×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Проф.д-р Христо Бозов: Модернизирахме КОЦ Бургас, работим по най-ефикасни методи за унищожаването на туморите


Проф.д-р Христо Бозов: Модернизирахме КОЦ Бургас, работим по най-ефикасни методи за унищожаването на туморите
Проф.д-р Христо Бозов ръководи КОЦ Бургас от година и половина и успя визионерски да прокара сериозни промени
27 Септември 2019, Петък, 13:35 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Получаваме огромна подкрепа от Общината и Димитър Николов, каза проф.д-р Христо Бозов, управител на КОЦ Бургас

-Проф.д-р Христо Бозов, застанахте начело на КОЦ Бургас преди малко повече от година. Какво успяхте да промените за този период?

-Като човек, който се занимава пряко с тази дейност, през този период, в рамките на близо година и половина, направихме няколко важни стъпки в различни посоки. Едната бе в чисто кадрово отношение. Имаме нов началник в отдел Гинекология – д-р Добрев. Той е млад и перспективен гинеколог, който започна да извършва едни от най-сложните операции в областта – резекции, свързани с карцинома на маточната шийка или т.нар. „Операция по Вертхайм“, при която се оперира самото образувание и лимфните възли около него. Започнахме да извършваме и лапороскопски операции.

По отношение на хирургията запазваме сериозния си екип и стабилния темп на развитие. На практика извършваме всички възможни операции на корема и нашите пациенти могат да разчитат на целия екип - д-р Ангелов, д-р Хрусанов, д-р Киселков и другите опитни хируризи. Те почти денонощно се справят успешно с едни от най-опасните туморни заболявания.

В гастроентерологията работят д-р Радев, д-р Нондева. Те са специалисти, които са известни в Бургас и в това отношение успяваме да направим стабилна връзка между гастроентерологията и хирургията, защото повечето пациенти така или иначе трябва да преминат през операция.

-Действително успяхте да съберете отличен екип, но кое отделение бихте отличили?

-Нашите много силни отделения, които на практика завършват лечението на пациентите с онкологични заболявания, са отделението по лъчелечение и отделението по химиотерапия. Там работим по най-модерните методи за унищожаване на туморите – т.нар. „радиохирургия“. При нея туморите се унищожават с по-голяма енергия. Доскоро хората ходеха за лечение с радиохирургия в близки до България държави, а сега вече идват в Бургас. Разполагаме и с два линейни ускорителя, които дават много по-голяма сигурност на болните, които подлежат на лъчелечение.

В отделението по онкология, например, са внедрени най-модерните методи за лечение на онкологични заболявания. То работи с много голям капацитет и успяхме да привлечем много млади лекари, включително от университетската болница „Света Марина“ – д-р Консулова. Тази година за пръв път имаме и предспециализанти в отделението по медицинска онкология.

-Каква апаратура успяхте да закупите през този период? Знаем, че значително модернизирахте КОЦ Бургас.

-По отношение на лечебния процес имаме пълен, завършен кръг при лечението от хирургия, през онкология и лъчетерапия. Съществен напредък направихме и в диагностиката със закупуването на един от най-модерните ултразвукови апарати. Той е с марка „Сименс“ и е от последно поколение и ще позволи поставянето на диагноза „карцином на млчената жлеза“ при млади жени преди настъпване на менопауза с много голяма точност. Също така той ще измести мамографията при жени под 50 г., защото тя не дава такава голяма прецизност, както ултразвуковото. Освен това е и безвредно.

-Направихте сериозна крачка и към подобряването на диагностиката и профилактиката…

Да, точно така. В лечебно-диагностичния процес имаме добро развитие за периода. Наскоро започнахме и един изключително мащабен проект, свързан с диагнозата и лечението. Това е изграждането на новата сграда, в която от следващата година ще бъдат поместени три много важни апаратури – фотонемисионен томограф, който дава възможност да се локализират и тумори, и разсейки в костите; позитронно-емисионен томограф, който ще позволи да се прецизира развитието на туморните заболявания във вътрешните органи и меките тъкани и лимфни възли – освен за диагностика, той помага и за лечебния процес с т.нар. „стадиране“ на заболяванията; и апарат за брахитерапия. Това е изключително важен метод за лечение, при който се поставят радиоактивни източници в самия тумор така, че да не се унищожават околните здрави тъкани. Това ще помогне за много ефективно лечение на рак на простатата, на маточната шийка и други.

-Получихте ли подкрепа от Община Бургас, за да реализирате вашите идеи?

-Разбира се. Това е основното. За да осъществим тези проекти, срещаме огромна подкрепа от Община Бургас и лично от кмета Димитър Николов. В града има консенсус по отношение развитието и на образованието, и на здравеопазването. Всички политически сили се обединяват в тази посока и винаги сме срещали изключително разбиране от Общинския съвет, който е и собственик на КОЦ-Бургас.

-Успяхте ли да върнете доверието на пациентите в бургаското здравеопазване?

-Пациентите могат да коментират по този въпрос. Предприемаме стъпки не само в организационен и логистичен аспект, но и в познавателен аспект. Искаме хората да ни търсят за консултации и се опитваме да направим достъпа до информация по-лесен за тях. Обновихме уебсайта на КОЦ-Бургас. Работим пряко с пациентите всеки месец, провеждаме редица срещи и семинари.

-От кои градове търсят помощ при вас пациенти?

-Основно от Ямболска и Бургаска област. Имаме и пациенти от цяла България, включително напоследък от Монтана, Плевен. Те пътуват до тук, защото особено по отношение на някои диагностични методи ние сме уникални за страната. И ще продължим нашето развитие в тази насока.

-На една от срещите със Сдружение „Онкоболни и приятели“ разкрихте идеята си да закупите супер робот. Разкажете малко повече за това?

-Става въпрос за робота, който се нарича „ДаВинчи“ - изключително иновативна технология. Той помага на лекарите да правят операциите с много по-голяма радикалност и успеваемост. Освен на пациента, роботът „ДаВинчи“ е полза и на хирурзите, които сега работят прави. Това е голям труд, а с тази нова технология, операциите се извършват в седнало положение, а машината се оперира само с пръсти. На практика това позволява на хирургите да работят по-дълго време.

Например с обикновената лапороскопска апаратура хирурзите могат да работят 4-5 часа. С „ДаВинчи“ може да се работи двойно по-дълго. Таква инвестиция ще даде огромно развитие в самия процес на отстраняване на туморите. Разбира се цената е около 4-5 млн.лв. и засега точно това е спънката за роботизираното развитие на медицината в България. Аз обаче съм убеден, че можем да намерим начин и да закупим робот в близките няколко години. Това разбира се ще е свързано с преместването ни и строежа на новата 6-етажна сграда на бул. „Демокрация“ №86.

-Организирате ежемесечно профилактични кампании. Каква ще бъде следващата?

-Октомври е месецът на борбата срещу карцинома на млечната жлеза. Стартираме кампания за безплатни прегледи и искам да призова всички, които смятат, че имат нужда от експертно мнение, да се възползват, като се запишат на нашия уебсайт. Прегледите ще се провеждат от 1 октомври до края на месеца от 12:30 до 13 ч. в хирургичния кабинет на клиниката. Този път смятаме да обхванем жените във възрастовата група между 35 и 50 г., които имат предразположеност към развитие на този тип карцином. Прицелно ще търсим тези жени, които имат нужда от помощ. Освен това за пръв път в България ще представим екип, който създадохме специално за профилактика, диагностика и лечение на карцинома на млечната жлеза, в който са включени хирург, онколог, лъчетерапевт, лекари по образна диагностика и нуклеарна медицина. Нарекохме го „Бялата лястовица“ и ще бъде представен на 2 октомври в зала „Георги Баев“ на Морското казино от 19 ч.


В категории: Здраве


Коя зодия е идеалната съпруга?
Коя зодия е идеалната съпруга? 17/02/2020, Понеделник 19:20 0
Арестуваха 28 проститутки в Банско
Арестуваха 28 проститутки в Банско 17/02/2020, Понеделник 19:00 3
България Всички новини
Това са 3-те мъжки комплекса в секса Това са 3-те мъжки комплекса в секса Мъжът и жената интимно – за какво не бива да се извинявате Мъжът и жената интимно – за какво не бива да се извинявате

Притеснението, умората, повече изпит алкохол или някакъв здравословен проблем са факторите, които могат да провалят плановете на всеки за по-страстна нощ между завивките

Дъщерята на Митьо Очите не подкрепи искане за отвод на съдията: Все още имам надежда... Дъщерята на Митьо Очите не подкрепи искане за отвод на съдията: Все още имам надежда...

Адвокатите се разделиха по въпроса, както и техните клиенти

10 важни качества, които жените търсят у един мъж 10 важни качества, които жените търсят у един мъж

Вижте ги

Взеха ракията на 80-годишен дядо от с. Гюльовца, кътал я в магазина си Взеха ракията на 80-годишен дядо от с. Гюльовца, кътал я в магазина си

При проверка на обекта полицаите намерили 16 пластмасови туби с алкохол без акциз или бандерол

Емануела се похвали с нови импланти Емануела се похвали с нови импланти

Певицата вече има пo 725 ĸyбика във вcяĸa гърда

Опасна комбинация! Пияна жена кръстосва бургаските улици с Опела си, арестуваха я Опасна комбинация! Пияна жена кръстосва бургаските улици с Опела си, арестуваха я

35-годишната бургазлийка е задържана за 24 часа, книжката й е отнета

Крадци разбили вратата на Мис България Марина Войкова Крадци разбили вратата на Мис България Марина Войкова

Не е изключено в дома на миската и нейния любим, който се занимава с бизнес, да са опитвали да нахлуят крадци

Помирение? Борисов и Радев си стиснаха ръцете! Помирение? Борисов и Радев си стиснаха ръцете!

Премиер и президент присъстват на 30-годишнината на КНСБ

Борисов се срещна с Радев и обяви: Мене ме смазаха от подслушване, но тарикат мъж не писка Борисов се срещна с Радев и обяви: Мене ме смазаха от подслушване, но тарикат мъж не писка

Премиерът пак се оправда, че не е знаел, че срещу президента са използвани специални разузнавателни средства

11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие 11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие

Окончателните отговори ще се появят след хистологичните изследвания

"Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка "Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка

Модерни и удобни кораби прекарват хората до брега, там ги товарят на лодка, а граничарите ги "спасяват"

Китай изобрети лекарство срещу коронавируса Китай изобрети лекарство срещу коронавируса

Въпросният медикамент преди е бил известен като фавипиравир или авиган

1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените 1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените

 У нас украинец е под карантина, очакват се резултатите му

Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България

Акцент в разговорите беше и подкрепата за малкия и среден бизнес чрез засилване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката

Тайните за красива коса на Меган Маркъл Тайните за красива коса на Меган Маркъл

Тя винаги залага на едри букли или нисък ток и страшно й отива

Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград

Убиецът се е самоубил

Забавя се разпространението на опасния коронавирус Забавя се разпространението на опасния коронавирус

Увеличава се броят на хората, които са излекувани от заразата

Кървава престрелка в Калининград, има загинали (ВИДЕО) Кървава престрелка в Калининград, има загинали (ВИДЕО) Мъж и жена са убити, нападателят откаран в болница Зодиите, които са най-склонни към изневяра Зодиите, които са най-склонни към изневяра

Има ли как да ги задържим

Осман Октай Осман Октай Гешев легитимира бездействието на институциите по модела на Борисов Виц на деня Виц на деня - Тате, а царете имат ли мания за величие?
- Случва се понякога.
- А за кой се мислят тогава?
- За народа.
Виц на деня Виц на деня За момичетата детството свършва тогава, когато ги викнат в кухнята не да ядат, а да готвят. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е град?
Много селяни на едно място.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори