×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Николай Марков е кандидадът за кмет на ГЕРБ за курортния град Китен
  • По информация на Флагман.бг Гергьовден настоява ГЕРБ да издигне Константин Гребенаров за кмет на Созопол, Изпълнителната комисия ще реши следващата седмица
  • Бившият зам.-председател на Общинския съвет в Бургас Георги Дражев си намери нова партия, партньор ще му е известно лице от БСП
  • Инфлуенсърът Мартин Пенчев регистрира партията си. МОТИВ ще участва на вота в Бургас
  • Щангистът Георги Марков даде съгласието си за влизане в политиката, ще се появи в листата на местна коалиция
  • Листата на ГЕРБ в Бургас ще има сензационен водач, узна Флагман.бг
  • Все по-вероятно е Стоян Василев, брат на Здравко Василев, да се кандидатира за независим кандидат-кмет на Приморско, сочат последните сондажи
НА ЖИВО

Защо бизнесът предпочита да инвестира в Турция, а не в България?


Защо бизнесът предпочита да инвестира в Турция, а не в България?
Изходът от борбата между България и Турция за рекордната инвестиция на Фолксваген в размер на около 1,5 милиарда евро изглежда предрешен
25 Юли 2019, Четвъртък, 21:20 ч.

Намирането на 5000 работници у нас е проблем за всеки концерн

Изходът от борбата между България и Турция за рекордната инвестиция на Фолксваген в размер на около 1,5 милиарда евро изглежда предрешен. По обем на брутния вътрешен продукт турската икономика е осемнадесета в света, докато България е едва на 73-то място. От години задграничните инвеститори посочват дефицита на квалифицирана работна ръка като основен проблем пред бизнеса в демографски топящата се България. А със своето 80-милионно население Турция е в много по-добра позиция, при това не само в количествено отношение, пише Дойче веле.

Проблемът с работната ръка

В България понастоящем на 100 работници и служители на възраст между 60 и 64 години, излизащи в пенсия, се падат по 55 български младежи между 15 и 19 години, навлизащи в трудоспособна възраст. В Турция ситуацията е точно обратната - младите поколения заместват излизащите в пенсия в съотношение две към едно. По данни на Евростат дяловете на професионалистите и на технически подготвените работници и специалисти сред заетите в турската индустрия са два пъти по-големи от съответните показатели за България, предава Днес.БГ

Що се отнася до състоянието на техническата и пътната инфраструктура, в България то е по-добро единствено в сравнение с Румъния и с балканските държави, които не са членки на Евросъюза, сочат резултатите от тазгодишната анкета сред работещите в Източна и Централна Европа германски предприемачи.

Под средните за региона са и оценките за ефективността в борбата срещу корупцията и престъпността, както и за правната сигурност в страната. България е на последно място по качество на висшето образование и на едно от последните места в професионалното обучение, отстъпвайки в това отношение на страни като Македония и Босна и Херцеговина, се посочва още в доклада на обединението на германските индустриално-търговски камари в региона.

В един съвсем нов анализ на Европейската комисия пък се подчертава, че производителността на труда в България нараства три пъти по-бавно, отколкото в съседна Румъния и съставлява едва 45% от средната в Евросъюза. Състоянието на техническата инфраструктура е незадоволително, особено в Северна България. Администрацията продължава да е недружелюбна спрямо бизнеса. Конкурентоспособността на страната в опитите да привлича задгранични инвестиции остава проблематична, изтъкват анализаторите от Брюксел.

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев е едър предприемач, свързан с управлението на три големи машиностроителни предприятия. Той е наясно, че ако крайното решение на акционерите на Фолксваген би било в полза на България, концернът навярно би "откраднал" много и от неговите работници и специалисти. Германците биха им плащали повече, отколкото българските работодатели биха могли да си позволят, казва той. Но подобна инвестиция със сигурност би подобрила бизнес-средата в България, въпреки че проблемът с дефицита на работна ръка продължава да набъбва, добавя още Васил Велев.

Българският пазар не може да се сравнява с турския

Икономистът Красен Станчев подкрепя твърдението на индустриалеца, че при 2,2 милиона заети намирането на 5000 работници и специалисти в България би било проблем за всеки голям концерн. Да, страната е политически и макроикономически стабилна, но в конкуренцията за големи инвестиции тя има и редица минуси. Например факта, че темповете на развитие на икономиката са по-бавни от съответния показател за Турция, както и несравнимо по-големият турски пазар, който може да приеме дори част от залежалата продукция на концерна в други държави, например от САЩ. Българският Закон за насърчаване на инвестициите значително ограничава възможностите на държавния бюджет да субсидира капиталовложения като това на Фолксваген, тоест и по този показател страната стои по-зле на фона на стотиците милиони евро, обещавани от Анкара. За разлика от България, Турция може да закупи за своите държавни институции, армия и полиция солиден брой автомобили от новия инвеститор.

Любомир Станиславов е изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер, който обединява над 230 фирми с инвестиции в производството на възли, части и компоненти за автомобилната индустрия. Станиславов твърди, че българското предложение за изграждане на завода на Фолксваген до София отговаря на всички технически изисквания на концерна. "Теренът е един от най-добрите индустриални имоти в Европа", казва той, но признава, че и турците са се постарали в това отношение.

"Всички инвеститори в България се притесняват дали ще намерят квалифициран персонал, но в крайна сметка те бързо си го набавят и остават в страната. Инфраструктурата и трудовият потенциал на българската столица са на достатъчно добро равнище за подобен род начинания. Германски производител на автоклиматични системи също се оплакваше, че трудно намирал обучени работници и специалисти, но за няколко години увеличи три пъти производството си в Божурище", казва още Станиславов. Той обаче признава, че рекламната кампания на Анкара е била по-добре организирана от усилията на София да убеди Фолксваген в своите предимства.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/07/25/zashto-biznesyt-predpochita-da-investira-v-turciia-a-ne-v-bylgariia.417576
 


В категории: Бизнес


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Николай
26.07.2019 10:24:28
0
0
.За завода на WV все още няма окончателно взето решение.Единствено държавната телевизия ARD публикува някакво уж сигурно предположение,в Сайта си ,което обикновенните немци коментираха гневно и с недоумение,че е избрана Турция вместо БГ страна от ЕС .Въобще общественото мнение тук е в полза на България .А единствения аргумент в полза на Турция който е споменат е уж по добрата локация на Измир
8.
XX
26.07.2019 10:02:19
0
1
1. "Що се отнася до състоянието на техническата и пътната инфраструктура," - "In the most recent Akamai report, an internationally recognized analysis of digital capabilities, the Bundesrepublik lags behind much poorer countries like Bulgaria in 25th place in a global comparison of average internet speeds."
2. "България е на последно място по качество на висшето образование и на едно от последните места в професионалното обучение, " - резултат от споделянето на ония ценности дет съвета на европата и олихофрени кат плевнелиев и цветанов ни ги проповядваха...
@6
Да разбирам ли, че си съгласен, че членството на България в ес ни вреди?
За ако-то за завръщането на младите пак ще ти кажа "ако баба ти беше мъжка..."
7.
bai kosta
26.07.2019 05:51:01
1
4
Работната ръка ли е проблема?Че това не е никакъв проблем.Само да построят завода в България ,ще докараме работници от Украйна и Молдова, както е в туризма.Тъй се.
6.
www
26.07.2019 00:25:03
7
5
Първо, не е бизнесът, а Фолксваген. Фолксваген не са целия бизнес и в никакъв случай не са образец за коректен и изцяло законен бизнес. Само да припомня, че са доказани измамници с фалшификацията на показателите на дизеловите двигатели.

Второ, никога няма да разбера тези българи, които изпадат в някакъв перверзен оргазъм, когато плюят всичко родно и превъзнасят всеки и всичко, стига да не е наше. Отидете да поживеете малко в Турция бе, нали е много хубаво!

А сега за завода: ФВ избра Турция, защото ще им построят цялата инфраструктура, обещани са стотици милиони евро помощ в пари, ще ги освободят от данъци, включително осигуровки за служителите си, а отделно им гарантират и изкупуване на автомобили от държавата. Това по правилата на ЕС е нерегламентирана държавна помощ и като такава е забранена, затова и България не може да направи същото, дори да разполага с възможности (а ние разполагаме). Отделно, държавата Катар притежава 17% от акциите на ФВ, които не са мажоритарен пакет, но са достатъчно, за да бъдат фактор. А Турция е най-големият приятел в арабския свят на държавата джудже, която има много пари, по скромно население и ако не беше подкрепата Саудитска Арабия щеше да ги е анексирала отдавна. Затова и катарците с цената на всичко връщат жестовете на подкрепящите ги. За тези, които не знаят, Турция има военна база в Катар. Толкова.

Последно, за липсата на работна ръка - в България има към 400 000 души с инженерни специалности. Ако прибавим среднистите цифрата ще е над милион. Дори в момента имаме кадри за поне 10 такива завода, а ако се върнат хората от чужбина и 30 ще можем да захраним без проблеми. Образованието ни все още е доста по-добро от турското, а аз лично, в кола произведена в Турция от тамошните инженери, моето семейство няма никога да го кача, каквото ще да ме убеждават бизнесмените от ФВ и други печалбарски групи.
5.
Дог
25.07.2019 23:14:58
0
7
Заменям стар фолк-сваген за млада фолк-певица !
4.
Зако
25.07.2019 22:21:39
2
9
Да не са луди да инвестират у нас .
3.
Marinero
25.07.2019 22:16:55
1
0
0899976854
2.
наблюдател
25.07.2019 21:56:53
2
13
То беше пределно ясно от самото начало че ще инвестират в Турция. Какво ще правят в тази крадлива държава като нашата и кой щеше да работи в тези заводи. Нито кадри нито специалисти
1.
7887
25.07.2019 21:41:19
1
21
За турците фолксвагени,за нас- фолк с вагини. хаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Освиркват Преслава на участие заради носа й Освиркват Преслава на участие заради носа й

По време на участието й в клуб в Слънчев бряг развеселена компания започнала да подвиква коментари относно носа на Преслава

Щерката на Башар Рахал стана мъж Щерката на Башар Рахал стана мъж

Красавицата, която упорито върви по пътя на баща си, влезе в ролята на Рандъл Патрик Макмърфи от пиесата „Полет над кукувиче гнездо“

Прокуратурата погна Царя на палачинките от Ново Паничарево Прокуратурата погна Царя на палачинките от Ново Паничарево

Митко Христов днес дойде в Бургас с адвокат, за да се запознае с обвинението си

Милица Гладнишка заби македонски дизайнер Милица Гладнишка заби македонски дизайнер Двамата бяха заедно на родното Черноморие, откъдето актрисата публикува и първата им обща снимка. Милица смени и статуса си във Фейсбук, като вече е „обвързана“ Какво свърши Иван Алексиев за четири години в Поморие Какво свърши Иван Алексиев за четири години в Поморие

„Благодаря на всички, защото темпът на развитие на Общината е резултат от съвместната ни работа“, написа Иван Алексиев

Балабанов честити дъщеричката на бившата си Балабанов честити дъщеричката на бившата си

Малката Анн-Мари се появи на бял свят на 14 август, за което сподели самата певица и общинска съветничка

Над 160 учители от цялата страна ще представят добри практики за въвеждане на иновации в обучението Над 160 учители от цялата страна ще представят добри практики за въвеждане на иновации в обучението

Целта на форума е преподаватели, учители и директори от всички нива на образователната система да обсъдят най-новите и модерни тенденции в учебния процес

Бургаски спортисти получиха признание за спечелени медали от европейски и световни първенства Бургаски спортисти получиха признание за спечелени медали от европейски и световни първенства

Спортистите бяха приети от кмета в кабинета му

Кметът Димитър Николов честити юбилея на Антон Коджабашев Кметът Димитър Николов честити юбилея на Антон Коджабашев

Николов прие легендарния щангист в своя кабинет и му пожела здраве и още много успехи в професионален и личен план

Голям проблем за Бургас: Ромите нито искат да работят, нито желаят да се преквалифицират Голям проблем за Бургас: Ромите нито искат да работят, нито желаят да се преквалифицират

Пакетажна фирма, работеща на пристанището, търси 100 неквалифицирани работници, но не ги намира

И "Адидас" си има тъмно минало: Правели оръжие за Хитлер И "Адидас" си има тъмно минало: Правели оръжие за Хитлер

Фабриката им произвеждала противотанкови оръжия "Панцершрек"

И все пак май се продава? Датското кралско семейство с коментар за Гренландия И все пак май се продава? Датското кралско семейство с коментар за Гренландия

Тръмп отказа среща с датския премиер

Тийнейджър сложи край на живота си след разкритие в социална мрежа Тийнейджър сложи край на живота си след разкритие в социална мрежа

Според разследването на полицията, трагично починалият Хари не е възнамерявал да умре, но вероятно не е осъзнавал колко бързо ще загуби съзнание

По-щастливи в брака – жените с по-малко опит в секса По-щастливи в брака – жените с по-малко опит в секса

Това показва проучване в САЩ

Джонсън поиска от ЕС затваряне на ирландската граница след Brexit Джонсън поиска от ЕС затваряне на ирландската граница след Brexit

Писмото му до Доналд Туск предизвика негативна реакция както в Брюксел, така и в Лондон

Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната

 Имало е градове там, но заради война са разрушени, твърди Скот Уоринг

Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята

Сара Нетаняху била в лошо настроение още при излизането

Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви.. Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви..

На този етап ''Варенски'' атакува предимно френски потребители

Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната

 Според експерти загубата на човешки капитал вече е национален проблем

Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo

Гepмaнcĸитe тypиcти, зa ĸoитo Гъpция e любимa дecтинaция, изглeждa тъpcят paзнooбpaзиe нa фoнa нa възcтaнoвeния интepec ĸъм Eгипeт и Typция

Кевин БУТ, режисьор Кевин БУТ, режисьор Добрите граждани на България имат много повече власт, отколкото техните потисници Виц на деня Виц на деня Събудих се сутринта, гледам в в джоба ми 100 лева. Радвах се на находката, докато не намерих в другия джоб разписка от банкомат за изтеглени 400 лева.

Виц на деня Виц на деня Бай Гроздан с разочарование научи, че Ариана Гранде не е бира от 3 литра. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Първи дни от отпуската - това е времето, когато си изключил всички будилници и спокойно ставаш и без тях в 6 сутринта.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори