×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нерде София, нерде Ямбол на изборите за кмет


Нерде София, нерде Ямбол на изборите за кмет
Счита се, че Катя Георгиева, Георги Славов, Димитър Иванов и Валентин Ревански (горе) са с равни шансове. Националните лидери Борисов и Нинова се включиха в местната кампания.
23 Октомври 2019, Сряда, 19:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Или кой е областният град с най-конкурентното политическо състезание на местния вот

Най-значимият въпрос за местните избори от гледна точка на националната политика е дали ГЕРБ за първи път ще загуби София. Както изглежда, спорът в столицата ще се реши след балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Има обаче един областен град, където конкуренцията за кметския пост на този вот е изключителна.

На последната права, четири дни преди изборите, в Ямбол никой не се наема да прогнозира кой може да излезе краен победител. Не е ясно дори кои ще са на балотаж, който се счита за повече от сигурен.

Няколко източника, запознати с кампанията, твърдят, че фаворитите са четирима и всеки от тях може да отиде на втори тур.

Това са сегашният кмет от ГЕРБ Георги Славов, новият кандидат на ГЕРБ Димитър Иванов, набралата сила БСП с нейната номинация Катя Георгиева и нахлуващият „с взлом“ в политиката популярен местен бизнесмен и медиен собственик Валентин Ревански.

В Ямбол можеше да няма толкова голяма драма, ако малко преди началото на кампанията не се бяха случили две събития.

Едното бе изненадващата заявка на Ревански да се включи в кметската надпревара. А другото – разцеплението в ГЕРБ, което доведе до смяна на кандидата в последния момент.

Георги Славов е градоначалник три поредни мандата, но загуби доверието на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Причината за това може да се търси в загубата на евровота от БСП на ниво област и община.

Така Изпълнителната комисия на ГЕРБ (разбирай Борисов) реши да номинира областния управител Димитър Иванов – млад политик с не особено ярки политически изяви.

Натиреният Славов от своя страна веднага обяви, че ще се включи отново в надпреварата за кмет, но като независим кандидат.

В Ямбол упорито върви слух, че Бойко Борисов не бил свалил напълно доверието си от него и му предложил оферта. Тя била за размяна на постовете с областния управител Димитър Иванов. Георги Славов обаче категорично отказал и поискал отново да бъде номиниран за кмет. Но Борисов не се съгласил. Кметът пък много се обидил и решил смело да тръгне в контракампания срещу авторитарния лидер в държавата.

Славов дори успял да отцепи свои съратници от ГЕРБ, които се включили в негова подкрепа.

Най-голямата партия все пак стои в ядрото си зад новия кандидат – Димитър Иванов. Активът на ГЕРБ преди дни беше посетен в разгара на кампанията лично от премиера Бойко Борисов, което показва невралгичността на ситуацията.

През Ямбол мина и водачът на най-голямата опозиционна формация – БСП, Корнелия Нинова заедно с депутати. От прессъобщенията става ясно, че те са се срещнали освен със симпатизанти, но и с представители на бизнеса. В делегацията от София е бил и бургаският народен представител и шеф на икономическата комисия в парламента Петър Кънев.

Кандидат-кметът на БСП Катя Георгиева натрупа ценен опит през последните осем години като общински съветник.

Понаучи се, навлезе в проблемите на общината. Много честен човек е, залага на разговорите с хората, похвали я пред „Флагман“ неин съратник.

Друг източник от БСП обаче каза ядосано, че Георгиева е водела по доверие към началото на месеца, но кампанията й била слаба и тръгнала надолу по отношение на тримата си основни конкуренти.

Грехота щяло да е да се загубят тези избори, при положение че ГЕРБ са се разцепили и на практика поднесли на тепсия победата на опозицията.

Същият източник обаче признава, че от друга страна бизнесменът Валентин Ревански е изненадал всички, като освен че се включил в надпреварата, направил и доста силна кампания.

Ревански бил предприемач в няколко направления. Имал мандра, ресторант и дискотека, но най-ключовото за кампанията е, че той притежава и медии – имал дялове в местната телевизия „Диана кабел“, но бил и едноличен собственик на радио и телевизия „999“.

Действа изключително активно и през профила си във „Фейсбук“, с което се очаква да привлече гласове от новото поколение.

Представител от конкурентна партия дори го описа като „изключително добър човек“ и „добряк“, за когото „няма кой да каже лоша дума“. Помагал на всеки, който го е помолил.

Валентин Ревански има говорен дефект и заеква, което може да се смята за проблем за политически лидер, който следва да общува с гражданите. Но за успешен бизнесмен, управлявал много хора, това не би трябвало да е особен казус.

Ревански е и нереализиран спортист, помагал дълги години като спонсор на местния баскетболен отбор „Тунджа“.

Той обаче може да бъде уязвен сериозно в две направления.

Твърди се, че е решил да се включи в надпреварата за кмет от реваншистки подбуди. Допреди една-две години бил в отлични отношения с кмета Георги Славов. Нещата обаче внезапно се променили заради незаконни фирмени постройки на Ревански, за които администрацията на общината предприела действия по събарянето им.

Кулминацията на конфликта може би бе в началото на годината, когато общински служители подадоха сигнал, че бизнесменът ги заплашвал и стигнал дори до физическа саморазправа във връзка с действия по събарянето на постройките.

Валентин Ревански е уязвим и по линия на ДПС. Преди дни близкият до ГЕРБ сайт Faktor.bg излезе с публикация, че бизнесменът крие българо-мохамеданския си произход и това, че „всичките му близки и роднини по бащина линия са с турско-арабски имена като Емине, Съли, Рамадан, Сабрия, Анифе“.

Източник коментира пред "Флагман", че Ревански наистина е помак. Това само по себе си не следва да е нещо лошо, но може да се използва срещу бизнесмена.

Според публикацията във Faktor.bg, братът Радослав Ревански бил „спуснат“ още през 2013 г. за водач на кандидат-депутатската листа на ДПС в Ямбол.

Освен това Валентин Ревански използвал медиите си за „патриотична“ пропаганда, насаждайки настроения срещу бежанците, с които проблем в региона всъщност нямало.

Преди кампанията се очакваше той да бъде подкрепен от партиите ВМРО и АБВ, но до разбирателство с тях не се стигнало.

Любопитно е, че Ревански е издигнат не като независим кандитат, а формално е номиниран от партия с име „Пряка демокрация“. Причината е, че бизнесменът имал и кандидатска листа за общински съветници от името на тази формация – така номерът на кандидатурата му за кмет и този за общински съветници щял да е един и същ, което ще улесни избирателите му. В противен случай те можело да бъдат объркани.

Няколко източника на „Флагман“ коментираха, че изборите в Ямбол са абсолютно непредсказуеми и че всеки измежду Ревански, Георги Славов, Димитър Иванов и Катя Георгиева можел да стигне до балотаж.

Леко предимство все пак се дава на кандидатите на големите партии ГЕРБ и БСП.

Това обаче като че ли са само предположения, тъй като социологически проучвания в района не са правени. От ГЕРБ и БСП поне твърдят, че не са поръчвали такива. Тези изследвания били скъпи и е преценено, че в случая не са нужни за целите на кампанията.

За агитация на избирателите щабовете наблягали на похвата „от врата на врата“.

Освен четиримата фаворити в Ямбол обаче има още пет кандидат-кметове.

Това са Драгомир Димов от БЗНС, Кръстьо Петров от „Атака“, Иван Кърцъков от НФСБ, Йордан Милков от АБВ и Павел Додов от местна коалиция СДС (ЗНС, СДС).

За човека на НФСБ – Кърцъков, се знае, че бе заместник на кмета Георги Славов. През 2013 г. обаче той бе освободен от поста. Предполага се, че и Иван Кърцъков търси реванш срещу Славов.

Макар че ДПС няма силна структура в региона, се коментира, че формацията може да има ключова роля за изхода от вота.

Причината е, че в Ямболско има много на брой слабо образовани граждани от малцинствата, готови да продадат гласа си. А ДПС можело да помогне в това отношение. Особено на фона на публично известните връзки на партията с прокуратурата, която се смята, че си затваря очите за прегрешения за представители на тази политическа формация. Друг е въпросът дали ДПС наистина стои зад Валентин Ревански, както се твърди, или това е само спекулация.

„Имаме доста роми. Който купи циганите, печели“, коментира пред „Флагман“ участник в кампанията в Ямбол.

Това звучи логично на фона на изравнените сили в града...

 




Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
6
Коментара по темата
6.
До no choise
30.10.2019 21:29:59
0
2
На майка ти п*тката е циганска ши*баняк такъв. Я си слез на морската алея и виж колко се е прошарила и тя . Доста чернее вече. Проблема не е само в Ямбол и Бургас ,проблема е на България ,сети се само по статистиката за първолаците тая година 1/3 от тях не говорили български...
5.
No choise
26.10.2019 10:50:49
1
1
Няма избор значи.псевдо бизнеснени и номенклатура.ама Ямбол както става ясно и от статията си е цигански град така че да си избират помака най ще приляга на народонаслението
4.
101
24.10.2019 10:03:08
1
105
За първи път чета толкова ясна, грамотна и справедливо описана ямболската действителност за изборите. Браво на автора!
3.
НАРОДЕ
24.10.2019 08:15:10
1
81
Излез и гласувай за да не даваме преднина на ГРОБ
2.
Ямбол
23.10.2019 21:29:39
1
5
ДГД брат, за теб Бургас
1.
Бургас
23.10.2019 19:35:33
7
45
Е*ем ти София е*ем ти ямбол .. Ние братче сме от Бургас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори