×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Недостиг на учители: Неграмотни и тройкаджии се натискат да преподават


Недостиг на учители: Неграмотни и тройкаджии се натискат да преподават
800-1000 лв. учителска заплата не удовлетворява изобщо младите специалисти
12 Август 2019, Понеделник, 10:05 ч.
Автор: Флагман.БГ

Директори обявяват конкурси по няколко пъти, няма подходящи

Хора с тройки в дипломите или с неграмотно подадени заявления се пробват за учители. Така на фона на повсеместния недостиг на педагози в цялата страна директорите на училища не само трябва да намерят желаещи да обучават децата в школото, но и те да бъдат достатъчно квалифицирани.

Поради липсата на подходящи кандидати те са принудени да обявяват конкурси за учители по някои от предметите по няколко пъти, пише „Монитор“.

В София най-често се търсят учители по чужди езици по математика, информационни технологии или в начален етап. „Тази тенденция продължава във времето, има недостиг и на педагози за детските градини”, заяви шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева, предава Днес.бг.

Директорът на 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ Зорница Йончева среща трудности с намирането на учител по математика, преди да избере подходящия - лесовъд и архитект, които не са завършили педагогика, а минават кратки курсове за преквалификация за педагог, са сред десетината кандидати за позицията в една от най-желаните гимназии в столицата. Според Йончева обаче това не е достатъчно, за да бъдат назначени.

Обява за начален учител и преподавател по английски език в 55 СУ„Петко Каравелов“ може да бъде видяна повече от веднъж на сайта на образователния инспекторат в столицата. „Няколко пъти обявяваме позициите, защото 55-о е сред първите по резултати от националното външно оценяване. Няма как да си позволим да назначим колега, който да не отговаря на изискванията ни и очакванията на родителите”, обясни директорката на школото Таня Иванчева. Тя търси учители, които да имат визия за своята работа, да имат очаквания и резултати, които да целят да постигнат в края на годината. Част от липсите успяват да запълнят благодарение на това, че са базово училище и там през година се обучават студенти, обясни Иванчева. Така назначават учител по математика без опит, но благодарение на вътрешната организация, която имат в школото, му се оказва методическа помощ и подкрепа от останалите педагози.

Намирането на преподаватели по математика и физика се оказа препъникамък и за 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и затова за тях има няколко обяви. Първия път 4-ма души кандидатства за учители по математика, а по физика – 3-ма. „И седемте човека можеха да бъдат назначени, но те не могат да дадат на учениците ни това, което аз очаквам – висока степен на подготовка и силно вътрешно вдъхновение“, обясни директорът на школото Диян Стаматов.

Някои от кандидатите пък били професори и нямало да се впишат в работата в училище. „Предпочитам да пускам обявата 7-8 пъти, докато намеря подходящ вдъхновяващ учител, който да кара учениците максимално много да учат тези трудни предмети като математика и физика“, коментира още Стаматов. Така след втория конкурс в 119-о ще бъде назначен учител по физика, но не и по математика.

Над 130 са свободните позиции за учители във Варненско, като най-голяма е нуждата от специалисти по български и езици, ресурсни учители, логопеди, по природни науки – химия, физика, биология, математика и информационни технологии. Търсят и преподаватели по физическа култура и спорт, както и на специалисти в профилираните гимназии. В морската ни столица има обществен интерес към училища с чуждоезиково обучение и природо-математически науки. „В тях и в други училища се кандидатства и след подбор се назначават учители. Не е тайна, че още при подаването на заявленията за работа, може да се открият кандидати за учители с проблеми в грамотността. Това поставя на изпитание директорите, защото има свободно място и то трябва да се заеме. Подборът и изборът е по преценка на работодателя. Според това, което предлага пазарът на труда“, коментира шефката на образователния инспекторат във Варна Венцислава Генова.

123 незаети преподавателски и лекторски места са обявени на сайта на регионалния инспекторат по образование в Стара Загора. Шест са общо вакантните места в казанлъшкото ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, където освен за преподаватели са закъсали и за чистачка и зам.-директор по учебната част. Без специалисти за лекции по растениевъдство и животновъдство пък са останали в Чирпан, където има професионална гимназия по селско стопанство.В старозагорската търговска се чудят откъде ще намерят лектори по право, музика и изобразително изкуство. Сходни са проблемите и на спортното училище, там обаче дирят и преподавател по биология и здравно образование. 6 са свободните места в град Шипка, пет са в Николаево.

Без преподаватели по рисуване, история, физическо и пеене пък са елитната професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, а на двама математици се надяват в ПМГ „Гео Милев“ в града на липите. Проблем с кадрите, и то по математика има както в специализираната казанлъшка гимназия „Акад. Н. Обрешков“, така и в базираното в ромския квартал Кармен ОУ „Антон Страшимиров“. Учители по английски и немски пък търси елитната гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора. За специалист по информационни технологии се молят от частното основно „Елин Пелин“.

Поради хуманитарната насоченост на местния университет за едно място за учител по български език и литература и история във Велико Търново се борят по над 10 души. Малко по-малка е конкуренцията тя по селата и там обикновено за едно учителско място по български език или история обикновено се борят поне 3-4 души. През последните повече от 10 години обаче в търновските училища има недостиг на учители по английски език и компютърни специалности. Причината е все още доста неатрактивното заплащане за хората с дипломи по тези специалности. Повечето предпочитат да работят в частни фирми и компании в столицата и останалите големи градове и очакват стартова заплата от 1500 лв. Поради това и 800-1000 лв. учителска заплата не удовлетворява изобщо младите специалисти.


В категории: Просвета


13
Коментара
Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
13
Коментара по темата
13.
XX
30.08.2019 13:44:07
0
0
@8
"В България , начина на мислене не е правилен .... " - ама верно ли? Нещо така, Войников май не си го чела...
12.
ХХ
30.08.2019 13:41:09
0
0
e и?
за сметка на това, споделящи ценностите на плевнелиев идиоти - с лопата да ги ринеш.....
11.
!!!
17.08.2019 09:36:07
1
1
Не се сърдете на по старите учители-Тези,които тук протестират да направят справка как се обучаваха по-рано за учители в университетите.Например завършил за 3 семестъра във Велико Търново за учител по физ. възпитание.Няма нищо общо с изучаваните предмети преди в НСА.Те са неподготвени и вината не е в младите ,а в лакомията на университетите,в прекаления им брой, и качеството на обучение.Няма подбор още на входа на университета.
10.
До 9-ти
13.08.2019 02:16:25
7
2
Ти си долна и алчна свиня! Нищо повече!
9.
Ех младите
12.08.2019 23:39:57
2
4
Та голямо мрънкане, то сочене с пръст..., а покритие никакво. Всъщност можещите се класират, но какво да правим с неграмотните? Само една мултимедия и игрички на телефона не ви правят специалисти, нито преподаватели. За сметка на това, голяма част от учителите искат да се пенсионират, но не могат. По - кадърните напускат и дават уроци, а вие младите е това не успявате. Още малко и вие ще влезете в системата, горките.
8.
емигрант
12.08.2019 14:11:40
1
6
Жалка картина .Противоборство млади и стари.Има една фраза която чувам - тук в България , няма пари, хаиде чужбина . Ама аз която над 25 г съм навън ще Ви кажа ,, - ако нямаш езика които говорят в държавата , нямаш добра професия , ами ти където и да си просто не става , мъка .В България , начина на мислене не е правилен и това го трасират възрастните. Да , не е леко за доста поколения , които претъпяха крах - липса на работа . борба с насъщния . Но се иска мислене . ЗА ДА СИ УЧИТЕЛ Е ПРИЗВАНИЕ .Нека всяка община да си направи заявка по различните предмети , пред университетите и кандидаите от тази община да се борят за местата които е заявила именно общината .Така ще се създадат местни кадри , които ще имат осигурено място в общината , както и ангажимент да работят определен период.Това се иползваше по време на социалима и даваше резултати. Защото ако има договор , разпределение , мисля че няма как да се котира в демократичното общество.Това е една въможност и в малките общини да нямат недостиг а какво по хубаво учителя да е местен.
7.
Истината
12.08.2019 12:01:53
5
12
Пенсионерките освен да плетат интриги и да изкарват младите некадърни нищо друго не правят! При най-малкото нещо ходят да се жалят я в Общината, я в РУО и да плюят- лакоми за пари, ненаядени и се мислят за незаменими, сякаш ще закриваме училищата след тях! И оттам им слушат идиотизмите! А са гола вода- дори и децата не ги харесват!
6.
до #5 абсолютна истина
12.08.2019 11:57:29
2
10
до #5 абсолютна истина. Моя позната 8 години само кандидатстваше и за по няколко месеца заместване по 4 часа по селата. За5 години стаж за една не направи и си намери работа в друга сфера. Само баби пенсионерки се натискат в града и няма места за младите учители, които отдавна са извън системата.
5.
гаврят се с младите
12.08.2019 11:49:43
1
10
Защото се гавриха с младите учители години наред (като ги третираха за по 9 месеца) и продължават да се гаврят като държат пенсионери в училищата под претекст, че няма подходящи! Младите хора забравиха всичко, докато си намерят работа или излязоха от сферата! Ужасна система мачкащи младите хора! А Мая Манолова, която продължава да драпа за пенсионерите да получават пенсия и заплата или умишлено да не се пенсионират бял ден да не види!
4.
12.08.2019 11:36:54
3
17
То НЕграмотни мин.председатели министри и гербаджийски кметове КАЛИНКИ ни управляват вий за учителите го правите на въпрос
3.
H
12.08.2019 11:34:28
5
5
Е в Бургас не е така ,по 50-60 човека се борят за едно място. Кандидати да искаш .
2.
Дурхан
12.08.2019 10:58:44
2
6
В моята рода щялото и нещялото са учители
1.
Неграмотен
12.08.2019 10:24:14
1
21
Интересно ми е да видя вашите дипломи мили флагмани. Бихте ли ги обявили на сайта си?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори