×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Проф.д-р Христо Бозов: Модернизирахме КОЦ Бургас, работим по най-ефикасни методи за унищожаването на туморите


Проф.д-р Христо Бозов: Модернизирахме КОЦ Бургас, работим по най-ефикасни методи за унищожаването на туморите
Проф.д-р Христо Бозов ръководи КОЦ Бургас от година и половина и успя визионерски да прокара сериозни промени
27 Септември 2019, Петък, 13:35 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Получаваме огромна подкрепа от Общината и Димитър Николов, каза проф.д-р Христо Бозов, управител на КОЦ Бургас

-Проф.д-р Христо Бозов, застанахте начело на КОЦ Бургас преди малко повече от година. Какво успяхте да промените за този период?

-Като човек, който се занимава пряко с тази дейност, през този период, в рамките на близо година и половина, направихме няколко важни стъпки в различни посоки. Едната бе в чисто кадрово отношение. Имаме нов началник в отдел Гинекология – д-р Добрев. Той е млад и перспективен гинеколог, който започна да извършва едни от най-сложните операции в областта – резекции, свързани с карцинома на маточната шийка или т.нар. „Операция по Вертхайм“, при която се оперира самото образувание и лимфните възли около него. Започнахме да извършваме и лапороскопски операции.

По отношение на хирургията запазваме сериозния си екип и стабилния темп на развитие. На практика извършваме всички възможни операции на корема и нашите пациенти могат да разчитат на целия екип - д-р Ангелов, д-р Хрусанов, д-р Киселков и другите опитни хируризи. Те почти денонощно се справят успешно с едни от най-опасните туморни заболявания.

В гастроентерологията работят д-р Радев, д-р Нондева. Те са специалисти, които са известни в Бургас и в това отношение успяваме да направим стабилна връзка между гастроентерологията и хирургията, защото повечето пациенти така или иначе трябва да преминат през операция.

-Действително успяхте да съберете отличен екип, но кое отделение бихте отличили?

-Нашите много силни отделения, които на практика завършват лечението на пациентите с онкологични заболявания, са отделението по лъчелечение и отделението по химиотерапия. Там работим по най-модерните методи за унищожаване на туморите – т.нар. „радиохирургия“. При нея туморите се унищожават с по-голяма енергия. Доскоро хората ходеха за лечение с радиохирургия в близки до България държави, а сега вече идват в Бургас. Разполагаме и с два линейни ускорителя, които дават много по-голяма сигурност на болните, които подлежат на лъчелечение.

В отделението по онкология, например, са внедрени най-модерните методи за лечение на онкологични заболявания. То работи с много голям капацитет и успяхме да привлечем много млади лекари, включително от университетската болница „Света Марина“ – д-р Консулова. Тази година за пръв път имаме и предспециализанти в отделението по медицинска онкология.

-Каква апаратура успяхте да закупите през този период? Знаем, че значително модернизирахте КОЦ Бургас.

-По отношение на лечебния процес имаме пълен, завършен кръг при лечението от хирургия, през онкология и лъчетерапия. Съществен напредък направихме и в диагностиката със закупуването на един от най-модерните ултразвукови апарати. Той е с марка „Сименс“ и е от последно поколение и ще позволи поставянето на диагноза „карцином на млчената жлеза“ при млади жени преди настъпване на менопауза с много голяма точност. Също така той ще измести мамографията при жени под 50 г., защото тя не дава такава голяма прецизност, както ултразвуковото. Освен това е и безвредно.

-Направихте сериозна крачка и към подобряването на диагностиката и профилактиката…

Да, точно така. В лечебно-диагностичния процес имаме добро развитие за периода. Наскоро започнахме и един изключително мащабен проект, свързан с диагнозата и лечението. Това е изграждането на новата сграда, в която от следващата година ще бъдат поместени три много важни апаратури – фотонемисионен томограф, който дава възможност да се локализират и тумори, и разсейки в костите; позитронно-емисионен томограф, който ще позволи да се прецизира развитието на туморните заболявания във вътрешните органи и меките тъкани и лимфни възли – освен за диагностика, той помага и за лечебния процес с т.нар. „стадиране“ на заболяванията; и апарат за брахитерапия. Това е изключително важен метод за лечение, при който се поставят радиоактивни източници в самия тумор така, че да не се унищожават околните здрави тъкани. Това ще помогне за много ефективно лечение на рак на простатата, на маточната шийка и други.

-Получихте ли подкрепа от Община Бургас, за да реализирате вашите идеи?

-Разбира се. Това е основното. За да осъществим тези проекти, срещаме огромна подкрепа от Община Бургас и лично от кмета Димитър Николов. В града има консенсус по отношение развитието и на образованието, и на здравеопазването. Всички политически сили се обединяват в тази посока и винаги сме срещали изключително разбиране от Общинския съвет, който е и собственик на КОЦ-Бургас.

-Успяхте ли да върнете доверието на пациентите в бургаското здравеопазване?

-Пациентите могат да коментират по този въпрос. Предприемаме стъпки не само в организационен и логистичен аспект, но и в познавателен аспект. Искаме хората да ни търсят за консултации и се опитваме да направим достъпа до информация по-лесен за тях. Обновихме уебсайта на КОЦ-Бургас. Работим пряко с пациентите всеки месец, провеждаме редица срещи и семинари.

-От кои градове търсят помощ при вас пациенти?

-Основно от Ямболска и Бургаска област. Имаме и пациенти от цяла България, включително напоследък от Монтана, Плевен. Те пътуват до тук, защото особено по отношение на някои диагностични методи ние сме уникални за страната. И ще продължим нашето развитие в тази насока.

-На една от срещите със Сдружение „Онкоболни и приятели“ разкрихте идеята си да закупите супер робот. Разкажете малко повече за това?

-Става въпрос за робота, който се нарича „ДаВинчи“ - изключително иновативна технология. Той помага на лекарите да правят операциите с много по-голяма радикалност и успеваемост. Освен на пациента, роботът „ДаВинчи“ е полза и на хирурзите, които сега работят прави. Това е голям труд, а с тази нова технология, операциите се извършват в седнало положение, а машината се оперира само с пръсти. На практика това позволява на хирургите да работят по-дълго време.

Например с обикновената лапороскопска апаратура хирурзите могат да работят 4-5 часа. С „ДаВинчи“ може да се работи двойно по-дълго. Таква инвестиция ще даде огромно развитие в самия процес на отстраняване на туморите. Разбира се цената е около 4-5 млн.лв. и засега точно това е спънката за роботизираното развитие на медицината в България. Аз обаче съм убеден, че можем да намерим начин и да закупим робот в близките няколко години. Това разбира се ще е свързано с преместването ни и строежа на новата 6-етажна сграда на бул. „Демокрация“ №86.

-Организирате ежемесечно профилактични кампании. Каква ще бъде следващата?

-Октомври е месецът на борбата срещу карцинома на млечната жлеза. Стартираме кампания за безплатни прегледи и искам да призова всички, които смятат, че имат нужда от експертно мнение, да се възползват, като се запишат на нашия уебсайт. Прегледите ще се провеждат от 1 октомври до края на месеца от 12:30 до 13 ч. в хирургичния кабинет на клиниката. Този път смятаме да обхванем жените във възрастовата група между 35 и 50 г., които имат предразположеност към развитие на този тип карцином. Прицелно ще търсим тези жени, които имат нужда от помощ. Освен това за пръв път в България ще представим екип, който създадохме специално за профилактика, диагностика и лечение на карцинома на млечната жлеза, в който са включени хирург, онколог, лъчетерапевт, лекари по образна диагностика и нуклеарна медицина. Нарекохме го „Бялата лястовица“ и ще бъде представен на 2 октомври в зала „Георги Баев“ на Морското казино от 19 ч.


В категории: Здраве


България Всички новини
Наглец отмъкна телефона на възрастна жена в Бургас, издаде го криминалното му минало Наглец отмъкна телефона на възрастна жена в Бургас, издаде го криминалното му минало

35-годишният Радослав Цветанов е разкрит за минути след визуално описание от 73-годишната пострадала, оказал се стар познайник на полицията

Ето кое кара мъжете и жените да загубят желание за секс Ето кое кара мъжете и жените да загубят желание за секс

Жените най-бързо губят желание за секс, ако мъжът заговори за свое сексуално преживяване с предишна приятелка

Да се знае! Защо мъжете обичат свирките Да се знае! Защо мъжете обичат свирките

За оралната любов граници няма, мъжете могат да получават свирка навсякъде, включително в кола, асансьор и тоалетна

След недоспиване избираме по-вредна храна След недоспиване избираме по-вредна храна

Малкото количество сън изисква повече калории, убедени са експертите

Несебърската красавица Ивелина Прунова в есенна фотосесия като Мерилин Монро Несебърската красавица Ивелина Прунова в есенна фотосесия като Мерилин Монро

Стиховете й за свърршека на лятото конкурират световни класици в любовната лирика

Кое е щастливото ви число според зодията? Кое е щастливото ви число според зодията?

Ето как да го изчислите

Трима умряха от заразено месо Трима умряха от заразено месо

Въпреки, че властите знаели за наличието на листерия, производството било спряно едва след две седмици

Хитовият изпълнител Атанас Колев и плувецът шампион Цанко Цанков - гости на Burgas Swimming Open 2019 Хитовият изпълнител Атанас Колев и плувецът шампион Цанко Цанков - гости на Burgas Swimming Open 2019

Над 600 участника от 40 клуба ще се състезават в престижното  плувно състезание

Турнир за купата на БМФ Порт Бургас 2019: 12 отбора по мини футбол в оспорвана надпревара Турнир за купата на БМФ Порт Бургас 2019: 12 отбора по мини футбол в оспорвана надпревара

Голямата награда е билети за мача от Лига Европа „Лудогорец –Ференцвалош”

Късат договора на „Вергиев холидей“ за култовата кръчма „Бургаски вечери“ Късат договора на „Вергиев холидей“ за култовата кръчма „Бургаски вечери“

„Благоустройствени строежи“ ЕООД е прекратило контракта едностранно заради неплатени наеми

300 млрд. кубика газ не достигат на Европа 300 млрд. кубика газ не достигат на Европа

Това дава зелена светлина пред проекти като „Северен поток 2“ и продължението на „Турски поток“ през България

Русия и Турция - брак по любов или брак по сметка? Русия и Турция - брак по любов или брак по сметка?

Могат ли Анкара и Москва да станат "стратегически партньори"?

Необичайна гледка в Япония, небето стана наситено лилаво Необичайна гледка в Япония, небето стана наситено лилаво

Красива гледка, но предвещаваща сериозни разрушения

Красавица отиде на среща, за да продаде "Ауди"-то си, но никога не се върна Красавица отиде на среща, за да продаде "Ауди"-то си, но никога не се върна

Това е историята на младата Ксения Каторгина от Екатеринбург

Заклаха като прасе на Коледа педофил, изнасилил над 200 деца Заклаха като прасе на Коледа педофил, изнасилил над 200 деца

Фoтoгрaфът Ричaрд Хъкъл, пoлучил 22 дoживoтни приcъди, e бил намушкан в затвора

Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС? Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС?

Париж е против каквато и да е дата за започване на официални преговори между ЕС и Албания и Македония

Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори Опозицията спечели вота и 10 големи града, между които Печ, Миклош, Сегед и Егер CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC

Вашингтон настоява субсидиите за Аіrbuѕ да бъдат прекратени

Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия

Жертвите на 67-годишен поляк са вече пет. Убил ги със саморъчно направен пистолет

Извънземни кораби край Бермудския триъгълник Извънземни кораби край Бермудския триъгълник

Уфолози твърдят, че там имало порталът към други светове

Пламен Илиев, вратар на националния отбор Пламен Илиев, вратар на националния отбор Всеки може да победи всеки, но ние не можем да победим никой. Виц на деня Виц на деня - Миличка! Да се видим тая седмица?
- Не мога... Неразположена съм. Другата?
- Питах я вече. И тя е неразположена.
Виц на деня Виц на деня Обява:
Месечна заплата 200 лева, по 12 часа на ден, търсят се идиоти.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За момичетата детството свършва тогава, когато ги викнат в кухнята не да ядат, а да готвят.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори