×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Центърът на Цветан Цветанов разкритикува властта заради ултимативната позиция към Македония


Центърът на Цветан Цветанов разкритикува властта заради ултимативната позиция към Македония
Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС), ръководен от Цветанов, излезе с критична позиция след постигнатия консенсус при президента
30 Септември 2019, Понеделник, 15:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

България дава сигнал, че не е интегрален съюзник, който подкрепя инициативите на ЕС и САЩ в региона, смятат от ЕАЦС

Неправителствената организация, която Цветан Цветанов създаде, след като бе отстранен от ръководните си позиции в ГЕРБ, разпространи в медиите остра позиция по повод постигнатия консенсус между властите у нас по отношение на Северна Македония.

Днес на консултативна среща при президента представители на правителството и парламента излязоха с принципно съгласие да се изготвят спешно ясни и конкретни условия към съседната държава във връзка с предстоящото в средата на октомври решение на Европейския съюз (ЕС) дали да започне преговори за присъединяване на Македония към ЕС. За да се вземе такова решение, е нужно пълно единодушие на всички държави-членки и България може да блокира процеса.

След срещата при президента нямаше противопоставяне, а държавният глава обясни, че е постигнато съгласие правителството да изготви незабавно ясни условия, които Северна Македония да изпълни, ако иска България да не възпрепятства преговорите за членство в ЕС.

Премиерът Бойко Борисов благодари на президента Румен Радев за свиканите консултации и даде да се разбере, че консенсус има, включително и с „Обединени патриоти“ и по-конкретно с ВМРО, които рязко втвърдиха тона през последните дни.

Няколко часа след края на консултациите при Радев Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС), ръководен от Цветан Цветанов, излезе с критична Позиция „във връзка с възможното блокиране от страна на Република България на стартирането на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС“. Преди дни Цветанов даде заявка, че неговата НПО няма винаги да е съгласна с ГЕРБ. 

Ето какво се казва в днешната позиция:

Българският национален интерес относно Република Северна Македония е нейната независимост, териториален интегритет и цялост. Българският национален интерес ще бъде допълнително подсигурен, когато Северна Македония стане част от ЕС и наш съюзник в НАТО, за да противостоим заедно срещу причинителите на нашите национални катастрофи, които и днес представляват екзистенциална заплаха за стабилността на региона.

За първи път след 1918г. геополитическата обстановка позволява Република България и Република Северна Македония да бъдат част от обща политическа общност, базирана на ценностите на демократичния свят и евро-атлантизма. Като българи не бива да пропуснем този шанс. Народът на Северна Македония очаква от България конструктивно отношение, а не вражеско размахване на пръст.

Противниците на този процес, от двете страни на границата, през годините изградиха своеобразна „Балканска“ стена между държави, споделящи обща история. Така те допринесоха единствено за своите политически кариери и за интересите на сили извън София и Скопие.

Простото политическо уравнение показва, че ултимативен тон от страна на политическия елит в България носи сериозни рискове за интереса на страната ни, на Република Северна Македония и на съюзниците и партньорите ни от ЕС и НАТО:

- Междудържавни отношения: Подобна реторика води до отслабване ролята на България като фактор на стабилност и като лидер в региона. Очевидна е и липсата на политическа визия за развиване и подобряване на междудържавните отношения на основата на дълго очаквания и международно признат за успешен Договор за добросъседство. Политиците би следвало да улесняват работата на съвместната комисия по исторически и образователни процеси, а не да я усложняват с цел вътрешнополитически дивиденти. Самият факт, че Гоце Делчев се чества само в Република България и Република Северна Македония показва категоричната воля и памет на народите, но и изисква политици, които да следват делото му.

Българското общество трябва да е напълно уверено, че в процеса на преговорите за присъединяване към ЕС, България разполага с достатъчно инструменти при отваряне и затваряне на преговорните глави да управлява защитата на националния си интерес. Но ако в момента спомогне за предизвикване на политическа криза в Скопие, този интерес ще бъде сериозно накърнен в ползва на противостоящи държави.

- Геополитически: Подобна ултимативна позиция на България идва в навечерието на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в региона и конкретно в Скопие. Като цел на дипломатическия тур се обявява борбата с нарасналото руско влияние в Западните Балкани. Усилията на ЕС и НАТО със започването на преговорите със Северна Македония и Албания са най-вече с цел стабилизиране на Западните Балкани и отслабване на силите, които поставят сигурността на региона под въпрос. С подобен ултимативен тон България дава сигнал, че не е интегрален съюзник, който подкрепя инициативите на ЕС и САЩ в региона, които инициативи са в категоричен български интерес.

- Вътрешнополитически в Северна Македония: Тази позиция дава подкрепа на антиевропейски сили вътре в Република Северна Македония, които последователно отлагат започването на преговорите на Северна Македония с НАТО от 2006 година. Тези политически актьори получават неочаквана, за публиката, подкрепа. Тази подкрепа застрашава съществуването на сегашното правителство на Зоран Заев, което подписа историческите договори за добросъседство с България и за името с Гърция, откриващи евро-атлантическия път пред Северна Македония.

- Вътрешнополитически в България: Подобни ултимативни позиции са логични в предизборна обстановка, но остават неразбираеми и опасни от гледна точка на българския национален интерес. Изцяло осъзнаваме и се противопоставяме на злоупотребата с историята ни от Титовската анти-българска пропаганда в Македония, но виждаме други инструменти за прекратяването му в последващия преговорен процес на Северна Македония с ЕС.

Отстояването на българския национален интерес изисква отговорно поведение пред миналото, но и бъдещето на нашия народ. Сто години след подписването на болезнения Ньойски договор, българското общество ясно трябва да прецени как да не допусне страната ни да изпадне в подобна на тогавашната международна изолация.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
13
Коментара по темата
13.
Измамници
01.10.2019 12:26:45
0
4
Цецо, що не си гледаш плоската кратуна с мозък без гънки и не си траеш с ограбените кинти от народа ни, а си тръгнал да се бориш срещу Борисов и да искаш да му отнемеш преднината пред американоидиотите.Как можа от един физкултурник и шофьор в полицията да заблудиш Бойко, да се облажиш с апартаментите и да искаш сега да го катурниш , да му вземеш партият и властта.Ти български не знаеш, а ще ставаш евроинтегратор и ще контактуваш с чужденци.Това се казва просто ченге.
12.
Гуньо
01.10.2019 06:54:15
0
5
Този гнусен безродник и майка си ще предаде, камо ли България, само и само да се докара на американските си господари. Крайно време беше да се озъбим на макетата за това , че ни крадат историята. С безгръбначната си политика след време нищо чудно да претендират, че Югозападна България е Македония.А нашите майцепродавци да викат: Yes, македонска е щом и нашите евроатлантически партньори подкрепят това" ГНУС
11.
Pedophile hunter
01.10.2019 00:24:22
0
2
И господин Луков, моля ви!! Няма да се разправям !!
10.
МТ
30.09.2019 20:56:43
0
0
Пенка Петкова съска свързани неща ,,Тебе искаме,Вие сте убийци''.
9.
Trust
30.09.2019 19:54:55
0
11
Безмозъчният тръст си изчете листчетата, а ние проверихме идправността на арсенала.
8.
Bars
30.09.2019 19:48:56
1
18
Националният предател с характерната пипонеста глава има и наглостта да дава акъл употрбявайки нищо незначещи и мъгливи понятия като " евро атлантически ценности". Отвратителен наглец ! По голямо бедствие от него и Банкянския простак ,довели България до национална катастрофа няма.
7.
до 5
30.09.2019 18:45:01
0
11
Темата за прякото държавно финансиране е тясно свързана с взаимоотношенията, съществуващи между държава и неправителствени организации, механизмите, чрез които се осъществяват тези взаимоотношения и принципите, на които се основават.
Прякото държавното финансиране на неправителствения сектор традиционно се осъществява чрез отпускането на субсидии, реализиране на грантови схеми, възлагане на обществени поръчки. Тези форми на финансиране могат да бъдат предоставяни както на централно ниво от държавния бюджет /чрез парламент, отделни министри/, така и на местно ниво, чрез местните бюджети. От изброените механизми за пряко държавно финансиране субсидиите и грантовете са най-често използваните в страните от Централна и Източна Европа.
Ние Българите плащаме на такива уроди,като този цървул ,да ни дозагробят!
6.
Хм, става интересно
30.09.2019 18:43:16
1
9
Боко, Боко, защо не се учиш бе момче. На времето каза, че ако Румен Петков не те беше изхвърлил от МВР, още щеше да си си главен секретат. Не го уважавам, ама никак, но Цецо направи сериозна заявка за власта. Ся ще става интересно.
5.
Ротшилд
30.09.2019 17:23:58
0
25
Хайде пръкнаха се още едни евроатлантици с господари и финансиране отвъд океана. Те не, че тези, които стоят зад различните партии не са слуги на същите тези господари, но поне се опитват да заблудят стадото, като се делят на сини, червени, зелени и прочие. Горко и на България!
4.
АЗ
30.09.2019 17:17:24
0
26
ОЩЕ ЕДИН БОКЛУК
3.
АЗ
30.09.2019 17:17:14
0
24
ОЩЕ ЕДИН БОКЛУК
2.
ХХ
30.09.2019 17:08:11
0
32
Е, то е ясно, че евроатлантиците до крак са безродни отрепки.
Въпросът (риторичен) е де е данс да се намеси и ги разпита като чужди агенти + ревизия на банковите им сметки и финансирането?!
1.
Боооже
30.09.2019 16:40:17
0
31
И този слуга дава акъл.
Ц. Ц. Учи се от Гърция
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя е прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя е прие като признание Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори