×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преекспонират се лекарски грешки, а не се дава светлина на хубавото, което се прави за онкологията в Бургас


Преекспонират се лекарски грешки, а не се дава светлина на хубавото, което се прави за онкологията в Бургас
Скоро достигнем до персонализираната медицина, където заболяването на всеки пациент да се третира с индивидуален подход, казва проф. д-р Христо Бозов
20 Ноември 2019, Сряда, 15:45 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Най-важно е да изградим доверие между пациент и лекар, в последните години наблюдаваме прогрес в това отношение, казва проф. д-р Христо Бозов

Проф. д-р Христо Бозов е управителят на бързо развиващия се Комплексен онкологичен център – Бургас. Той е и първият професор в историята на лечебното заведение, който го оглавява. 

Проф. Христо Бозов е завършил Медицинската академия във Варна със специалност "Лекар", има диплома и за специалността "Анестезиология и реанимация" от Медицинска академия - София, специализация по морска медицина в САЩ , специализация по хибернарна медицина в Белгия, свидетелство за призната специалност "Военна токсикология" от Военноморска академия, както и диплома за висше образование, образователно-квалификационна степен "Магистър" по специалността "Здравен мениджмънт" и професионална квалификация "Мениджър" от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Бил е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ-Варна.

Разговаряме с него за новата инициатива на КОЦ-Бургас, която след „Бялата лястовица“ цели да създаде още повече диалогичност между онколози и онкоболни в Бургас. 

- Проф. д-р Бозов, преди няколко месеца в Бургас стартираха срещи между онколози и пациенти. Разбираме, че сте предвидили нова инициатива за идния месец, каква е тя?

- Тази година стартирахме нашата вече работеща инициатива „Бялата лястовица“, с която изнесохме лекции пред онкоболни пациенти и желаещи да се информират. Те се провеждаха всеки месец и в тях участваха лекари с различни специалности от КОЦ-Бургас. В хода им пациентите споделиха с нас, че биха желали да имат нещо, което те описаха като „собствен онколог“ – такъв, на когото да вярват. Вземайки това предвид, ние, като ръководство, показахме, че това е една прекрасна идея и го разпространихме към специалистите в Комплексния онкологичен център и така по естествен път се зароди идеята пациентите да изберат този лекар или медицинска сестра, на които те вярват, тези, които им дават надежда и се грижат за тях. 

- Какво предстои всъщност през декември?

Стартираме публично гласуване, с което пациентите, които са били в досег с медицинския състав на КОЦ-Бургас, ще изберат лекаря, който им е вдъхнал най-много надежда с професионализма си. То ще се проведе от 20 до 30 ноември. Ще може да се гласува електронно – по два начина: в уеб сайта на КОЦ-Бургас onkobs.bg и на фейсбук страницата ни; както и на хартиен носител на регистратурата в Центъра. След приключване на гласуването, резултатите ще се обобщят и анализират, като на 10 декември от 18 ч. в зала „Петя Дубарова на Морското казино ще се връчат наградите за избраните от пациентите колеги.

- Каква е идеята на тази инициатива? Целите да мотивирате лекарите и пациентите, да постигнете двустранна връзка между тях?

- Безспорно ще има такава, която ще доведе до диалог. По-важната и по-главна цел обаче е изграждането на доверие. Хората трябва да се чувстват обгрижвани и да знаят, че има някой, който се грижи за тяхното здраве. Предвидили сме, освен раздаването на наградите на 10 декември и връчването на призове на специалисти, които имат съществен принос за развитието на онкологита в Бургас. Засега обаче ще се въздържа да кажа кои са те. Ще кажа само, че става въпрос за лекари с дългогодишен опит, които определено са заслужили.

- По ваши наблюдения наблюдава ли се ръст на доверието към лекарите в Бургас през последните години?

- Има и то съществен. Това, което мога да кажа от мои преки наблюдения е, че през последната година и половина, в която пряко се занимавам с управлението на КОЦ-Бургас, се вижда, че хората все повече се доверяват на лекарската преценка. Това се дължи на редица фактори, но не бива да подценяваме значимостта на публичните събития, които организираме. Аз смятам, че пациентът трябва да бъде информиран за случващото се с него. Трябва да има персонализация не само на лекаря и лекарския екип, но и на лечението. Тъкмо това е и една от практиките, която в близкото бъдеще ще се развие значително и у нас – т.нар. „персонализирана медицина“. 

- Какво представлява това понятие?

- Това е тотално излизане от стигмата всички пациенти да се лекуват по един и същ начин и прилагане на тактики, свързани с персоналното лечение на конкретния пациент. Всеки е различен и всеки се нуждае от персонализиран терапевтичен подход.

- Не е тайна, че в онкомедицината в Бургас се развива изключително бързо, може би най-бързо дори за цялата страна. Какво предстои за КОЦ-Бургас в близко бъдеще?

- Вярно е, че за последните години се наблюдава изключително развитие на този отрасъл в медицината. Имаме подкрепата на кмета на община Бургас Димитър Николов и зам.кмета д-р Лорис Мануелян, на Общинския съвет, на членовете на Постоянните комисии и дори и на гражданите и цялата медицинска общност на Бургас. Все пак тук говорим за най-страшната диагноза – рак. Ние, в КОЦ-Бургас отнасяме цялата тежест по диагнозата и лечението на пациентите – с всичките им тревоги, страхове, надежди и вяра. Затова нашата дейност е изключително отговорна и пациентите гледат на нас като последна надежда. Неслучайно организирахме кампанията „Бялата лястовица“, но е естествено, че нашите усилия трябва да бъдат подплатени с добра материална база и оборудване и възможност за благоприятното развитие на лекарския състав. В тази връзка, преди няколко месеца започнахме строителството на нова сграда към КОЦ-Бургас на бул. „Демокрация“ №86. Строителството ще завърши до пролетта, а до края на 2020 г. ще се достави апаратурата – ПЕТ скенер, СПЕКТ скенер и апарат за брахитерапия - и ще започне лечението и диагностиката на пациентите. 

Ако всичко се развива по план, ще стартираме строителството на още една нова сграда, която се намира в същия регион. Вече сме получили разрешително да съборим старото Инфекциозно отделение и на негово място да изградим 6-етажна сграда, в която ще базираме отделения по хирургия, гинекология, онкология, гастроентерология, реанимация. Това обаче зависи в голяма степен от финансовите ни резултати в следващите години.

- Има ли друго място в България, където кръгът от диагностика до лечение на онкоболните е затворен така както в Бургас?

- Стремим се да направим точно това в Бургас, защото нашата работа обхваща най-малко половин милион българи – жители на Бургаска и Ямболска област. Силно се надявам, че след като постигнем високото ниво и качество на медицинска услуга, свързана с онкологията, ще имаме и пациенти не само от тези две области, но и от всички, както и от съседните държави.

- Как всъщност си обяснявате феномена, че пациентите в България няма доверие на медицината като цяло?

- Това е много сложен и многопластов въпрос. От моя гледна точка мога да кажа следното: Няма достатъчно информираност у пациента. Повечето от тях се осланят на това, което са прочели в електронните медии. Лекарите в последно време сякаш са се отдалечили от пациентите и дори са се елитаризирали. По-скоро обаче, ние трябва да сме близко до тях, за да могат те да имат информация и да ни имат доверие. На трето място са отзивите и ролята на медиите. В някои отношения се преекспонират грешките и неудачите на нашите специалисти, а съществените и добри неща сякаш остават на заден план. Например наскоро успешно извършихме трансплантация на бял дроб – изключително сложна процедура, която е постижение не само за България, но и за Европа. Тази година се навършиха 15 години от първата успешна трансплантация на черен дроб. Това също е много високо ниво на медицината, но за жалост тези неща някак остават скрити от обществото. 

Друго важно нещо в нашата система, на което също не се дава достатаъчно гласност, е че в рамките на няколко дни, нашите пациенти могат да се консултират с най-добрите специалисти. В контраст в Западна Европа, това е възможно след месеци, а в някои случаи дори и години. 
В медицинските университети в България и да се надяваме в новооткрития Медицински факултет в Бургас, започват да идват все повече чужденци. Това говори, че нашето медицинско ниво е със сигурност над средното за Европа, защото у нас идват студенти от Германия, Великобритания, Гърция и Турция. Така че няма как нивото на лекарите, които излизат от нашите университети да не е над средното за Европа. Има много позитивни неща, които се завалват и покриват от грешки. Но все пак ние работим с най-сложната машина – човешкия организъм. Не е възможно да не се допускат грешки, но се стремим те да са сведени до минимума. 

Смятам, че тонът към лекарското съсловие трябва да бъде повече позитивен, отколкото негативизма, който се насажда.

- И тъкмо това е идеята на инициативата ви на 10 декември? 

- Въпреки че не ни влиза в длъжностната характеристика да правим такива събирания, да изнасяме лекции пред хора и пациенти, ние го правим, защото е важно – както за нас, за да можем да разберем исканията на онкоболните, така и за тях – да могат да разберат нашата работа и да подобрим доверието, като така улесняваме целия процес. 
 


В категории: Здраве


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори