×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Забравете за настинките през студения сезон с няколко лесни трика


Забравете за настинките през студения сезон с няколко лесни трика
Взимайте медикаменти, на които имаше вяра
24 Октомври 2019, Четвъртък, 08:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Статистика сочи, че пипваме средно три настинки годишно и всяка ни мъчи по седмица-две

Статистика сочи, че пипваме средно три настинки годишно и всяка ни мъчи по седмица-две. Добави и опасността да ни тръшне грип (от 5 до 20% от нас се разболяват на сезон), който може да се влачи още по-дълго време. Събира се повече от месец да сме болни. Ето как да предотвратим или поне да съкратим периода на „пазенето“ на леглото, пише cosmopolitan.bg.

1. Приемай пробиотици Може да е с храната или като хранителна добавка – трябва да съдържат лактобацили. Пробиотиците снижават опасността от инфекции на дихателната и стомашно-чревната системи. Анализ на 10 американски проучвания през 2011 г. показва, че хората, които приемат пробиотици, настиват с 42% по-рядко.

2. Яж повече чесън Алицинът, който е основна съставка в чесъна, има силен противовирусен ефект. Достатъчно е да хапваш по 2 сурови скилидки на ден, за да помогнеш на имунната си система в борбата с вирусите.

3. Спортувай Хората, които тренират 5 пъти седмично, боледуват от възпаления на горните дихателни пътища с 43% по-малко дни в сравнение с тези, които водят застоял живот. Спортувай 30-60 минути дневно и ще поддържаш кръвообращението си активно. То ще разнася защитните клетки из целия ти организъм и имунитетът ти ще е железен, съветват авторите на изследване.

4. Ваксинирай се Това е най-сигурният начин да се предпазиш от сезонните вирусни инфекции. Ваксините се разработват всяка година според очаквания вирусен щам и те защитават през целия сезон.

5. Мий си ръцете често Задължително е след всяко докосване до общи предмети или ръкуване с някого, който може да е приносител на болестотворни микроби. Важно е и подсушаването на ръцете след миене – вирусите живеят и се размножават много повече във влажна среда.

6. Спи достатъчно Имунната ти система трябва да си почива, за да те пази здрава, а сънят е най-отмарящият и зареждащ метод. Изследвания показват, че дори да се чувстваш свежа, ако спиш по-малко от 7 часа на нощ, си 3 пъти по-податлива на вирусни инфекции от хората, които си осигуряват 8 или повече часа сън.

7. Медитирай Така ще намалиш с 40-50% риска от настинка според проучване от 2012 г. Обяснението е, че при медитация умът се избавя от психическото напрежение и намалява негативните прояви на стреса върху физическото ни здраве.

8. Добавяй астрагалус (клинавиче) в супата си Ползва се като кореноплоден зеленчук – накълцай на дребно или настържи 5-7 см дълго парче клинавиче и го прибави в супата. Засилва активността на белите кръвни телца, които ни пазят от вируси.

9. Употребявай билки и подправки Те имат способността да увеличават защитните сили на организма. Чудесно действат сухият риган в спагетите, мащерката и джодженът за боба, куркумата за ориза, горчицата за сандвича с пуешко филе. Разбира се, билковите чайове са номер едно за студения сезон.

10. Стопи излишните килограми Наднорменото тегло може да намали ефекта на противовирусните ваксини, доказват изследвания. Организмът на пълния човек произвежда нормално количество антитела след ваксинация, но те намаляват през следващите няколко месеца, преди да е изтекъл срокът на превенция. Опитай се да отслабнеш поне с 5-10% от теглото си.

11. Пий достатъчно вода Дехидратирането на организма го прави по-податлив на вирусни инфекции по много причини. Например слизестата обвивка пресъхва и не може да секретира достаъчно защитни клетки за имунната система. Колко вода е необходима зависи от теглото и начина на живот – по-пълните хора, упражняващите физически труд и активно спортуващите имат нужда от повече течности. Общовалидно правило е обаче да пиеш по чаша вода след всяка чаша кафе или алкохолна напитка, която приемаш, защото те имат дехидратиращ ефект.

12. Грижи се за четката си за зъби Не става дума само за редовното й подменяне на 3 месеца, а за това къде я държиш. Осигури стойки за четките за зъби на всеки член на семейството, за да не се допират една до друга в обща чаша и да си предават болестотворни микроби, както и да изсъхват по-бързо.

13. Взимай витамин С Приемът по 1 г дневно намалява с 8% оплакванията при простуда и оздравявате 1-2 дни по-рано, показва изследване за допълнителни терапевтични средства.

14. Срещай се с приятели Вярно е, че хората разнасят вирусите, но е доказано, че общуването засилва имунната система, като те прави по-устойчива на атаките на песимизма и депресията – врагове на доброто здраве. Освен това приятелите могат да те подтикнат да водиш по-здравословен живот, например да спортувате заедно или да спреш цигарите като тях.

15. Спри да си пипаш носа, да си търкаш очите или да си гризеш ноктите Не е много лесно, защото човек докосва лицето си 15 пъти на час, но все пак е необходимо да се ограничим. Невинаги можеш да поддържаш идеална чистота на ръцете си, така че просто избягвай да ги допираш до „пробойните“ за атака на вирусите – най-достъпните места са през носа, устата и очите.

16. Яж гъби Различни видове гъби подсилват имунната система, но сред медицински доказаните са т. нар. фунги шийтаке, рейши и др. Обяснението е, че те засилват размножителната способност на защитните клетки на организма.

17. Пий медикаменти, на които имаш вяра Доказано е, че ако вярваш, че лекарството ще ти помогне, увеличаваш ефикасността му. Това е т. нар. плацебо ефект – например при изследване на терапевтичния ефект на ехинацеята при настинка хората, на които им е било казано, че пият тази билка (под формата на таблетка), са прекарали по-леко и кратко заболяването си, независимо дали хапчето им е било с ехинацея или не.

18. Направи си натурален дезинфектант Смеси 250 мл дестилирана вода с 30 капки натурално ароматно масло (от лавандула, розмарин, градински чай, бабина душица, чаено дърво) в шишенце с пулверизатор. Пръскай с него дръжките на вратите, телефонни слушалки и други общодостъпни места, където биха могли да се лепят и задържат вируси. Така освен ароматизиране и освежаване на въздуха ще постигнеш и дезинфекциране на евентуално заразените точки.

19. Пази се от разпространители на вируси За жалост, те невинаги са ясни – над 8% от хората са вирусоносители без изразени симптоми на настинка и грип. Отделно са служителите, които макар и болни, ходят на работа. Единственото спасение в този случай е да си миеш често ръцете, да ги подсушаваш само с хартиени еднократни кърпи и да проветряваш редовно офиса, където си сред хора.

20. Не пипай неща, докосвани от болни Грипните вируси са жизнеспособни до 8 часа извън организма, полепнали върху различни повърхности. Така че е добре да почистваш с антибактериална мокра кърпичка всичко, до което се е докосвал някой заподозрян вирусоносител – например в офисите най-често са „заразени“ бутоните на машината за кафе, автоматът за вода, асансьорът, принтерът и ксероксът, ползвани от всички служители. Дръжките на вратите и прозорците са другите опасни места.

21. Яж повече плодове Ползата от тях за предпазване от сезонни настинки е доказана. Тези, които хапват 3 или повече пъти на ден плодове, прекарват с 25% по-малко дни със симптоми на възпаление на дихателните пътища в сравнение с хората, които ядат само веднъж или въобще не хапват плод на ден. Обяснението е, че наред с полезния витамин С, който съдържат, плодовете са богати на полифеноли – вещества с антивирусни свойства.


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори