×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Центърът на Цветан Цветанов разкритикува властта заради ултимативната позиция към Македония


Центърът на Цветан Цветанов разкритикува властта заради ултимативната позиция към Македония
Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС), ръководен от Цветанов, излезе с критична позиция след постигнатия консенсус при президента
30 Септември 2019, Понеделник, 15:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

България дава сигнал, че не е интегрален съюзник, който подкрепя инициативите на ЕС и САЩ в региона, смятат от ЕАЦС

Неправителствената организация, която Цветан Цветанов създаде, след като бе отстранен от ръководните си позиции в ГЕРБ, разпространи в медиите остра позиция по повод постигнатия консенсус между властите у нас по отношение на Северна Македония.

Днес на консултативна среща при президента представители на правителството и парламента излязоха с принципно съгласие да се изготвят спешно ясни и конкретни условия към съседната държава във връзка с предстоящото в средата на октомври решение на Европейския съюз (ЕС) дали да започне преговори за присъединяване на Македония към ЕС. За да се вземе такова решение, е нужно пълно единодушие на всички държави-членки и България може да блокира процеса.

След срещата при президента нямаше противопоставяне, а държавният глава обясни, че е постигнато съгласие правителството да изготви незабавно ясни условия, които Северна Македония да изпълни, ако иска България да не възпрепятства преговорите за членство в ЕС.

Премиерът Бойко Борисов благодари на президента Румен Радев за свиканите консултации и даде да се разбере, че консенсус има, включително и с „Обединени патриоти“ и по-конкретно с ВМРО, които рязко втвърдиха тона през последните дни.

Няколко часа след края на консултациите при Радев Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС), ръководен от Цветан Цветанов, излезе с критична Позиция „във връзка с възможното блокиране от страна на Република България на стартирането на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС“. Преди дни Цветанов даде заявка, че неговата НПО няма винаги да е съгласна с ГЕРБ. 

Ето какво се казва в днешната позиция:

Българският национален интерес относно Република Северна Македония е нейната независимост, териториален интегритет и цялост. Българският национален интерес ще бъде допълнително подсигурен, когато Северна Македония стане част от ЕС и наш съюзник в НАТО, за да противостоим заедно срещу причинителите на нашите национални катастрофи, които и днес представляват екзистенциална заплаха за стабилността на региона.

За първи път след 1918г. геополитическата обстановка позволява Република България и Република Северна Македония да бъдат част от обща политическа общност, базирана на ценностите на демократичния свят и евро-атлантизма. Като българи не бива да пропуснем този шанс. Народът на Северна Македония очаква от България конструктивно отношение, а не вражеско размахване на пръст.

Противниците на този процес, от двете страни на границата, през годините изградиха своеобразна „Балканска“ стена между държави, споделящи обща история. Така те допринесоха единствено за своите политически кариери и за интересите на сили извън София и Скопие.

Простото политическо уравнение показва, че ултимативен тон от страна на политическия елит в България носи сериозни рискове за интереса на страната ни, на Република Северна Македония и на съюзниците и партньорите ни от ЕС и НАТО:

- Междудържавни отношения: Подобна реторика води до отслабване ролята на България като фактор на стабилност и като лидер в региона. Очевидна е и липсата на политическа визия за развиване и подобряване на междудържавните отношения на основата на дълго очаквания и международно признат за успешен Договор за добросъседство. Политиците би следвало да улесняват работата на съвместната комисия по исторически и образователни процеси, а не да я усложняват с цел вътрешнополитически дивиденти. Самият факт, че Гоце Делчев се чества само в Република България и Република Северна Македония показва категоричната воля и памет на народите, но и изисква политици, които да следват делото му.

Българското общество трябва да е напълно уверено, че в процеса на преговорите за присъединяване към ЕС, България разполага с достатъчно инструменти при отваряне и затваряне на преговорните глави да управлява защитата на националния си интерес. Но ако в момента спомогне за предизвикване на политическа криза в Скопие, този интерес ще бъде сериозно накърнен в ползва на противостоящи държави.

- Геополитически: Подобна ултимативна позиция на България идва в навечерието на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в региона и конкретно в Скопие. Като цел на дипломатическия тур се обявява борбата с нарасналото руско влияние в Западните Балкани. Усилията на ЕС и НАТО със започването на преговорите със Северна Македония и Албания са най-вече с цел стабилизиране на Западните Балкани и отслабване на силите, които поставят сигурността на региона под въпрос. С подобен ултимативен тон България дава сигнал, че не е интегрален съюзник, който подкрепя инициативите на ЕС и САЩ в региона, които инициативи са в категоричен български интерес.

- Вътрешнополитически в Северна Македония: Тази позиция дава подкрепа на антиевропейски сили вътре в Република Северна Македония, които последователно отлагат започването на преговорите на Северна Македония с НАТО от 2006 година. Тези политически актьори получават неочаквана, за публиката, подкрепа. Тази подкрепа застрашава съществуването на сегашното правителство на Зоран Заев, което подписа историческите договори за добросъседство с България и за името с Гърция, откриващи евро-атлантическия път пред Северна Македония.

- Вътрешнополитически в България: Подобни ултимативни позиции са логични в предизборна обстановка, но остават неразбираеми и опасни от гледна точка на българския национален интерес. Изцяло осъзнаваме и се противопоставяме на злоупотребата с историята ни от Титовската анти-българска пропаганда в Македония, но виждаме други инструменти за прекратяването му в последващия преговорен процес на Северна Македония с ЕС.

Отстояването на българския национален интерес изисква отговорно поведение пред миналото, но и бъдещето на нашия народ. Сто години след подписването на болезнения Ньойски договор, българското общество ясно трябва да прецени как да не допусне страната ни да изпадне в подобна на тогавашната международна изолация.

 


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
Измамници
01.10.2019 12:26:45
0
4
Цецо, що не си гледаш плоската кратуна с мозък без гънки и не си траеш с ограбените кинти от народа ни, а си тръгнал да се бориш срещу Борисов и да искаш да му отнемеш преднината пред американоидиотите.Как можа от един физкултурник и шофьор в полицията да заблудиш Бойко, да се облажиш с апартаментите и да искаш сега да го катурниш , да му вземеш партият и властта.Ти български не знаеш, а ще ставаш евроинтегратор и ще контактуваш с чужденци.Това се казва просто ченге.
12.
Гуньо
01.10.2019 06:54:15
0
5
Този гнусен безродник и майка си ще предаде, камо ли България, само и само да се докара на американските си господари. Крайно време беше да се озъбим на макетата за това , че ни крадат историята. С безгръбначната си политика след време нищо чудно да претендират, че Югозападна България е Македония.А нашите майцепродавци да викат: Yes, македонска е щом и нашите евроатлантически партньори подкрепят това" ГНУС
11.
Pedophile hunter
01.10.2019 00:24:22
0
2
И господин Луков, моля ви!! Няма да се разправям !!
10.
МТ
30.09.2019 20:56:43
0
0
Пенка Петкова съска свързани неща ,,Тебе искаме,Вие сте убийци''.
9.
Trust
30.09.2019 19:54:55
0
11
Безмозъчният тръст си изчете листчетата, а ние проверихме идправността на арсенала.
8.
Bars
30.09.2019 19:48:56
1
18
Националният предател с характерната пипонеста глава има и наглостта да дава акъл употрбявайки нищо незначещи и мъгливи понятия като " евро атлантически ценности". Отвратителен наглец ! По голямо бедствие от него и Банкянския простак ,довели България до национална катастрофа няма.
7.
до 5
30.09.2019 18:45:01
0
11
Темата за прякото държавно финансиране е тясно свързана с взаимоотношенията, съществуващи между държава и неправителствени организации, механизмите, чрез които се осъществяват тези взаимоотношения и принципите, на които се основават.
Прякото държавното финансиране на неправителствения сектор традиционно се осъществява чрез отпускането на субсидии, реализиране на грантови схеми, възлагане на обществени поръчки. Тези форми на финансиране могат да бъдат предоставяни както на централно ниво от държавния бюджет /чрез парламент, отделни министри/, така и на местно ниво, чрез местните бюджети. От изброените механизми за пряко държавно финансиране субсидиите и грантовете са най-често използваните в страните от Централна и Източна Европа.
Ние Българите плащаме на такива уроди,като този цървул ,да ни дозагробят!
6.
Хм, става интересно
30.09.2019 18:43:16
1
9
Боко, Боко, защо не се учиш бе момче. На времето каза, че ако Румен Петков не те беше изхвърлил от МВР, още щеше да си си главен секретат. Не го уважавам, ама никак, но Цецо направи сериозна заявка за власта. Ся ще става интересно.
5.
Ротшилд
30.09.2019 17:23:58
0
25
Хайде пръкнаха се още едни евроатлантици с господари и финансиране отвъд океана. Те не, че тези, които стоят зад различните партии не са слуги на същите тези господари, но поне се опитват да заблудят стадото, като се делят на сини, червени, зелени и прочие. Горко и на България!
4.
АЗ
30.09.2019 17:17:24
0
26
ОЩЕ ЕДИН БОКЛУК
3.
АЗ
30.09.2019 17:17:14
0
24
ОЩЕ ЕДИН БОКЛУК
2.
ХХ
30.09.2019 17:08:11
0
32
Е, то е ясно, че евроатлантиците до крак са безродни отрепки.
Въпросът (риторичен) е де е данс да се намеси и ги разпита като чужди агенти + ревизия на банковите им сметки и финансирането?!
1.
Боооже
30.09.2019 16:40:17
0
31
И този слуга дава акъл.
Ц. Ц. Учи се от Гърция
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бизнесмени плашат с протест, отварят фитнес залите въпреки мерките? Бизнесмени плашат с протест, отварят фитнес залите въпреки мерките?

Държат ни затворени, а пред магазините се вият опашки. Да не би там хората да не се разболяват, попита Ива Арапкюлева

Общински съветник отслабна с 19 кг – написа рецептата Общински съветник отслабна с 19 кг – написа рецептата

Велоергометър, ходене в парка, малко леки гири и много здрава диета вършели чудесна работа

Валери Симеонов: Няма смисъл да връщаме гимназистите в училище, а да не отворим ресторантите Валери Симеонов: Няма смисъл да връщаме гимназистите в училище, а да не отворим ресторантите

Рискът за предаване на заразата в кафене е по-малък отколкото в класната стая, коментира лидерът на НФСБ

Започва делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков Започва делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков

Прокуратурата и защитата ще представят своите мотиви

482 са новите заразени с COVID-19, 37 починали 482 са новите заразени с COVID-19, 37 починали

48 с коронавирус в Пловдив, 15 – в Бургас

Близките на застреляния с калашник Петър Валериев искат 900 хил. лв. кръвнина Близките на застреляния с калашник Петър Валериев искат 900 хил. лв. кръвнина

Финансови драми стоят в основата на убийството на Валериев, малолетното му дете остана полусирак

Нов закон брани потребителя от злоупотребите с „безкрайни ремонти” на стоки под гаранция Нов закон брани потребителя от злоупотребите с „безкрайни ремонти” на стоки под гаранция

Икономическата комисия в парламента одобри проекта на Министерски съвет, както и предложението за одит на дружеството "Монтажи"

СДВР търси собственика на пари, изгубени в метрото СДВР търси собственика на пари, изгубени в метрото

На 8 януари на метростанция „Константин Величков“ служител на сектор „Метрополитен“-СДВР е намерил парична сума в пешеходния подлез

Нужен ли е още един подземен паркинг в центъра на Бургас Нужен ли е още един подземен паркинг в центъра на Бургас

На 3-4 минути пеша от хотел „България, където има инвестиционно намерение за строеж на такъв, има две готови съоръжения с общ капацитет от около 500 места

Видео показва мащаба на наводнението в село Димчево, кметът Николов поиска спешни мерки Видео показва мащаба на наводнението в село Димчево, кметът Николов поиска спешни мерки

Община Бургас е подготвила проект за създаване на водопреносна мрежа

Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни

Президентът обяви, че Америка се завръща в световната дипломация и това е най-важното в речта му, коментира преподавателят в университета във Вашингтон 

Българин загинал при взрива в Мадрид Българин загинал при взрива в Мадрид

Трима са починали и един в неизвестност след екпслозията

Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико

Новият американски президент подписа 15 указа

Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон

Заедно с него беше и Камала Харис, следващият вицепрезидент на САЩ

Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ

Много от тях са невинни хора, съдени по политически причини от съдии-демократи

Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом

Президентът Тръмп пристигна в Обединената база Андрюс за последната си церемония за сбогуване

ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България

Помощта ще бъде достъпна за предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори

Байдън поема властта, почете жертвите на COVID-19 Байдън поема властта, почете жертвите на COVID-19

Той ще обяви за приоритет борбата с пандемията веднага щом поеме президентския пост

Над 25 000 войници ще пазят встъпването в длъжност Байдън утре, очакват ли се размирици Над 25 000 войници ще пазят встъпването в длъжност Байдън утре, очакват ли се размирици

Действащият до обед на 20 януари 2021 г. президент Доналд Тръмп се очаква да помилва 100 човека, сред тях може и да е Джулиан Асанж

Историческо: Джо Байдън назначи трансджендър за зам.-министър Историческо: Джо Байдън назначи трансджендър за зам.-министър

Рейчъл Левин е транссексуален експерт по педиатрия и психиатрия

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори