×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Проф.д-р Христо Бозов: Модернизирахме КОЦ Бургас, работим по най-ефикасни методи за унищожаването на туморите


Проф.д-р Христо Бозов: Модернизирахме КОЦ Бургас, работим по най-ефикасни методи за унищожаването на туморите
Проф.д-р Христо Бозов ръководи КОЦ Бургас от година и половина и успя визионерски да прокара сериозни промени
27 Септември 2019, Петък, 13:35 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Получаваме огромна подкрепа от Общината и Димитър Николов, каза проф.д-р Христо Бозов, управител на КОЦ Бургас

-Проф.д-р Христо Бозов, застанахте начело на КОЦ Бургас преди малко повече от година. Какво успяхте да промените за този период?

-Като човек, който се занимава пряко с тази дейност, през този период, в рамките на близо година и половина, направихме няколко важни стъпки в различни посоки. Едната бе в чисто кадрово отношение. Имаме нов началник в отдел Гинекология – д-р Добрев. Той е млад и перспективен гинеколог, който започна да извършва едни от най-сложните операции в областта – резекции, свързани с карцинома на маточната шийка или т.нар. „Операция по Вертхайм“, при която се оперира самото образувание и лимфните възли около него. Започнахме да извършваме и лапороскопски операции.

По отношение на хирургията запазваме сериозния си екип и стабилния темп на развитие. На практика извършваме всички възможни операции на корема и нашите пациенти могат да разчитат на целия екип - д-р Ангелов, д-р Хрусанов, д-р Киселков и другите опитни хируризи. Те почти денонощно се справят успешно с едни от най-опасните туморни заболявания.

В гастроентерологията работят д-р Радев, д-р Нондева. Те са специалисти, които са известни в Бургас и в това отношение успяваме да направим стабилна връзка между гастроентерологията и хирургията, защото повечето пациенти така или иначе трябва да преминат през операция.

-Действително успяхте да съберете отличен екип, но кое отделение бихте отличили?

-Нашите много силни отделения, които на практика завършват лечението на пациентите с онкологични заболявания, са отделението по лъчелечение и отделението по химиотерапия. Там работим по най-модерните методи за унищожаване на туморите – т.нар. „радиохирургия“. При нея туморите се унищожават с по-голяма енергия. Доскоро хората ходеха за лечение с радиохирургия в близки до България държави, а сега вече идват в Бургас. Разполагаме и с два линейни ускорителя, които дават много по-голяма сигурност на болните, които подлежат на лъчелечение.

В отделението по онкология, например, са внедрени най-модерните методи за лечение на онкологични заболявания. То работи с много голям капацитет и успяхме да привлечем много млади лекари, включително от университетската болница „Света Марина“ – д-р Консулова. Тази година за пръв път имаме и предспециализанти в отделението по медицинска онкология.

-Каква апаратура успяхте да закупите през този период? Знаем, че значително модернизирахте КОЦ Бургас.

-По отношение на лечебния процес имаме пълен, завършен кръг при лечението от хирургия, през онкология и лъчетерапия. Съществен напредък направихме и в диагностиката със закупуването на един от най-модерните ултразвукови апарати. Той е с марка „Сименс“ и е от последно поколение и ще позволи поставянето на диагноза „карцином на млчената жлеза“ при млади жени преди настъпване на менопауза с много голяма точност. Също така той ще измести мамографията при жени под 50 г., защото тя не дава такава голяма прецизност, както ултразвуковото. Освен това е и безвредно.

-Направихте сериозна крачка и към подобряването на диагностиката и профилактиката…

Да, точно така. В лечебно-диагностичния процес имаме добро развитие за периода. Наскоро започнахме и един изключително мащабен проект, свързан с диагнозата и лечението. Това е изграждането на новата сграда, в която от следващата година ще бъдат поместени три много важни апаратури – фотонемисионен томограф, който дава възможност да се локализират и тумори, и разсейки в костите; позитронно-емисионен томограф, който ще позволи да се прецизира развитието на туморните заболявания във вътрешните органи и меките тъкани и лимфни възли – освен за диагностика, той помага и за лечебния процес с т.нар. „стадиране“ на заболяванията; и апарат за брахитерапия. Това е изключително важен метод за лечение, при който се поставят радиоактивни източници в самия тумор така, че да не се унищожават околните здрави тъкани. Това ще помогне за много ефективно лечение на рак на простатата, на маточната шийка и други.

-Получихте ли подкрепа от Община Бургас, за да реализирате вашите идеи?

-Разбира се. Това е основното. За да осъществим тези проекти, срещаме огромна подкрепа от Община Бургас и лично от кмета Димитър Николов. В града има консенсус по отношение развитието и на образованието, и на здравеопазването. Всички политически сили се обединяват в тази посока и винаги сме срещали изключително разбиране от Общинския съвет, който е и собственик на КОЦ-Бургас.

-Успяхте ли да върнете доверието на пациентите в бургаското здравеопазване?

-Пациентите могат да коментират по този въпрос. Предприемаме стъпки не само в организационен и логистичен аспект, но и в познавателен аспект. Искаме хората да ни търсят за консултации и се опитваме да направим достъпа до информация по-лесен за тях. Обновихме уебсайта на КОЦ-Бургас. Работим пряко с пациентите всеки месец, провеждаме редица срещи и семинари.

-От кои градове търсят помощ при вас пациенти?

-Основно от Ямболска и Бургаска област. Имаме и пациенти от цяла България, включително напоследък от Монтана, Плевен. Те пътуват до тук, защото особено по отношение на някои диагностични методи ние сме уникални за страната. И ще продължим нашето развитие в тази насока.

-На една от срещите със Сдружение „Онкоболни и приятели“ разкрихте идеята си да закупите супер робот. Разкажете малко повече за това?

-Става въпрос за робота, който се нарича „ДаВинчи“ - изключително иновативна технология. Той помага на лекарите да правят операциите с много по-голяма радикалност и успеваемост. Освен на пациента, роботът „ДаВинчи“ е полза и на хирурзите, които сега работят прави. Това е голям труд, а с тази нова технология, операциите се извършват в седнало положение, а машината се оперира само с пръсти. На практика това позволява на хирургите да работят по-дълго време.

Например с обикновената лапороскопска апаратура хирурзите могат да работят 4-5 часа. С „ДаВинчи“ може да се работи двойно по-дълго. Таква инвестиция ще даде огромно развитие в самия процес на отстраняване на туморите. Разбира се цената е около 4-5 млн.лв. и засега точно това е спънката за роботизираното развитие на медицината в България. Аз обаче съм убеден, че можем да намерим начин и да закупим робот в близките няколко години. Това разбира се ще е свързано с преместването ни и строежа на новата 6-етажна сграда на бул. „Демокрация“ №86.

-Организирате ежемесечно профилактични кампании. Каква ще бъде следващата?

-Октомври е месецът на борбата срещу карцинома на млечната жлеза. Стартираме кампания за безплатни прегледи и искам да призова всички, които смятат, че имат нужда от експертно мнение, да се възползват, като се запишат на нашия уебсайт. Прегледите ще се провеждат от 1 октомври до края на месеца от 12:30 до 13 ч. в хирургичния кабинет на клиниката. Този път смятаме да обхванем жените във възрастовата група между 35 и 50 г., които имат предразположеност към развитие на този тип карцином. Прицелно ще търсим тези жени, които имат нужда от помощ. Освен това за пръв път в България ще представим екип, който създадохме специално за профилактика, диагностика и лечение на карцинома на млечната жлеза, в който са включени хирург, онколог, лъчетерапевт, лекари по образна диагностика и нуклеарна медицина. Нарекохме го „Бялата лястовица“ и ще бъде представен на 2 октомври в зала „Георги Баев“ на Морското казино от 19 ч.


В категории: Здраве


България Всички новини
Дневен бюлетин на УМБАЛ "Дева Мария": Настанени са 112 пациенти и са извършени 14 операции Дневен бюлетин на УМБАЛ "Дева Мария": Настанени са 112 пациенти и са извършени 14 операции

Към 7 април в университетска болница „Дева Мария“ няма пациент, суспектен или диагностициран за COVID-19

Търговци мамят клиентите си, пробутват им ярешко месо вместо агнешко Търговци мамят клиентите си, пробутват им ярешко месо вместо агнешко

Прокуратурата е разпоредила незабавни проверки по търговската мрежа

Държавата трябва да стимулира малките стопанства, а не крупните земеделски производители Държавата трябва да стимулира малките стопанства, а не крупните земеделски производители

Много хора биха могли да се върнат да работят на село, но да си живеят в града, казва създателят на идеята за програма за интензивно земеделие

Големите вериги на контра с правителството, не искат да продават българска продукция в магазините си Големите вериги на контра с правителството, не искат да продават българска продукция в магазините си

"Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители“, смятат от Сдружението за модерна търговия

Черна вест! Лекар от Лом се самоуби с изстрел в главата Черна вест! Лекар от Лом се самоуби с изстрел в главата

Медикъл бил неизлечимо болен

Общинските съветници от Бургас се включиха в кръводарителската акция Общинските съветници от Бургас се включиха в кръводарителската акция

Кметът Димитър Николов призова служителите на Община Бургас, които имат възможност и желание, също да се включат в инициативата

Министър настоява големите вериги да продават български продукти Министър настоява големите вериги да продават български продукти

В търговската мрежа на Сливен няма продукция от оранжерията, която е само на 5 километра от града, каза Десислава Танева

Дезинфекцират поморийските храмове за Цветница и Великден Дезинфекцират поморийските храмове за Цветница и Великден

„Празникът е в душите ни, а храмът – пред иконата. Нека тази година смирено да погледнем навътре към себе си, да продължим да спазваме ограничителните мерки и да останем вкъщи.“, призовава кметът Иван Алексиев

Влияят ли добре на мозъка ни кошмарите Влияят ли добре на мозъка ни кошмарите

Вижте, за какво ни подготвят всъщност „страшните сънища”

Премиерът уволнява шефа и цялото ръководство на ББР заради скандална сделка Премиерът уволнява шефа и цялото ръководство на ББР заради скандална сделка

Държавната банка инжектира 75 милиона лв. в колекторска фирма, което предизвика недоволство в обществото

Пример! Гърция започва безплатно тестване по домовете Пример! Гърция започва безплатно тестване по домовете

Очаква се затваряне на пътната мрежа преди Великден

Мис Англия свали короната и се връща на работа като лекар Мис Англия свали короната и се връща на работа като лекар

Тя няма търпение да се притече на помощ на колегите си

Падна блокадата на Ухан, Китай победи пандемията от коронавирус Падна блокадата на Ухан, Китай победи пандемията от коронавирус

Хората ще могат да напускат 10-милионния град и провинция Хубей, откъдето тръгна заразата

Наблюдавахме Супер розова Луна, Пълнолунието активира огромна енергия Наблюдавахме Супер розова Луна, Пълнолунието активира огромна енергия

То настъпи точно в 5 часа и 35 минути тази сутрин

Британската кралица изрази признателност към медиците по света Британската кралица изрази признателност към медиците по света

Вижте посланието й

Енрике Иглесиас показа третото си дете Енрике Иглесиас показа третото си дете

Маша се появи на бял свят преди 2 месеца

Турция лекува пациенти с COVID-19, като им прелива кръвна плазма от оздравели Турция лекува пациенти с COVID-19, като им прелива кръвна плазма от оздравели

Лечението се извършва, като се взима плазма от възстановил се от COVID-19 пациент, който е вече с негативен резултат за коронавирус

Япония дава безплатно на България противогрипно средство за COVID-19 Япония дава безплатно на България противогрипно средство за COVID-19

Безвъзмедната помощ ще бъде дадена на още 19 страни

От кабинета на Борис Джонсън с първи добри новини за състоянието му От кабинета на Борис Джонсън с първи добри новини за състоянието му

Британският премиер е получил кислород през нощта, но не е бил интубиран

Четири пъти повече молби за развод в Турция заради COVID-19 Четири пъти повече молби за развод в Турция заради COVID-19

Такава тенденция имаше и в Китай заради изолацията

Томислав Дончев Томислав Дончев Когато двама се карат, виновен е по-умният Виц на деня Виц на деня След с*кс, тя се обръща нежно към него:
– Скъпи, за бъдещето ли мислиш?
– Дааа, чудя се дали вече да не сложа летните гуми?!

Виц на деня Виц на деня Катантинно:
- Мило, нали знаеш, че при нагряване телата се разширяват?
- Да, и?
- Ми ето, не съм дебела, а дяволски гореща!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако това положение продължи, неделята ще загуби своя чар
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори