×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени от соца: Емблематичният "Нептун" в ММЦ - какво беше и в какво се превърна


Спомени от соца: Емблематичният "Нептун" в ММЦ - какво беше и в какво се превърна
Ресторантът е построен в началото на 60-те години и притежава характерната за обществените сгради от това време архитектура
10 Август 2019, Събота, 08:28 ч.
Автор: Христо УЗУНОВ

Размахът, с който са строили навремето, си личи дори от обраслите с растителност развалини

 

През 60-те години на миналия век е в ход програма, която превръща все още никому неизвестните черноморски градчета в световноизвестни туристически дестинации.

Създадени са знаковите курорти „Албена“, „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“, а селища като Несебър, Созопол и Приморско губят анонимността си и придобиват статута на едни от най-предпочитаните места за отдих.

Програмата за развитие на българското Черноморие включва засилено строителство на хотели, ресторанти и всякакви други увеселителни заведения, изникващи по цялата брегова ивица, от Резово до Дуранкулак.

Благодарение на това ударно развитие, България излиза на световната туристическа сцена, а по нашенските плажове все по-често звучи руска, полска и дори шведска реч.

Обмислени до най-малкия детайл новопостроените курорти предлагат комфорт и спокойствие, които привличат семейства от цяла Европа, прекарващи отпуската си сред все още девствените дюни на лазурното ни крайбрежие.

В годините на социализма международният туризъм се обособява като важен отрасъл от българската икономика, основна заслуга за което има основаното през 1948 година стопанско предприятие „Балкантурист“.

Неговите чуждестранни представителства регулярно популяризират родината ни чрез контактите си с журналисти и публицисти, както и чрез провеждането на тематични събития, посветени на българската култура.

Една от многото цели, които трябва да бъдат постигнати, е превръщането на България в международно средище за младежки отдих.

В тази връзка, през 1957 година в залива Атлиман край Приморско е направена първата копка на мащабен проект, превърнал се няколко години по-късно в популярния Международен младежки център „Георги Димитров“.

Изграден край просторната плажна ивица между Приморско и Китен, ММЦ „Г. Димитров“ има за цел да стимулира контактите между младежи от цял свят.

За тази цел в курорта са обособени няколко големи хотела, носещи имената „Бисер“, „Хоризонт“ и „Нептун“, които поемат основната част от туристопотока.

Впоследствие, с цел увеличаване на легловата база, на територията на комплекса се появяват и многобройни бунгала, както и място за къмпинг.

Ежедневието на младежта, почиваща в ММЦ „Георги Димитров“, е динамично и е изпълнено с различни спортни и културни прояви. На всеки е дадена възможност за изява, независимо дали той е спортист, или творец.

Организират се разнообразни фестивали, фото и художествени пленери, състезания по гребане, плуване, тенис. А когато дойде време за отдих, откритият театър към комплекса среща посетителите с творчеството на млади музиканти, танцови ансамбли и театрални трупи от целия свят.

Разбира се, организират се и прожекции на български филми, преведени на съответните езици.

От наличието на толкова разнообразни варианти за прекарване на почивката е съвсем нормално човек да поогладнее. За задоволяването на тази така естествена нужда се грижат ресторантите, придадени към големите хотели на комплекса, както и няколко по-малки питейни заведения.

Част от тези места е и ресторант „Нептун“.

Разположено само на няколко метра от плажната ивица, двуетажното заведение е едно от най-посещаваните в околността, а обособеният бар е гаранция за наличието на клиенти и по светло, и по тъмно.

Ресторантът е построен в началото на 60-те години и притежава характерната за обществените сгради от това време архитектура.

В предната му част е обособена красива цветна алея, от която започват две стълбища, водещи до залите за посетители.

Те, от своя страна, са организирани върху широка тераса с изглед към морето, обграждаща вътрешен двор, също аранжиран с цветя.

Историята на ресторанта като такъв продължава до началото на 90-те години, когато след промените около собствеността на ММЦ „Приморско“, част от сградата за кратко функционира като дискотека.

Днес ресторантът отдавна е само красива илюстрация върху картичките от онова време, а единствената негова част, която все още се използва за нещо, е превърната в склад към едноименния хотел.

Размахът, с който са строили навремето, си личи дори от обраслите с растителност развалини.

Макар и занемарени, залите на ресторанта все още впечатляват с размерите си, а запазилите се рамки от някогашния прозрачен купол на тавана допринасят за възраждането на атмосферата от онова време, когато около металните маси и столове е звучала естрадна музика.

Постепенно пепелявата мазилка на стените отново придобива цвят, напуканите плочки във вътрешния двор се наместват една спрямо друга, а цветната алея, отдавна превърнала се в непроходима джунгла, малко по малко си възвръща предишните изящни форми.

Пустеещите зали се изпълват с човешки гласове и неусетно над ресторанта тихо се разнася познатата мелодия от миналото „Ах, Ропотамо, ах, Ропотамо, разкрий ми тайните си ти…“

Източник: Webcafe
Автор (снимки и текст): Христо Узунов
*Още от фоторепортажите на Христо Узунов можете да видите на Facebook-страницата на „Изоставената България

 


В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
Флагман.БГ Шокиращо! Закриват ОФК Поморие Шокиращо! Закриват ОФК Поморие 09/12/2019, Понеделник 17:06 3
17
Коментара по темата
17.
Marinero
11.08.2019 10:02:40
1
13
До 2 и 3, Явно си много малък или много неграмотен, защото иначе щеше да знаеш,че кредитите по принцип се отпускат от богати капиталисти а не от комунисти. Кредитите отпускани на България по соц. време основно идваха от ФРГ, Швейцарски банки и Парижкия клуб. Явно капиталистите са имали доверие в това в което са влагани парите им, въпреки политическата несъвместимост. Плановата икономика не е соц. изобретение тя е заимствана като идея от западните икономисти и е прилагана в много други държави извън СИВ. У нас не успя не защото е лоша идея а защото нашия соц беше много сгрешен изначало.
16.
еееех
11.08.2019 07:36:45
1
1
абе хубаво си беше. и сега е хубаво, ама трябват повече пари.
15.
Ей
10.08.2019 19:09:10
1
3
чикибойци ,що семе се е изхвърлило на ММЦ то. Са удавите в него ,имаше мацоци за всички пичаги , питайте и Васко минета за онуй време да ви разкаже ко ,що ,как е било
14.
Бай Курти до 13
10.08.2019 17:56:22
1
2
Кой имаше да ни дава пари, че не те разбрах?!!
13.
bgman
10.08.2019 17:24:53
7
8
До 2: Явно си някой пъпчив тинейджър и не си наясно с онова време. Наистина всички кредити ни бяха от западни държави. Нямаше никакво ембарго. Кредити от гладните въшки СССР не сме имали, напротив, те имаха да ни дават пари.
Но така става като четеш само комунистически сайтове - промиват ти мозъка с грешна информация.
12.
motofen
10.08.2019 17:10:33
2
7
Едно беше сигурно, нямаше руснаци, със вечния им въпрос: "Скидка"!
11.
ха ха
10.08.2019 16:38:38
1
14
емигранта, да не си учил в комлука. нищо смислено и свързано не си написал.
10.
Дидо
10.08.2019 14:39:50
4
13
До 9 Емигрант...То и и ти не можеш да пишеш и използваш препинателни знаци - значи и ти си от тези, "с цинична арогантност, а маи купена диплома, липса на повечето от първите 7 г ама..."
---
Не ли?
9.
емигрант
10.08.2019 12:53:14
26
16
Много и различни мнения , но все пак ние децата на априлският пленум сме живи , слава богу с ме добре психически и така - Социализма е строи в които се твореше , вижте какво е построено и какво сега . Да , ММЦ бе един комплекс в които се срещаше младежта от света . Концерти , лудории , забави и наи вече спокоиствие а сега как е - цинична арогантност , липса на повечето от първите 7 г ама всички компетентни аа всъшност не могат да говорят и пишат а маи купена диплома. Има и свястни хора , но повечето са с деменция- за тях социализма , за които нямат идея е като зараза а от къде са техните родители - ами деца на този строи. Но Вашите родители не са Ви научили.
8.
Катито К. до Дядо
10.08.2019 12:27:03
11
7
Дреме ми на миризливата.... за твоето мнение, важното е да има кеш.
7.
дядо
10.08.2019 11:59:15
3
24
Интересноооо,натискаш "+" и автоматияно се записва и "-" !Флегман,вие сте долни измекяри и така ще си изпукате в кенефа наречен демокрация!Жалка долна измет!
6.
дааа
10.08.2019 11:16:40
3
40
Освен чехи, поляци и шведи, имаше и много немци, англичани, умишлено прикривате много неща. Туристите бяха мнооого по свестни, и българите ходиха по 2 пъти на нашето черноморие.
5.
жалко
10.08.2019 11:11:43
5
30
нашата демократична икономика няма мащаб и ясни цели за разлика от социалистическата. Навремето се строеше от нулата и с размах. Сега бизнеса получава всичко наготово. Затова всеки нов обект трябва да плати такса народна инфраструктура.
4.
Ехх
10.08.2019 11:10:35
11
46
Едно време какво хубаво и подредено беше. Дори хората бяха по-хубави и подредени като характер. Сега градове и курорти са като катуни разхвърляни и хората са едни диваци. Гнусна ДЕМОНкратична гледка!
3.
до 1
10.08.2019 10:58:41
34
15
Слагай си сам по 10 харесвания и на останалите минуси гурльо. Сам знаеш, че по малък идиот няма да станеш. Западът отпускал кредити на България, хааа ха
2.
до 1
10.08.2019 10:46:31
46
26
Западът отпускал кредити ! Ти си пълен идиот, хааа ха, тогава нямахме нищо ама нищо общо с гнилия ви евроамерикански, европед..ски запад. Даже ни налагаха ембарго бе тъпак, кой ти напълни тъпата наркоманска кратуна с тези глупости ?! Кредити от запада, пууу да та и... Сега имате кредити от запада, затова ни изкупиха на безценица и ни изпиват кръвчицата и избиват. Източат ни 10 милиарда, отпуснат 2 милиона. От запада никой нищо хубаво не е видял. Всичко дойде от изток, работа, производство, търговия, всичко от изток.
1.
Marinero
10.08.2019 09:42:24
17
34
Не може да им се отрече, че по това време строяха като за световно и правеха нещата с размах. Запада отпускаше кредити, СССР доливаше нефт щедро и нещата вървяха. Сега обаче всичко е доста по-различно и няма такава мащабност.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Българинът ненаяден! Харчим 19% за храна, средно в ЕС - 12%, в Англия - едва 8% Българинът ненаяден! Харчим 19% за храна, средно в ЕС - 12%, в Англия - едва 8%

За десет години разходите по това перо в България са паднали само с 1%

Щерката на Криско с биберон за 100 лв Щерката на Криско с биберон за 100 лв

Пелените й са на прочут дизайнер и са на стойност не по-малко от 200 лв

Мария Игнатова заработва като модел след краха на тв кариерата си Мария Игнатова заработва като модел след краха на тв кариерата си

Чаровницата започна да се снима в рекламни фотосесии срещу хонорари

Бойко Борисов и Красимир Карачанов се качиха на американски самолетоносач Бойко Борисов и Красимир Карачанов се качиха на американски самолетоносач

Премиерът участва в опознавателна обиколка в рамките на НАТО

Евгений Мосинов с труда и личността си надскочи пределите на Бургас Евгений Мосинов с труда и личността си надскочи пределите на Бургас

За мен е чест да бъда патрон на първите годишни награди на Фондация „Евгений Мосинов“, споделя областният управител на Бургас

МВР задържа 70-годишен дядо, търгувал с фалшиви документи в София МВР задържа 70-годишен дядо, търгувал с фалшиви документи в София

Иззети са задгранични паспорти, лични карти и шофьорски книжки

Касова бележка от 55 ст. донесе на заралийка 50 000 лева от НАП Касова бележка от 55 ст. донесе на заралийка 50 000 лева от НАП

Женско трио триумфира на финала на трети сезон от Лотарията с касови бележки

В Бургас продължава засаждането на дръвчета в комплексите, вижте новите райони В Бургас продължава засаждането на дръвчета в комплексите, вижте новите райони

Акцията ще е в ж.к."Братя Миладинови" и ж.к."Лазур"

Допусна ли най-големия си гаф правосъдният министър при срещата с убиеца Джок Полфрийман Допусна ли най-големия си гаф правосъдният министър при срещата с убиеца Джок Полфрийман

Министерството на правосъдието казва, че този човек не трябваше да излиза, а след това министърът го приема в кабинета си. Това е озадачаващо, коментира адвокат Марин Марковски

Най-големите скандалджии сред зодиите! Те са три и ни е страх от тях Най-големите скандалджии сред зодиите! Те са три и ни е страх от тях Някои са капризни, други - инатливи, трети – пълен кошмар
Британски туристи платиха 8 хил.евро за луксозна почивка в Египет, но попаднаха в ада Британски туристи платиха 8 хил.евро за луксозна почивка в Египет, но попаднаха в ада

Хотелът бил строителна площадка, пламнала и епидемия 

Путин и Зеленски се срещат за пръв път днес Путин и Зеленски се срещат за пръв път днес

Форумът в Париж е във формата "нормандска четворка"

Тези пет зодии са родени под щастлива звезда Тези пет зодии са родени под щастлива звезда

Според това проучване пикът на раждащи се гении е през февруари, а спадът е през август

Кои са най-големите гении в съвремието ни Кои са най-големите гении в съвремието ни

Такива хора има и сега, работещи за развитието на физиката, астрономията и математиката

Защо някои хора са по-умни от останалите Защо някои хора са по-умни от останалите

Философите отдавна размишляват над корените на гениалността

Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност

До това заключение стигат учените Пол Франкленд и Блейк Ричардс от университета в Торонто

Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни

Заради приближаването на извънземен кораб, имало смущения в работата на техническите уреди на Международната космическа станция 

Кметица забрани да се умира през уикенда Кметица забрани да се умира през уикенда

Новата мярка била породена от факта, че миналата седмица Изабел Дюжеле не могла да намери лекар, който да удостовери кончината на местен жител

САЩ подготвят война на няколко фронта САЩ подготвят война на няколко фронта

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето 20-годишната Тори Оджеда от Флорида, САЩ забремена от един от четиримата си партньори. Младата жена се определя сама като "полиаморна" и живее заедно с няколко мъже едновременно, така че всички заедно ще гледат бебето като едно семейство, разказва Daily Mail.
Николай МАЛИНОВ Николай МАЛИНОВ Откъде накъде някой ще ме нарича шпионин?! Виц на деня Виц на деня Катаджия се връща от работа и веднага след него се прибира синът му.
- Документи за проверка.- Синът вади бележника.
Поглежда го баща му – отгоре до долу двойки, но и 20 лв.
- На тати отличника! - казал с умиление.
Виц на деня Виц на деня - Какво мислите за камикадзетата?
- Ами тези хора са доста избухливи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Странни хора са това, катаджиите все ме питат пил ли съм? Как па един не ме попита ял ли съм?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори