отказа да се ангажира със срок за старт на разширението на околовръстния път на Пловдив.

Въпрос по темата на последния парламентарен контрол й зададе депутатът от „БСП за България“ Манол Генов.

Както става ясно от питането, реконструкцията касае следните отсечки - път III-805, участък от път I-8 Пазарджик – Пловдив – пътен възел Царацово – Съединение (км 0+000 до км 4+120), и път II-86, участък от път I-8 Пазарджик – Пловдив – Асеновград – Смолян (км 0+000 до км 14+750).

Според Генов околовръстният път на Пловдив е един от най-натоварените в страната.

„Които от колегите и гражданите са пътували по него, много добре знаят колко крещяща е необходимостта от неговото разширение“, посочи депутатът.

Основен ремонт в годините той не си спомнял да е правен.

„Правят се някакви текущи ремонти, изкърпват се определени участъци, задръстванията по него са ежедневие. Много често има пътнотранспортни произшествия с големи материални щети, ранени, убити“, каза още Генов.

Той наскоро разбрал от медиите, че е обявена процедура за проектиране, която включва всички необходими действия по започване на строителството.

„Моят въпрос е да прогнозирате: кога ще завършат тези процедури с проектирането, с одобрението на техническите проекти и кога ще започне строителството на този така важен участък от републиканската пътна мрежа“, попита Манол Генов.

Петя Аврамова отговори, че „реализирането на околовръстния път на град Пловдив е от съществено значение за района и е важен за развитието на индустриалната зона и връзката ѝ с града”.

През годините Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) работила за намиране на решения за модернизиране на пътните артерии, които образуват околовръстния участък (път III-805 и път II-86), с което да се намали времето за пътуване и да се повиши безопасността на движение.

“През октомври тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за изработване на технически проект и подробен устройствен план – парцеларен план за обект „Околовръстен път на град Пловдив – привеждане към габарит Г 23,5 с обща дължина на обходното трасе 18,7 км“. Индикативната стойност на поръчката е 3,75 млн. лв. без ДДС и се финансира от бюджета на Агенцията. Поръчката е в три обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е до 9 декември 2019 г., а тяхното отваряне ще бъде на 10 декември 2019 г. Посочените срокове в поръчката включват само времето за извършване на проектно-проучвателни работи”, каза строителният министър.

В отговор на предишно питане тя обяснила, че сключеният през 2012 г. договор за изработване на идеен и технически проект за околовръстния път на Пловдив с „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД е бил прекратен поради промяна на цялостната концепция на проекта, свързана с обслужването на прилежащите урбанизирани територии.

В периода 2013 – 2017 г. била изпълнена процедура по реда на Закона за опазване на околната среда и за инвестиционното намерение на АПИ, с която влязло в сила Решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2017 г.

През месец юни тази година е била проведена работна среща с представители на Агенцията, областната администрация на област Пловдив, общините Пловдив, Марица и Родопи, както и други заинтересовани страни, с които са обсъдени инвестиционните намерения за изграждане на околовръстния път.

„На база получената информация и залегналите проблеми бе изработено задание за изготвяне на технически проект и изработване на подробен устройствен план – парцеларен план за околовръстния път“, каза още Петя Аврамова.

За трите обособени позиции министърката даде подробни обяснения.

“За Обособена позиция № 1 – необходимостта участъците от км 0+000 до км 1+460 на път ІІІ-805 и от км 0+000 до км 0+640 на път ІІ-86 да бъдат отделени в отделна обособена позиция е обоснована от интензивния трафик, който преминава по кръгово кръстовище, което се образува от пресичането на път I-8, път III-805 и път II-86, както и от незадоволителното състояние на моста над река Марица при км 0+311 на път II-86. Това е един от най-големите транспортни проблеми на гражданите, използващи този участък”, каза министърката.

Заданието предвиждало проектиране на двустранно разположени локални платна, разработване на две сложни пътни съоръжения с обща дължина над 700 м – естакада над кръгово кръстовище при пресичане с път I-8, продължаваща в мост над река Марица.

“За Обособена позиция № 2 – заданието предвижда рехабилитация на съществуващия пътен възел „Царацово“ и реконструкция на две от кръстовищата му за гарантиране на неосигурените към момента посоки и реализиране на двустранно разположени локални платна.

За Обособена позиция № 3 – заданието предвижда двустранно разположени локални платна, изграждане на големи съоръжения при пресичанията на трасето с пресичащи пътища: изграждане на 7 броя пътни възли, 4 броя мостови съоръжения, както и 5 броя пътни надлези и подлези”, обясни Петя Аврамова.

Съгласно влязлото в сила решение по ОВОС за кръстовището при км 6+945, с цел запазване в максимална степен на жилищните постройки в квартал „Коматево“, е одобрен вариант, при който е необходимо проектната ос на трасето да се измести в западна посока с около 300 м.

Междувременно за същата територия, разположена на запад от съществуващото трасе, е издадено разрешение за строеж на чуждестранен инвеститор. Община Родопи изразила мнение, че е необходимо да се представи ново вариантно решение, за да не се засегне територията на инвеститора, което прави невъзможен за реализиране одобрения вариант и налага да се търси ново проектно решение, което да бъде предоставено за преценка от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В случай че МОСВ потвърди съществуващото решение по ОВОС за изпълнение на одобрения вече вариант, същият трябва да бъде разработен в техническия проект, заяви още Аврамова.

Манол Генов благодари “за изчерпателния и изключително подробен отговор”.

“Но аз зададох един въпрос – да ми дадете някаква прогноза все пак. Ясно ми е, че трябва допълнение да мине към оценката за въздействие върху околната среда с това ново трасе. Ясно ми е, че за проектиране има някакви срокове. Може да има обжалване на тези резултати, които ще бъдат обявени при приключване на процедурата за избор на изпълнител. Но все пак и аз, и гражданите, всички хора, които ползват този път – Вие посочихте особената необходимост от неговата реконструкция и от неговото привеждане в нормално състояние за съществуващото движение, потоци от автомобили по него – да имат някаква искрица надежда. Да кажете как прогнозирате: кога ще завършат тези процедури и кога някой си премиер може да отреже лентичката при издаване на строителното разрешение на този път“, призова депутатът.

В дупликата си Петя Аврамова обясни, че самият Генов изброил част от процедурите, които трябва да бъдат извървени, за да се стигне до финалната права и да започне строежът.

“Само да допълня, че важна точка от техническия проект в обособената позиция, за която последно говорих, е изместване на ведомствена жп линия на „КЦМ 2000“ АД, тъй като в непосредствена близост до съществуващия жп прелез има стълбове с високо напрежение.

Предвид факта, че очакваме да бъде започната нова процедура по Закона за опазване на околната среда за Обособена позиция № 3, както и предстоящи отчуждителни процедури на този много сериозен проект и в трите обособени позиции, на този етап не бих могла да се ангажирам с конкретен срок – конкретна дата, в който ще имаме пълна проектна готовност за стартиране на реалното строителство”, заключи министърката.


В категории: Пловдив


Николета и Божинов се събраха
Николета и Божинов се събраха 10/08/2020, Понеделник 20:43 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Космически енергии вълнуват Овена, Везните да не се отказват от шанса си! Космически енергии вълнуват Овена, Везните да не се отказват от шанса си!

Хороскоп за деня – 11 август 2020, вторник

Бум на пияни шофьори в Бургаско: Карнобатлия заловен с 2,70 промила, рокер - 2,18 промила Бум на пияни шофьори в Бургаско: Карнобатлия заловен с 2,70 промила, рокер - 2,18 промила

Вследствие на засилените полицейски проверки са спипани десетки нарушители

 

Випове се надцакват за Васил Найденов Випове се надцакват за Васил Найденов

Въпреки че в Bedroom beach има перфектна видимост към сцената, от всяка точка на клуба, най-хубавите места отдавна са резервирани

Сексапилната Ева Кикерезова от БНТ на косъм от удавяне Сексапилната Ева Кикерезова от БНТ на косъм от удавяне

Това беше най-страшния момент в моя живот, признава тя

Как се рекламираше Небостъргачът в „Меден рудник“ – закрит басейн, джакузи, сауна… Как се рекламираше Небостъргачът в „Меден рудник“ – закрит басейн, джакузи, сауна…

Днес сградата още не е завършена, а собствениците на жилища мечтаят просто за асансьори и стълбищно осветление

Двама уволнени от НСО и четирима наказани за случката с Христо Иванов в парк "Росенец" Двама уволнени от НСО и четирима наказани за случката с Христо Иванов в парк "Росенец"

Проверката на НСО приключи в срок, взети са необходимите мерки, подчертават от Националната служба

 

Кирил Радев, човекът с въпросите, недоволен от отговорите: Христо, кажи си Кирил Радев, човекът с въпросите, недоволен от отговорите: Христо, кажи си

Ако на мястото на Иванов беше Борисов или Гешев, Мая Манолова, какво щеше да последва от същите тези хора? Става въпрос за различен стандарт. Когато някой е от нашите, ние го защитаваме, но когато е някой друг, ние сме първите, които палим фитила, констатира симпатизантът на "Демократична България"

 

Стоян Божев убил госта си, защото бил много нахален Стоян Божев убил госта си, защото бил много нахален

Живко не искал да си тръгва от квартирата на Стоян Божев, дори легнал в леглото му

 

„Метро“ спечели делото с „Лидл“ и се размина с глоба за 15 милиона лева „Метро“ спечели делото с „Лидл“ и се размина с глоба за 15 милиона лева

Спорът между двете вериги започна след рекламата: „Не сменяй вкуса, смени магазина“

Ако случаен познат ми каже: „Тоя се е обадил на Маджо“, бих попитала: „Кой? За какво ми говориш?“ Ако случаен познат ми каже: „Тоя се е обадил на Маджо“, бих попитала: „Кой? За какво ми говориш?“

Нещо във версията на Христо Иванов не се връзва. Защо случаен познат ще му говори за Маджо?

 

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф

Инцидентът е заснет от звездите, които имали план да запишат видео за TikTok

Нова бежанска вълна заля Великобритания Нова бежанска вълна заля Великобритания

Oбщият брой на пристигащите в страната от четвъртък насам е 532

Бурята в Евбея взе 7 жертви Бурята в Евбея взе 7 жертви

Проливни дъждове с гръмотевични бури предизвикаха наводнения през уикенда

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки

Някои от тях получават фалшиви надежди

Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси

Тя носи името "Достойнство" и се намира недалеч от връх Ръшмор

Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов Соросоидни НПО-та искат да се докопат до властта Виц на деня Виц на деня - Кире, ти детектор на лъжата виждал ли си?
- Еееее, как бе... Аз съм женен за него!
Виц на деня Виц на деня - Имам страхотни лидерски качества!
- Какви???
-Кажа ли наздраве, всички пият!!!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Истинска любов е, когато край теб мине красива жена, а ти си помислиш: "Хубаво палто има тая, трябва да купя и на моята такова.".
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори