×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Българският пазар на труда - с резерв от 200 хил. души в трудоспособна възраст


Българският пазар на труда - с резерв от 200 хил. души в трудоспособна възраст
България има сериозен резерв на пазара на труда от над 200 хиляди души, които са неактивни и в трудоспособна възраст
24 Октомври 2019, Четвъртък, 19:30 ч.

Над 62% от участвалите в държавни програми за заетост и обучение са започнали работа или собствен бизнес

България има сериозен резерв на пазара на труда от над 200 хиляди души, които са неактивни и в трудоспособна възраст. Приоритет в Националния план за действие по заетостта за следващата година ще бъде активирането на тези хора, както и търсенето за възможности за заетост на хората с увреждания. Това каза пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той откри конференция за оповестяване на резултатите от проведена оценка на ефекта от прилаганата политика на пазара на труда, пише investor.bg

„Тези над 200 хиляди души не са регистрирани в бюрата по труда. Те често нито учат, нито работят, нито участват в курсове за допълнителна квалификация. Чрез медиатори държавата ще се опита първо да ги издири, след това да предложи съществуващите услуги на Агенцията по заетостта. Ще има и нови услуги, които тепърва се подготвят. Всички услуги са безплатни“, каза Лазаров, цитиран от БТА.

Сред групата има и хора, които са свръхквалифицирани, и те считат, че регистрацията им в бюрата по труда не би допринесла за тяхната реализация, каза Лазар Лазаров. Той отбеляза обаче, че те трябва да знаят, че проучването на политиките на пазара на труда и оценката на нетния ефект показва, че всички, които са с висше образование и са включени в мерки и програми, после си намират бързо реализация или запазват работните места. 

Сред неактивните има и контингент от хора със средно професионално образование, които могат да преминат малки допълнителни курсове, в зависимост от развитието в региона, и може да им се осигури бърза реализация.

Част от хората разчитат и на средства, които идват от техни близки, работещи извън страната. Други пък имат собственост, която управляват ефективно. Има и такива, които вероятно работят без трудов договор.

В Националния план за действие по заетостта през 2020 г. акцент ще бъде подобряването на шансовете и възможностите на работната сила да отговори на предизвикателствата на пазара на труда и на търсенето на работодателите чрез повишаване на възможностите за включване в обучение, съответстващо на търсенето. Затова ще помогнат и прогнозите, които се правят на регионално ниво, за потребностите на бизнеса, каза Лазаров.

Средствата ще бъдат насочени в комбинация за програми за квалификация и субсидирана заетост. Ще се продължат онези национални програми, които имат добър ефект, като голяма част от тях са свързани и с хората в предпенсионна възраст, продължително безработните и младежи до 29-годишна възраст. 

През следващия програмен период социалното министерство ще разполага с почти двоен ресурс в областта на мерки и политики в областта на пазара на труда. Те ще допълват националните мерки, каза още Лазар Лазаров. 

Над 62% от участниците в програми и мерки за заетост и обучение, финансирани от държавния бюджет, след това са започнали работа или собствен бизнес, каза Лазар Лазаров при откриването на конференцията. 

Докладът представя основните резултати от проведеното второ изследване на последващата оценка на ефекта от активната политика на пазара на труда на индивидуално ниво, като са оценени програмите и мерките, включени в Националния план за действие по заетостта през 2017 г. За сравнение, при предходното изследване хората, които са се реализирали успешно на пазара на труда, са били малко под 60 на сто. Безработните, участвали в програмите и мерките, са имали приблизително два пъти по-голям шанс да си намерят работа в сравнение с незаетите, които не са били включени в тях.

Резултатите от изследването показват още, че най-ефективни са дейностите, насочени към работодатели в частния сектор, тъй като участниците по-често остават на работа след приключването на програмата или мярката именно във фирмите в частния сектор. Оценката показва също, че програмите и мерките за заетост са допринесли в по-голяма степен за намаляване броя на безработните жени в сравнение с незаетите мъже.

Голям е приносът на активната политика на пазара на труда сред хората с ниско образование, тъй като участието им в подобни програми допринася за по-лесна реализация на пазара на труда след това. Освен това почти всички запитани работодатели (96%) заявяват, че не са уволнили нито един работник, въпреки че са ги наемали на субсидирани работни места. 

В условията на икономически растеж и ниска безработица мерките, насочени към работодателите, наемащи безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда, имат по-висок нетен ефект, отколкото в условия на криза. Освен това увеличението на нетния ефект от настоящото изследване в сравнение с предишните се дължи предимно на по-високия нетен ефект при жените, хората с основно образование, както и на тези, живеещи в областните и другите градове. Това означава, че именно на тях трябва да се обърне специално внимание в активната политика на пазара на труда в следващите няколко години, каза зам.-министър Лазаров. 

Направените изследвания показват, че в зависимост от тенденциите на пазара на труда трябва да се дават приоритети на различни програми и мерки. Така например, при висока безработица трябва да се използват програмите и мерките с висок нетен ефект, тъй като чрез тях се намалява безработицата в страната, а при ниска безработица може да се обърне повече внимание на социалния ефект от програмите, добави Лазаров.


В категории: Бизнес


5
Коментара
Флагман.БГ Мъж е прострелян след гонка край София Мъж е прострелян след гонка край София 04/08/2020, Вторник 17:45 1
5
Коментара по темата
5.
иван
25.10.2019 10:40:48
0
3
Комшията ми вече 11 месеца се подписва в бюрото по труда, ей така да проверим работи ли системата, на бас се хванахме, той специалист със средно професионално образование, нито работа са му предложили нито курс, а е на 38г.
4.
_nib_
24.10.2019 23:48:56
1
1
Обява от безражотен:
Търся заплатодател.
Моля работодатели да не ме безпокоят.
3.
Смешковци
24.10.2019 21:45:31
0
4
Хора, които са в трудоспособна и не работят са тези, които си знаят цената и способностите. На мрънкащите капиталисти с основно и средно образование им се иска да им робуват за без пари и ореваха орталъка. Нали щеше да внасяте работна сила от четирибуквието на географията? Шо стАна?
2.
_nib_
24.10.2019 20:20:40
1
8
И ще продължава да го има този резерв.Даже може и да се увеличи.Що?Щото българския,алчен,мижав,шушумингест ЧОРБАджия не развързва кесията за достойно заплащане.А подхвърля заплатки за преживяване.
1.
XX
24.10.2019 19:52:06
3
3
Правилно!
Възприели са ценностите на ес социалдемократи, социалисти и зелени, че работата е принуда над личността кат по хитлерово време в концлагерите....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кое е най-доброто лого на Бургас? Вижте всички неодобрени проекти от конкурса Кое е най-доброто лого на Бургас? Вижте всички неодобрени проекти от конкурса

Флагман.БГ представя виртуална номерирана галерия на дизайните, можете да гласувате с коментари

 

Престижното британско издателство „Routledge“ публикува авторска разработка на популярния бургаски изпълнител Стефан Лалчев Престижното британско издателство „Routledge“ публикува авторска разработка на популярния бургаски изпълнител Стефан Лалчев През месец декември миналата година Стефан участва в международната конференция Innovation in Music (Иновации в музиката), която се проведе в Лондон На 8 и 9 август бургазлии и гости на града могат да се качат на военни кораби и да ги разгледат На 8 и 9 август бургазлии и гости на града могат да се качат на военни кораби и да ги разгледат

Тази инициатива е посветена на 141 години от създаването на нашите Военноморски сили

 

Най-новият игрален български филм „Жигули“ показва красотите на Бургас Най-новият игрален български филм „Жигули“ показва красотите на Бургас На 6 август, четвъртък, екипът ще работи на Морска гара, където ще бъде заснета една от най-важните сцени Бургас се готви за най-силния мело-уикенд от Спирита досега, хиляди идват за SPICE Music Festival 2020 Бургас се готви за най-силния мело-уикенд от Спирита досега, хиляди идват за SPICE Music Festival 2020

Посетителите ще могат да паркират свободно по ул. „Булаир“ и ще могат да се възползват от нощни курсове по линиите Б11 и Б12

56-годишен с велосипед загина при катастрофа 56-годишен с велосипед загина при катастрофа

Той е блъснат в тъмната част от денонощието от лека кола

Осем души с COVID-19 в гъша кланица в Добрич Осем души с COVID-19 в гъша кланица в Добрич

Епидемиологичното проучване в кланицата продължава

 

Народна певица влиза във Фермата Народна певица влиза във Фермата

Вижте първия известен участник в шоуто

Взривиха куфар с надпис "бомба" близо до НС Взривиха куфар с надпис "бомба" близо до НС

Ще разследват кой го е оставил там

Заразен футболист предаде вируса на баба си и дядо си Заразен футболист предаде вируса на баба си и дядо си

Той е от младежкия футболен отбор на Ямбол

Booking съкращава всеки четвърти служител Booking съкращава всеки четвърти служител Компанията ще се раздели с около 4000 души от екипа си в глобален мащаб Турция намали ДДС за туризма на 1% Турция намали ДДС за туризма на 1%

Новите ставки ще са в сила до края на годината

Роналдо си купи кола за 8 млн. евро Роналдо си купи кола за 8 млн. евро

Португалската голова звезда вече се вози в последен модел Бугати

Пребиха украински топ модел в турски курорт Пребиха украински топ модел в турски курорт

Красавицата не споменава причините за нападението

Европа усеща все по-силно икономическите последици от COVID-19 Европа усеща все по-силно икономическите последици от COVID-19

Най-тежко е финансовото положение на Запад, където определят срива като „невиждан” и „катастрофален"

САЩ искат част от постъпленията за TikTok САЩ искат част от постъпленията за TikTok

Правителството смята че съдейства за споразумение

Безалкохолна напитка прати в кома бременна жена Безалкохолна напитка прати в кома бременна жена

Жената била хоспитализирана в тежко състояние, с остро отравяне от неизвестно вещество с психотропно действие

Похотливци дебнат кърмещи жени в парка, правят им и сексуални намеци Похотливци дебнат кърмещи жени в парка, правят им и сексуални намеци

Всяка десета майка е била принуждавана в кафенета и ресторанти или да покрие гърдите си, или да напусне заведението

Папа Бенедикт XVI е тежко болен Папа Бенедикт XVI е тежко болен

Оттеглилият се 93-годишен папа страда от херпес зостер

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Пандемията продължава бързото си разпространение по света
Илиян Василев Илиян Василев В БТВ маршируват само представители на властта, гради имиджа си на "обективна" телевизия с елементарни покрития от протеста Виц на деня Виц на деня - Жена, кат' умра не ми сваляй халката.
- Що бе, Гоше?
- Ем, нека ГОСПОД види, че съм бил в АДА вече...
Виц на деня Виц на деня - Брат, снощи много се напи!
- Не бях толкова пиян!
- Брат, ти попита майка си има ли деца...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В края на краищата, кафе, и нищо друго, за което да се сетиш. В кризисните ситуации кафето е просто незаменимо!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори